ГлавнаяПолитика

Геннадій Москаль: "Сьогодні в обласному бюджеті може миша повіситись. Немає ні гривні"

Другий поверх Закарпатської облдержадміністрації обвішаний портретами усіх очільників регіону. З-поміж них і зображення чинного голови Геннадія Москаля, що очолював область 2001-2002. Його портрету передує портрет Віктора Балоги, що очолював область 1999-2001 роки, а також з лютого по вересень 2005 року.

Після переходу Москаля на посаду губернатора Закарпаття у 2015 році він зосередився, як каже, на відновленні вертикалі влади. На практиці це звелось до зменшення впливу так званого клану Балог. За участі Москаля в облраді була сформована «антибалогівська» коаліція, яка об’єднала фракції БПП, «Відродження», «Опоблоку» та Партії угорців України. Конфлікт Балоги і Москаля зародився ще з часів Ющенка і за словами останнього, про жодне примирення мова йти не може.

Найбільш дражливе питання у спілкуванні з головою Закарпатської облдержадміністрації – норма про мову навчання в новому Законі «Про освіту», котра зачепить в тому числі дітей в угорських селах Закарпаття. Свою позицію Москаль не змінює: угорцям складно дається вивчення української мови, та й уряд не забезпечив більшу кількість вчителів для угорськомовних школярів, щоб сьогодні встановлювати такі правила. Москаль не приховує, що Угорщина серйозно допомагає населенню угорських сіл Закарпаття. В тому числі фінансово. Більш того, фракція угорців входить до коаліції облради, тож бити горшки з Угорщиною – не на руку ні Закарпаттю, ні Києву.

Коли зародився конфлікт Москаля і Балоги, чому Москаля захищав Пшонка, як уряд помирив облдержадміністрацію і митницю та чому голова Закарпатської ОДА не полишає бажання повернутися працювати на Луганщину – в інтерв’ю LB.ua.

Фото: Росана Тужанська

«Того «всемогутнього» Балоги, перед яким тремтіли мешканці Закарпаття, вже немає»

У липні 2015 року ви зайняли посаду голови Закарпатської ОДА після перестрілки в Мукачево. З того часу активно боролись із так званим кланом Балог, щоб зменшити їхній вплив. Ви активно долучились до виборчої кампанії у 2015 році, а згодом навіть сформували коаліцію в облраді проти фракції Балоги.

Після призначення на посаду голови облдержадміністрації я зосередився на побудові вертикалі влади в регіоні. Балога (Віктор – LB.ua) очолював передвиборчий штаб президента і ще тоді попросив для себе преференцій. Поставив «ручного» губернатора (Василя Губаля – LB.ua), який без відома Балоги не підписував жодного папірця. Фактично область вийшли з підпорядкування Кабінету міністрів і Адміністрації президента. Так, сьогодні ми не погоджуємось з деякими рішеннями Кабміну чи законами, ухваленими парламентом, але регіон підпорядкований як прем’єр-міністру, так і президенту.

Коли я прийшов на Закарпаття, то виборча кампанія вже розпочиналась. Балога обіцяв, що його «Єдиний центр» візьме більшість в облраді. Але я не з парашута впав на Закарпаття, мене тут знали люди. Я двічі працював в регіоні: з 1995 по 1997 року займав посаду начальника управління МВС у Закарпатській області, а з 2001 по 2002 працював головою ОДА. Той раз я повернувся на Закарпаття після катастрофічного паводка. Так «заливало» область в 1998, 2001 і 2008 роках. У 2015-у не вистачило п’яти сантиметрів, щоб регіон постраждав від паводка. Бог змилувався над нами… І так життя тяжке в людей. Лише по телебаченню доходи в населення ростуть. А насправді – безгрошів’я.

Тим паче, на Закарпатті більшість сільського населення.

В середньому по Україні сільське населення становить 30%. В Закарпатській області – 63%. Чимало населення живе в гірських населених пунктах. Землі немає. 54% займають ліси. З однієї сторони до області примикає річка Тиса і чотири кордони – з Польщею, Румунією, Угорщиною і Словаччиною. З іншого – ліси. Колгоспи на Закарпатті штучно створювали, вони були повністю збиткові. Основний інвестор Закарпаття – це заробітчани. Як правило, вони приїжджають сюди двічі в рік: на Різдво і Пасху.

Повернемось таки до політичних питань. В Закарпатській облраді сьогодні створена коаліція з представників БПП (15 депутатів), Партії угорців (8 депутатів), «Відродження» (11 депутатів), «Опоблоку» (4 депутати). Фракція «Єдиного центру» налічує 19 депутатів, «Батьківщина» – 7.

Мені кажуть, мовляв, в облраді сформована коаліція «під Москаля». Я з цим не погоджуюсь. Це – «антибалогівська» коаліція. Ми сформували її з тими політичними силами, котрі виступають проти клану Балог.

Що стосується «Єдиного центру», то ця фракція практично розпалася. Один депутат – Василь Лазоришинець – взагалі не приходить на сесії, бо очолює Інститут Амосова й працює день і ніч.

Один із двоюрідних братів Балоги – Василь Петьовка – залишив ряди партії «Єдиного центру» (є нардепом від групи «Воля народу» – LB.ua). Його підтримують 6-7 депутатів фракції «Єдиного центру» в облраді, котрі фактично не голосують разом з фракцією.

Фото: Росана Тужанська

Балога заявив в інтерв'ю, мовляв, Петьовка продався «Волі народу». Кому тільки Балога не продавався. Хай би на себе подивився. Він починав з СДПУ(о), Медведчук і Суркіс зробили його губернатором області. Потім він плюнув їм в обличчя і пішов до Ющенка. А коли побачив, що Ющенку – політичний кінець, переметнувся до Партії регіонів. Працював два роки міністром із питань надзвичайних ситуацій в уряді Азаров.

Чому він так нервує зараз? Розуміє, що підпадає під люстрацію і не може десять років працювати на державній службі. Балога не розуміє, що його ера закінчується на Закарпатті. Він ще намагається втриматися в регіоні. Але того «всемогутнього» Балоги, перед яким тремтіли мешканці Закарпаття, вже немає.

В інтервю на «112 каналі» Балога сказав, що ви намагаєтесь його «всю дорогу вкусити». Звідки така нелюбов до нього?

Він перейшов червону лінію. Зачепив мою доньку і зятя…

Розкажіть, будь ласка, цю історію.

Після того, як я вийшов з «Нашої України» Ющенка, почав займатися адвокатською практикою. Зокрема, став захисником Юрія Луценка. Тоді депутатам дозволяли поєднувати роботу в парламенті з адвокатською діяльністю. Кажуть, що за Ющенка не було переслідування… Луценка тоді підозрювали у справах про присвоєння військових звань працівникам міліції, нагородження окремих осіб іменними пістолетами МВС та ін. І в суді я представляв його інтереси.

Потім Наливайченко, Пукшин (займався юридичними питаннями в Ющенка), Дурдинець, Балога і Гелетей (на той час був заступником голови АП щодо роботи з правоохоронними органами) зібралися і вирішили, мовляв, Москаля треба посадити. З мене могли взяти хіба костюм і «топанки» (черевики, як кажуть на Закарпатті). Але вони активно шукали компромат на мене і на моїх дітей.

СБУ почала розслідувати справу за фактом нецільового використання котельні в одному із військових містечок, де поселили тимчасових біженців. Одне було в Волинській, друге – в Чернігівській області. Я тоді очолював Державний комітет у справах національності і міграції (у 2002 році – LB.ua). І, власне, йшла осінь, а в містечку в Чернігівській області залишались люди. І ми вирішили провести газ і облаштувати там котельню. Але фінансування не вистачало. І тоді ми підписали угоду з людьми, котрі там проживали, згідно з якою вони зобов’язувались оплачувати газ, воду і опалення. А ми брали на себе завершення робіт з облаштування котельні. І з подачі Балоги СБУ в Чернігівській області порушило кримінальну справу щодо роботи котельні не за призначенням. Але ж хіба я міг дозволити залишити людей без тепла?

Заступником Генпрокурора тоді був Віктор Пшонка. Він курував роботу з правоохоронними органами, в тому числі СБУ. Я йому подзвонив і розповів про ситуацію. Пшонка витребував справу і в нього була серйозна розмова з представниками СБУ. Після цього справу закрили.

Щодо дочки і зятя, то вони тоді жили в Чернівцях. Це був 2007 рік. Дочка працювала в філії бюро Інтерполу, її чоловік займався туристичним бізнесом. Перерили все і знайшли розходження в площі землі, яка належала зятеві, у 30-40 сантиметрів. Очевидно технічна помилка була допущена під час оформлення.

Я подав шість судових позовів до СБУ, які стосувались порушення справи проти мене і моїх дітей. І виграв усі справи.

Фото: Росана Тужанська

Тобто вас захистив Пшонка?

Так. Можете запитати в нього про ту ситуацію.

Ворожнеча з Балогою зародилась саме в той період?

Так. Він почав з’ясовувати відносини не зі мною, а з моїми дітьми. Існує неписане правило в політиці: не чіпати дітей. Можна по мені хоч катком проходитися, але їх не зачіпати. Це сьогодні пішла мода порушувати справи, критикувати чи показувати на загальний розсуд дітей політиків. Цим займаються низького морального рівня люди.

Після тієї ситуації я не соромлюсь жодних висловлювань (щодо Балоги – LB.ua). Ніякого примирення бути не може.

До складу коаліції в Закарпатській облраді, повторюсь, входить «Відродження». Представник відповідної фракції парламенту – Михайло Ланьо – був причетний до скандалу з перестрілкою в Мукачевому у 2015-му.

До складу «Відродження» входять дуже пристойні депутати: бізнесмени, колишні держслужбовців, лікарі. Це Балога зробив з цієї фракції бандформування.

Ви дуже часто берете участь в різних заходах регіону з депутатом Ланьо...

Є чотири народних депутати, котрі допомагають залучати в область більше фінансування. Це – Ланьо, Лунченко («Народний фронт» – LB.ua), Горват (БПП – LB.ua) і Петьовка.

Закарпатська область на 76% дотаційна. А деякі райони, такі як Хустський, – на 99%. Після надання Хусту статусу міста обласного значення його район залишився голий і босий.

Четверо вищезгаданих депутатів голосують за урядові законопроекти. І досить часто ми до них звертаємось з приводу необхідності фінансування певних проектів. Вони вміють «вибивати» гроші з Кабміну на свої округи.

Натомість брати Балоги за жоден законопроект не голосують. Відповідно, за що виділяти кошти з бюджету на їхній округ?

Фото: Росана Тужанська

Кажуть, що Ланьо пов'язаний з різними злочинними угрупуваннями ще з 90-их, займається «кришуванням» криміналітету, має так звану свою приватну охорону тощо. Як вам, як колишньому правоохоронцю, співпрацювати з ним? Відкривати з ним школи, брати участь у фестивалях тощо.

Ні, це неправда. Не слухайте казок Балоги. В українській політиці є така традиція: виливати одне на одного відро з помиями, а потім в кабінеті вибачатись. 

Тобто затримані в столиці двоє мешканців Мукачево із вибухівкою не повязані з Ланьо?

Завтра мене затримають, наприклад, за наркотики, а мої конкуренти напишуть, що ви зі мною пов’язані, бо брали в мене інтерв’ю (посміхається – LB.ua).

Знову ж таки, є твердження, що Балога і Ланьо неформально очолюють діяльність щодо незаконної контрабанди, кримінальної діяльності в регіоні.

Для того, щоб перевіряти таку інформацію в Україні діє СБУ, МВС, Генпрокуратура, НАБУ, САП. Яких тільки правоохоронних органів немає… Якщо існує інформація, що народний депутат займається незаконною діяльністю, то саме ці органи повинні з’ясовувати правда це чи ні.

Коли я працював керівником ГУ МВС в Закарпатській області, то, звісно, отримував всю інформацію про ситуацію в області. Гласну і негласну. Ніяких доказів його (Ланьо – LB.ua) причетності до незаконної діяльності не було.

А Балоги?

Я не хочу ні на кого наговорювати. За руку нікого не ловив. Чутки ходять. Але й про мене можуть ходити чутки.

Буду говорити лише про ті факти, які доведені. Не можу керуватись припущеннями, інакше не був би чотири рази заступником міністра внутрішніх справ і один раз заступником голови СБУ.

У листопаді цього року я звернувся до прем’єра Гройсмана з проханням скасувати розпорядження колишнього прем’єр-міністра Миколи Азарова №110-р від 2 лютого 2011 році, яким виділено 350 гектарів лісу начебто під будівництво туристично-рекреаційного комплексу у Синяку на Мукачівщині. В Януковича було 140 гектарів Межигір’я і про це розкричали на весь світ. А Балога має 350 га! І про це мовчать!

Коли я підняв шум, «Центр сприяння розвитку туризму «Синяк», за яким була закріплена ця земля, швидко ліквідували. А 6 грудня я скасував розпорядження колишнього голови Закарпатської облдержадміністрації Олега Гаваші від 2007 року про передання землі цьому комунальному підприємству. Тепер слово за Кабміном.

Фото: Росана Тужанська

«Подібний конфлікт (щодо мови) в Угорщини був з Румунією, Словаччиною. І Угорщина змусила Румунію і Словаччину здатися»

Найбільш «гарячою» темою останніх кількох місяців є закон про освіту. Особливо щодо реакції Угорщини на його норму про мову навчання в навчальних закладах. В одному зі своїх інтервю ви заявили: «Якщо з Угорщиною десь вітри ворожі йдуть між Києвом і Будапештом, то Закарпаття це не стосується. У нас абсолютно нормальні відносини, рівні і з румунською, і словацькою меншинами і всіма іншими, хто проживає на території Закарпаття».

Я розумію, що нинішній політикум хоче більше сподобатись галичанам. Це можна прослідкувати за найбільш поширеними гаслами. Але на Закарпатті це не сприймається.

Закарпаття хоче жити в спокої, без конфліктів, революцій. Йому не треба ні правих, ні лівих. Хоча тут є прихильники різних партій. Але всі вони хочуть миру, не важливо, яка команда при владі.

В Закарпатській області більше говорять на діалектах (говірках). Наприклад, в Іршавському районі спілкуються такою говіркою, що легше вивчити угорську мову.

В регіоні не було великих міграційних процесів. Відбувалися скоріше змішування національностей. Тому нині існує чимало сіл, що наполовину складаються з українців і представників іншої національності.

Для угорців питання мови – дуже важливе. Наскільки мені відомо, усі зустрічі, переговори починаються саме з нього.

Ми неодноразово писали пані Гриневич про те, що угорська мова – дуже складна у вивченні. Зокрема, я стараюсь на всіх заходах за участі представників інших національностей говорити їхньою мовою. Так от угорською мені дуже складно спілкуватись. Треба потренуватись з філологом, щоб наголоси правильно поставити.

Українці – титульна нація в Україні. І ми би мали захищати меншість. А виходить наступна ситуація: хочемо йти в Європу і забороняємо європейські мови. Це абсолютна дурість з боку уряду, і з боку особисто пані Гриневич.

Але ж ніхто не забороняє угорську мову.

Як не забороняє, якщо в Законі «Про державну службу» написано, що в конкурсі на державну службу може брати участь людина, котра принесе сертифікат зі школи чи університету про те, що вона вільно пише, розмовляє і читає українською мовою.

Фото: Росана Тужанська

Школи, в тому числі, в угорських селах функціонують за рахунок бюджету України. І на державній службі будь-якої країни потрібно говорити державною мовою. Ті, хто проживають в певній країні, повинні знати її мову.

А хто не знає? Давайте поїдемо з вами і подивимось…

Журналісти різних каналів знімали сюжети з угорських сіл Закарпаття, де майже ніхто не розуміє української мови.

Журналісти приходять за сенсаціями. Вони виставляють Закарпаття ніби тут одні тупі і бездарні люди живуть.

Чому показують лише угорців? Чому не румунів чи словаків?

Тому що саме угорці найбільш активно виступають проти норми закону про освіту щодо мови навчання.

Їм важко дається мова. І ми писали пані Гриневич, що потрібно збільшити кількість годин української мови в угорських школах. На що нам відповіли, мовляв, ідея – дуже слушна, але для цього треба залучити більше вчителів, а отже, виділити більше коштів. А грошей в бюджеті немає.

Як діти можуть вивчити мову за дві години на тиждень?!

Міністр МЗС Угорщини Петер Сійярто відмовився зустрічатись з міністром МЗС України Павлом Клімкіним у жовтні цього року, але вас запросив. До вас особливе ставлення з боку угорців через те, що ви підтримуєте їх в мовному питанні?

Я підтримую всі нацменшини. Коли я очолював Державний комітет у справах національностей і міграції, працював департамент депортованих народів, департамент української діаспори, департаменти, розбиті по національностях. Сьогодні нацменшинами займається один головний спеціаліст в Міністерстві культури. Комітет взагалі перестав існувати у 2010 році.

Мені здається, що навіть вище політичне керівництво України не знає, де сьогодні живуть українські діаспори. Хто заважає Україні піклуватися про своїх співвітчизників за кордоном так, як піклується про своїх Угорщина?

Після публічного висловлення вашої позиції щодо закону про освіту чи була розмова з президентом? Що він вам казав? Ви все таки його ставленик в регіоні.

В мене з ним немає конфлікту. Під час ухвалення законопроекту в парламенті глава держави був в США, потім в Канаді, тому я не зміг з ним поспілкуватись. Ми говорили вже після ухвалення.

Ми просили депутатів відправити законопроект у Венеціанську комісію, а потім приймати чи не приймати його в такому вигляді. Мене почали критикувати, вимагати мого звільнення… Я не заперечую. А хто піде замість мене? На Закарпатті чужинця не сприймуть…

Фото: Росана Тужанська

Президент пообіцяв, що в закон внесуть зміни після висновку Венеціанської комісії (інтерв'ю відбувалось до ухвалення рішення ВК)?

Не прийнято розмови голови облдержадміністрації з президентом виносити на публіку.

Подібний конфлікт в Угорщини був з Румунією, Словаччиною. І Угорщина змусила Румунію і Словаччину здатися. Нашим дипломатам потрібно було про це казати політикам.

Угорці ставлять на перше місце діаспору. Вони не проживають так, як українці по всьому світу: від Парагваю до Канади. Тому Угорщина не піде на жодні поступки. Угорщина дуже активно допомагає на Закарпатті. І не лише угорцям, але й українцям. Якось приїжджала дружина Віктора Орбана на Закарпаття, брала участь в біговому марафоні. Після цього разом із Генеральним консулом Угорщини в Ужгороді Бугайла Йожефом вона організувала медичне обстеження мешканців кількох населених пунктів. Серед них були й українці, і угорці.

Більше того, угорці доплачують лікарям і вчителям, котрі працюють в окремих населених пунктах Закарпаття. Відповідно оплачують податки в місцеві бюджети.

Угорщина приймає на лікування АТОвців з України, їхніх дітей. До речі, першим військовим і з числа мешканців Закарпаття, котрі загинули на Донбасі, був угорець із Берегова. А всього угорців на Донбасі загинуло одинадцять. Хіба можна після цього казати, що угорці не люблять Україну?

Закон про освіту містить перехідні положення. Його ухвалення не означає, що вже завтра дітей в угорських школах заставлять говорити українською.

Ніхто й досі не знає, як реалізувати цей закон в угорськомовних школах. Де знайти вчителів хімії, фізики, алгебри, геометрії в середовищі угорськомовного населення, котрі би могли викладати свої предмети українською.

Канадці, американці, австралійці їдуть в Україну волонтерами і безкоштовно навчають дітей англійської мови. Ні один з тих, хто з екранів телевізора рвав на собі вишиванку, не приїхав сюди безкоштовно вчити дітей української мови.

(Розмову перебиває прес-секретар Москаля Ярослав Галас. Зазначив, що надійшло чергове повідомлення з посольства Угорщини, але деталей не розповів)

Фото: Росана Тужанська

«Коли я прийшов на посаду, облавтодор виробляв відро асфальту»

В жовтні цього року, коли ще Роман Насіров очолював Державну фіскальну службу, в.о. начальника Закарпатської митниці призначили Станіслава Балуєва, що до 2015 року працював на Вінницькій митниці. До цього начальника Закарпатської митниці Володимира Колеснікова та начальника митного поста «Ужгород» Євгена Потоцького було відсторонено від виконання службових обов'язків. Проти них були відкриті дисциплінарні провадження. Колеснікова ви активно підтримували на цій посаді.

Коли Колеснікова відсторонили, я забрав його в облдержадміністрацію. Сьогодні він займає посаду заступника голови ОДА.

Ви своїх людей не кидаєте.

Не кидаю.

Які відносини у вас з новим керівником митниці?

Нас з митницею помирив уряд. Область будує дороги за рахунок перевиконання планів митницею. Це спільна робота адміністрації і митниці. Ми також шукаємо бізнесменів, котрі могли би розмитнити свій товар на Закарпатській митниці, а не в іншому регіоні.

Впродовж цього року ми залучили чимало іноземних компаній для ремонту доріг в області. Працює австрійська, турецька і дві румунські компанії. Коли я прийшов на посаду, облавтодор виробляв відро асфальту. Сьогодні в області збудовано вісім асфальтових заводів. В стадії будівництва знаходяться ще чотири. Тепер все залежатиме від того, як уряд виконуватиме закон і повертатиме кошти на місця. Мені ж потрібно розраховуватись з компаніями, котрі стелять дорогу. Я ж не можу кредит в банку взяти.

Закарпаттю й досі не повернули 107 мільйонів за вересень і жовтень від «дорожнього експерименту». А сьогодні митникам поставили такі плани, що, дай Бог, щоб вони їх виконали.

Коштів в бюджеті області зовсім немає. Немає навіть можливості виплатити бюджетникам зарплати.

Яка сума заборгованості по виплаті зарплат в області?

Заборгованість сягає 190 млн грн. І ця сума щодня зростає. Уряд зобов’язується направити в регіон так звану стабілізаційну дотацію, щоб вирівняти місцевий бюджет.

5 грудня я направив урядову телеграму прем’єр-міністру Володимиру Гройсману через ненадходження на Закарпаття стабілізаційної дотації в сумі 79,4 мільйонів гривень. Через відсутність коштів у місцевих бюджетах Воловецького, Міжгірського та Хустського районів працівники бюджетних установ не отримують заробітну плату вже три місяці, Берегівського, Виноградівського, Тячівського – два місяці. Як правило, це стосується низькооплачуваної категорії працівників загальноосвітніх навчальних закладів і садочків: прибиральниць, завгоспів, кухарів, бібліотекарів тощо. Як правило, з державного бюджету виплачується зарплата педагогам, а з місцевого – працівникам, котрі відносяться до непедагогічних спеціальностей.

Щоправда, навіть після перерахування стабілізаційної дотації ми не зможемо впоратися з виплатою зарплат. Сьогодні в обласному бюджеті може миша повіситись. Немає ні гривні. Оскільки сформований бюджет проїдання, а не розвитку. І «ура-патріоти» кричать: від угорців не беріть! А від кого брати? Де взяти гроші? Ніхто ж інший не дає…

Якщо повернутися до теми митниці, чи справляється її новий керівник з контрабандою?

Я не хочу втручатися в роботу митниці. Професійно про контрабанду можуть говорити дві категорії осіб: котрі цим займаються і котрі з цим борються.

Значні поставки цигарок та іншої контрабанди фурами я закрив, дякуючи своїм зв’язкам в правоохоронних органах. Що стосується незаконного перевезення товарів в колесах, подвійному дні автомобіля, прошивці і так далі, – така проблема була завжди. І чим бідніше населення країни, тим більша до цього спокуса.

Фото: Росана Тужанська

«На Закарпатті вітровал знищує дерев більше, ніж вирубує вся західна Україна впродовж року»

Я проїхалась по окремих районах Закарпатської області. Гори – лисі. Місцеві розповідають про незаконні пилорами, котрі й досі працюють.

Проблеми з масовою вирубкою лісу немає в регіоні. На Закарпатті вітровал знищує дерев більше, ніж вирубує вся західна Україна впродовж року.

Ви звертались до Кабміну з проханням повернути у підпорядкування області управління лісового господарства. Сьогодні повноваження щодо охорони лісу належать до Державного агентства лісових ресурсів. Вас почули?

Ні, мене не почули. Єдиний позитив від децентралізації я побачив в передачі обладміністрації обласних, районних та комунальних доріг. Ми створили окремий підрозділ, який ними займатиметься. Але побоююсь, щоб нас не «кинули» так, як з митним експериментом…

Незаконна вирубка лісу – це підслідність поліції. Вона має разом із лісовою охороною проводити рейди, виявляти незаконні пилорами. Поліція з цим справляється?

А з чим справляється поліція? Якби поліція справлялась, то хіба трапився такий інцидент, як в Берегово (в листопаді «свободівці» зірвали прапор Угорщини з міськради Берегово – LB.ua)?! Відносини з Угорщиною і так напружені. А в тій ситуації ми показали себе ще й дикунами.

Проїжджаючи, зокрема, по Воловеччині, я бачила чимало вирубаних лісів. Та натомість ніхто не садить дерев.

Як не садять? Я сам уже третій рік поспіль беру участь в посадці дерев. Є місця, де дерева не будуть рости в силу висоти. Але такої ділянки, де би ліси вирубали, але не посадили, немає.

Я своїми очима бачила.

От звільнилась вакансія голови Державного агентства лісових ресурсів, Юшкевич подала у відставку. Можете запропонувати свою кандидатуру (посміхається – LB.ua).

Ви її активно критикували. Зазначали, що вона не справляється зі своїми обовязками.

Я всіх критикую, тому що не люблю, коли призначають некомпетентних людей. Можна на пальцях порахувати людей, котрі до призначення на високу посаду працювали за спеціальністю. До прикладу, після Кірпи «Укрзалізницю» не очолював жодний професійний залізничник.

Вакантні посади закривають шляхом проведення конкурсу. Я розумію, коли конкурс проводиться серед співаків, танцюристів і т.д. Але ж на хірурга, наприклад, конкурси не оголошують. На професійні посади не потрібно проводити конкурси. І нарешті це зрозуміла Верховна Рада, скасувавши відбори для керівників місцевих адміністрацій.

Фото: Росана Тужанська

«Ситуація з бюджетом справді дуже тривожна»

Поговоримо про бюджет на наступний рік. За словами мера Львова Андрія Садового, цитую, «якщо всі «хотєлки» уряду будуть реалізовані, то бюджет розвитку міста Львова, наприклад, буде вдвічі менший, ніж минулого року. Хоча б тому, що на міста навішали фінансування ПТУ. В наступному році на нас хочуть навішати ще й коледжі. А для Львова це 240 млн грн. Ще плюс коледжі – 300 млн грн.» Більш того, з державного бюджету не компенсовуватимуть пільги ЖКГ. Які це втрати для Закарпаття?

Я порахував, що маю близько десяти видів пільг. Правда, жодною з них не користуюсь. Але є люди, які користуються. Звідки ми можемо взяти кошти в обласному бюджеті, щоб компенсувати суми для збереження безкоштовного проїзду, утримання коледжів і ПТУ?

Наступного року ми взагалі можемо завалити бюджет, якщо цей фінансовий тягар уряд з нас не зніме.

Ситуація з бюджетом справді дуже тривожна. Цього року питання фінансів було на грані. В державі коштів немає, і Кабмін вирішив звалити проблемні питання на адміністрацію.

Знаєте, чому осел впертий? Чому він деколи відмовляється йти? Тому що він інтуїтивно відчуває, що якщо на нього покладуть хоча би зайвий грам тягаря, його хребет зламається. Своєю впертістю він рятує собі життя. Так само і ми: звертаємось до Кабміну, критикуємо, радимо і т.д. Щоб вберегти область від фінансових катаклізмів. А за це нас називають ворогами України.

Впродовж цього року уряд запровадив медичну, пенсійну реформу. Чи відчуваєте ви в області реальні зміни чи скоріше видимість реформ?

Крім передачі автомобільних доріг, про що я вже згадував, жодних реформ не відчутно. От ініціювала пані Гриневич ухвалення Закону «Про вищу освіту». Хіба він щось змінив в системі вищої освіти?

Знову згадуєте про Гриневич.

Мабуть, народ вже забув про той закон. Парламент ухвалив його ще в 2014 році. Наведу приклад. На Закарпатті впроваджується чимало інвестиційних проектів. Деякі з них почали працювати ще з 2001-2002 років, коли я працював губернатором. І от одна з компаній, що займається виробництвом електроніки, хотіла побудувати в Україні завод. Менеджери побували і в «Львівській політехніці», і в Київському політехнічному університеті, в інших технічних університетах України. І лише в Харкові і Дніпрі знайшли фахівців. Основна вимога була знання англійської мови…

Дехто з посадовців вчиться в університеті п’ять років і не може говорити українською, не те, щоб англійською. Скільки політиків, державних службовців виходять перед камерами і говорять російською мовою! А ви хочете, щоб угорці вивчили українську.

Мери великих міст кажуть, що під виглядом децентралізації регіони збідніли.

Децентралізація звелася до банального об’єднання громадян. Це профанація, а не реформа.

Весь бюджет області (без дотацій) становить 5 млрд грн. Як би громади не об’єднувались, він не стане більшим. До прикладу, об’єднання однієї громади призвело до того, що бюджет району зменшився на 8 млн грн. А громада збільшила свій дохід аж на 360 тис. Змінилась лише система перерозподілу податків.

Прийшли якось до мене двоє сільських голів з бажанням об’єднатися. Я питаю, чи працюють в їхніх населених пунктах підприємства. Кажуть: є один підприємець, який тримає два магазини в цих селах. То який сенс їм об’єднуватись?

Закарпаття найгірше впоралось з обєднаннями громад.

А ми за це і не брались. Треба щось робити, щоб людям стало легше жити. А коли один починає краще жити, а інший ледь кінці з кінцями зводить, – то який сенс в такій реформі.

Сьогодні в облраді немає голосів для ухвалення перспективного плану об’єднання громад. Ті, хто об’єдналися, будуть фінансуватися без перспективного плану з районного бюджету.

Фото: Росана Тужанська

«З великим задоволенням повернувся би на Луганщину»

Під час попереднього інтервю LB.uaви заявили, що прибрати вас з посади не дасть президент. Чи збереглась така підтримка вас зі сторони глави держави?

В мене є повна підтримка президента. Я не кажу, що немає критики. Немає такого, ніби я – його пасинок, а якийсь інший губернатор – прийомний син. До всіх нормальне відношення зі сторони президента. Якщо я неправильно поступаю, то можу почути його позицію. Але при такій посаді часом треба діяти швидко і ефективно, щоб був позитивний кінцевий результат.

Чи плануєте залишатись на цій посаді до кінця повноважень президента?

В законодавстві прописано, що голова обладміністрації призначається на період повноважень президента.

Так, але закон не забороняє залишити посаду до кінця повноважень глави держави.

Це політична посада. Вранці тебе призначать, а ввечері ти повинен бути готовий до звільнення. Завтра може відбутися переформатування коаліції парламенту. І якась із політичних сил матиме бажання призначити свою кандидатуру на посаду губернатора Закарпаття. Будь ласка.

Ви би повернулись на Луганщину працювати?

З великим задоволенням. Там було ясно, хто ворог, а хто «наш».

Хоча частина населення вважала «своїм» тих, хто були по ту сторону Сіверського Донця – в окупованому Луганську. В екстремальній ситуації кожен проявляється таким, яким він є насправді.

Вікторія МатолаВікторія Матола, журналістка
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram