ГлавнаяОбществоЖиття

Бувальщини* про таке-сяке

Кілька правдивих історій про те, що насправді траплялося з людьми в нашому селі.

Бувальщини* про таке-сяке

Зачароване коло

Змії, коли паруються, утворюють кубла, в яких крутяться й труться одна об одну й залишають після себе дорогоцінний камінь завбільшки як півхлібини. Ганнуся знайшла такий. Та злий поляк вкрав його в дівчини, а тепер відбудував собі таку віллу, шо я вас прошу.

Писулька

«Мамудович! Я Притолюк Микола Іва, вас завіряю якшо я піду в запой я зразу пишу заяву на звільнення. 21.03.2008»

Коза-дереза

Баба Надя тримає дві козі, її сусідка Ніна теж тримає козу, а ще коза є в тітки Гані. По середах і п’ятницях збираються баби разом та зливають в одне відро молоко від своїх кіз, а потім несуть його до молочника й під виглядом коров’ячого, зливають до цистерни. А молочник дає їм по півтори гривні за літру.

Коров’як

Було це зимою, коли підняли ціни на молоко. До того платили за літру гривню, а тоді стали – цілих три! Ото Федора й почала здавати все молоко: і вранішнє, і вчорашнє, і сама молочного не кушала, і доньці не давала, бо якраз корова заслабла, й Федора їй глистів виганяла. Але тепер вже молочники знову платять менше, і корова у Федори одужала, от малій і стали давать молока.

Таксі з льохою

Їхала Галя в гості, з Кривого Рогу в Чернятин, зупинилася в райцентрі, накупила гостинців, і сіла в таксі. Та коли вже під’їжджали до села, водій сказав Галі, шо йому дорогою треба заїхати на свиноферму, завезти льошку на злучку. Галя погодилася, а льошка весь цей час тихо сиділа в багажнику. А коли приїхали на ферму, то Галя сама на власні очі бачила, як ЦЕ роблять свині, потім розказала й мені, а я вже – вам.

Комічне жонглювання

Катя після уроків зганяла додому, виклянчила в мами п´ятнадцять гривень, шоб фокусник розпиляв її навпіл, бо у шкільному вестибюлі виступав цирк. Були ще дресировані собачки й сучки, клоун Мівінка і комічне жонглювання. А от борців не було. А Федір Тихонович розказував, шо двоє борців приїжджали у село сто років назад. А більше в селі ніхто і не виступав, і Катю тоді не розпиляли, бо фокуси були – нема шо бачить.

Ну та й всьо.

*Бувальщина, билиця – це коротке, переважно, усне оповідання про щось дійсне, реальне; або про те, що було раніше; або про те, що нібито сталось насправді. Тематика билиць переважно побутова, в них часто мовиться про незвичайні події, спілкування людини з надприродними силами.

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram