ГлавнаяБлоги

Нові перспективи розвитку галузі сільгоспмашинобудування в Україні

Як нагодувати наші міста? Саме на це питання у неділю шукали відповідь під час Глобального форуму з продовольства і сільського господарства (GFFA ) 2016 у Берліні очільники аграрних відомств понад 60 країн світу.

Фото: ecotown.com.ua

Аграрний сектор України в еру урбанізації має власні переваги: ми не тільки виробляємо достатню кількість харчової продукції для власних потреб, але й експортуємо значну її частину на світовий ринок.

Більше того, вітчизняний агросектор має хороші перспективи для збільшення виробництва. А відтак і зміцнення позицій на світових ринках. От тільки «Ахіллесовою п’ятою» залишається технічний парк.

Лише через брак сучасної збиральної техніки, щорічно українські аграрії залишають у полі більше 6 млн т зернових - а це, не мало не багато, а 10 частина всього врожаю.

Якщо говорити мовою фінансів, то повз кишені сільгоспвиробника проходить мільярди доларів.

Питання забезпечення сільгосптехнікою назріло давно, адже наразі наявний парк в Україні - це 50 тис. одиниць техніки, з яких 72% - техніка старша за 16 років.

У 2016 році Міністерство аграрної політики та продовольства України планує зосередитися на трьох китах, які мають докорінно змінити ситуацію:

- удосконалити програму фінансового лізингу техніки та збільшити обсяги фінансування, паралельно удосконалюючи митно-тарифні регулювання розвитку галузі шляхом відміни сплати ввізного мита на ввезення комплектувальних виробів та машинокомплектів для виробництва в Україні високопродуктивної техніки, а також на сучасне технологічне обладнання для забезпечення модернізації виробничої бази заводів;

- внести зміни до Закону України «Про стимулювання розвитку вітчизняного машинобудування для агропромислового комплексу» в частині встановлення, що вітчизняна техніка - це техніка, яка виготовляється в Україні діючими підприємствами-резидентами України, у тому числі спільними з іноземними партнерами та на нових виробництвах, створених із залученням інвестицій.

- розробити та втілити у життя інвестиційні проекти з налагодження виробництва високопродуктивних зернозбиральних комбайнів, тракторів та іншої інноваційної сільськогосподарської техніки і обладнання.

Сподіваюся, що парламентарі дадуть зелене світло нашій ініціативі, що допоможе залучити реалізувати нові проекти в Україні таким світовим гігантам сучасної сільськогосподарської техніки як Deere&Company, Claas, Case та ін. Мова йде про інвестиції як у заводи, так і у технології. А це - значний поштовх для розвитку всього агропромислового сектору країни.

Загалом, на сьогодні в галузі сільгоспмашинобудування функціонують більше 80 машинобудівних підприємств.

Активна модернізація виробничої бази дозволила у 2015 році таким підприємствам як ТОВ «Велес Агро» (виробництво ґрунтообробної та посівної техніки), ПАТ «Гідросила» (гідравлічні системи), ТОВ «Техна» (обладнання для птахівництва) представити широкому колу європейських країн свої нові розробки.

Власне минулий рік показав, що ринок живий, йому лише бракує інвестиційного поштовху. Про це свідчать і цифри: номенклатура машин і обладнання склала понад 2,5 тис. найменувань, в т. ч. у 2015 році впроваджено у виробництво близько 50 видів нових та модернізованих машин.

Ще одним позитивним напрямом розвитку галузі в 2015 році стало продовження співпраці Всеукраїнської асоціації підприємств-виробників сільськогосподарської техніки та обладнання для агропромислового комплексу «Украгромаш» з Асоціацією німецьких машинобудівників сільськогосподарської техніки VDMA в рамках Меморандуму про взаєморозуміння та співпрацю.

Погодьтеся, приємно розуміти, що потенціал наших сільгоспмашинобудівних підприємств залучають для забезпечення комплектації європейських машин компонентами елементної бази та іншими комплектувальними виробами виробленими в Україні.

Скажете, усе це балачки на перспективу, а що ж робити аграрію, якому напередодні проведення комплексу весняно-польових робіт потрібна залізна конячка. Жодних ноу-хау: основною бюджетною програмою державної підтримки в оновленні технічного парку АПК був і залишається фінансовий лізинг.

В Держбюджеті на 2016 рік передбачається фінансування лізингових поставок техніки аграріям, зокрема, 35 млн. грн. для НАК «Украгролізинг» та 3,8 млн. грн. для ДП «Спецагролізинг», або близько 1% від потреби.

Переконаний, що згодом, кожен аграрій матиме змогу придбати або орендувати саме ту техніку, яка йому потрібна і по кишені, саме ту техніку, яка дозволить йому нарощувати агровиробництво. Звичайно, потрібно ще багато зробити для цього, але хто не працює, той і не їсть.

Олексій Павленко Олексій Павленко , Міністр аграрної політики та продовольства України (2014-2016)
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram