ГлавнаяБлогиБлог Олега Канівця

Українці за кордоном матимуть свої мажоритарні округи

Днями мали в «Укрінформі» плідну розмову стосовно виборчих прав наших трудових мігрантів. Насамперед варто зазначити, що українські закордонні трударі є чисельною спільнотою. Саме спільнотою. Адже цих людей єднають пласти спільних проблем, потреб та інтересів.

Фото: Татьяна Печончик

Лише за офіційними даними Держкомстату, своє щастя за межами України шукають 1,5 мільйона співвітчизників. Фахівці з міграції стверджують, що кількість таких громадян може сягати й 3-5 мільйонів. З поглибленням кризи в державі, ця кількість лише зростатиме. Асоціація України з ЄС об'єктивно розширить можливості для працевлаштування та навчання українців у Європі.

6 листопада, до речі, відбудуться парламентські слухання щодо подальшого полегшення візового режиму між Україною та Євросоюзом. Очікуємо також покращення умов для навчання й студентського працевлаштування в США. Тож проблема повного та рівного забезпечення електоральних прав для українців стане ще актуальнішою.

Сьогодні за кордоном зареєстровано лише трохи менше півмільйона українських виборців. Перед усім, через забюрократизованість системи консульського обліку наших громадян. В день виборів мізерна кількість закордонних виборчих дільниць неспроможна прийняти навіть таку кількість виборців. Про це, зокрема, ґрунтовно розповів Олесь Городецький – лідер «Християнського товариства українців Італії».

В результаті нашого обговорення, вирішено розробляти поправки до законодавства, які дозволять:

• Спростити систему реєстрації наших виборців за кордоном. Можливо, навіть із залученням технологій «електронної» реєстрації (через Інтернет).

• Збільшити кількість закордонних виборчих дільниць. В тому числі, на базі культурних центрів, «Українських домів», інших державних і недержавних місць гуртування українських громадян за кордоном, – як це пропонує Українська Всесвітня Координаційна Рада.

• Створити окремі мажоритарні округи для чисельної й доволі інтегрованої спільноти трудових мігрантів. Найбільший інвестор України (трудові мігранти інвестують в економіку України суму, еквівалентну 5-10% ВВП держави) повинен мати адекватне представництво у парламенті.

Ці зміни стосуються елементарних прав громадян європейської держави. Особливої актуальності питання набиратиме в контексті зближення України з Європейським Союзом. Існуюче нині офіційне порушення виборчих прав українців дискредитує цілий процес євроінтеграції.

Окрім нас з Андрієм Шевченком й Валентином Наливайченком, у круглому столі взяли участь голова Комітету виборців України Олександр Черненко, голова Української Всесвітньої Координаційної Ради Михайло Ратушний, керівник Комісії УГКЦ з питань мігрантів Григорій Селещук, Олесь Городецький з Італї, інші громадські діячі й експерти.

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram