ГлавнаяБлогиБлог Лесі Гасиджак

Музеї Києва у свята: що й коли дивитись

Для тих, хто не поїде міряти сніг у Куршевелі чи в околицях Говерли, а також зневажає пасивний відпочинок і захоче долучитися до світу прекрасного, пропоную

афішу музейних проектів, з якими варто познайомитись протягом найближчого тижня.

Національний художній музей України

Вихідні дні: 30-31 грудня, 1, 6-8 січня

- Виставка українського живопису та ужиткових речей кінця ХІХ – початку ХХ ст. «Українська лінія модерну», на якій представлені експонати з фондів 10 музеїв України. Основу експозиції складають твори О. Мурашка, А. Маневича, Ф. Кричевського, В. Максимовича, М. Жука, П. Холодного, О, Новаківського.

- Міжмузейний проект «Музика: побачити звук». В експозиції представлені твори художника і музиканта Григорія Світлицького, живописця Федора Манайла, Віктора Пальмова - дослідника кольоропису, авангардистки Соні Делоне та інших українських художників з колекції НХМУ, театральні ескізи Анатоля Петрицького та Олександра Хвостенка-Хвостова, а також музичні інструменти, з колекції МТМКУ. А вже 4 січня, о 12.00, в рамках виставки відбудеться інтерактивне заняття "Намалюй музику"

Національний музей мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків

Вихідні дні: 30-31 грудня, 1, 7 січня

- До Вашої уваги музей представляє виставку китайської народної картинки – няньхуа – яка є мистецьким зображенням того, що бажали її отримувачу.

- Також до Різдва музей пропонує творчі заняття для дітей з виготовлення літографій, авторських листівок та декору солодощів.

Літературно-меморіальний музей-квартира П.Г. Тичини

Вихідні дні: 31 грудня, 1, 6-7 січня

- З 2 січня 2014 року у переліку музейних послуг з’являється нова вечірня екскурсія меморіальною квартирою "А було ж колись і таке!", під час якої, у супроводі каганців Ви побачите музей у світлі невеличкого вогника та почуєте розповіді не про бравурне життя генія, а про особливо потаємні сторінки його життя.

- Також у період свят тут обіцяють пригощати всіх, хто завітає до музею, імбирним печивом, спеченим за родинним тичинівським рецептом.

Національний центр народної культури «Музей Івана Гончара»

Вихідні дні: 30-31 грудня, 1, 7 січня

- Музей Івана Гончара пропонує до уваги всіх бажаючих три виставки: сучасних ікон сімейної іконописної майстерні «Небо на землі»; різдвяно-новорічного живопису дніпропетровського митця Станіслава Брунса «Святий Миколай іде, за собою Різдвяні свята веде» та чарівних тварин, виплетених із степового різнотрав’я майстринею Лесею Колосенко.

Національний музей українського народного декоративного мистецтва

Вихідні дні: 31 грудня, 1 та 7 січня

- В музеї розгорнуто дві тимчасові виставки: живопису майстра народної творчості Параски Хоми та Петриківського розпису з фондів Дніпропетровського художнього музею (що приурочено до включення Петриківського розпису до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства).

Національний заповідник «Софія Київська»

Вихідні дні:

- Виставка в рамках міжмузейного виставкового проекту «Київські одкровення Адріана Прахова», присвяченого постаті видатного вченого, мистецтвознавця, археолога Адріана Вікторовича Прахова. Винятковістю цього проекту є те, що вперше в такому форматі десять музеїв України, приватні колекціонери, архіви та бібліотеки представили тут свої скарби.

- Виставка «Шедеври давньоруського мистецтва. Ікони XV-XVII століть з колекції Музею імені Андрія Рубльова»;

Музейно-виставковий центр «Музей історії міста Києва»

Вихідні дні:

- Виставка Венеційських масок Марини Лапи;

- Виставка флориста та художника Слави Займака;

- Виставка живопису Нікаса Сафронова

Музей гетьманства

Вихідні дні: 1, 3, 7 січня

Виставка-ярмарок українського новорічного декору «Різдвяна Україна».

Національний музей народної архітектури та побуту України в селі Пирогів

Вихідні дні: 1 січня

У Національному музеї народної архітектури та побуту України 7 січня 2014 року відбудеться Свято Різдва. Після святкової служби в церкві Св. Архистратига Михаїла (початок о 10:00) о 12:00 розпочнеться свято з привітання гостей і учасників біля церкви Св. Параскеви. Після того учасники дійства з колядками та щедрівками розійдуться по експозиції Музею. Свято продовжиться веселим гулянням, розвагами: катанням на санчатах, фуркалі, виступами фольклорних колективів.

Крім цього, 5 та 7 січня в Центрі народознавства "Мамаєва Слобода" відбудеться VI Зимова "Країна Мрій Різдвяна".

В інших музеях можна подивитися цікаві постійні експозиції:

Історико-меморіальний музей Михайла Грушевського

Вихідні дні: 30 грудня, 1, 6-7 січня

Київський національний музей російського мистецтва

Вихідні дні: 30-31 грудня, 1, 6-7 січня

Національний музей літератури України

Вихідні дні: 1, 5, 7 січня

Музей книги і друкарства України

Вихідні дні: 31 грудня, 1, 7 січня

Ну і мирних та затишних свят Вам! Фото - з виставки "Різдвяна Україна" в Музеї Гетьманства

Леся Гасиджак Леся Гасиджак , Редактор інтернет-порталу "Музейний простір України"
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram