ГлавнаяБлогиБлог Лесі Гасиджак

Музеї Києва: День безоплатного відвідання

Працюючи в музейній сфері, я знаю купу прикладів відверто жертовної роботи з боку музейних працівників, які практично живуть на роботі, на шкоду своїм сім’ям, вигадуючи та втілюючи в життя нові проекти, які б не тільки привабили відвідувачів, а й могли гідно представляти сам музей.

Фото: Макс Левин

І мене дуже сильно ображає той факт, коли люди середнього чи високого достатку починають зловживати своїм службовим становищем, намагаючись використати свої знайомства з кимсь з музейників, щоб потрапити на той чи інший платний захід не придбавши квитків. Ще й членів родини за собою «тягнуть». Прекрасно знаючи, що кожна зароблена копійка для музею є потрібною. Особливо, коли музей її дійсно заробляє, а не просить, чекаючи, від держави.

Коли в цій країні нарешті настане час, коли заплатити за вхід, кинути мінімальні гроші у скриньку, купити дві книги для акції зі збору книг для сиротинців, поступитися місцем в транспорті чи порахувати до десяти, перш ніж нагрубити перехожому стане рутиною? (Тільки не треба апелювати до кризи і бідності: iPhone у кожного другого в метро і щоденні черги та доверху заповнені візки з їжею в цілодобових магазинах говорять не про кризу, а про втрату цінностей та «ковбасну психологію»).

Разом з тим, фактом залишається те, що переважна частина музейних завсідників не є вже такою заможною. Півроку тому я їхала потягом з відрядження і познайомилася з жінкою, киянкою, яка казала що знає тільки два музеї, які мають безоплатний вхід, і які вона постійно відвідує – бо «іншого дозвілля при пенсії в 1000 грн., живучи сама, дозволити собі не можу»…

Саме для таких випадків я зробила моніторинг музеїв столиці на предмет наявності дня безоплатного для відвідання абсолютно всіма категоріями громадян.

Дуже прошу Вас, хто читає ці рядки, роздрукувати перелік та подарувати тим знайомим зі свого оточення, хто цього потребує.

P.S. Вартість квитка в столичних музеях коливається від 5 до 40 грн. До того ж в кожному з них є щоденні знижки для учнів-студентів та пенсіонерів, квиток для яких коштує як правило у 2 рази дешевше. Згідно негласного правила світової музейної спільноти, 18 травня, в Міжнародний день музеїв – вхід в музей для огляду постійної експозиції є вільним. Під час мого опитування дехто з музеїв про це зазначив, як ви бачите з таблиці. В тих столичних музеях, яких в переліку нема – День безоплатного відвідання відсутній.

Леся Гасиджак Леся Гасиджак , Редактор інтернет-порталу "Музейний простір України"
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram