ГлавнаяБлогиБлог Віталія Скоцика

Дефолту-2015 можна уникнути

У МВФ заявили, що Україні потрібно $ 15 млрд, щоб уникнути дефолту. Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк також неодноразово заявляв про переддефолтний стан. Натомість, Міністр фінансів України Наталя Яресько стверджує, що Україні далеко до дефолту, хоча і потрібне запозичення у розмірі $ 5 млрд.

Фото: Макс Требухов

Який сигнал владна коаліція дає економіці?

Відсутність єдиної командної гри - це нонсенс, коли міністр економіки говорить про загрозу банкрутства і одночасно міністр фінансів заперечує це. Кому вірити? Які висновки робити людям? Звісно, ті чи інші процеси можна оцінювати по-різному, мати різну точку зору… Але, різну думку можуть дозволити собі мати фінансові аналітики різних компаній, представники різних політичних сил. Тоді як представники однієї політичної команди, одного уряду повинні мати одну публічну оцінку фінансового сектору. В іншому випадку — це шкода економіці. Ані у світі, ані в Україні не розуміють, коли уряд дає вказівку купувати вугілля у ПАР, а потім починає судити тих, хто це зробив. Коли президент говорить одне, а прем’єр інше. Це призводить лише до паніки.

Як обрахувати бюджетний дефіцит

Ніхто не може сьогодні дати оцінки, скільки грошей потрібно залучити економіці України. Взагалі важко прогнозувати як буде виконуватися бюджет, коли незрозуміло, якою буде реальна дохідна частина і видаткова частина. Тим більше, що були вже анонсовані глибокі реформи. Кількість податків планують скоротити з 22 до 9. Від того, як це відбуватиметься, хто платитиме більше, а хто менше буде залежати те, як наповнюватиметься бюджет. І лише тоді можна прогнозувати дохідну і видаткову частину. Тоді можна називати конкретні цифри необхідних запозичень. Інакше - введення людей в оману, а не реальні прогнози.

Де взяти гроші?

Гроші у світі є. Їх можна знайти. Але відповідь знову впирається у відсутність конкретики в програмі дій уряду, а без конкретики міжнародні фінансові установи не дають кредитів. Вони їх дають під конкретні зобов’язання і хочуть вчасно повернути надані гроші. Нещодавно обговорював це питання з фінансистами Саудівської Аравії,представниками Saudi Fund For Development. Ця країна є сьогодні найбільшим акціонером МВФ. Вони сказали, що готові надати мільярд на розвиток села. Проте вони не бачать конкретики. Тому вичікують, як домовиться МВФ з українським урядом, чи протримається цей уряд більше 3-х місяців, чи будуть проводитися реформи. Вони кажуть: «Ми готові допомагати Україні. Ми хочемо вкладати гроші, але потрібно розмовляти з кимось конкретним». МВФ в даному випадку є індикатором. Тобто від МВФ залежить доля України, чи отримає країна додаткові грошові потоки чи буде дефолт.

Чи буде дефолт?

Якщо МВФ не дасть грошей – можливість висока! Причини зрозумілі, економіка не працює. Ми нічого не зробили, щоб вдихнути життя в економіку. Врятувати економіку можуть лише швидкі і розумні кроки. Які саме?

По-перше, можна все-таки спробувати домовитися з МВФ. Чітко показати, як будуть проводитися реформи. Яким чином будуть повертатися гроші. Головне, щоб зобов’язання не зашкодили у перспективі Україні. Наприклад, для мене неприйнятними є будь-які дискусії щодо скорочення видатків на освіту. Сьогодні ми відстаємо від Європи в середній освіті на рік. Там вчаться переважно 12 років. Тому така економія — на шкоду нації. Її міг запропонувати лише іноземець, але не українець.

По-друге, можна піти іншим шляхом. Відучити українську економіку від постійної орієнтації на курс долара. Для цього необхідно домовитися з банками про переведення валютних кредитів у гривню за конкретним фіксованим курсом. Люди зможуть тоді повернути кредити і будуть думати про курс лише тоді, коли виїзджатимуть за кордон. Це перший крок, який зменшує тиск на гривню. Другий крок — це емісія (друк 30-40 млрд грн), які повинні бути через комерційні банки віддані на кредити для реального сектору економіки. Тоді запрацює виробництво. Тобто вирішиться одразу три проблеми. Перша — зберігається ліквідність банків, бо їм повертають кошти. Друга — підприємець отримує доступ до дешевих кредитів і запускає виробництво. Третя — банківська система стає більш стабільною, оскільки прив’язана до товарів і послуг, вироблених в Україні. Банк заробляє на кредитах, а не на спекуляціях з валютним курсом.

Чого чекати?

Нещодавно Джо Байден, віце-президент США, сказав, що Україна має кілька місяців на реформи. Сьогодні про реформи продовжують лише говорити. Складається враження, що в уряд приходять популісти для захисту власних інтересів. Це розуміють в Україні, це розуміють за кордоном. Це дуже небезпечні «ігри». Вони загрожують новою революцією… Про це не хочеться думати, а тим більше давати такі прогнози вголос. Лише дуже хотілося б сподіватися, що я помиляюся… І цей уряд не буде урядом «камікадзе-української держави», а стане «урядом-камікадзе» заради спасіння України, яка в біді.

Віталій Скоцик Віталій Скоцик , Економіст, Голова Аграрної партії України
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram