ГлавнаяПолитика

​Інфаркт, воскресіння, мінування: як судили Насірова

Протягом останніх трьох днів в будівлі Шевченківського суду Києва (куди тимчасово переїхав Солом'янський райсуд) відбулось багато див. Зокрема, після трьох днів «інфаркту» глава Державної фіскальної служби (тимчасово відсторонений від посади) Роман Насіров встав на ноги. 16 годин по тому суддя Солом’янського суду Олександр Бобровник постановив взяти Насірова під варту на два місяці. Щоправда застава не 2 млрд, як просили в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі (САП), а всього 100 млн грн. Подробиці найгучнішої (поки що) справи епохи Петра Порошенка – у репортажі LB.ua.

Фото: Сергей Нужненко

«Мені поганооо», – ледве ворушить губами голова ДФС Роман Насіров, лежачи на ношах у «клітці для затриманих». Неділя, 5 березня. У будівлі Шевченківського суду (у приміщенні зараз працює Солом’янський суд) на Смірнова-Ласточкіна триває другий день судових засідань у справі обрання запобіжного заходу для головного фіскала країни.

Фабула справи

Роману Насірову інкримінують зловживання службовим становищем та неправомірне розстрочення податкових боргів підприємствам Олександра Онищенка, що завдало збитків державі у розмірі 2 млрд гривень.

За версією НАБУ, схема розкрадання коштів мала такий вигляд: укладалися договори про спільну інвестиційну та виробничу діяльність між ПАТ «Укргазвидобування» та компаніями Онищенка «Надра Геоцентр» і «Фірма «ХАС». Видобутий газ на фіктивних аукціонах продавався за заниженими цінами підконтрольним фірмам-посередникам, які згодом перепродавали його промисловим споживачам за ринковими цінами. А голова ДФС впродовж 2015-2016 років нібито підписував рішення про розстрочення податкового боргу ТОВ «Фірма «Хас», ТОВ «Карпатнадраінвест», ТОВ «Надра Геоцентр».

Чому саме зараз?

Слідство у «газовій справі» Олександра Онищенка триває з 2016 року. 5 липня минулого року Верховна Рада дала згоду на затримання та притягнення до кримінальної відповідальності й арешт Онищенка, однак він устиг втекти з країни.

І саме небажанням втрачати ще одного важливого фігуранта справи САП пояснює необхідність негайного арешту Романа Насірова. 

Фото: Сергей Нужненко

За словами голови САП Назара Холодницького, 2 березня детективи отримали інформацію, що голова ДФС хоче втекти за кордон. У ході слухання в суді прокурор САП Роман Симків також заявив, що Насіров за останні два роки здійснив 60 поїздок за кордон і далеко не всі вони були пов’язані з посадовими обов’язками. А ще у нього, за твердженням САП, окрім українського є паспорти Великобританії та Угорщини, що також фактор ризику.

Того ж таки 2 березня НАБУ здійснило обшуки у ДСФ та у помешканнях Романа Насірова. Самого голову ДФС затримали у лікарні «Феофанія». Підозру вручали просто у лікарняній палаті. Адвокати стверджують, що у цей момент Насіров перебував у стані медикаментозного сну. Втім, НАБУ і САП впевнені – Роман Насіров просто симулянт. Тому після нелегких боїв із черговими лікарями і вахтером Феофанії, 4 березня його повезли на дослідження в Інститут кардіології Стражеско.

Фото: Сергей Нужненко

Судити можна

Субота, 4 березня, близько 16.00.

Поблизу Інституту кардіології Стражеско на результати обстеження чекають народні депутати з фракції БПП. У авто сидить Олександр Третьяков – із зім’ятим обличчям і таким же одягом. Пояснює: не спав всю ніч.

«Ви ж розумієте, ми своїх не кидаємо», – каже він LB.ua.

Поруч намотує круги його колега Гліб Загорій. Питаю у нього, для чого блокували вивезення Насірова з Феофанії. (НАБУ задокументувало, як три депутати фракції БПП – Гліб Загорій, Валерій Давиденко та Андрій Антонищак не дозволяли транспортувати Насірова в Стражеско).

«Ви подивіться, я тут стою. Нас навіть не пускають всередину, – скаржиться Загорій. – От Журжія (нардеп з «Самопомочі», який активно виступав на боці САП і НАБУ – LB.ua), наприклад, пропустили. А нас – ні».

Фото: Сергей Нужненко

Загалом, Романа Насірова обстежували у Інституті Стражеско близько п’яти годин. Як виявилось пізніше, лікарі знайшли у голови ДФС тільки «гіпертонічний криз» і не підтвердили діагноз «інфаркт», яким оперував захист Насірова. А отже, затриманого можна транспортувати у суд.

21.10 на ліжку-каталці у супроводі лікарів Насірова заносять у приміщення суду. Після повідомлення про замінування будівлі та кількох перерв, рішення щодо запобіжного заходу так і не було ухвалене. Суд перенесли на 10 ранку неділі.

«Насіров, виходь! Насіров, сідай!»

Неділя, 5 березня.

«Алілуяяяя», – міцний голос священика наповнює простір майданчику біля суду. Неподалік у храмі УПЦ МП, збудованої колишнім міністром доходів і зборів Олександром Клименком, ранкове богослужіння.

«О! Насірова вже відспівують», – по-чорному жартують журналісти.

Окрім них, на суд чекають чимало політиків: представники БПП Мустафа Найєм, Сергій Лещенко та Світлана Заліщук, позафракційні Борислав Береза і Юрій Дерев’янко, Семен Семенченко та Андрій Журжій із «Самопомочі», Альона Шкрум з «Батьківщини».

Фото: Сергей Нужненко

«Тут позачергове парламентське засідання», – сміється Сергій Лещенко. Він каже, що «прийшов подивитись на цирк». Так само коментують свою присутність і решта депутатів.

Коли по обіді суд прийняв до розгляду клопотання захисту про відвід судді і засідання знову перенесли на наступний день, під  Шевченківський потяглися активісти. Адже строк перебування під вартою у підсудного закінчувався о 23.50 неділі, і після цього Насіров мав повне право залишити суд. Тобто – втекти, переконані його опоненти.

Якраз цього мітингувальники, а їх під судом зібралося кількасот, вирішили не допустити. «Насіров, виходь! Насіров, сідай!», – кричать люди. Вздовж огорожі суду розвісили плакати із надписами «ізНасіруйте його», «В АТО нема ліків, а воно в Феофанії». Туди-сюди сновигають професійні «антикорупціонери» Віталій Шабунін і Дарія Каленюк.

«І єдине, що має над системою владу, це булижник – зброя пролетаріату», – «рубає» з автівок «автомайданівців» соціальний реп «Жадана і собак». Вони заблокували всі п’ять виходів з суду машинами.

Фото: Сергей Нужненко

Біля огорожі, що веде у внутрішній дворик, стоять «на чатах» кілька десятків хлопців з «Національного корпусу». «Азовців» важко з кимось переплутати – м’язисті і в однакових шапочках, на яких вишита назва організації. Біля них спікер організації Олександр Альфьоров. Він надивовиж збуджено розповідає про акцію журналістам.

Час-від-часу у гурт мітингувальників забігають то Давід Сакварелідзе, то Сергій Лещенко – «сказати слово про корупцію влади». На думку нардепів, саме з вини Порошенка, Насіров досі не у в’язниці.

Спершись на огорожу біля виїзду стоїть Саша, він студент. «Побачив пост «Автомайдану», вирішив прийти. Справа не в Насірові, я знаю, що він голова ДФС, але якщо чесно, інформацією за що його затримали, я не володію. Знаю, що він нехороша людина. Справа в масових заходах. Я ходжу на ті масові заходи, на які виходить. Тут багато людей, можна пофотографувати», – пояснює свою позицію.

Фото: Тереза Лащук

Поруч мітингує сім’я з дитиною і собачкою: пані Наталя, колишній юрист із чоловіком-канадійцем Крістофером і дочкою Уляною – дитям революції.

«Я тут, тому що потрібно змусити закон працювати. Судове рішення по Насірову мало бути винесене за три дні. Мені набридло, що судова система з нас насміхається. Ми стояли три роки тому на протестах за звільнення майданівців. Тепер стоїмо знову. Три роки пройшло, а правосуддя, як не було, так і немає», – каже Наталя.

Фото: Тереза Лащук

Ближче до опівночі Роман Насіров і його адвокати обіцяють: до завтрашнього засідання він залишиться в будівлі. Запевненням ніхто не вірить, активісти вирішують не розходитись до ранку.

Суддя

Ще біля Інституту Стражеско адвокати Романа Насірова Олександр Мірошник з Ігор Черезовим закладались зі мною, що суддею у справі буде саме Олександр Бобровник.

Бобровник – суддя досить одіозний. У січні 2016 року він закрив кримінальне провадження щодо «розкрадання Кіотських мільйонів» Іванющенком. У лютому 2016 року, за інформацією медіа, суддя не надав НАБУ доступу до документів стосовно квартири співмешканки прокурора АТО Костянтина Кулика у рамках розслідування кримінальної справи щодо його незаконного збагачення. Втім, за деякою інформацією, саме після цієї історії Бобровник потрапив «під приціл» НАБУ і став значно лояльнішим до вимог і побажань цієї структури. Не виключено, саме такими побоюваннями і було мотивоване бажання захисту змінити суддю.

Фото: Сергей Нужненко

Зцілення

Понеділок, 6 березня, 10.00.

Під будівлею Шевченківського суду чатують сонні активісти і нардепи. Довкола – розкидані пусті стаканчики від кави та недопалки.

В коридорі на третьому поверсі чекають сотні журналістів. Через півгодини двері залу засідань відкривають, і звідки виходить конвой медиків, поліцейських і сам Роман Насіров. Йде самотужки і вже не виглядає смертельно хворим. Втім, на сходах його підтримують правоохоронці.

Фото: Сергей Нужненко

«Куди ви, куди?!!!», – репетують журналісти.

«Все банально просто, хоче в туалет», – посміхаючись пояснює медик.

За кілька хвилин Насіров повертається до зали засідання і сідає поруч з адвокатами. Спершись об клітку, вивчає власну справу.

Дружина Насірова Катерина Глімбовська сидить на лаві біля захисту і гортає стрічку Facebook – там часто «вискакують» новини про чоловіка. Під час суду Катерина часто посміхається, то від жарту адвокатів, то від побаченого у соцмережах. Її прийшла підтримати дружина батька Анна Глімбовська, вона теж сидить у смартфоні, склавши навхрест ноги у модних «сліпонах».

«Роман - гіпертонік. Він три роки на таблетках. Йому треба було лікуватись, але.. А зараз загострення пішло. У суботу лікар так і сказав всім присутнім: «Ви дограєтесь». В четвер в нас обшуки були десять годин. Діти все це бачили», – розповідає мені тесть Олександр Глімбовський, вийшовши на перекур.

Свідок у плащі

Понеділок, 6 березня, 17.30.

Прокурори кличуть на допит першого і останнього свідка – чоловіка у довгому сірому плащі. Це лікар з Інституту кардіології Стражеско Максим Соколов. Він зазначає: на момент огляду в лікарні Насіров усе розумів і розмовляв.

Фото: Сергей Нужненко

«12 мільйонів людей у нас хворіють гіпертонічним кризом, частина з них працює. Тому, на мою думку, така хвороба не становить серйозної перешкоди, щоб брати участь в судових засіданнях», – розповідає він.

На лікаря одразу накидаються всі дев’ять адвокатів Насірова. Під їх пресингом він, зрештою, зазначає: згоди на поширення особистих медичних даних Насіров йому не давав, а робити медичний висновок щодо участі у суді не в його компетенції, це може зробити тільки судовий експерт.

«Змушений повідомити, що ми усі стали свідками вчинення злочину. І ви, ваша честь, також. Ця людина взагалі не може бути свідком. Тому що ця особа зізналася в злочині. Його треба затримати просто в залі суду», – театрально обурюється адвокат Ігор Черезов.

Фото: Сергей Нужненко

«Не тисніть на свідка», – у свою чергу кричать прокурори.

Зрештою суддя, пожалівши лікаря з 20літнім стажем, відпускає його.

«Нічого не хочу говорити, ви бачите мене вже садити хочуть», – каже LB.ua Соколов і чимдуж тікає геть.

І знову «замінування»

Тільки-но лікар Соколов встиг зникнути, як до зали суду прибігли ще кілька працівників поліції. Слідом прибуває ще й бригада вибухотехників з собаками.

Суд знову «замінували», усіх евакуюють. Оскільки це вже другий випадок за три дні, ніхто особливо не дивується. Адвокати користуються моментом і біжать за кавою. Вони впевнені, що «мінують» будівлю мало не самі прокурори – нібито щоб встигнути «зробити» документи про наявність у Насірова кількох паспортів.

Фото: Тереза Лащук

Нічні розмови про філософію і вирок

Вівторок, 7 березня, після опівночі.

Захист, погрожуючи трьохгодинними дебатами, просить знову перенести засідання, але суд не погоджується. Тоді кожен з адвокатів починає свій мінімум півгодинний виступ. Про що тільки не говорять – «про філософію», про Онищенка, знову і знову переповідають та аналізують ті самі статті та епізоди.

«Так. Сподіваюсь, прокурори вивчали філософію. Можливість і дійсність як інші засоби діалектики», – двадцять по першій захищає підсудного адвокат Кузьменко. На столі адвокатів мікс із пустих пляшок «енергетиків» , павербанків, кабелів і примірників Кримінально-процесуального кодексу.

Фото: Сергей Нужненко

Суддя слухає його то підперши щоку рукою, то закривши лице долонею. Деякі активісти поснули на підвіконнях. Хтось з журналістів їсть, сидячи на сходах. Тим часом на вулиці у бочці мітингувальники запалили багаття.

«Насірова за грати», – долинає з-під суду.

«Закрийте, будь ласка вікно», – нервово відрізає адвокат, а захист все продовжує й продовжує…

Врешті, вислухавши всіх, суддя відходить в кімнату для нарад. В очікуванні вироку Насіров обіймає дружину за плечі.

Фото: Сергей Нужненко

О третій ночі суддя оголошує: клопотання НАБУ, погоджене прокурором САП, задовольнити частково, застосувати до Романа Насірова тримання під вартою строком на 60 діб. Дата закінчення – 23.50 30 квітня. Застава – 100 мільйонів гривень (САП, нагадаємо, просив 2 мільярди).

Журналістів просять вийти, тому так і не вдається побачити, як Насірова беруть під варту.

Активісти на вулиці радіють і кричать «Молодці». Автомайданівці розблоковують вхід, і два «буси» у супроводі поліції виїжджають за територію. Згодом заступник міністра юстиції Денис Чернишов повідомляє, що Романа Насірова помістили в чотиримісну камеру в Лук'янівському СІЗО. Зараз у цій камері окрім нього перебуває ще одна людина.

Тереза ЛащукТереза Лащук, журналістка
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram