ГлавнаяОбществоЖиття

Нацгвардія. Поранені почекають

Щодня пересічні патріоти жертвують десятки тисяч гривень на спорядження, продукти харчування, ліки та медичне обладнання для героїв, аби компенсувати брак державних фінансів. На початку вересня прем’єр Яценюк жалівся, що Міноборони не встигає освоїти кошти на АТО. Та проблема не тільки у відомстві Гелетея. Військові структури Нацгвардії на локальному рівні штучно затягують строки закупівлі товарів для фронту. При чому вище керівництво не реагує.

Польовий госпіталь, укомплектований за рахунок волонтерських коштів
Фото: www.narodniy.org.ua
Польовий госпіталь, укомплектований за рахунок волонтерських коштів

На початку травня цього року набрав чинності закон № 1234-VII. Силовикам дозволили проводити швидку переговорну процедуру замість конкурсних процедур державних закупівель. З того часу без будь-яких довготривалих тендерних процедур військові замовники можуть самостійно обирати підрядників для оперативного матеріально-технічного забезпечення АТО. Строк від дати оголошення про проведення переговорів до підписання договору з обраним підрядником скоротився до 17-20 днів. Чи забагато це в умовах війни? Мабуть. Але на сьогоднішній день це найоптимальніший строк, в який можливо закупити товари та послуги для бійців на фронт.

На превеликий подив не всі військові замовники скористалися законодавчими ініціативами. Деякі продовжують оголошувати відкриті торги, на організацію яких потібно 50-60 днів запасу.

Військова частина 2269 Нацгвардії (Кіровоградська область) ще 24 червня цього року оголосила торги на закупівлю 460 тонн авіаційного палива, необхідного для повітряних сил МВС. Проте договір укладений аж 08 вересня на суму 6,5 млн. гривень. Військова частина 1490 (Житомирська область) 21 липня оголосила конкурс на закупівлю мастила для транспорту. Договір укладений 16 вересня на 1,7 млн. гривень. Треба зауважити, що мастило має розійтись по кільком містам України, тож ще потрібен час на транспортування товару. В/ч 2144 (м. Львів) взагалі не змогла закупити 41,6 тонн картоплі. Торги були оголошені 28 серпня. Втім, 11 вересня командування частини відмінило торги, бо жодна пропозиція не влаштувала.

Кричуща ситуація з медикаментами. Бо поранені не можуть чекати місяцями. Допомога потрібна тут і зараз. Військова частина, на яку покладені обов’язки із централізованого забезпечення госпіталів, уперто продовжує проводити конкурсні закупівлі, через що поранені отримують медпрепарати та обладнання більше ніж через 35 днів після оголошення про проведення торгів. Або взагалі не отримують.

Поранений боєць батальйону <<Донбас>>
Фото: Макс Левин
Поранений боєць батальйону <<Донбас>>

За повідомленням «Вісника державних закупівель» 31 липня 2014 року військова частина 3078 НГУ МВС (м. Київ) за результатами відкритих торгів уклала угоду сумою 2,65 млн. гривень з ТОВ «ФРА-М» на постачання більш ніж 100 найменувань ліків, серед яких необхідні на фронті адреналін, прокаїн, папаверин та інше. Оголошення про проведення торгів оприлюднене 24 червня 2014 року. Згідно умов договору максимальний строк постачання товарів з дня заявки замовника складає 10 днів. Якщо припустити, що військова частина зробила замовлення в день підписання договору, то фактично Нацгвардія отримала необхідні ліки на 48 день після оголошення торгів. А ще потрібний час на розвезення ліків до тих, хто воює та поранених.

Це не останні штучно затягнуті закупівлі медичних товарів. Шостого серпня цього року військова частина 3078 оголосила кілька нових відкритих торгів. 20 серпня 2014 року військові розкрили цінові пропозиції щодо стоматологічної установки та 26 санітарних рюкзаків для надання першої допомоги. 21 серпня розкрили пропозиції за дефібрилятори, електрокардіографи, апарат УВЧ-терапії, ручні апарати для штучної вентиляції легенів та інше. Зважаючи на часові рамки закону про закупівлі, реально реанімації побачать необхідне обладнання не раніше жовтня цього року.

Дефібрилятор - невеликий апарат, призначений для надання екстреної допомоги при раптовій зупинці серця. У випадках, коли між
життям і смертю всього лише п'ять хвилин, врятувати людину за допомогою цього апарату може будь ближній - не обов'язково лікар
Фото: uk.wikipedia.org
Дефібрилятор - невеликий апарат, призначений для надання екстреної допомоги при раптовій зупинці серця. У випадках, коли між життям і смертю всього лише п'ять хвилин, врятувати людину за допомогою цього апарату може будь ближній - не обов'язково лікар

Для того, щоб з`ясувати, чому керівництво військчастини не квапиться із закупівлями медтоварів, автор провів експеримент. До Нацгвардії, в якій управління інформаційної безпеки очолив кум президента Юрій Стець, було направлено кілька питань. А саме, чому згадувана військова частина наполегливо проводить конкурсні торги, ігноруючи оптимальні змін в законодавстві. За приклад наводились торги по дефібриляторам, електрокардіографам та аппарату УВЧ-терапії. Автор припустив, що керівництво Нацгвардії відреагує на проблему описану в контексті питань. І втрутиться в ситуацію. Проте, дива не сталося.

В прес-службі Нацгвардії відповіли лаконічно, що закупівля зазначеного медичного обладнання для медичних закладів НГУ на даний час не є першочерговою, необхідною закупівлею. І додали, що переговорна процедура дозволяє обрати лише одного постачальника. А так як товар різний, може знадобитися кілька постачальників. Тому проводяться відкриті торги за лотами. Щоправда, останнє твердження не відповідає дійсності. Деякі військові частини НГУ вже давно ділять товар за лотами під час переговорної процедури, аби швидше доставити товар на фронт. Для прикладу, в/ч 1490 (Житомирська обл.) під час одної переговорної процедури закупила різного виду паливо у кількох підприємців одразу. «По кожному лоту замовник має право вибирати одного переможця, у разі переговорної закупівлі», - роз`яснив правові нюанси один із розробників нового закону про здійснення державних закупівель Андрій Марусов.

Таким чином, в центральному апараті Нацгвардії не стали розбиратися, чому підлегла військова частина затягує закупівлю медичних товарів.

Щодня на сторінках Фейсбук ключові державні персони фотографуються на фоні втомлених солдат в зоні АТО. Та війна триває. І сьогоднішні герої, з якими позують урядові «шишки», завтра можуть потрапити на операційний стіл без адреналіну чи апарату штучної вентиляції легень саме через «не першочергову» та розтягнуту в часі закупівлю.

Треба віддати шану прем’єру Яценюку за те, що в тяжкі часи уряд знаходить кошти на армію. Проте, прем’єр-міністр разом з підлеглими керівниками МВС та Нацгвардії має приділити увагу також питанню, чи вчасно доходять бюджетні гроші до поранених бійців.

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram