ГлавнаяПолитика

Мажоритарка: инвентаризация

В условиях смешанной избирательной системы, мажоритарка оказывает серьезное влияние на формирование «лица» парламента. Собственно, мажоритарщики – половина Рады. Точнее, чуть меньше половины – за вычетом части донецких, луганских и всех крымских округов.

LB.ua уже анализировал кандидатов по одномандатным округам от президентской политсилы (текст «Петровы конюшни»). Но то были – кандидаты, сейчас – народные депутаты, которым люди доверили представлять свои интересы в Раде.

Учитывая огромный массив материала, писали в четыре руки. Этим обусловлено и двуязычие текста.

Итак, знакомьтесь, в ближайшие пять лет эти люди будут осуществлять законодательную власть в стране от вашего имени.

Вінницька область

Вінниччина, базовий регіон для Петра Порошенка, делегував до парламенту п’ять представників БПП, серед яких – старший син президента Олексій. Ще троє – самовисуванці, які працюватимуть з президентською політсилою. Таким чином, із восьми тутешніх округів всі вісім – в активі БПП.

Округ №11. Новообраний депутат ВР – представник БПП Олександр Домбровський. Колишній мер Вінниці та губернатор регіону часів президентства Ющенка, давній соратник Петра Порошенка та його чинний позаштатний радник. Він уже обирався від цього ж округу у ВР в 2012 році, однак був позбавлений мандату за позовом грози мажоритарників минулого скликання Юрія Кармазіна. Після втечі Януковича парламент відновив депутатські повноваження Домбровського.

Фото: real-vin.com

Округ №12 отримав високу честь делегувати до парламенту представника «Блоку Петра Порошенка» Олексія Порошенка. За нього віддали свої голоси 64,04% виборців. Не найвищий результат серед мажоритарників, а тому молодому політикові є до чого прагнути.

В окрузі №13 переміг самовисуванець Петро Юрчишин – місцевий аграрний барон, який узяв реванш за програш на минулих парламентських виборах лідерові «Європейської партії» Миколі Катеринчуку. Цього разу висуванець БПП Микола Катеринчук фінішував другим, заявивши, що на результат вплинули масові фальсифікації. БПП від поразки Катеринчука не постраждав – Юрчишин уже написав заяву на вступ до президентської фракції.

Округ №14 – новий депутат представник БПП Іван Мельничук, голова Літинської райадміністрації, депутат Вінницької обласної ради та колишній помічник народного депутата Петра Порошенка.

Округ №15. У парламент йде представник БПП Іван Спориш – директор приватного сільськогосподарського підприємства «Перемога», довірена особа Петра Порошенка на президентських виборах.

В окрузі №16 переміг самовисуванець Роман Стаднійчук. Самовисуванець лише формально: Стаднійчук є людиною Давида Жванії і можна не сумніватися, що у парламенті він увійде до фракції БПП. Президентський блок, до речі, кандидата від партії висувати по округу не став. У парламент минулої каденції Стаднійчук потрапив по списку «Батьківщини» після того, як ВАСУ позбавив депутатського мандата адвоката Юлії Тимошенко Сергія Власенка. Останній повідомив мас-медіа, що Стаднійчук звільнився з роботи саме в той день, коли ВАСУ прийняв до розгляду справу про депутатство Власенка. Ставши депутатом, Стаднійчук одразу вийшов з фракції «Батьківщина».

Опонент Стаднійчука Юрій Македон, який програв йому у 304 голоси, на своїй сторінці у Facebook розмістив відео, що підтверджує фальсифікацію виборів на дільниці, де Стаднійчук набрав найбільше голосів. Різниця між обома кандидатами – 305 голосів.

У 17 окрузі ще один «самовисуванець» Микола Кучер переміг представника БПП Павла Каленича. Актуальне місце праці Кучера – ПАТ «Миронівський хлібопродукт», 63% якого належить першому заступникові глави Адміністрації президента Юрію Косюку. Тому у ВР Кучер працюватиме у складі фракції БПП.

Микола Кучер
Фото: lada.fm
Микола Кучер

Округ №18. Переможець – представник БПП Руслан Демчак. Він переміг старійшину клану Калетників – Григорія, чинного депутата від цього округу. На виборах парламентських виборах 2012 року Демчак уже балотувався по цьому округу, однак зняв свою кандидатуру.

Заяву про відмову балотуватися він написав, перебуваючи в СІЗО у зв’язку зі звинуваченнями у легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом. За версією правоохоронців, Демчак, у складі злочинної групи організував схему легалізації коштів через продаж незаконно отриманих земельних ділянок на загальну суму майже 350 млн.грн. Що цікаво, арештові Демчака передувала публікація про ці оборудки у парламентському виданні «Голос України», одним із авторів якої був нардеп Володимир Ар’єв, який зараз теж балотувався від БПП. У лютому 2013 Демчак вийшов з СІЗО і тоді ж продав один зі своїх телеканалів – Business – людям Олександра Януковича. У розпал Революції гідності, в середині лютого 2014 року, Демчак продав долю у своїй мережі клінік «Добробут» інвестиційній Concorde Capital та акціонерові компанії «Люксоптика» Олегу Калашникову, який є давнім партнером родини глави Адміністрації президента Бориса Ложкіна.

Волинська область

Парламентська делегація Волині – дивний сплав місцевих магнатів та активістів Майдану. Із п*яти округів маємо три «імені Ігоря Єремеєва, ще два – Народного фронту.

В окрузі №19 переміг Ігор Гузь, представник «Народного фронту», координатор Луцького Євромайдану та заступник голови Волинської обласної ради. На минулих виборах програв Степанові Івахіву – ще одному старому/новому депутатові від Волині.

Округ №20 знову обрав депутатом самовисуванця Сергія Мартиняка – місцевого агробізнесмена. У парламенті минулого скликання він працював у складі групи «Європейський вибір» ще одного волинянина Ігоря Єремеєва. Волинські виборці вирішили пробачити, або не помітити голосування депутата 16 січня цього року. У новому парламенті Мартиняк гарантовано буде поруч із владною коаліцією – якщо, звісно, не візьмуть всередину.

Виборці округ №21 повторно обрали депутатом самовисуванця Степана Івахіва, який у парламенті минулого скликання голосував за один з диктаторських законів 16 січня. Івахів разом з Ігорем Єремеєвим, ще одним мажоритарником від Волині, володіють паливно-промисловою групою «Континіум» – одним з чільних гравців на ринку нафтопродуктів в Україні. З квітня 2014 році «Континіум» з перемінним успіхом веде піар-війну з Ігорем Коломойським.

Єрємеєв(ліворуч) та Івахів
Фото: www.volynpost.com
Єрємеєв(ліворуч) та Івахів

В окрузі №22 з перевагою у 28 голосів переміг представник «Народного фронту» Ігор Лапін, командир роти «Захід» 24-го батальйону територіальної оборони «Айдар». У довоєнному житті – адвокат, член кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Волинської області. У непростій боротьбі він переміг Ірину Констакевич – керівника благодійного фонду Ігоря Палиці – молодшого партнера Ігоря Коломойського, колишнього депутата від цього округу, а нині губернатора Одеської області. Різниця між ними склала всього 28 голосів.

У 23 окрузі знову переміг самовисуванець Ігор Єремеєв– Так що у новому парламенті слід очікувати реінкарнації групи мажоритарників «Європейський вибір», яка радо підставить плече владній коаліції в обмін на преференції, наприклад, виробникам та продавцями палива. Єремеєв, як і його колеги Івахів та Мартинюк заперечує факт голосування за «диктаторські» закони 16 січня. Однак офіційний портал ВР стверджує протилежне.

Днепропетровская область

Днепропетровская область – вотчина Игоря Коломойского. Именно отец-основатель «Привата», также – его ближайшие соратники и функционеры команды Президента с «региональной» привязкой, представляли Киеву кандидатуры выдвиженцев на одномандатные округов. Конкретно: Игорь Коломойский, Борис Филатов, Святослав Олейник, Сергей Березенко, Андрей Павелко.

Однако, результат выборов получился здесь вовсе не таким, как представлялся в начале. От Днепропетровщины в Раду зашло довольно много близких к Александру Вилкулу персонажей. Все они – потенциальные члены фракции «Оппозиционного блока».

По факту, на одномандатных округах в Днепропетровской области получилось следующее.

№24 – Яков Безбах. Самовыдвижение. Человек Пинчука. Округ изначально был слит БПП под Безбаха (ближайшим конкурентом стал претендент от «Народного фронта»).

Пінчук і Безбах
Фото: fakty.ua
Пінчук і Безбах

№25 – Максим Курячий. БПП. Человек Павелко. В 2010-м – видный деятель «Батькивщины». Ближайший конкурент, известный днепропетровский гражданин Загид Краснов, уступил Курячему всего 356 голосов.

№26 – Андрей Денисенко. БПП. Стопроцентный человек Коломойского. На округ поставлен именно по настоянию Игоря Валериевича. Who is mister Denisenko, спросите вы? Ближайший заместитель Яроша. До того – региональный адепт партии «Свобода». И это – более чем исчерпывающая характеристика.

№27 – Борис Филатов. Формально – самовыдвижение. На самом деле, ближайший соратник Коломойского пользовался прямой поддержкой БПП. Агитировать за него приезжал даже целый Юрий Луценко. Победа Филатова в округе (в том числе, ввиду отсутствия реальных конкурентов, была предопределена).

№28 – Иван Куличенко. БПП. Мэр Днепропетровска. С 2010-го года – член ПР. Депутатство для Куличенко – почетная пенсия.

№29 – Виталий Куприй. БПП. Стопроцентный человек Андрея Денисенко (округ №26). Читай: Коломойского. Даже так: Денисенко – человек Коломойского, Куприй – человек Денисенко. Некоторое время был причастен к ПС, однако от БПП выдвигался как беспартийный. Сейчас – советник губернатора Игоря Коломойского.

№30 – Дубинин Александр. БПП. Стопроцентный человек Коломойского. Глава правления «Днепроазот».

Александр Дубинин
Фото: www.azot.com.ua
Александр Дубинин

№31 – Константин Павлов. Самовыдвижение. Депутат от ПР, избиравшийся на этом же округе в 2012-м. Член ПР с 2005-го. Голосовал за законы 16-го января. Друг детства Александра Вилкула.

№32 – Андрей Гальченко. Самовыдвижение. Заммэр Кривого Рога. Близок к Александру Вилкулу

№33 – Константин Усов. БПП. Автор фильма «Лукьяновка». И еще многих других расследований, выходивших в ту пору на оппозиционном канале TVi. Вскоре променял журналистику на политику – в 2012-м баллотировался по мажоритарке в Одессе, но проиграл. На сей раз решил выдвигаться у себя на малой родине, в Кривом Рогу. Губернатор области, гн. Коломойский, был против. В пику Усову здесь решено было поставить командира батальона «Кривбас» гн. Колесника, более известного в узких кругах по кличке «Тайсон», получившего аж пятое место

№34 – Олег Кришин. Самовыдвижение. Обставил выдвиженца БПП (Александр Майстренко) на четыре процента. Местный предприниматель, Вольногорский стекольный завод. В какую сторону самоопределиться, пока неясно, но – с большей долей вероятности – в БПП.

№35 – Андрей Шипко. Самовыдвижение. Депутат-регионал. Близок к Александру Вилкулу. В 2012-м победил на этом же округе.

№36 – Артур Мартовицкий. Самовыдвижение. Экс-регионал. Это – Павлоград, территория ДТЭК Рината Ахметова. БПП тут никого не выдвигал. Мартовицкий – один из топ-менеджеров Ахметова – здесь же победил в 2012-м. Близок к Александру Вилкулу.

Артур Мартовицкий
Фото: www.depo.ua
Артур Мартовицкий

№37 – Дмитрий Шпенов. Харьковский регионал, в прошлый раз избиравшийся по спискам ПР. Близок к Александру Вилкулу.

№38 – Вадим Нестеренко. Самовыдвижение. Местный агробарон. Также близок к Александру Вилкулу.

№39 – Дмитрий Ярош. ПС.No comments, как говорится. Ставка Игоря Коломойского.

№40 – Валентин Дидыч. БПП. Председатель Криничанской районной государственной администрации. Бывший округ Олега Царева

Таким образом, из 17 мажоритарщиков Днепропетровска (2.62 млн.избирателей):

  • трое – представители «Правого сектора» (Андрей Денисенко, Виталий Куприй, Дмитрий Ярош. Куприй – по касательной, но тем не менее);
  • один человек Пинчука (Яков Безбах);
  • люди Коломойского: трое уже упоминавшихся представителей правого сектора, а также Борис Филатов и Александр Дубинин. Того – пятеро;
  • Шестеро – люди Александра Вилкула (Константин Павлов, Андрей Гальченко, Андрей Шипко, Артур Мартовицкий, Дмитрий Шпенов, Вадим Нестеренкго). Из них четверо – бывшие депутаты-регионалы (Павлов, Шипко, Мартовицкий, Шпенов). При этом Мартовицкого можно также причислить к орбите Рината Ахметова (равно как самого Вилкула, - С.К)
  • один человек Павелко (Курячий);

Общая картина получается следующая: из 17 одномандатников Днепропетрощины, к фракции БПП в Раде точно примкнут: Курячий, Филатов, Куличенко, Дубинин, Усов, Дидыч.

К этим шестерым, с высокой долей вероятности, присоединятся трое представителей «Правого сектора», а также самовыдвиженцы Олег Кришин и пинчуковец Яков Безбах. Того – 11 мандатов.

Еще шесть остаются за Вилкулом. Все шесть, почти наверняка, пойдут в Оппозиционный блок (правда, однозначной уверенности нет по Вадиму Нестеренко, но глобально сути это не меняет).

Александр Вилкул
Фото: Макс Левин
Александр Вилкул

Донецкая область

На территории Донецкой области 21 округ – с 41-го по 61-й. Выборы не состоялись в округах номер 41-44, 51, 54-56, 61.

Там где голосование все-таки состоялось, проходило оно, зачастую, весьма условно.

Все донецкие депутаты – самовыдвиженцы. За исключением Юрия Солода (Оппоблок) и Дмитрия Лубенца (БПП).

К слову, всех (!) кандидатов от БПП подавал человек по имени Артур Герасимов. Из них прошел только один – Лубинец.

Сам Герасимов - 43-й номер списка БПП. Друг и подельник еще более одиозного луганского персонажа по имени Сергей Шахов (о нем много и подробно писала Таня Чорновол. Кому интересно – погуглите). В прошлый раз, баллотируясь в родной Горловке, действовал очень топорно. Его «агитаторов» не раз ловили на раздаче …50 гривен (!), еще – листовок с разъяснениями «как правильно голосовать» (в листовках галочка стояла напротив фамилии Герасимова) и т.д. Правда, Петр Порошенко полагает, что Герасимов «исправился». Весной он вел в родных краях кампанию Петра Алексеевича, сейчас – аналогично.

Впрочем, вернёмся к нашим кандидатам.

№45 - Ефим Звягильский. Один из «прифронтовых» округов. Решение баллотироваться Звягильский принял в последний момент, когда стало понятно, что не отложить, не перенести выборы не получится. «Я на этот округ много лет работал, с какой же стати я его должен уступать не пойми кому?!», - прямо заявил он LB.ua. По факту Ефим Леонидович победил с результатом в 1452 голоса – это свыше 70 процентов голосов на округе, состоящем из четырех участков.

Ефим Звягильский
Фото: Макс Требухов
Ефим Звягильский

№46 - Сергей Клюев. Брат одиозного экс-главы АП Андрея Клюева, который уже больше полугода находится в бегах. Самого Сергея Клюева ЦИК сперва отказывался регистрировать в качестве кандидата в нардепы, но затем претензии были сняты и – как следствие – Сергей Клюев вновь депутат.

№47 – Юрий Солод. Муж Натальи Королевской. И этим все сказано. Кампанию проводил под лозунгом «Продолжу программу Алексея Азарова». Члены его команды не гнушались подкупать избирателей. Следует напомнить, что брат Королевской - бывший член правительства Москвы, имеет общие бизнес-интересы с Александром Ефремовым. Ага, тесен мир.

№48 – Максим Ефимов. Топ-менеджер «Энергомашспецсталь». «Атомэнергомаш» - российская государственная (!) компания, курирующая все атомные объекты России. «Энергомашспецсталь» - ее украинское предприятие. Одним из топ-менеджеров которого является Максим Ефимов.

№49 – Денис Омельянович. Регионал. Победил на этом округе также в 2012-м. Голосовал за законы 16-го января.

№50 – Евгений Геллер. В прошлом – видный регионал. Близкий друг братьев Клюевых, особенно – Андрея.

№51 – ПРОПУСК

№52 – Игорь Шкиря. Этот созыв для Шкири станет уже четвертым. Регионал со стажем. В ходе кампании за представителями его команды фиксировались многочисленные нарушения, попытки подкупа избирателей и т.д.

Игорь Шкиря
Фото: autocentre.ua
Игорь Шкиря

№53 – Олег Недава. СМИ называют его бизнес-партнером Юрия Иванющенко.

№54 – 56 – ПРОПУСК

№57 – Сергей Матвиенков. В далеком прошлом – социалист, в недалеком прошлом – регионал. Соратник Владимира Бойко. В 2012-м избирался по этому же округу. Нынешний созыв станет для него уже пятым.

№58 – Сергей Тарута. «Даже за Партию регионов – в лучшие ее времена – в Мариуполе столько не голосовало народу», - с гордостью сказал один очень верховный экс-регионал, нахваливая Сергея Таруту. Бывший донецкий губернатор одержал в Мариуполе уверенную победу.

№59 – Сергей Сажко. Мэр города Курахово, которого оппоненты настойчиво обвиняют в фальсификации исхода выборов. Правда, сайт ЦИК подсказывает, что Сажко победил с перевесом более чем в тысячу голосов.

№60 – Дмитрий Лубинец. БПП. Ближайший его конкурент – регионал Александр Рыженков – протеже «православного поборника» «русского мира» Виктора Нусенкиса.

Того из 12-ти округов девять точно не присоединятся к демократическому большинству, но пополнят – с высокой долей вероятности – ряды Оппоблока.

По Сергею Таруте и Сергею Сажко этот вопрос открыт. Лубинец, как выдвиженец БПП, должен – по логике – присоединиться к этой политсиле.

Житомирська область

Екс-спікер ВР Володимир Литвин знову буде у парламенті. Щоправда, без сина.

Мандат від округу №62 без особливої боротьби дістався представнику БПП Бориставу Розенблату. Це давній друг та партнер одного з найближчих соратників Порошенка Геннадія Зубка. Займається агробізнесом. Був довіреною особою Петра Порошенка на президентських виборах.

 Борислав Розенблат
Фото: www.zhitomir.info
Борислав Розенблат

В окрузі №63 у вкрай непростій боротьбі переміг самовисуванець Олександр Ревега, який обійшов і чинного нардепа Анжеліку Лабунську, і ветерана української політики, колишнього губернатора Житомирщини Павла Жебравського. На минули виборах бізнесмен Ревега балотувався від Партії регіонів і, за свідченням житомирських активістів, возив людей на антимайдан в Київ. Зараз Ревега стверджує, що більше не має стосунку до ПР: «Я належав до Партії регіонів, але я ніколи не був регіоналом».

Комітет виборців України заявив про масове спотворення результатів виборів по 63 округу:

«Під час підрахунку голосів за кандидатів по 63 мажоритарному округу виявлена одна з найбільш зручних та простих технологій фальсифікації виборів – визнання бюлетеня недійсним. За офіційними даними підрахунку голосів, недійсними на окрузі визнано 4774 бюлетенів з 95 738, виданих на руки, а це близько 5%. Враховуючи незначний розрив між кандидатами-лідерами, така кількість бюлетенів, що визнані недійсними, могла значно вплинути на з’ясування результатів виборів на користь «потрібного» кандидата».

Округ №64 – переможець Володимир Арешонков, висуванець БПП. Петрові Порошенку Арешонков дістався у спадок від Януковича, при якому він був, за словами опонентів, «смотрящим» за регіоном, обіймаючи посаду першого заступника губернатора. У час Революції гідності займався організацією антимайданівських мітингів та переслідуванням активістів. Ймовірно, у список імені чинного президента потрапив завдяки Володимирові Литвину, у партії якого перебував донедавна.

Депутатом від округу №65 став Володимир Литвин. Країні знову потрібен екс-спікер ВР. Настільки потрібен, що ні БПП, ні «Народний фронт» не виставили по округу своїх кандидатів, дозволивши без проблем обратися людині, яка голосувала за один із «диктаторських» законів 16 січня.

Фото: Макс Левин

В сусідньому окрузі №66 мандат здобув представник «Народного фронту» Павло Дзюблик, голова Черняхівської районної державної адміністрації. Він переміг і одіозного нардепа Віталія Журавського, який перший з народних обранців познайомився із сміттєвим баком, а також сина Володимира Литвина Івана. Опоненти, щоправда, звинуватили Дзюблика у тому, що він активно використовував адмінресурс.

Округ №77 здобув депутат-регіонал (з лютого 2014 року – група «Суверенна європейська Україна») Віктор Развадовський, який балотувався як самовисуванець. Генерал-лейтенант міліції, депутат парламенту трьох скликань. У парламент попереднього скликання обирався у цьому ж окрузі. Развадовський – давній соратник Володимира Литвина, входив до керівних органів його Народної партії. Голосував за закони 16 січня.

Закарпатська область

Власне, тут усе по-старому: щоб потрапити у парламент, бажано бути представником клану Балог. П'ять округів з шести – за Балогами. Причому Віктор Балога вже заявив, що не має наміру входити до складу жодної фракції.

Єдиний виняток – округ №68, в якому мандат здобув представник БПП Роберт Горват. Він, до речі, активно заперечує свій зв'язок із Балогами: «З’явився спочатку у Фейсбуку, а потім деякі видання видали мій портрет з Балогою. Це брудні технології якихось наших опонентів, які мене вже бояться. Але я вірю, що ці нардепи, які вже були при владі, не доберуться до неї». До обрання в парламент Горват керував власним супермаркетом.

Роберт Горват
Фото: zaholovok.com.ua
Роберт Горват

У ході виборчої кампанії застосував цікаву технологію: його штабісти клеїли листівки у кількадесят шарів і таким чином страхували себе від зривання агітаційної продукції.

Фото: ua-reporter.com

Решта округів Закарпаття дісталося трьом братам Балогам (69-й округ – Віктор Балога, 71-й – Павло Балога, 73-й – Іван Балога), їхньому двоюрідному братові Василю Петьовці (округ №72), та близькому другові, депутатові минулого скликання від ПР Іванові Ланьо (70-й округ). Минулого тижня лідер фракції БПП Юрій Луценко заявив, що братів у фракції не буде. Однак на з’їзді БПП той же Юрій Луценко зачитав братів Балог та Петьовку серед мажоритартиків від партії президента. Однак на той момент усі вони уже були зареєстровані як самовисуванці.

Запорожская область

Как и Днепропетровская, «наполнялась», во многом, людьми Андрея Павелко. Для самого Павелко результат тут стал чуть более успешным, чем в родном Днепропетровске.

№74 – Петр Сабошук. БПП. Человек Павелко. Владелец строительной компании «ДСК-4».

№75 – Игорь Артюшенко. БПП. Лидер местного Евромайдана. Обошел сына целого Вячеслава Богуслаева («Мотор-Сич») Александра (занял третье место).

Игорь Артюшенко
Фото: www.vv.com.ua
Игорь Артюшенко

№76 – Николай Фролов. БПП. Ректор Запорожского госуниверситета. Исход борьбы был предсказуемый.

№77 – Вячеслав Богуслаев. Самовыдвижение. Экс-регионал, красный директор («Мотор-Сич»), рейтинги которого (несмотря на его 76 лет - С.К.) зашкаливают.

№78 – Александр Пономарев. Самовыдвижение. Экс-регионал. Симпатии жителей этого же округа (Бердянск), привели его в Раду в прошлый раз. Крупный бизнесмен, Пономарев, естественно, тут же примкнул к ПР. Его компания «Агринол» (горюче-смазочные материалы) плотно работает с «Укрзализныцей». Частично поддержал законы 16-го января.

№79 – Александр Григорчук. Самовыдвижение. Лидер профсоюза Запорожского железорудного комбината. В 2012-м на этом округе победил регионал Владимир Бандуров.Человек Клюева, он считал этот округ «своим». В 2014-м БПП тут никого не номинировал. Зачем, если Бандуров выдвигался вновь?

Округ, говоря простым языком, слили. Как и множество других по стране. Сам Бандуров, видимо, еще и перестраховался – «порешал» в АП. Не с Президентом (который его, мягко говоря, недолюбливает), а именно в АП (привет, команда Сергея Березенко, привет!). Иначе объяснить происходившее на округе после 26-го октября невозможно. На ходу меняли главу ОВК, принимались решения судов о пересчете. Попытка выполнить взятые обязательства по округу, который давеча слили это называется.

№80 – Евгений Балицкий. Самовыдвижение. Экс-регионал. Повторил свой успех на этом же округе в 2012-м. Голосовал за законы 16-го января. Когда ПР посыпалась – переметнулся в группу «За мир и стабильность» имени Сергея Курченко. Словом, достойный человек.

Евгений Балицкий
Фото: news.mspravka.info
Евгений Балицкий

№81 –Сергей Валентиров. Самовыдвижение. Бывший округ Артема Пшонки. Валентиров – человек Пономарева, один из топ-менеджеров его торгового бизнеса. Самостоятельной единицей не является.

№82 – Вадим Кривохатько. БПП. Главный «Ударовец» Запорожья

Итак, из девяти округов – четыре актив БПП.

Сабошука, Артюшенко, Фролова, Кривохатько можно смело записывать в ряды фракции БПП. Богуслаева – в актив оппозиции. По Пономареву и сопряженному с ним Валентирову – вопрос. Бизнесмены-мажоритарщики обычно с властью не ругаются, напротив – стараются дружить. По Григорчуку – вопрос. В БПП решили не принимать во фракцию тех, кто голосовал за законы 16-го января, следовательно Балицкому дорога туда заказана. К Пономареву, с этой точки зрения, тоже есть вопросы.

Івано-Франківська область

Горяни обирають «Блок Петра Порошенка» та «Народний фронт»

Округ №83 – переможець представник БПП Олександр Шевченко. Колишній директор курорту «Буковель», який належить групі «Приват». Депутат минулого скликання, у парламенті запам’ятався лише тим, що дав ляпаса Олегові Ляшку.

Перемогу в окрузі №84 у непростій здобув представник БПП Михайло Довбенко, який на 0,38% обійшов відомого у минулому спортсмена, «народного фронтовика» Романа Вірастюка. На президентських виборах Довбенко очолював штаб Порошенка в області, а також працював у «Інституті відкритої політики» Анатолія Матвієнка – давнього друга Петра Порошенка.

Вибори у 85 окрузі прогнозовано виграв мер, представник БПП Калуша Ігор Насалик. Він двічі обирався депутатом ВР від Івано-франківської області. У 2006 році політик та бізнесмен, який мешкав у Києві, несподівано вирішив стати мером Калуша – міста, від якого раніше обирався до ВР. У 2010 році переміг на виборах міського голови вдруге, набравши рекордні 91,5% голосів виборців. Насалик зумів про лобіювати надання Калушу статусу зони екологічного лиха, що дозволяє отримувати з державного бюджету багатомільйонні дотації. Бронзовий пре зир кубка України з бодібилдінгу 2013 року.

Ігор Насалик
Фото: galka.if.ua
Ігор Насалик

Округ №86. Тут вдруге виграв вибори Анатолій Дирів, який балотувався від «Народного фронту». У 2012 році він переміг як член партії Арсенія Яценюка «Фронт змін». У парламенті 7-го скликання очолював слідчу комісію ВР з розслідування діяльності МОЗ, зокрема, скандальну закупку швидких у фірми «Практика» за завищеними цінами.

В окрузі №87 теж повторно переміг чинний нардеп Юрій Дерев’янко, представник партії «Воля». Один з авторів Закону «Про очищення влади» обійшов найближчого конкурента на 55%.

Округ №88. Представник «Народного фронту» Юрій Тимошенко переміг чинного нардепа від округу Олеся Донія. Тимошенко – боєць-резервіст Першого батальйону оперативного призначення Нацгвардії імені генерала Кульчицького. Відомий на Франківщині політичний активіст, співзасновник товариства «Меморіал» у Коломиї. У політиці з 1989 року.

Округ № 89. Переможець – депутат Івано-Франківської міської ради, підприємець Юрій Соловей, який балотувався від БПП. Колишній керівник «Удару» в Івано-Франківську, Соловей залишив партію наприкінці квітня 2014 року, звинувативши центральне керівництво політсили у кулуарному розподілі посад у виконавчій владі: «Керівництво політичної сили не зробило жодних висновків після Майдану. Віталій Кличко заявив, що партія «Удар» у виконавчій гілці влади участі не бере. Це рішення абсолютно не обговорювалося на рівні первинних організацій. Все було б нічого, якщо б дійсно ніхто з «Удару» не йшов у владу. «Удар» насправді активно бере участь у дерибані посад на рівні України. Найдивніше у цьому всьому – це те, що на переважній більшості цих посад – люди, які є представниками крупного бізнесу і наближені до певних олігархічних структур».

Юрій Соловей
Фото: news.if.ua
Юрій Соловей

Соловей звинуватив тоді у такій позиції партії голову виконавчого комітету «Удару» Віталія Ковальчука, який, за його словами, є фактичним «власником партії», оскільки приймає усі рішення в одноосібному порядку.

Киевская область

№90 – Александр Марченко. Свобода. Местный предприниматель (ТОВ «Белоцерковский карьер»). Одержал победу над выдвиженцем БПП, главой Киевского облсовета, ударовцем Николаем Бабенко. Разрыв – три процента.

№91 – Руслан Сольвар. БПП. Ударовский депутат.

№92 - Виталий Гудзенко. БПП. Агромагнат из Белой церкви. В 2010-м поддерживал Тигипко

№93 – Александр Онищенко. Самовыдвижение. Сперва ЦИК не хотела Онищенко регистрировать, но потом таки пришлось. И вот – результат. Родственник гн.Кадырова, коневод и любитель моделей снова заходит в Раду. Что ему там делать, правда, непонятно. В седьмом созыве Онищенко умудрился поучаствовать в подготовке лишь четырех законопроектов. Точнее сказать – в корректировке четырех законопроектов, точечном их изменении.

На округе ближайший конкурент отстал от Онищенко на 22 тысячи голосов. Победа была безальтернативной.

№94 – Виктор Романюк. НФ. Историческая справедливость восторжествовала. Романюк победил на этом округе в 2012-м, но победу у него тогда украли. Сам он отправился в вынужденную эмиграцию.

 Виктор Романюк вместе с активистами во время пикета Администрации Президента с требованиями прекратить фальсификации на округе
Фото: censor.net.ua
Виктор Романюк вместе с активистами во время пикета Администрации Президента с требованиями прекратить фальсификации на округе

На сей раз на округе ему оппонировал весьма колоритный персонаж: 27-летний владелец ночного клуба «Дэ Люкс» Глеб Лирнык, сын своего отца, Андрея Лирника. Лирныка, что приметно, выдвинул БПП. Более того, когда демсилы согласовывали единых кандидатов – отказался его снимать. Еще бы, ведь вопрос, судя по всему, решался там же и теми же, что и по 79-му запорожскому округу.

В итоге, Лирнык – второй. Правда, отрыв от Романюка у него небольшой – полторы тысячи голосов.

№95 – Михаил Гаврилюк. НФ. Знаменитый козак Гаврилюк сделал прекрасную карьеру, теперь он – целый народный депутат. Видно, сам не ожидал, бедняга. Чего только не сделают партийный боссы, чтобы понравиться избирателю. И чтобы приумножить в команде еще один «штык», который никогда не задаст лишних вопросов, а голосовать будет «как все».

Вместо грустных смайликов, ставим троеточие.

Кулуары съезда НФ. Андрей Парубий, казак Михаил Гаврилюк, Александр Турчинов
Фото: LB.ua
Кулуары съезда НФ. Андрей Парубий, казак Михаил Гаврилюк, Александр Турчинов

Одно радует: в 95-м округе Гаврилюк победил ставленника БПП Александра Тигова, который в прошлый раз шел по Днепропетровску от Королевской и занял аж восьмое место. Как он оказался сейчас номинантом от БПП? Ответ ясен: округ был слит. Как и многие другие.

В принципе, если выбирать между Гаврилюком и Тиговым, все кажется не столь грустным.

№96 – Ярослав Москаленко. Самовыдвижение. Повторно побеждает на этом округе. Экс-регионал, ныне – соратник Игоря Еремеева. Голосовал за законы 16 января.

№97 – Павел Ризаненко. БПП. Действующий нардеп от «Удара».

№98 – Сергей Мищенко. Самовыдвижение. Повторно побеждает на этом округе. На заре эпохи «покращення», состоял в «Батькивщине». В ту пору запомнился одами в адрес Генпрокурора Виктора Пшонки. «И все прокуроры Украины будут называть его батькой», - вещал Мищенко с трибуны ВР. Пшонка давно в бегах, а Мищенко, вот, снова в Раде.

Из восьми нардепов киевской области, двое – в актив НФ, трое – в БПП.

Онищенко и Москаленко, по понятным причинам, ближе к стану оппозиции. Самоопределение Мищенко – вопрос.

Кировоградская область

№99 – Константин Яринич. БПП. Руководил местной президентской кампанией Порошенко. В «мирной жизни» - главврач Кировоградского онкодиспансера. Очень авторитетный в городе человек.

№100 – Станислав Березкин. Самовыдвижение. Безальтернативно – демократы тут никого внятного выдвинуть не смогли. Регионал Березкин победил на сотом округе и в 2012-м (от ПР). В Раде запомнился голосованием за законы 16-го января

№101 – Михаил Поплавский. Самовыдвижение. У поющего ректора – 31%, у ставленника БПП Голимбиевского – 17 без малого. Из приятного: четвертое место – одиозный экс-регионал Виталий Грушевский. Широкой общественности он запомнился тем, что 20 февраля, когда в ходе кровавых событий в Киеве, когда нардепы собрались в сессионном зале, чтобы переформатировать парламентское большинство, он вышел на трибуну и призвал не начинать работу до тех пор, "пока в зале нас не будет 450". Если бы не Олеся Оробец, его б тогда крепко побили. А так – отделался парой тумаков, которыми его выгнали из зала.

Что до Поплавского, то в прошлый раз он в ВР зашел по Черкасской области. Голосовал за законы 16-го января.

Фото: Макс Левин

№102 – Олесь Довгий. Самовыдвижение. Несмотря на усилия молодых политиков и активистов, пытавшихся не допустить одиозного деятеля эпохи Черновецкого в ВР, он все-таки прошел. Результат – почти 30% голосов. У ближайшего конкурента – 12 с хвостиком. У Андрея Лавруся, которого молодые политики поддерживали в качестве единого демократического кандидата – бронза, почти 9 процентов.

№103 – Анатолий Кузьменко. БПП. Предсказуемо. Аграрный магнат Анатолий Кузьменко – отец нынешнего губернатора области Сергея Кузьменко, который в 2012-м баллотировался в Раду от ПР по тому же 103-му. Вплоть до 2014-го Кузьменко-младший состоял в ПР. Голосовал за законы 16 января. Поддерживал Антимайдан. Местные активисты подозревают его в организации и отправке на Киев эшелонов «титушек» во времена Майдана. С принятием закона о люстрации, активисты требовали Президента уволить Кузьменко с занимаемой должности, но просьба услышана не была. Кузьменко-сын – по-прежнему губернатор, Кузьменко-отец – депутат.

Итак, пять округов Кировограда:

  • два – БПП (Яринич и Кузьменко);
  • два – одиозные личности (Березкин и Довгий). Плюс Поплавский, который тоже голосовал за законы 16-го января.

Луганская область

Ситуация очень похожа на Донецкую область. Кроме номинанта от «Оппозиционного блока» Бакулина, все – самовыдвиженцы.

Вообще в области десять округов – со 104 по 114, но результат получен только в половине из них. Итак:

№106 – Евгений Бакулин. Оппозиционный блок. Одиозный экс-глава НАК, который вместо того, чтобы ходить к следователям, пошел к избирателям и таки получил мандат. Одиннадцать тысяч голосов ему это гарантировали.

Евгений Бакулин
Фото: eircenter.com
Евгений Бакулин

№107 – Сергей Дунаев. Самовыдвижение.Экс-регионал, избиравшийся по этому округу в 2012-м. Сейчас получил почти 38%, ближайший конкурент – 18. Правда, его 38% - аж 7826 голосов.

Прежде Дунаев был мэром Лисичанска. Как вы, наверное, догадались, в Раде голосовал за законы 16-го января. Конечно, куда ж регионалу без этого.

Летом 2014-го Антон Геращенко сообщил, что на Дунаеве – тень подозрения в пособничестве террористам.

С тех пор, правда, тема продолжения не имела.

В Раде Дунаев пойдет в Оппозиционный блок, что успел проанонсировать еще до того, как победить. Неудивительно.

№112 – Юлий Йоффе. Самовыдвижение. Близкий друг и давний соратник Юрия Бойко. Его будущая траектория в Раде понятна – Оппозиционный блок и только.

№113 – Виталий Курило. Ректор Луганского университета. В 2006-м уже избирался в Раду от Батькивщины, тогда был одной из «фишек» списка (восьмой номер). В 2010-м поддержал «покращення», за что из «Батькивщины» его изгнали. Остаток созыва дорабатывал в группе Игоря Рыбакова

Виталий Курило
Фото: www.facebook.com/people/Виталий-Курило
Виталий Курило

№114 – Юрий Гарбуз. Самовыдвижение. Глава Меловской райгосадминистрации.Шесть с половиной тысяч голосов и мандат в кармане. У действующего нардепа Валерия Мошенского – четыре тысячи и третье место.

Таким образом, за счет Луганска Оппозиционный блок пополняется тремя депутатами (Бакулин, Йоффе, Дунаев). Самоопределение Курило и Гарбуза – вопрос.

Львівська область

Тотальна поразка «Свободи». Навіть Ірини Фаріон. Плюс один депутат до «Самопомочі» та ще один – в актив Ігоря Коломойського.

Округ №115 з другої спроби виграв самовисуванець Дмитро Добродомов. Керівник телеканалу «ЗІК» уже намагався стати депутатом по цьому ж окрузі у 2012 році, як представник «Удару». На цих виборах Добродомов балотувався як самовисуванець, заручившись нейтралітетом БПП, Радикальної партії та «Свободи». Майже домовився і з «Народним фронтом», однак в окрузі несподівано зареєструвався кандидат від «НФ» Іван Васюник (колишній віце-прем’єр в уряді Тимошенко та екс-глава Секретаріату президента Ющенка). За що «Народний фронт» і отримав зливу негативу в ефірі «ЗІКу». Телеканал є власністю президента ФК «Карпати» Петра Димінського, давнім співробітником якого є Добродомов. У ході виборчої кампанії з’явилася інформація, що співвласником телеканалу «ЗІК» стали структури, близькі до «Сім’ї Януковича».

Добродомов уже поповнив лави фракції БПП.

В окрузі №116 перемогла представниця «Самопомочі» Ірина Подоляк, начальник управління культури Львівської міськради. Чинний депутат від цього округу, один з лідерів «Свободи» Ірина Фаріон здобула лише третій результат, поступившись навіть представнику Радикальної партії Олега Ляшка. Ображена «орлиця» так прокоментувала свою поразку: «Перефразую Йосипа Сліпого, який після заслання дякував Богові, що його били раби, а не вільні люди. Я теж дякую, що раби не обрали націоналістичного шляху. Бо не рабська це справа, голосувати за її величність національну ідею».

Ірина Подоляк
Фото: www.varianty.net
Ірина Подоляк

Перемогу в окрузі №117 здобула представниця БПП Оксана Юринець, успішний львівський бізнесмен, науковець та депутат обласної ради. На минулих парламентських виборах балотувалася по цьому ж окрузі від «Удару» і запам’яталася нестандартним роликом «Юринець – нормальна баба».

Округ № 118. Переможець – представник БПП Богдан Дубневич. Богдан Дубневич разом з братом Ярославом володіє рядом компаній, які займаються поставками обладнання для «Укрзалізниці» ще з часів легендарного Георгія Кірпи, з яким брати тісно співпрацювали. За даними «Вісника державних закупівель» у 2009-2011 рр. фірми Дубневичів отримали замовлень від залізниці на майже 2 мільярди гривень. Також брати спільно з своїм партнером – колишнім керівником «Укрзалізниці» та екс-губернатором Львівської області володіють десятками патентів на винаходи, які дозволяють їм залишатися монополістами у постачанні на залізницю певних видів продукції. У 2013 року компанії, які пов’язують з Дубневичами, не вигравали тендерів «Укрзалізниці», однак цього року вони отримали замовлень від залізничного підприємства «Укрзалізничпостач» на майже 167 млн. грн.

Богдан Дубневич
Фото: gazeta.lviv.ua
Богдан Дубневич

У політиці Дубневичі стартували під патронатом СДПУ (о), потім були партія «Відродження» Георгія Кірпи, «Батьківщина», «Удар», і нарешті – «Блок Петра Порошенка». Саме під цим брендом Богдан Дубневич вперше став депутатом ВР, хоч це не перший його похід на вибори. Так, на минулих парламентських перегонах він програв боротьбу у цьому окрузі ідеологу «Свободи» Юрію Михальчишину.

Округ №119 делегує до ВР Михайла Бондаря, представника «Народного фронту», підприємця, сотника Самооборони Майдану, командира відділення першого батальйону оперативного призначення Національної Гвардії України імені Кульчицького. Чинний депутат від округу, екс-губернатор Львівської області Ірина Сех (ВО «Свобода») посіла лише четверте місце.

В окрузі № 120 повторно виграв вибори представник БПП Ярослав Дубневич, молодший депутат Богдана Дубневича. В 2012 році він титанічними зусиллями переміг Тетяну Чорновіл, одного з нинішніх фронтменів «Народного фронту». На цей раз, судячи із результату – 60% голосів «за» Ярослава Дубневича, особливої боротьби в окрузі не було.

Округ№121. Переможець – самовисуванець Богдан Матківський, 34-річний підприємець із Трускавця, активіст Майдану, командир 2-го взводу першого резервного батальйону Національної Гвардії України. Друге місце посів його майже тезка – Іван Матковський, лідер місцевого «Народного фронту». Чинний депутат ВР, представник «Батьківщини» Роман Ілик здобув лише третій результат.

В 122 окрузі на безальтернативній основі переміг самовисуванець Володимир Парасюк. Найвідоміший, мабуть, сотник Самооборони Майдану, нині – боєць добровольчого батальйону МВС «Дніпро-1». Член Конгресу Українських націоналістів. Висуванець БПП Тарас Возняк відстав на 46%.

Сотник Владимир Парасюк
Фото: Макс ЛевинЗнаменитый сотник Вл
Сотник Владимир Парасюк

Округ №123. Переможець – представник БПП Тарас Батенко, директор філії «Магістральні нафтопроводи «Дружба» ПАТ «Укртранснафти». Людина Ігоря Коломойського, простіше кажучи. Батенко уже балотувався в цьому окрузі у 2012 році, проте програв висуванці «Батьківщини» Лідії Котеляк. На цих виборах вона посіла лише третє місце.

В окрузі №124 доволі несподівано переміг екс-міністр охорони здоров’я Олег Мусій, який йшов як самовисуванець. Він переміг одразу двох чинних народних депутатів – представника «Батьківщини» Степана Курпіля, який обирався від цього ж округу у 2012 році та свободівця Михайла Блавацького.

Округ №125. Переможець – самовисуванець Андрій Лопушанський. Екс-перший заступник голови НАК «Нафтогаз», прийшов у компанію разом зі своїм партнером Олексієм Івченком у 2005 році, і лише цього року був звільнений прем’єром Арсенієм Яценюком. Активно захищав інтереси газового посередника РосУкрЕнерго Дмитра Фірташа. За часів президентства Януковича, Лопушанський перебував у відпустці по догляду за дитиною. Під час виборчої кампанії 2012 року до парламенту України, свій декрет він пояснював виборцям небажанням співпрацювати із «злочинною владою». У 2012 році Лопушанський програв вибори у цьому ж окрузі братові лідера «Свободи» Андрієві Тягнибоку. Цього разу той був третім. Лопушанський – власник мережі готелів та Західній Україні, в Криму та Києві, а також акціонер ряду підприємств хімічної промисловості.

Округ №126. Переможець – представник БПП Андрій Кіт, 42-річний латифундист і депутат обласної ради. На минулих виборах балотувався у цьому ж окрузі від «Удару» і посів друге місце. В «Удар» Кіт перейшов із «Сильної України» Сергія Тігіпка, членом якої був з 2010 році і навіть обирався від цієї партії до Львівської облради. Як писали львівські ЗМІ, після перемоги Петра Порошенка на президентських виборах Кіт претендував на посаду губернатора Львівщини.

Николаевская область

№127 – Борис Козырь. БПП. Высокопоставленный менеджер в «Администрации морпортов Украины». У Козыря в округе – 33%, у его ближайшего конкурента Анатолия Кинаха – 12%.

Борис Козырь
Фото: niklife.com.ua
Борис Козырь

№128 – Артем Ильюк. Самовыдвижение.

Изначально 128-й округ был слит под Сергея Левочкина.

Поддерживать Левочкина в открытую Банковая не могла, но выдвинуть от БПП технического кандидата – вполне. Техническим стал Владимир Опрышко, о котором в городе никто слыхом не слыхивал. Опрышко связывают с заводом «Николаевский Хлебопродукт» (не чужд семье Левочкиных. Сестра экс-главы АП Юлия, сама – нардеп седьмого созыва – даже была тут одно время главой набсовета) и со специализированным портом «Ника-Тера» (актив Дмитрия Фирташа).

Однако в последний момент одиозный глава АП Януковича предпочел округу место в списке «Оппозиционного блока». А Опрышко на 128-м остался. По факту он набрал 22 процента голосов, против 33 у Ильюка.

Ильюк – бывший регионал. В прошлый раз зашел в Раду по этому же округу. В парламенте работал с ПР, после ее крушения – примкнул к группе Кинаха. Голосовал за законы 16-го января.

№129 – Александр Жолобецкий. БПП. Депутат Николаевского горсовета. В 2012-м баллотировался тут же, но занял второе место, сейчас – отыгрался.

№130 – Андрей Вадатурский. БПП. Сын полулегендарного Алексея Вадатурского. В 2010-м аграрный бизнес Вадатурского стал одной из первых крупных жертв клана Януковича.

№131 – Александр Ливик. БПП. Одиознейший персонаж. В 2009-м – доверенное лицо кандидата Януковича. В 2012-м – 166-й номер списка ПР. До выборов – депутат-регионал Николаевского облсовета. Поставщик «титушек» для Антимайдана. Что такого позитивного в нем рассмотрели в блоке Петра Порошенко, история умалчивает.

Фото: nikvesti.com

№132 – Аркадий Корнацкий. БПП. Еще одна крупная добыча клана Януковича. В свое время Виктор Пшонка со товарищи активно терзали «Агрофирму Корнацких». Бизнесмен попытался, было, спастись в ВР – баллотировался по этому же округу от «Батькивщины». Но 132-й, наравне с 94-м Романюка, стал одним из пяти округов, где ЦИК так и «не смогла установить результаты». Вернувшись из вынужденной эмиграции, нашел себя в качестве главы предвыборного штаба Порошенко в Николаевской области.

Победил с минимальным отрывом в 272 голоса.

Николаевская область, пожалуй, одна из самых удачных для БПП. Из шести округов, пять отходят в пользу партии власти.

Одесская область

Из одиннадцати округов Одесской области, два – квота «Удара». Оба округа в «Ударе» умудрились слить, выставив на них откровенно бесперспективных кандидатов.

Кандидатуры по оставшимся восьми округам подавал для БПП Алексей Гончаренко. Молодой политик, на президентских он возглавлял Одесский штаб Петра Поршенко, в парламент зашел в ВР сороковым номером списка БПП.

Еще один округ – 140-й – Киев ни с кем не согласовывал, а просто определили для Давида Жвании. В отличие от 2012-го, правда, Жвания проиграл, получив третий результат.

№133 – Эдуард Матвийчук. Самовыдвижение. Победил с 24% голосов. У его ближайшего конкурента – ставленника БПП Дмитрия Спивака – 21%.

Эдуард Матвийчук
Фото: www.facenews.ua
Эдуард Матвийчук

С марта 2010-го по ноябрь 2013-го был одесским губернатором, конфликтовал с тогдашним мэром города Костусевым. В ноябре 2013-го Костусев сам ушел с занимаемой должности, а Матвийчука Янукович уволил. Уволив, правда, тут же назначил своим советником.

Впервые Матвийчук зашел в парламент в 2002-м, с «Нашей Украиной», но очень быстро переметнулся в ПР, да так и двигался в ее орбите более десяти лет.

№134 – Геннадий Чекита. БПП. Близок к Алексею Гончаренко. В 2012-м проиграл этот же округ регионалу Гриневецкому, причем разрыв был минимальный – в несколько сотен голосов.

№135 – Сергей Кивалов. Самовыдвижение. Кивалову помогали буквально «стены»: на территории округа находится его вотчина – Юридическая Академия, кроме того ему принадлежит в городе три канала. Исход этой схватки был преодпределен, Сергей Васильевич вновь депутат.

№136 – Дмитрий Голубов. БПП. Друг Алексея Гончаренко. Основатель и идейный вдохновитель «Интернет-партии Украины». Наиболее выдающийся ее представитель – кандидат в президенты Дарт Вейдер, его друг Чубака и прочие персонажи «Звездных войн». В 2005-м Голубов привлекался за хакерство, но вину его указать не удалось, дело развалилось. Сегодня у правоохранителей претензий к нему нет.

№137 – Леонид Климов.Самовыдвижение. Махровый регионал. Последнее время работал в группе Анатолия Кинаха. Само собой: голосовал за диктаторские законы. С легкостью – почти на три тысяч голосов – обставил конкурента от БПП (Валерий Понепалюк).

Тут, кстати вспоминаются слова Юрия Луценко, говорившего о том, что демократические силы все сделают, чтобы по округу не прошел ни одни одиозный регионал. Прежде всего – объединяться в поддержке самого мощного претендента. Ага, сделали. «Объединились». Одесская область – тому пример. Не говоря уже о Кировоградской, Донецкой и т.д.

№138 – Иван Фурсин. Самовыдвижение. И вновь одиозный регионал. Бизнес-партнер Фирташа, университетский друг Левочкина. Владелец пяти процентов в знаменитой «РУЭ» (сегодня уже не существует). Голосовал за законы 16-го января. Полный набор, в общем.

Иван Фурсин
Фото: trassae95.com
Иван Фурсин

№139 – Александр Пресман. Самовыдвижение. Округ изначально был слит властью под Пресмана. От нее, власти – по квоте «Удара» - шел беззвестный Валерий Алтунин, просто физически неспособный составить конкуренцию мастодонту Пресману.

Так и вышло: у Пресмана больше 25 тысяч голосов, у Алтунина – 6 (третий результат).

№140 – Василий Гуляев. Самовыдвижение. Глава сельсовета в одном из сел округа. Почти 19 тысяч голосов. У Давида Жвании – шесть.

№141 – Виталий Барвиненко. Самовыдвижение. Продолжаем парад регионалов.

Избирался тут же в 2012-м году. Голосовал за законы 16 января.

Кандидат от БПП – на четвертом месте с даже стыдно сказать скольким количеством голосов.

№142 – Антон Киссе. Самовыдвижение. Регионал со стажем, уже не впервой избирается по этому округу. Киссе – болгарин по национальности, а на округе много сел, где компактно проживают болгары. В начале кампании близкие к Президенту люди говорили, что выиграть этот округ у Киссе – дело чести, ведь на его территории, кроме прочего, расположен город Болград – малая родина Петра Порошенко. Но, видно, недостаточно старались – разрыв с Киссе почти 11 тысяч голосов.

№143 – Александр Урбанский. «Сильная Украина». Совладелец (вместе с братом Анатолием) судоремонтного предприятия в Измаиле («Дунайсудосервис»). Более известен отец братьев Урбанских, Игорь. Был депутатом пятого созыва, далее – замминистра транспорта (при Рудьковском и при Винском).

Полтавська область

У шести з восьми округів регіону перемогу здобули чинні нардепи. Полтавщина за стабільність.

Округ №144. Чинний нардеп-ударівець Сергій Каплін, який цього разу балотувався від БПП без проблем переміг у своєму рідному окрузі. Каплін – один з найактивніших депутатів парламенту 7-го скликання. Одна з останніх його ініціатив – пропозиція націоналізувати нафтогазові родовища.

В окрузі №145 так само підтвердив свій мандат чинний депутат – представник «Свободи» Юрій Бублик, заступник голови Полтавської обласної організації партії Олега Тягнибока.

Юрій Бублик
Фото: www.poltava.pl.ua
Юрій Бублик

Округ №146 – перемога ще одного чинного нардепа Юрія Шаповалова, який вдруге переміг тут як самовисуванець. У 2012 Шаповалов після обрання до ВР увійшов до фракції Партії регіонів. За закони 16 січня не голосував, 20 лютого 2014 року вийшов з фракції ПР. Шаповалова називають людиною полтавського мільярдера Костянтина Жеваго.

Округ №147. Переможець – теж чинний нардеп-самовисуванець Олег Кулініч. Опоненти висунули по цьому округу двох «клонів» Кулініча, однак це не завадило йому перемогти з достатньо великим відривом. І це попри те, що після обрання до ВР минулого скликання Олег Кулініч увійшов до фракції ПР та голосував за усі закони 16 січня.

Кулініч – виходець із СБУ, довгий час працював під керівництвом Леоніда Деркача. Згодом тісно працював із його сином Андрієм, зокрема, був його заступником у НАЕК «Енергоатом».

В окрузі №148 переміг представник БПП Костянтин Іщейкін. Доктор медичний наук, професор, завідувач кафедри внутрішніх хвороб та медицини невідкладних станів. Донедавна – заступник голови Полтавської обласної партійної організації «Удару». На виборах переміг одного з представників команди Андрія Портнова Володимира Пилипенка, який переміг у цьому окрузі у 2012 році.

Округ № 149. Переможець – представник «Народного фронту» Андрій Река. У 2012 році він балотувався по цьому округу, однак програв регіоналові Олексію Лелюку. Досвідчений чиновник іще радянської закваски: закінчив Вищу партійну школу при ЦК Компартії України, працював в Полтавському обласному комітеті партії. Згодом – на різних посадах у виконавчій владі в регіоні, зокрема, очолював Полтавську обласну Державну рибну інспекцію. В 2006 та 2010 роках Андрій Река обирався Новосанжарським селищним головою.

Округ №150. Тут вдруге переміг найбагатший полтавчанин та один з найбагатших українців самовисуванець Костянтин Жеваго, власник фінансово-промислової групи «Фінанси і кредит». Мільярдер Жеваго – депутат п’яти скликань, двічі обирався до ВР по списках «Батьківщини», тричі – у мажоритарному окрузі на Полтавщині. Як депутат відомий насамперед як рекордсмен-прогульник. Зокрема, у 2013 році він пропустив 45 із 46 пленарних засідань парламенту.

Фото: pravda.com.ua/Дмитро Ларін

Округ №151. Ще один чинний нардеп, якому знову повірили виборці – Тарас Кутовий, представник БПП. 39-річний політик з цікавою професійною біографією, у якій знайшлося місце для служби в СБУ та роботі у фонді «Відродження» Джорджа Сороса. Позиціонує себе як успішний фінансист та «захисник села». На минулих президентських виборах очолював штаб Порошенка у Полтавській області.

Рівненська область

Поліська солянка: БПП, «Свобода», «Народний фронт» і навіть «Батьківщина»

В окрузі №152 переміг чинний нардеп від «Свободи» Олег Осуховський. Йшов як узгоджений із БПП кандидат. В 2011 році представник Львівщини Осуховський очолив рівненську обласну організацію «Свободи», що викликало неоднозначну реакцію серед місцевих партійців.

У лютому 2014 року, під час Революції гідності, рівненський «Правий сектор», який узяв під контроль місцеву ОДА звинуватив Осуховського у спробі відбити будівлю. За словами покійного лідера «ПС» Олександра Музичка (Сашка Білого), представники «Свободи» та члени одного місцевого кримінального угрупування зробили кілька спроб захопити ОДА: «Осуховський обдзвонював по всіх бандитських бригадах Рівненщини, аби вони могли йому захопити Рівненську обласну державну адміністрацію. Усі послали його.., окрім Вовки Черепа, який за гроші продасться, кому хочеш... Йому надійшов наказ взяти ОДА. Це вже друга спроба. Перший раз було у четвер, коли ми зайняли ОДА. Осуховський приїхав вночі з Києва і сказав, що його послав Тягнибок і Українська народна рада, і що він тут буде старшим і буде всім керувати. Йому народ сказав: вийди звідси. Народна охорона його викинула… «Свобода» зайде в адміністрацію тільки по моєму трупу».

За непідтвердженою інформацією, Олег Осуховський є родичем Олега Тягнибока.

Округ №153. Переможець – представник «Народного фронту» Юрій Вознюк. Син власника відомої місцевої компанії «Екорембуд», яка спеціалізується на промисловому будівництві. У 2012 році виграв вибори у цьому ж окрузі як узгоджений кандидат від опозиційних сил. У 2014 році 34-річний політик повторив свій успіх.

 Юрій Вознюк
Фото: vse.rv.ua
Юрій Вознюк

В окрузі №154 переміг висуванець БПП Олександр Дехтярчук. Голова Дубненської районної ради, близький до Віктора Матчука – губернатора Рівненщини часів президентства Віктора Ющенка.

Округ №155. Переміг представник БПП Василь Яніцький, успішний київський юрист, один з керівників рівненського земляцтва у Києві. У 2012 році балотувався у цьому ж окрузі, посів третє місце. Цього разу переміг Миколу Ляховича – відомого діяча правого руху, правозахисника, одного з лідерів акції «Україна без Кучми», який балотувався від «Народного фронту».

В окрузі №156 переміг представник «Батьківщини» Сергій Євтушок, який на 480 голосів випередив кандидата від «Блоку Петра Порошенка». Євтушок – міський голова міста Сарни з 2010 року – наймолодший мер на Рівненщині. У квітні 2014 року в.о. президента України Олександр Турчинов призначив його головою Сарненської райдержадміністрації. Звільнений з посади президентом Петром Порошенком 20 вересня – одразу після того, як був висунутий кандидатом у депутати на з’їзді «Батьківщини».

Сумська область

Двоє обранців цього регіону небайдужі до російського ФСБ.

Округ №157. Переміг чинний нардеп від цього округу, Олег Медуниця, «Народний фронт». Досвідчений політик, учасник студентської «Революції на граніті» 1990 року.

В окрузі №158 переміг представник БПП Олександр Сугоняко – начальник Головного управління юстиції у Сумській області. На виборах 2012 року у цьому окрузі він фінішував третім, депутатом же тоді став «директор парламенту» часів Леоніда Кучми Олександр Волков. Сугоняко тривалий час працював в органах прокуратури, займався адвокатською практикою.

Олександр Сугоняко
Фото: sumynews.com
Олександр Сугоняко

Округ №159. Фактично на безальтернативній основі переміг самовисуванець Андрій Деркач. «Народний фронт» та «Блок Порошенка» не висували проти нього своїх кандидатів. Відрив Деркача від найближчого конкурента – місцевого активіста «Батьківщини» склав понад 41 тисячу голосів.

Андрій Деркач – син глави СБУ часів Леоніда Кучми Леоніда Деркача. Навчався у Вищій школі КДБ СРСР імені Дзержинського. Колишній керівник НАЕК «Енергоатом», депутат ВР п’яти скликань. Голосував за «диктаторські закони» 16 січня 2014 року. Разом з тим, у лютому чимало зробив для створення в Раді нової демократичної більшості.

Деркач – один з чільних спонсорів УПЦ МП, користується великим авторитетом у середовищі Московського патріархату. Був делегатом помісного собору Російської православної церкви, на якому було обрано чинного Московського патріарха Кирила.

Округ №160. Виборці підтвердили мандат чинного народного депутата Ігоря Молотка, який знову балотувався як самовисуванець. У парламенті сьомого скликання був членом фракції Партії регіонів, голосував за закони 16 січня 2014 року. Успішний бізнесмен, контролює Шосткінську ТЕЦ. Близький до колишнього губернатора Сумської області та заступника голови Адміністрації президента Януковича Юрія Чмиря.

В окрузі №161 переміг представник БПП Микола Лаврик. В часи президентства Віктора Ющенка його земляк Микола Лаврик встиг губернатором Сумської (двічі) та Чернігівської областей, а також радником глави держави. Після відставки у 2010 році керував власним взуттєвим підприємством.

Микола Лаврик
Фото: like.sumy.ua
Микола Лаврик

Округ №162. Переможець – представник «Батьківщини» Владислав Бухарєв. На момент обрання – офіцер з особливих доручень Апарату Голови Служби безпеки України. 1 березня в.о. президента України Олександр Турчинов призначив Бухарєва першим заступником глави СБУ – начальником головного управління по боротьбі з корупцією.

Близький колега одного з лідерів БЮТ Андрія Кожемякіна, з яким служили в одному управлінні СБУ.

З 2007 по 2010 рік працював першим заступником Голови Державної податкової адміністрації України – начальником податкової міліції. Генерал-лейтенант податкової міліції.

Балотуючись до ВР у 2014 році Владислав Бухарєв серед своїх досягнень сказав у власній агітці, що нагороджений медаллю ФСБ Росії «За боевое содружество».

Тернопільська область

Коаліція по-сімейному.

Округ №163. Переможець – самовисуванець Тарас Пастух. Підприємець, відомий у Тернополі політик, депутат обласної ради двох скликань, член Центрального проводу Української народної партії. У 2008–2010 рр. – голова Бучацької райдержадміністрації. На виборах 2012 року він був лише четвертим, а мандат здобув представник «Свободи» Олексій Кайда. Цьогоріч уже Кайда був третім.

З липня цього року Тарас Пастух – боєць розвідувальної роти 128-ої гірсько-піхотної бригади Збройних сил України.

В окрузі №164 знову переміг представник ВО «Свобода» Михайло Головко. Він – єдиний «свободівець», який виграв вибори на Галичині, до того ж, набравши майже втричі більше голосів, аніж найближчий конкурент. 31-річний Головко – заступник голови Тернопільської обласної організації «Свободи» та один з керівників громадського об’єднання «Твереза Україна».

Михайло Головко
Фото: zz.te.ua
Михайло Головко

Округ №165. Впевнено переміг представник БПП Тарас Юрик. Банкір, депутат Тернопільської міської ради. Його кандидатуру окрім БПП підтримав на виборах також «Народний фронт». Що не дивно: Юрик є членом спостережної ради ТзОВ «Протекшн груп», де головою спостережної ради є майбутній нардеп за списками «Народного фронту» Роман Заставний, екс-мер Тернополя. Ще два керівники «Протекшн груп» балотувалися у ВР по списку БПП – Степан Барна (65-те місце у списку, керівник штабу Порошенка на президентських виборах, кум Тараса Юрика) та брат Тараса Юрика Юрій (154-місце).

В окрузі №166 з другої спроби переміг представник БПП Микола Люшняк. На виборах 2012 року він був лише третім, мандат же здобув представник «Батьківщини» Михайло Апостол. Цього разу чинний нардеп, який балотувався від «Народного фронту» посів почесне друге місце. Люшняк – відомий в регіоні агробізнесмен.

Округ №167. Переможець – представник БПП Олег Барна. Старший брат керівника штабу Петра Порошенка на Тернопільщині Степана Барни.

Олег Барна – досвідчений політик, уперше балотувався до ВР у 1999 році на довиборах до Верховної Ради, проте зняв свою кандидатуру на користь Сергія Жижка – одного з засновників Конгресу українських націоналістів. Брав активну участь в акції «Україна без Кучми». Очолював окружні штаби БЮТу та Віктора Ющенка. У 2002-2010 роках був Нагірянським селищним головою. У 2004 році організував акцію протесту проти скасування пільг сільським учителям, в ході якої було перекрито залізничну колію та зупинено поїзд «Москва-Софія». Був поранений протистояння на Майдані 18 лютого 2014 року. Після початку війни на Донбасі пішов добровольцем на Донбас у складі підрозділу Збройних сил.

Харьковская область

Чудес в Харьковской области не произошло. Из 14 округов все, кроме одного, забрали экс-регионалы.

За стыдливым «самовыдвиженец» почти у каждого тут прячется многолетнее членство в ПР (если не в партии, так во фракции – точно) и голосование за диктаторские законы (куда ж без этого!) 16-го января. Тем не менее, люди их выбрали вновь. Многих – по тем же самым округам. Власть только прикидывалась, что пытается им помешать, на самом деле – подыгрывала (отличный пример – Хомутынник).

Единственное исключение – близкий соратник Авакова, «фронтовик» Александр Кирш. В 2012-м он боролся на этом же округе с регионалкой Ириной Бережной. В 2014-м она от избрания отказалась и задача Кирша существенно упростилась.

№168 – Валерий Писаренко. Самовыдвижение. Близкий друг и соратник Андрея Портнова. В 2012-м шел по этому же округу при активной поддержке мэра Геннадия Кернеса. До сих пор – член фракции ПР. Голосовал за законы 16-го января.

Фото: www.mediaport.ua

На округе обставил «тушку» Валерия Немилостивого (баллотировался от БПП) на десять тысяч голосов.

№169 – Александр Кирш. НФ. См. выше.

№170 – Дмитрий Святаш. Самовыдвижение. Экс-регионал с полным набором соответствующих «атрибутов». Получил 23 тысячи голосов, конкурент от БПП – 11.

№171 – Виталий Хомутынник. Самовыдвижение.

Одиознейший «регионал», эвакуировавшийся из фракции только после того, как режим пал, Хомутынник рассчитывал попасть в восьмую Раду в качестве «неприметного» харьковского мажоритарика. Рассчет оправдалася. Власть попросту слила под него округ. Сильного оппонента не было.

Добавьте, что Хомутынник дружен с Юрием Косюком (до недавнего времени – Мироновский хлебопродукт, сейчас – один из функционеров команды Президента) и пазл сложится.

№172 – Владимир Мисик. Самовыдвижение. Экс-регионал. Мисик – хлебный магнат. Именно его авторству злые языки приписывают знаменитый «золотой батон» Януковича. Сам Мисик, разумеется, все отрицает.

№173 – Анатолий Денисенко. Самовыдвижение. Экс-регионал, строительный магнат, нашедший временное пристанище в группе Виталия Грушевского. Как голосовал 16-го января, думаю, понятно.

У Денисенко - 42 %, у оппонента от «Фронта» - 15%.

№174 – Александр Фельдман. Самовыдвижение. Экс-регионал. Вечный депутат 174-го округа, хозяин рынка «Барабашово». У Фельдмана – почти 65 процентов, у серебряного призера гонки (кандидат от «Фронта») – 9% .

Фото: Макс Левин

№175 – Владимир Кацуба. Самовыдвижение. Экс-регионал. Вы знаете, что такое «вышки Бойко»? Значит, вы знаете, что такое семья Кацуб. Дальнейшие пояснения излишни. Одно только уточнение: демократы знали, что Кацуба-старший вновь попытает счастья на своем округе, но не стали выставлять сильного конкурента. Действительно, зачем? Лучше способствовать пополнению рядов Оппозиционного блока.

№176 – Дмитрий Шенцев. Самовыдвижение. Этот созыв для регионала Дмитрия Шенцева станет уже четвертым. Впервые «под купол» его завел в 2006-м (по спискам ПР, разумеется, - С.К.) его близкий друг Евгений Кушнарев. В 2007-м Евгения Петровича не стало, а вот Шенцев в политике остался. С тех самых пор довольно сложный чугуевский 176-й округ считается «его».

№177 – Виктор Остапчук. Самовыдвижение. Экс-регионал, член группы Кинаха. Поддерживал диктаторские законы. Оппонентом ему на округ поставили Олега Лущика от БПП. В итоге у Лущика – 10 тысяч голосов, у Остапчука – 30. Называется: почувствуйте разницу.

№178 – Дмитрий Добкин. Самовыдвижение. Экс-регионал. Младший брат одного из лидеров «Оппозиционного блока» Михаила Добкина (догадайтесь с трех раз, в какую фракцию вступит, - С.К.). В прошлой Раде особо не запомнился ничем, умудрившись за два года даже ни разу не выступить в зале.

№179 – Анатолий Гиршфельд. Самовыдвижение. Состоял в ПР, сегодня – внефракционный. Мажоритарщик со стажем. Результат – почти 16 тысяч голосов. Ближайший конкурент, Василий Грицак (концерн «ЕДАПС) – 12 тысяч.

Фото: Макс Левин

№180 – Александр Биловол. Самовыдвижение. В парламенте с 2000-го года (довыборы). В седьмом созыве работал в ПР. Голосовал за диктаторские законы.

№181 – Евгений Мураев. Самовыдвижение. Экс-регионал. Голосовал за законы 16 января. Повторно избирается по этому округу.

Херсонская область

Одна из самых удачных для БПП областей. Из пяти округов, пять – за партией власти.

№182 – Александр Спиваковский. БПП. Проректор местного университета. Округ регионала Владимира Сальдо.

№183 – Андрей Гордеев. БПП. Квота «Удара». В прошлый раз тут победил ударовец Путилов, Гордеев – его друг и «преемник».

№184 – Иван Винник. БПП. В 2012-м, баллотируясь на этом округе самовыдвиженцем, проиграл регионалу Дмитруку всего 122 голоса (!). На сей раз - восстановил справедливость.

Фото: Предоставлено Игорем Трубаевым

№185 – Сергей Хлань. БПП. Аналогичная ситуация, что и в 184-м. С той разницей, что в 2012-м Хлань шел от Королевской и уступил регионалу Опанащенко три процента.

№186 – Федор Негой. Самовыдвижение. На самом деле, Негой – ударовец. Прошел в ВР по этому же округу в 2012-м.

Хмельницька область

Округ №187. Мер Хмельницького з 2006 року Сергій Мельник, який балотувався як самовисуванець, упевнено переміг у рідному місті. Мельник розпочинав свою політичну кар’єру у Партії регіонів і навіть заступником голови обласної парторганізації, однак у 2004 році перейшов у «Батьківщину» і досі залишається у партії Юлії Тимошенко. Після перемоги Віктора Януковича на президентських виборах 2010 року отримав пропозицію повернутися у ПР, однак відмовився, за що був постійно атакований новою владою. У 2014 році посів друге місце у рейтингу мерів України складений на основі виконання передвиборних обіцянок.

В окрузі №188 вдруге переміг самовисуванець Сергій Лабазюк. У січні цього року, після того як нардеп Лабазюк проголосував за «диктаторські» закони, на фасаді його громадської приймальні у Хмельницькому невідомі написали «Голосуватимеш за диктатуру – горітимеш у пеклі».

Проте у жовтні Лабазюк впевнено переміг представників БПП та «НФ», які на двох набрали менше, аніж він. Лабазюк - успішний агробізнесмен, його родині також належить бізнес, пов'язаний із ремонтом доріг. Попри це народний депутат Сергій Лабазюк регулярно отримує матеріальну допомогу з бюджету.

 Сергій Лабазюк(праворуч)
Фото: excl.com.ua
Сергій Лабазюк(праворуч)

Округ №189. Зі скромним результатом – 17,99% – переміг самовисуванець Андрій Шинькович. Один з керівників компанії «Епіцентр К», яка належить родині Герег. На цьогорічних виборах Гереги вели в парламент кілька своїх менеджерів, однак переміг лише Шинькович. Не в останню чергу завдяки щедрому «засіванню» округу подарунками він переміг чинного нардепа від цього округу, «свободівця» Ігоря Сабія.

В окрузі №190 переміг кандидат від БПП Роман Мацола. У політика-початківця не було жодних проблем із впізнаваністю: львів’янин Мацола – найвідоміший пивовар України, який особисто рекламує свою продукцію у телевізійній рекламі. Попри відсутність політичного досвіду, Мацола одразу увійшов до Центральної Ради БПП.

Пивна компанія Мацоли – «Перша приватна броварня» – у 2012 році перестала бути родинним бізнесом. Серед акціонерів – російські бізнесмени Євгеній Кашпер і Олександр Ліфшиц. З 2013 року декілька сортів «Першої приватної броварні» виробляються в Росії на підприємстві московських партнерів Мацоли.

Округ №191. Вдруге переміг самовисуванець Віктор Бондар. 39-річний політик з багатою та строкатою біографією. Встиг попрацювати міністром транспорту (у віці 29 років!), заступником голоси Секретаріату Віктора Ющенка та губернатором Дніпропетровської області. На президентських виборах 2010 року підтримав Юлію Тимошенко, і саме за це, за його словами був звільнений Віктором Ющенком з посади голови ОДА. Проте після перемоги Віктора Януковича обійняв посаду заступника голови Державної митної служби – за квотою КПУ. У грудні 2010 року Бондаря арештували за звинуваченням «в умисному знищенні чужого майна, що завдав майнової шкоди в особливо великих розмірах». Тодішній генпрокурор Віктор Пшонка заявив тоді що «влада Януковича» арештовує не лише опозиціонерів, а й «чиновників свого уряду». Втім, під арештом Бондар перебував лише кілька днів. У 2012 році став депутатом ВР як самовисуванець і одразу вступив до фракції Партії регіонів. Голосував за один з «диктаторських» законів.

Віктор Бондар
Фото: zn.ua
Віктор Бондар

В окрузі № 192 традиційно переміг самовисуванець Олександр Герега. Співвласник мережі будівельних супермаркетів «Епіцентр К» набрав 73,86% голосів виборців – абсолютний рекорд цієї виборчої кампанії. Електорат сповна оцінив щедрість свого заможного земляка.

Округ №193. Вдруге мандат тут здобув самовисуванець Володимир Мельниченко. Чоловік Інни Богословської у парламенті минулого скликання нічим особливим не запам’ятався, слухняно повторюючи політичну траєкторію дружини. У новообраній ВР йому доведеться працювати за двох: Інна Богословська депутатом не стала.

Чинний губернатор Луганської області Геннадій Москаль у 2012 році заявив, що «чоловік Богословської Мельниченко ще в 90-х роках входив до потужного організованого злочинного угруповання на Хмельниччині». У 2013 році суд зобов’язав Москаля спростувати дану інформацію.

Черкаська область

Край Тараса Шевченка відправляє у парламент хрещеного батька тендерної мафії та двох ділків-махінаторів.

Округ №194. Переміг кандидат від БПП Олег Петренко. В 2012-му році округ залишився без депутата: результати виборів, на яких представник «Батьківщини» Микола Булатецький переміг ставленицю Дмитра Фірташа Валентину Жуковську, скасували у суді. Цього року Жуковська знову програла – цього разу активістові Євромайдану та бійцю батальйону «Азов» Олегові Петренку.

В окрузі №195 вдруге переміг самовисуванець Володимир Зубик. Львівський бізнесмен Володимир Зубик вперше потрапив до ВР у 2006 році за списком БЮТ, проте вийшов з фракції Тимошенко, щоб вступити до коаліції ПР, СПУ і КПУ. У парламент наступного скликання обирався за списком Партії регіонів. На парламентських виборах 2012 року балотувався як самовисуванець, після перемоги увійшов до фракції ПР. Голосував за закони 16 січня.

Володимир Зубик
Фото: vikka.ua
Володимир Зубик

Володимир Зубик є автором схеми контрабанди сумнозвісної компанії «Лівела», завдяки якій державний бюджет зазнав збитків у розмірі від 3 до 8 млрд. грн. (Детальніше читайте у розслідуваннях Тетяни Чорновол - "Маври проти пенсіонерок" и "Можливості «Лівели» плюс мораль Коломойського" ).

Округ №196 – повторна перемога нардепа-регіонала Геннадій Бобова, який цього разу балотувався як самовисуванець. Черкаський цукровий магнат, Герой України (звання присвоєно президентом Ющенком, чиєю довіреною особою Бобов був у 2010 році). Голосував за закони 16 січня.

Округ №197. Новообраний депутат – Владислав Голуб, БПП. Ще один округ, результати виборів в якому були скасовані у 2012 році. У квітні 2014 року 31-річний помічник народного депутата Володимира Бондаренка Владислав Голуб був призначений заступником голови Київської міської держадміністрації. А через півроку досить упевнено переміг на виборах до парламенту. Такі кар’єрні злети мають просте пояснення: Голуб – зять лідера парламентської фракції «Батьківщини» Сергія Соболєва. Хоч на вибори пішов від більш перспективного нині БПП.

В окрузі №198 переміг чинний голова Держкомзему Сергій Рудик. Рудик – член ВО «Свобода», однак на вибори пішов як самовисуванець. Голова Держкомзему прославився на усю країну після інциденту, який стався у ході його візиту в Дніпропетровську область. Рудик намагався призначити керівником регіонального відділення Держкомзему криворізького чиновника, близького до Партії регіонів. Після чого за версією самого Рудика його викрали, допитували у кабінеті Геннадія Корбана та возили містом з мішком на голові.

Сергій Рудик
Фото: ru.slovoidilo.ua
Сергій Рудик

За версією ж Корбана, Рудику у Дніпропетровську вручили повістку і він поїхав в АТО в якості рядового бійця: «Рудик прийнятий на постачання, отримав засоби індивідуального захисту, повну екіпіровку, і в складі екіпажу патрульної машини 3 години назад відбув у супроводі військовослужбовців в зону антитерористичної операції. Для повсякденного носіння йому залишений його робочий дизайнерський костюм від «Corneliani». В даний час Рудик знаходиться на території Донецької області. Точний маршрут екіпажу оголошувати заборонено». Також, за слова заступника Ігоря Коломойського, йому телефонували народні депутати від «Свободи», погрожуючи, що до Дніпропетровська приїде уся фракція разом з озброєною охороною щоб визволити Сергія Рудика.

Округ №199. Вдруге переміг самовисуванець Валентин Нечипоренко. У парламенті минулого скликання Нечипоренко працював у складі фракції Партії регіонів. Голосував за закони 16 січня. Нечипоренко – власник успішного бізнесу з розведення коней, також активно інвестує у західноукраїнський курорт Східниця. Прізвище Нечипоренка неодноразово звучало у контексті розслідувань щодо контрабанди китайського шир потребу в Україну.

В окрузі №200 знову переміг самовисуванець Антон Яценко. У парламент Антон Яценко вперше прийшов у 2007 році за списком БЮТ. Подальша його політична кар’єра була пов’язана з Партією регіонів. Антон Яценко багато років носить титул хрещеного батька «тендерної мафії» України.

Голосував за «диктаторські» закони 16 січня.

Чернівецька область

Буковину поділили на двох БПП та НФ

Округ №201. Мандат вдруге здобув представник «Народного фронту» Микола Федорук. Колишній мер Чернівців, один з соратників та партнерів по бізнесу Арсенія Яценюка.

В окрузі №202 переміг представник БПП Іван Рибак, перший заступник губернатора Чернівецької області, до цього – начальник Державної екологічної інспекції та начальник Державного управління охорони навколишнього природного середовища в області. Переміг чинного народного депутата від цього округу, «народного фронтовика» Олександра Фищука. На виборах 2012 року Рибак посів лише третє місце.

Округ №203. Переможець – кандидат від БПП Григорій Тіміш. Він уже балотувався у цьому ж окрузі у 2012 році, однак програв тоді регіоналу Геннадію Федоряку. Тоді за Федоряка, керівника «Чернівцігазу» просто і без недомовок агітував тодішній губернатор області Михайло Папієв

Тіміш – виконувач обов’язків голови Глибоцької райдержадміністрації.

В окрузі №204 переміг міністр інфраструктури України, один з лідерів «Народного фронту» Максим Бурбак. Очевидно, один з найближчих друзів Арсенія Яценюка не планує продовжувати кар’єру у виконавчій владі, оскільки балотувався б у такому випадку за списком «Народного фронту».

Максим Бурбак
Фото: www.dyvys.in
Максим Бурбак

Чернігівська область

Округ №205. Переміг кандидат від БПП Валерій Куліч. Місцевий аграрний барон, чиї підприємства обробляють понад 25 тисяч гектарів землі в області. Друг та бізнес-партнер Владислава Атрошенка.

В окрузі №206 переміг чинний нардеп Владислав Атрошенко, який балотувався від БПП. У минулому – нардеп від «Нашої України» та губернатор Чернігівщини у часи президентства Віктора Ющенка. З тих часів у Атрошенка склалися теплі стосунки з Петром Порошенком. Настільки теплі, що президент включив його до числа мажоритарних кандидатів від свого блоку попри те, що у парламенті минулого скликання Атрошенко був членом фракції ПР та голосував за «диктаторські» закони.

Округ №207. Переміг представник БПП Анатолій Євлахов. 34-річний київський бізнесмен, який володіє торговим домом «Слов’янські шпалери», став кандидатом від БПП за квотою партії «Удар». Переміг у вкрай непростій боротьбі одіозного регіонала Ігоря Рибакова, обійшовши його на 469 голосів.

Округ №208, в якому у 2012 році обирався Олег Ляшко, цього разу без зусиль узяв представник дивного об’єднання «Заступ» Валерій Давиденко. Ані БПП, ані «НФ» не виставили в окрузі своїх кандидатів. Давиденко – впливовий аграрний бізнесмен, з травня 2013 року по березень 2014 року працював заступником міністра аграрної політики та продовольства України.

В окрузі №209 переміг кандидат від «НФ» Олександр Кодола. Заступник голови Чернігівської облради, донедавна – один з лідерів місцевої «Батьківщини», в якій перебував з 2004 року. У вересні 2014 року вийшов з партії через конфлікт з керівником обласної організації «Батьківщини» Валерієм Дубілем.

Округ №210. Кандидат від БПП Олег Дмитренко переміг чинного нардепа від округу Миколу Рудьковського. Дмитренко – аграрний бізнесмен, депутат обласної ради від «Батьківщини». У 2013 році мав серйозний конфлікт із однією з найбільших агрокомпаній України «Кернел» Андрія Веревського, який кілька разів переростав у силове протистояння із застосуванням зброї.

 Валерій Давиденко
Фото: www.hvilya.com
Валерій Давиденко

Город Киев

№211 – Евгений Рыбчинский. БПП. Сын известного поэта, драматурга Юрия Рыбчинкого. В политике ранее замечен не был. Мотивация непонятна. В столичном Голосеево, которое два месяца было завешано его гигантскими портретами, взял 31 тысячу голосов.

№212 – Виталий Сташук. НФ. Округ (ранее тут избирался Виталий Ярема) был согласован между БПП и «Фронтом», как результат - победа «фронтовика». Второй результат – Татьяна Монтян.

№213 – Борислав Береза. Самовыдвижение. Еще одним «правосеком» В Раде станет больше. В ПС Береза курирует информационную политику партии. За последние полгода он часто мелькал в эфирах, несколько подраскрутился и вот теперь избран в ВР от столичной Троещины.

№214 – Виктор Чумак. БПП. Повторил собственный успех на этом округе (тогда, правда, ему оппонировал Довгий, - С.К.) образца 2012-го года. В 2014-м – 45 тысяч голосов.

№215 – Андрей Ильенко. «Свобода». Согласованный демсилами округ. Почти 34 тысячи голосов.

Фото: Сергей Коровайный

№216 – Александр Супруненко. Самовыдвижение. В шестом созыве депутатствовал от ПР. В седьмой попытался попасть через этот же округ, но проиграл Ксении Ляпиной. Теперь Ляпина проиграла ему. Круг замкнулся.

Родной брат, Вячеслав Супруненко, бывший член «молодой команды» Леонида Черновецкого, экс-супруг его дочери Кристины.

№217 – Андрей Билецкий. Самовыдвижение. Основным оппонентом комбата «Азова» был крупный предприниматель Владимир Столар. Однако, Билецкий обставил его, получив в два раза больше голосов. В ВР комбат, вне всяких сомнений, примкнет к НФ.

№218 – Владимир Арьев. БПП.

Третьяков и Арьев были одними из первых мажоритарщиков БПП, договорившихся с «Фронтом» о непротиводействии их кандидатурам. В последствие так поступали все, кто хотел победить и, по факту, победил.

№219 – Александр Третьяков. БПП

№220 – Вячеслав Константиновский. НФ. Мистер «продалролсройспошелвато», как его прозвали в народе. Близкий друг Николая Мартыненко и Андрея Иванчука. Чем, собственно, объясняется его попадание на округ от НФ. Фракционная принадлежность предопределена.

№221 – Леонид Емец. НФ. Молодой депутат, прекрасно проявивший себя во время Майдана, ставший одним из главных лоббистов закона «о люстрации» (в дальнейшем это стало его визитной карточкой), легко победил ставленницу БПП Александру Павленко.

Фото: Сергей Коровайный

№222 – Дмитрий Андриевский. БПП. Столичная Соломенка уже не впервой выбирает Андриевского. Просто на сей раз – от БПП. Гражданская жена Андриевского, Катерина Кириченко – депутат Киевсовета, фракция «Удар».

№223 – Юрий Левченко. «Свобода». Аналогично №214. Округ изначально был согласован со «Свободой» и питать иллюзии мог, разве что, Виктор Пилипишин.

 ***

Вместо резюме – краткие, но вовсе не исчерпывающие, обобщения:

  • в украинскую политику снова вернулась конкуренция, которая была практически уничтожена при предыдущей власти. К чему привело пресловутое «единоначалие», за которое активно ратовали в ходе избирательной кампании представители Блока Порошенко, мы видели на примере Виктора Януковича. Конкуренция – это предохранитель от монополизации власти, кроме того – необходимое условие для улучшения качества политики;
  • в парламент впервые с 1989 года проходит большое количество людей не из политической системы. И речь не об представителях «гражданского общества» и журналистах – они как раз часть системы. Активисты Майдана, комбаты, бойцы-добровольцы – вот люди, которые могут поменять лицо украинской политики, которая последние 15 лет варилась в собственном соку;
  • мажоритарщики, которые в прошлом созыве в большинстве своем шли во фракцию Партии регионов или как минимум послушно голосовали по взмаху руки Чечетова, в новом парламенте будут не столь покладистыми. Какая-то их часть присоединится к БПП или НФ, но большинство объединится в группы по интересам. С которыми власти придется договариваться по принципиальным вопросам.
  • Очень внушительным будет представительство в парламенте аграрного бизнеса. Вопрос формата земельной реформы вновь актуализируется;
  • большое количество округов власть попросту слила. Причем совершенно осознанно. Одиозным кандидатам просто не выставляли адекватных оппонентов. Именно благодаря этому корочки восьмой Рады получили Олесь Довгий, муж Инны Богословской Владимир Мельниченко, Виталий Хомутынник, Александр Фельдман, Александр Пресман, Константин Жеваго и многие другие;
  • в Луганске и Донецке ключевые политсилы кандидатов выставляли, но большинство – сугубо номинально. Результат – почти стопроцентный триумф экс-регионалов. Причем самых, что ни на есть одиозных. Круче, пожалуй, только в Харькове;
  • традиционно не взяли ни одного округа коммунисты. И очень мало – представители ВО «Свободы», которая полностью повалила выборы в мажоритарных округах в своих «базовых» регионах.
  • в парламенте 8-го созыва будет немало родственных кланов – существенный минус для качества работы единственного законодательного органа страны;
  • рядом с комбатами и активистами Майдана будут заседать 64 депутата, голосовавших за «диктаторские» законы 16 января. Как ежедневное напоминание того, что настоящее очищение украинской политики еще впереди.
Соня КошкінаСоня Кошкіна, Шеф-редактор LB.ua
Олег БазарОлег Базар, головний редактор LB.ua
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram