Четвертий уряд Ангели Меркель

Фото: EPA/UPG

Результати виборів до Бундестагу певної мірою стали несподіванкою для німецького політикуму. При явці на вибори 76,2% (у 2013 році – 71,5%) найбільші партії Християнсько-демократичний союз Німеччини (CDU) разом з Християнсько-соціальним союзом Німеччини (CSU) та Соціал-демократична партія Німеччини (SPD) зазнали значних втрат в електоральних уподобаннях німців. Разом з цим за результатами виборів у парламент повернулися німецькі ліберали (FDP), свої позиції покращили ліві (Die Linke) та Союз 90/Зелені (BÜNDNIS 90/GRÜNE). Фактичним переможцем виборів можна назвати право-популістську партію Альтернатива для Німеччини (AfD), яка до цього ніколи не була представлена у вищій політичній лізі і одразу посіла за результатами виборів третє місце

Результати виборів до Бундестагу 24 вересня 2017 р.:

Одразу після оголошення перших результатів виборів лідер соціал-демократів Мартін Шульц заявив, що SPD не братиме участь у формуванні уряду і переходить у опозицію. З огляду на те, що найстаріша політична партія Німеччини за результатами виборів отримала найгірший результат за всю повоєнну історію, цей крок був логічним, оскільки за результатами співпраці з CDU/СSU в рамках коаліційної угоди 2013 соціал-демократи втратили значну кількість своїх прихильників. Ще однією з причин такого рішення можна було б назвати не бажання щоб партія Альтернатива для Німеччини фактично стала найбільшою опозиційною силою у парламенті.

Почалися виснажливі коаліційні переговори між Християнсько-демократичним союзом Німеччини та Християнсько-соціальним союзом з одного боку та партією німецьких лібералів і партією зелених з іншого боку. 17 листопада 2017 року лідер лібералів Христіан Лінднер заявив про вихід його партії з переговорного процесу, чим фактично зруйнував надію на формування, так званої, Ямайка-Коаліції. Такий крок лібералів різко розкритикував лідер Зелених Німеччини Джем Оздемір, а німецькі консерватори почали активно шукати нові шляхи для формування «великої коаліції».

13 грудня 2017 року німецькі консерватори та соціал-демократи провели переговори щодо можливості спільного формування нового уряду Німеччини. Лідери соціал-демократів висунули цілу низку вимог, зокрема щодо: граничної чисельності біженців на рік, яку зможе приймати Німеччина, питання переселення їх сімей, питання ринку робочої сили, освіти, медицини, соціального страхування, європейської інтеграції, навколишнього середовища тощо.

7 лютого текст коаліційної угоди між німецькими консерваторами та соціал-демократами було узгоджено. Наступного дня лідер Християнсько-соціального союзу Хорст Зеєгофер першим її підписав. Натомість християнські демократи прийняли рішення провести зʼїзд і на ньому затвердити коаліційну угоду, а соціал-демократи вирішили перекласти відповідальність за її підписання на усіх членів партії, розіславши кожному з 450 тис членів партії опитувальні листи.

Тиждень тому, 26 лютого 2017 р., найпотужніша політична сила Німеччини - Християнсько-демократичний союз, провела партійний зʼїзд, на якому було затверджено нову коаліційну угоду між CDU/CSU та SPD, а також делеговано представників партії у новий уряд Німеччини.

4 березня 2018 року завершилося опитування членів Соціал-демократичної партії Німеччини щодо підтримки ними нової коаліційної угоди. За результатами опитування 66% членів партії підтримали її підписання.

Нарешті закінчилася коаліціада і сьогодні президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр вніс кандидатуру Ангели Меркель на посаду Федерального канцлера, вибори якого повинні відбутися 14 березня цього року. Немає сумніву, що Ангела Меркель стане Канцлером вчетверте, а от уряд Німеччини зазнає значних змін.

За результатами коаліційних домовленостей у новому уряді відбудеться наступний розподіл міністерських портфелів:

Представники CSU

Премʼєр-міністр Баварії Хорст Зеєхофер очолить міністерство внутрішніх справ Німечиини, генеральний секретар CSU Андреас Шойєр стане міністром транспорту Німеччини, Герд Мюллер збереже свою посаду міністра економічного розвитку Німеччини, також Доротеє Бер обійме посаду державного міністра з цифрової політики.

Представники CDU

Ангела Меркель вчетверте очолить уряд Німеччини. Збереже свою посаду міністра оборони Німеччини Урсула фон дер Лейєн, давній соратник Ангели Меркель – Петер Альтмайєр залишить відомство федерального канцлера і стане міністром економіки Німеччини. Міністерство освіти Німеччини очолить Аня Карлічек, міністром сільського господарства стане Юлія Кльокнер, міністром охорони здоровʼя – Єнс Шпан, а відомство федерального канцлера очолить Хельге Браун.

Представники SPD

Німецькі соціал-демократи значно посилять свої позиції у новому уряді Ангели Меркель і отримають шість міністерських портфелів, зокрема: міністерства фінансів, закордонних справ, праці та соціальної політики, юстиції, екології, сімʼї. З великою ймовірністю мер Гамбурга Олаф Шольц обійме посаду міністра фінансів Німеччини. Кандидатури на інші міністерські посади, після низки скандалів, все ще обговорюються в середовищі соціал-демократів.

Отже, можна сподіватися, що до кінця березня новий уряд Німеччини буде сформовано і період політичної турбулентності буде завершено.

Богдан Баласинович  Богдан Баласинович , Керівник міжнародного офісу Київського міського голови
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram