ГлавнаяМир

Ізраїль продовжує вести бій. Нові загрози (репортаж)

Ями від розірваних ракет, спалені автомобілі, зруйновані паркани, вибиті шибки, повалені стовпи електромереж на дорогах і сотні молодиків, які йдуть вулицями міст з прапорами, камінням, холодною та вогнепальною зброєю і знищують усе на своєму шляху. Так виглядає Ізраїль сьогодні

Армія оборони Ізраїлю продовжує повітряні операції в секторі Гази. Знищено тунелі, будинки командирів терористичного угруповання ХАМАС, склади зі зброєю, чотирнадцятиповерхову споруду, де на одному поверсі розміщувався розвідувальний штаб бойовиків, а на інших – журналісти зарубіжних та арабських ЗМІ, зокрема й представники американського інформаційного агентства Associated Press. Нині вони заперечують факт перебування терористів у будівлі. Наразі ЦАХАЛ знищив сотні об’єктів бойовиків на території сектору Гази.

Прем'єр-міністр Беньямін Нетаньягу на базі «Залізного куполу».
Фото: пресслужба Армії оборони Ізраїлю
Прем'єр-міністр Беньямін Нетаньягу на базі «Залізного куполу».

Згідно з інформацією Армії оборони Ізраїлю, терористи випустили в бік країни більш ніж 3000 ракет, понад 1200 з яких були перехоплені системою протиповітряної оборони «Залізний купол». 450 снарядів вдарило по території сектора Гази, не долетівши до Ізраїлю. Решта дісталася цілі. Однак ті, що долетіли, влучили в будинки південних міст: Ашдода, Ашкелона, Беер-Шеви, Сдерота - містечка, яке на самому кордоні і яке завжди потерпає першим, коли починаються обстріли. Тільки за минулу добу терористи випустили в бік країни понад 120 ракет. Ізраїль відповів, здійснивши понад тисячу повітряних атак по терористах ХАМАС і їхній інфраструктурі.

На лінії із сектором Гази нині зосереджено ізраїльські танкові та сухопутні війська, призвано дев’ять тисяч резервістів. Не рахуючи ВПС.

Від початку ескалації конфлікту в Ізраїлі загинуло десятеро людей, двоє з них – діти. Сотні поранених. На території сектору Гази вбитих більше. Водночас слід зазначити, що перед кожним ударом ЦАХАЛ сповіщає мирних жителів Гази про заплановані удари по інфраструктурі терористів, даючи можливість покинути оселі та заховатися.

Підпалена автівка в місті Лод
Фото: пресслужба Армії оборони Ізраїлю
Підпалена автівка в місті Лод

Наразі ситуація в країні змінюється щогодини. Переважно від обстрілів, найчастіше нічних, потерпають міста півдня і центру, поселення на кордоні із сектором Гази. Поліція та спецпідрозділи контролюють ситуацію. Водночас прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ударів по терористах ніхто не припинятиме.

Нині в Ізраїлі не працюють аеропорти. Деякий час працювали термінали ключових повітряних воріт - Бен-Гуріону, однак лише для ізраїльських авіакомпаній. У разі небезпечної ситуації на території летовища наявні оснащені бомбосховища та укриття. Іноземні компанії припинили польоти в Ізраїль. Тому ті іноземці, які перебувають в Ізраїлі, не можуть покинути країну. Як і ті, які наразі проживають на території сектору Гази. Серед останніх чимало громадян України. Згідно з офіційною інформацією, на консульському обліку перебувають понад 1500 осіб, здебільшого жінки. Десятки з них звертаються до українських консульств на території Ізраїлю, щоб покинути територію війни.

Загалом слід вказати, що цього разу ХАМАС обрав нову тактику ведення бойових дій, яка значно відрізняється від тих атак, що були раніше. Терористи одномоментно запускають десятки ракет: це значною мірою перевантажує роботу «Залізного куполу» та робить ізраїльські території вразливими до влучення ворожих снарядів.

До речі, цікаво, що терористи використовують ракети різного типу і виробництва. Більшість – сирійські М-302, іранські «Фаджар-5» і саморобні «Касам». Застосовують бойовики і безпілотники; ізраїльські сили збили три БПЛА.

Будинок після попадання ракети, м. Лод
Фото: пресслужба Армії оборони Ізраїлю
Будинок після попадання ракети, м. Лод

Одначе гатять бойовики і російськими "Градами", також ударів завдають із протитанкових гармат «Корнет» виробництва РФ. Саме з російського «Корнета» було запущено ракету, яка влучила у військовий джип. Один солдат загинув, двоє дістали тяжкі поранення. Що ж, не слід дивуватися, адже ХАМАС має давню історію взаємовигідних відносин з Росією.

Нові снаряди ХАМАС долітають уже не тільки до поселень, розміщених поблизу сектора Гази, - на півдні країни, а й до її північних частин. Потерпає місто Тель-Авів, яке ізраїльтяни завжди жартома називали «Державою Тель-Авів», натякаючи на те, що туди не долітають ракети ні із сектора Гази на півдні, ні з Лівану на півночі.

Непростою залишається ситуація і всередині Ізраїлю, де нині на вулицях точиться боротьба арабського населення проти єврейського. З початку масових заворушень на півдні Ізраїлю поліція затримала 184 підозрюваних у порушенні громадського порядку, нападах, підпалах, вандалізмі і вчиненні опору поліцейським. Як повідомив представник Південного округу поліції, 30 затриманих – євреї, зокрема, жителі поселень в Іудеї та Самарії. Загалом по всій державі поліція затримала 374 людей за участь у заворушеннях.

Сутички в Лоді
Фото: Надін Калін
Сутички в Лоді

Ситуація ускладнюється тим, що лідери ХАМАС закликають арабів, які проживають на території Ізраїлю, до протидії єврейському населенню. До вулиць міст підвозяться автобуси з арабами. Їм дзеркально відповідають ультраправі єврейські організації.

Вражають кадри, опубліковані під час подій у місті Лод, розташованому за 20 кілометрів на південний схід від Тель-Авіва. Араби знищили кілька синагог, Музей стародавньої мозаїки, розбили будинки, пограбували крамниці. Чимало євреїв одержали поранення. Так тривало дві ночі. Місцева влада зізналася, що ситуація вийшла з-під контролю - і в місто були введені додаткові підрозділи поліції, кілька батальйонів прикордонної служби (МАГАВ) та спецпідрозділи. Поліція заарештовувала порушників з обох сторін, одначе до Лода приїздили нові автобуси як з арабами, так і з євреями з Самарії та Іудеї. Єврейське населення створювало загони самооборони на місцях, що насправді ще дужче ускладнило роботу правоохоронців. Наразі ситуація в Лоді контрольована.

Уцілілу Тору виносять із спаленої синагоги після заворушень у Лоді, 12 травня 2021 р.
Фото: EPA/UPG
Уцілілу Тору виносять із спаленої синагоги після заворушень у Лоді, 12 травня 2021 р.

Непроста ситуація була й у сусідньому місті Рамла. Його мер звинуватив у цьому арабів, які становлять більшість жителів. Там шістьох осіб було заарештовано за підозрою в лінчуванні в Бат-Ямі, де натовп побив арабського жителя. Його доставлено до лікарні. Ізраїльські політики засудили акти самосуду і закликали всіх неухильно дотримуватися закону.

Згодом сутички перекинулися в Хайфу, Яффо: там підпалили будівлю спільного єврейсько-арабського театру, а у квартири кидали пляшки із запальною сумішшю. Серед потерпілих є діти.

На півдні Ізраїлю проти поліції вийшли жителі бедуїнських сіл. Вони перекривали дороги, пошкоджували мережі електропередач. Уранці 16 травня затримали шістьох бедуїнів, підозрюваних у підпалі автопокришок на шосе № 25 і поблизу залізничних колій у Негеві. Під час затримання в оперативників жбурляли каміння. Також схопили людей, які перекрили камінням і підпаленими покришками шосе №31 і відрізали таким чином місто Арад від решти Ізраїлю.

Перекриття траси на півдні Ізраїлю
Фото: vesty.co.il
Перекриття траси на півдні Ізраїлю

Прем'єр-міністр Беньямін Нетаньягу заявив: «Ізраїль не планує пом'якшувати свої дії в секторі Гази, оскільки обстріли ізраїльських міст тривають. Тепер не час зупинятися. Потрібно атакувати, поки є можливість. Я говорив, що ми завдамо серйозних ударів, і ми робимо це. Ми можемо виявити будь-кого з їхніх лідерів, і ми будемо продовжувати це робити. Нікому не вдасться уникнути нашого покарання».

На цьому тлі надходять повідомлення, що свідчать про прогрес у міжнародних посередницьких зусиллях, спрямованих на припинення боїв. Міжнародна спільнота визнає право Ізраїлю на самооборону, хоча військово-політичний кабінет не виключає й міжнародний пресинг.

З Ізраїлю виїхала спеціальна група перемовників з Єгипту, яка зустрічалася з високопосадовцями країни. Військово-політичний кабінет держави відкинув пропозицію перемир’я. Позиція проста: не можна вести переговори з тим, хто стріляє. Ізраїльська військова операція триватиме й надалі. 

Ізраїльська система протиповітряної оборони ‘Залізний купол’ перехоплює ракети поблизу міста Ашкелон, Ізраїль, 17 травня 2021
р.
Фото: EPA/UPG
Ізраїльська система протиповітряної оборони ‘Залізний купол’ перехоплює ракети поблизу міста Ашкелон, Ізраїль, 17 травня 2021 р.

Тим часом ракети долетіли до Галілеї, що на півночі. Три прилетіли з Лівану, де базується терористична організація Хезболла. Її лідери, щоправда, не визнали факту нападу і заявили, що з’ясують, хто запустив ракети в бік Ізраїлю. Водночас було здійснено ракетну атаку і з території Сирії. Одна ракета впала на сирійській території, зазначили в ЦАХАЛ. Як зазначає агентство AFP, дві інші – в ненаселених районах на півночі Ізраїлю. Ракетні удари здійснюються з територій, де значний вплив має Іран. Ізраїль дзеркально відповів на цю атаку, завдавши удару у відповідь по сирійській території.

Водночас лідери ХАМАС запевняють, що ракет у них вистачить для обстрілів як мінімум на пів року. Терористи заявляють, що готові до припинення вогню лише на своїх умовах. Самих умов вони не озвучили.

Світлана ГлазСвітлана Глаз, Журналіст, Ізраїль
Олександр ДемченкоОлександр Демченко, редактор відділу "Світ"
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram