ГлавнаяОбществоОсвіта

Ігор Лікарчук: "Обов'язкове тестування з іноземної покаже, що багато вчителів не здатні нічому навчити учнів"

Поки увага суспільства була прикута до скандалів та розслідувань у Верховній Раді, майже непомітно відбулася дуже сумна для України подія - подав заяву про звільнення Ігор Лікарчук, директор Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО).

Лікарчук - один з батьків-засновників системи зовнішнього тестування, найбільш вдалої реформи в українській освіті, завдяки якій вдалося суттєво зменшити рівень корупції при вступі до вищих навчальних закладів. Освітяни ставляться до Ігоря Леонідовича з великою повагою, і коли Генеральна прокуратура заявила про махінації в Центрі, реакція спільноти була одностайна: “Такого не може бути, Лікарчук - порядна людина”.

Під час обшуків 21 липня у нього вилучили чашку і дві ручки, а також комп’ютерну техніку та носії інформації. Лікарчука відсторонили, та ніяких звинувачень йому до сьогодні не висунули.

Фото: asn.in.ua/Дмитрий Липавский

Підозру оголосили першому заступнику директора УЦОЯО Володимиру Виннику - ніби-то він “вступивши у злочинну змову з невстановленими особами Центру, вносив зміни у результати зовнішнього незалежного оцінювання". Наразі Винник знаходиться під домашнім арештом.

Прокуратура зацікавилася УЦОЯО одночасно з тим, як почалися проблеми у сина Лікарчука - Костянтина, який у травні став заступником голови Державної фіскальної служби. Багато хто вважав справу проти УЦОЯО тиском на сина через батька, проте 7 вересня Костянтина Лікарчука звільнили, а обшуки у чиновників системи оцінювання якості освіти тривають - вчора, 18 вересня, прокуратура обшукала приміщення директора Івано-Франківського регіонального центру Богдана Томенчука.

Слідчі нічого не знайшли, проте Лікарчук написав заяву на звільнення. Чому він це зробив - у інтерв’ю LB.ua.

Чому ви все ж таки вирішили звільнитися?

Я не бачу доцільності в тому, щоб залишатися на посаді директора Центру. Події 21 липня: голосні заяви, двомісячне очікування, вчорашні обшуки в Івано-Франківську - все це засвідчило, що про систему зовнішнього оцінювання в цій державі не хоче думати ніхто. Крім людей, які у цій системі працюють. Два місяці система знаходиться в підвішеному стані. Фактично, без керівника. І це в той час, коли підготовка до ЗНО-2016 має відбуватися повним ходом

Знаєте, я тільки тепер згадав, що десь у квітні мені розказали, ніби жартома, що в манікюрному салоні, де обслуговуються дружини всяких полковників-генералів, іще навесні цього року жваво обговорювали, що ЗНО в 2016 році вже не буде. Я тоді посміявся і думаю: нема про що людям говорити. А тепер думаю, що чутками земля повниться.

Ви маєте на увазі, що якісь високопосадовці, чиї діти мають складати наступного року ЗНО, посприяли тому, щоб тестування не відбулося?

Я в цьому абсолютно впевнений.

Ви можете назвати їхні прізвища?

Я не думаю, що мова може йти по одного чи, навіть, п’ятьох чоловік. Тих, хто має силу і владу, але не має здібних і здатних до навчання дітей чимало.

Справа в тому, що у 2015 році ми запровадили кілька новацій, які зробили ЗНО зовсім іншим. До 2015 року можна було скласти оцінювання на 120 балів і стати студентом. А 120 балів отримували 90% тих, хто проходив оцінювання.

Фото: Макс Левин

Багато людей до вас зверталося з проханням зробити так, аби дитина мала гарний бал на ЗНО?

Сказати “багато” - це не сказати нічого. Зверталися і високі чиновники, і люди з великими погонами. Різні люди.

Я так розумію, після розмови з вами вони лишалися вашими ворогами?

Я думаю, що переважна більшість із них так.

Ви казали, що працівники Центру почали звільнятися. Скільки людей вже звільнилося?

На даний момент звільнилося кілька осіб. Думаю, найближчим часом звільниться ще осіб 6-7. Процес лише розпочався. Люди не хочуть працювати в таких умовах.

До цього вони 8 років працювали за копійки і цілодобово. Ставка директора - 4,5 тисячі грн. Методисти, які укладають завдання, мають від 2 до 2,5 тисяч грн.

Тільки восени ми отримали приміщення, де змогли нормально розміститися, а до того доводилося сидіти втрьох на одному стільці. Але і в цьому приміщення більша половина меблів – орендовані, стільців не вистачає, а у більшості кімнат люди не можуть перебувати через їхній технічний стан.

Ми працювали на архаїчній техніці, часто доводилося працювати на власній. Запчастин до нашого друкарського комплексу а уже практично не дістати. Останній раз техніка для Центру купувалася в 2008 році. У нас настільки архаїчні комп’ютери, що їм місце вже в музеї. Я про реальну загрозу ЗНО говорив іще навесні 2014 року. У 2014 році ЗНО відбулося взагалі лише завдяки тому, що Сергій Квіт звернувся за допомогою до благодійного Фонду Рината Ахмєтова і вони нас трішки підтримали грошима.

Наразі система ЗНО підходить до того дня, коли можна буде сказати, що ЗНО-2016 не відбудеться.

Коли він настане? Це питання місяця, тижня?

Це питання кількох днів. І про це вже відкрито кажуть наші технологи. А до всіх матеріальних бід додалося й те, що під час обшуків вилучені персональні комп’ютери працівників, сервери з базами даних, програмним забезпеченням, Банком тестових завдань. Цих завдань дуже жаль. На їхнє створення були затрачені гігантські інтелектуальні ресурси та достатньо великі бюджетні кошти. Але, відверто кажучи, це не основна проблема. Можна повернутися до практики 2007 року і написати завдання, виходячи лише з досвіду авторів тестів. Це погано. Але можливо.

Обробка робіт спецсканером в Вінницькому центрі ЗНО
Фото: gazeta.ua
Обробка робіт спецсканером в Вінницькому центрі ЗНО

Також не є особливо значущим механічне повернення серверів. Навіть, якщо сервери повернуть (хоч на думку юристів це дуже віддалена перспектива, адже вони є речовими доказами), то запустити систему, поставивши їх на місце та увімкнувшии у розетку буде неможливо.

Потрібно перезапустити програмне забезпечення або створювати нове. Перезапуск без людей, які його створювали, неможливий. А цих людей наразі немає.

Головний комп’ютерник знаходиться під домашнім арештом - це Володимир Винник, людина з дуже світлою головою. Фактично, він є батьком нашої комп’ютерної системи. Інші члени його команди у тривалих відпустках, яких вони не мали останні кілька років. Чи повенуться вони в систему – невідомо. Висококласний фахівець, який відповідав за «залізо» і своїми руками уклав кілометри кабелів – звільнився.

На якому етапі підготовка до ЗНО-2016 мала би бути зараз?

Уже відсотків 10-12 роботи мало б бути зроблено.

Але не зроблено навіть елементарне. Міносвіти досі не затвердило програм зовнішнього оцінювання. Тому укладачі тестів не можуть почати працювати над специфікаціями і змістом сертифікаційних робіт.

Ви не думаєте, що в такий складний для Центру час вам краще було б залишитися на посаді, а не звільнятися?

Я собі це питання задавав. Я не хочу бути учасником процесу знищення зовнішнього оцінювання. Але буду дуже радий, якщо це не відбудеться.

Крім того, я не хочу, щоб з мене робили незамінну людину - в жодному разі. Незамінних людей нема.

Міністерство освіти не дало хід моїй першій заяві, яку я написав одразу у липні. А потім було це абсолютно безглузде службове розслідування, яке, на думку моїх адвокатів, є незаконним. З результатами розслідування я досі не ознайомлений.

Фото: old.mon.gov.ua

Але ви знаєте, яких висновків дійшла комісія?

Мені розповідали, що «висока» комісія виявила недоліки у діловодстві та у дотриманні вимог чинного законодавства щодо захисту інформації, з чим я абсолютно не погоджуюся. Втім, документів я ніяких по результатах розслідування не бачив, так що коментувати їх не можу.

В історії ЗНО вже були важкі періоди. Був Табачник, були спроби мінімізувати роль ЗНО при вступі.

Як вам здається, зараз найважчі часи?

Мабуть, так. Тому що ще ніколи не стояло питання про те, бути ЗНО чи не бути.

Ви ж не думаєте, що його можуть взагалі відмінити?

Якщо ЗНО не буде підготоване належним чином, то проводити його не можна. Абияк проводити не потрібно.

На 2016 рік у планах міністерства проголошене обов’язкове для всіх ЗНО з іноземної мови. На сайті петицій президенту вже зареєстровано кілька петицій про те, що не потрібно робити обов’язкове тестування з іноземної.

І я розумію, чому: це тестування в черговий раз продемонструє всю ницість нашої системи освіти. Покаже, що величезні кошти ідуть в нікуди. Покаже, що велична кількість наших вчителів не здатні нічому навчити учнів.

На мою думку, якщо відмовитися від проведення обов’язкового ЗНО з іноземної та математики для всіх - то краще його взагалі не проводити.

А багато хто зараз говорить: давайте проведемо абияк, щоб не втрачати ЗНО взагалі. Слухайте, але коли люди зачинають дитину, вони ж не роблять це абияк, щоб народилося абищо.

Піл час проведення вебінару з питань ЗНО у 2014 році
Фото: old.mon.gov.ua
Піл час проведення вебінару з питань ЗНО у 2014 році

Важко лишати Центр?

Звісно, важко. Я поклав на ЗНО 8 років життя. Залишаються нереалізовані ідеї та плани. Ми хотіли запровадити ЗНО на етапі закінчення базової школи, тобто, зробити так, аби в страшу школу вступали тільки за результатом ЗНО. Хотіли запровадити ЗНО в системі атестації педагогічних кадрів. Запровадити ЗНО на етапі закінчення бакалаврату та вступу до магістратури. В мене було в планах зробити ЗНО з української мови для держслужбовців. Дуже багато було планів.

Чим ви будете займатися далі?

На це питання мені відповісти, мабуть, найскладніше. Не уявляю себе пенсіонером у повному розумінні цього слова. Можливі різні варіанти, тому що на пенсію не проживеш. На жаль, 40 років роботи в системі освіти не дали мені можливості заощадити стільки грошей, аби жити на них на пенсії. Тож доведеться ще щось шукати. Думаю, кілька тисяч гривень на додачу до пенсії я ще зможу заробити. Тим більше, певні пропозиції вже є.

У освіті?

Скажімо так - у приватній освіті.

Можливо, колись ви знову повернетеся?

На сьогодні, я не розглядаю такої можливості за будь-яких умов.

Ми дуже гарно попрощалися сьогодні з людьми. Знаєте, десь,коли є відчуття того, що ти певною мірою вже вільний, це дуже добре відчуття.

Вікторія ҐуерраВікторія Ґуерра, журналістка, заступниця головного редактора
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram