ГлавнаяБлогиБлог Богдана Баласиновича

Німеччина: виборчий марафон 2017

24 вересня у Німеччині відбудуться чергові вибори у Бундестаг. Уже сьогодні зрозуміло, що після них політичний ландшафт Німеччини зміниться і склад вищого законодавчого органу країни поповниться двома новими партіями. Якщо сьогодні у Бундестазі представлені чотири політичні сили: християнські демократи (CDU/CSU), соціал-демократи (SPD), ліві (Die Linke), зелені (Bündlis90/Die Grünen), то у наступному парламенті їх буде шість. Крім зазначених раніше партій, у парламент повернуться німецькі ліберали (FDP), а також вперше на політичний Олімп підніметься партія «Альтернатива для Німеччини» (AfD).

Данні останніх опитувань, що проводилися інститутом соціологічних досліджень INSA з Ерфурта свідчать, що правляча партія союз CDU/CSU отримає 36% голосів, що на 5-5,5% голосів менше ніж у 2013 році. Соціал-демократи завершать виборчі перегони з показником 22% голосів (25,5% - у 2013 році).

Фото: Надано автором

На майбутніх виборах Ліві отримають 11% голосів, значно покращивши свій попередній результат (8,6% - у 2013 році). Партія Зелених сьогодні перебуває у вільному падінні і з показником 7% не зможе досягнути свого результату чотирирічної давнини (8,4 %). У неділю 24 вересня очікується повернення у Бундестаг вільних лібералів, які у 2013 році не змогли подолати 5% бар׳єр, а в цьому році за прогнозами зможуть отримати 9% голосів. Сенсацією цьогорічних виборчих перегонів очевидно буде стрімкий прорив у вищу лігу німецької політики партії “Альтернатива для Німеччини“. Згідно соціологічних опитувань AfD отримає 11% голосів, але на думку політичних експертів цей показник буде значно вищим і може сягнути 15%, оскільки далеко не всі, хто готовий голосувати за цю партію, хочуть говорити про це. Таким чином партія “Альтернатива для Німеччини“ з великою долею ймовірності може посісти почесне третє місце у новому парламенті Німеччини.

За попередніми підрахунками чисельність нового парламенту Німеччини буде значно більшою, ніж теперішнього, який налічував 631 депутата. Очікується, що він складатиметься з 660 депутатів, хоча деякі експерти називають цифру 700 мандатів.

Згідно федерального закону «Про вибори» у Бундестазі передбачено 598 депутатів, але завдяки перехідним мандатам їх кількість під час виборів змінюється.

За оцінками експертів CDU/CSU отримає 225-235 мандатів, SPD – 137-145 мандатів, AfD – 70-80 мандатів, Die Linke – 68-75 мандатів, FDP – 56-60 мандатів, Bündlis90/Die Grünen – 44-50 мандатів.

Таким чином можливі формати коаліції можуть бути такими:

CDU/CSU - SPD – велика коаліція. У такій конфігурації коаліція буде стабільною, налічуватиме 362-380 мандати. Очевидно, що Ангела Меркель вчетверте стане Канцлером Німеччини, а Мартін Шульц ймовірно обійме посаду віце-канцлера – Міністра закордонних справ. Такий формат коаліції найбільш ймовірним і з огляду на досвід співпраці партій у попередньому уряді є досить комфортним для усіх сторін.

CDU/CSU - FDP - Bündlis90/Die Grünen – можливий формат коаліції. Її ще називають у Німеччині «Jamaika-Koalition» – за кольорами прапору Ямайки. Партії мають досвід співпраці у такому форматі коаліції на земельному та комунальному рівні в Німеччині, зокрема у Гессені, Саарланді та Шлезвігу-Гольштайні. Коаліція може отримати 325-345 мандатів. У такому варіанті коаліції Ангела Меркель буде Канцлером, а лідер вільних лібералів Крістіан Лінднер може стати віце-канцлером – Міністром закордонних справ Німеччини.

CDU/CSU - FDP – бажаний для християнських демократів формат коаліції, але малоймовірний, оскільки навіть якщо в останній дні згаданим партіям вдасться мобілізувати своїх виборців і покращити свої показники на 1-2%, то всеодно загальна кількість мандатів у 302-305 депутатів буде не достатньою для стабільної роботи уряду.

SPD - Die Linke - Bündlis90/Die Grünen – малоймовірний формат коаліції, оскільки навряд чи вистачить голосів для її формування, але її можливість не виключає лідер соціал-демократів Мартін Шульц.

За жодних обставин не можливе входження в коаліцію AfD – про це висловилися інші партії, що будуть впливати на формування коаліції в Бундестазі. Крім цього Ангела Меркель заявила, що не бачить партії Лівих у переговорму процесі щодо формування майбутньої коаліції у Бундестазі.

Таким чином можна зробити висновок, що найпотужніші політичні партії Німеччини, з часу останніх виборів у Бундестаг у 2013 році втратили фактичного кожного сьомого свого виборця. А соціал-демократи, ймовірно, отримають найгірший показник на цих виборах у Бундестаг за всю історію існування партії. Зелені перебувають у вільному падінні, глибину якого ми дізнаємося незабаром. В парламент повертаються вільні демократи та стрімко вриваються представники «Альтернативи для Німеччини». Хоча на фоні політичної стабільності та розумної економічної політики уряду Німеччини, наслідком якої є четвертий рік поспіль профіцит державного бюджету та відсутність зовнішніх боргів, зменшення кількості безробітних з 5,28 млн у 2005 році до 2,54 млн у 2017, що може бути альтернативою? Найбільш очікуваного політичного дербі між кандидатами на посаду Канцлера Німеччини фактично не відбулося. Ангела Меркель випереджає свого найближчого конкурента Мартіна Шульца майже вдвічі, хоча на початку виборчої кампанії їхні рейтинги були приблизно однаковими. Інших кандидатів на посаду Канцлера ніхто серйозно не розглядає, оскільки за ними стоять менш потужні політичні сили та за політичною вагою їм важко сьогоді змагатися з А.Меркель та М.Шульцем. Хоча дуже хороші перспективи на майбутнє має лідер вільних демократів Крістіан Лінднер.

Богдан Баласинович  Богдан Баласинович , Керівник міжнародного офісу Київського міського голови
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram