ГлавнаяКультура

Кинематографисты возмущены попыткой Кабмина урезать им финансирование

Союз кинематографистов направил обращение президенту Петру Порошенко

Кинематографисты возмущены попыткой Кабмина урезать им финансирование
Фото: vgik.info

Украинские кинематографисты обратилось к руководству страны из-за попытки Кабинета министров сократить бюджет на украинское кино почти в два раза.

Текст обращения размещен на сайте Союза кинематографистов.

В частности, в обращении говорится о том, что в случае сокращения финансирования на кинематограф прекратится его развитие, которое началось в последние несколько лет.

Кроме того, отмечается в обращении, "запланированная фактическая ликвидация кинематографа будет означать очередную серию "зачистки" экранного пространства - в пользу других стран, в первую очередь, России". Кинематографисты отмечают, что это будет поражением Украины в войне с Россией.

Они акцентируют: бюджет, который выделяется на кино, не решит ничего в масштабах страны. В 2012 году на украинское кино из госбюджета выделили чуть больше 137 млн грн (это был самый большой бюджет за последние годы), а в прошлом году - 131 млн грн. В этом году, как известно, расходы на кинематограф сократили до 121 млн грн.

Отсутствие этих денег обрушит украинский кинематограф, говорится в обращении.

Война лишь усиливает необходимость развивать украинское кино- и сериальное производство, отмечают кинематографисты.

Напомним, недавно стало известно, что Кабмин внес на рассмотрение парламента законопроект о сокращении бюджетных выплат. Среди прочего, проектом предусматривалось сокращение расходов на кинематограф почти в два раза. Законопроект пока не рассматривали в сессионном зале.

Приводим полный текст обращения Союза кинематографистов к президенту (укр.):

Вельмишановний пане Президенте!

За нашою інформацією уряд України планує до мінімуму скоротити витрати на утримання та розвиток гуманітарної сфери, в т.ч. кінематографа. Не сказав би, що подібні наміри нас дуже здивували. За всіх дотеперішніх президентів та урядів культура лишалась на периферії, попри урочисті клятви і гасла. Наслідок того відомий: упослідженість в Україні всього українською, цілковите здання «в оренду» національного інформаційного простору.

Так, ми розуміємо, в країні триває війна, одначе ж планована фактична ліквідація кінематографа буде означати чергову серію «зачищення» екранного простору – на користь інших країн, передусім Росії. А це вже буде нашою поразкою – так само у війні.

Не треба пояснювати, як буде сприйнято таку «державну культурну акцію» українською громадою – як зраду національних інтересів.

Усе це тим прикріше, що упродовж останніх 3-4 років (парадокс режиму Януковича) кінематограф в Україні почав потроху підніматися. Головне – з'явилося молоде покоління кіномитців, які пізнали і успіх на престижних міжнародних кінофестивалях, і повернення до глядача, який уже встиг забути про існування свого кіно. І що ж, тепер усе це затоптати, пустити по вітру? Просте порівняння: доменну піч легко зупинити, а от запустити її в роботу украй важко. Те саме стосується «домни кінематографічної».

Власне, про які гроші ми говоримо? Найбільший кінобюджет дотепер становив 137,4 млн. грн. (2012р.), минулорічний – 131,8 млн. грн.. Цьогорічні виплати сягнули аж 1,6 мільйони і подальшої перспективи не видно. Невже ці кошти можуть щось вирішити в загальнонаціональному масштабі? Зате їх відсутність остаточно обрушить кінематографічну галузь, яку тільки-но почали зводити заново.

Натомість кіно в Україні належить розвивати – й війна тільки підсилює цю необхідність. Потрібні не тільки фінанси, а й зміни законодавчого порядку. У першу чергу це стосується проблеми стимулювання виробництва телесеріального кіно.

Пане Президенте! Ми розраховуємо на Ваше розуміння і Вашу підтримку. Не можна дозволити чиновникам, для яких вочевидь уся сфера гуманітарного розвитку є чимось дражливо-непотрібним, продовжити звичну для них справу руйнації самого осердя нації.

Це навіть не пограбування України, це плани самого її нищення. Невже ми дозволимо реалізувати подібні наміри? Війни спершу програються в свідомості, у головах, а вже потім у самому житті. То скільки ж можна програвати?

З повагою,

Голова НСКУ Сергій Тримбач

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram