Ангела Меркель та Майк Пенс – хедлайнери MSC-2017

17 лютого розпочне роботу 53-та Мюнхенська конференція з безпеки (MSC- 2017), що є одним з найбільших та найвпливовіших світових форумів, присвячених питанням безпеки.

Фото: EPA/UPG

Сьогодні підтвердила свою участь у конференції Канцлер Німеччини Ангела Меркель. У Мюнхені вона вперше зустрінеться з представниками нової адміністрації США. А. Меркель має намір обговорити з Віце-президентом США Майком Пенсом майбутнє німецько-американських двосторонніх відносин після вступу на посаду 45-го президента США  Дональда  Трампа. У запланованій зустрічі також візьмуть участь Державний секретар США Рекс Тіллерсон та міністр оборони США Джеймс Меттіс. Це говорить про те, що й надалі, як сказав у 2015 році в Мюнхені Джо Байден, «Європа залишається наріжним каменем для США у взаємодії з світом».

Після останньої участі Ангели Меркель у Мюнхенській конференції пройшло два роки. Однак, за цей час  проблеми у сфері безпеки, що обговорювалися в 2015 році, вирішити не вдалося, вони навпаки загострися, з’явилися нові виклики.  Зокрема це стосується питання збройної агресії проти України. Війна в Україні знову буде одним з головних питань конференції в цьому році.

І сьогодні залишаються  актуальними  проголошені у 2015 році в Мюнхені  Президентом України Петром Порошенком слова  про те, що «криза в Україні повинна бути вирішена, а не заморожена…Скільки ще потрібно доказів, щоби визнали, що в Україні воюють російські найманці, зброя та війська?». Петро Порошенко тоді також наголосив, що «війна не може бути виправданням для не втілення реформ – це політична необхідність і питання виживання для нашої країни».

18 лютого Ангела  Меркель виступить на основній панелі конференції з промовою, що буде присвячена питанням безпеки в сучасному світі. В цей же день в Кайзерському залі готелю Bayerischer Hof  виступатиме Президент України Петро Порошенко. Знову в Мюнхені озвучуватимуть факти на підтвердження того, що  проти нашої країни ведеться війна, а не триває громадянський конфлікт.

Очевидно, що в Мюнхені відбудеться двостороння зустріч лідерів України та Німеччини, під час якої буде обговорюватися ескалація збройного конфлікту на сході України та можливі шляхи його врегулювання. Ймовірно, що сторони також обговорять нещодавню заяву посла ФРН в Україні Ернста Райхеля щодо виборів на окупованих територіях та прикрий акт вандалізму біля посольства Німеччини в Києві.

Богдан Баласинович  Богдан Баласинович , Керівник міжнародного офісу Київського міського голови
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram