ГлавнаяБлоги

Передовий нідерландський досвід для України

Нідерланди - невелика, велелюдна країна з населенням близько 500 осіб на квадратний кілометр. Вони позбавлені майже всіх ресурсів, котрі, як вважається, необхідні для розвитку великого сільського господарства. Попри це, Нідерланди посідають друге місце в світі за експортом продовольства, поступаючись лише Сполученим Штатам, площа яких в 270 разів перевищує площу цієї європейської держави.

Завдяки багатим знанням в аграрній галузі, родючому ґрунту, інтенсивному сільському господарству та високій якості продукції голландські сільськогосподарські продукти експортуються на весь світ. Це стосується не лише рослинної продукції, а й продукції тваринного походження, такої як домашня худоба, м’ясо птиці, яйця.Джерело такого успіху Нідерландів - в інноваційних агротехнологіях. З інноваціями, такими як самокеровані трактори, квадрокоптери та дрони з NIR-модифікованими камерами, роботизований збір ягід, автоматизовані машини для переробки картоплі не дивно, що Нідерланди прокладають шлях до статусу годівника світу.

Розробки в області AgTech почалися майже двадцять років тому, коли Нідерланди перейшли до стратегії сталого розвитку сільського господарства, аби виробляти вдвічі більше продовольства, використовуючи вдвічі менше ресурсів. І їм це вдалося. Фермери скоротили залежність від води на цілих 90%, майже повністю припинили використання хімічних пестицидів для захисту рослин в теплицях, а з 2009 року птахівники і виробники тваринницької продукції в країні скоротили використання антибіотиків на 60 %.

Сьогодні ферми в Нідерландах є одними з найбільш інтенсивних та ефективних у світі, що дозволило голландцям стати світовим лідером в експорті томатів, найбільшим в світі експортером картоплі та цибулі і другим за величиною експортером овочів у ціновому вираженні. Крім того, більше третини всієї світової торгівлі насінням овочів відбувається в Нідерландах.

Звичайно, рушійною силою виробництва великого обсягу сільськогосподарської продукції країни є теплиці. За даними National Geographic, деякі з цих теплиць займають більше 175 акрів землі. Загалом теплиці країни займають площу, більшу за Манхеттен.

До речі, в інноваційності нідерландських теплиць переконався на власні очі, відвідавши днями теплиці компанії «DryHydroponics», в яких вирощуються салат, трави та квіти. Вирощування відбувається методом сухої гідропоніки, тобто без ґрунту. Всі необхідні речовини для росту і розвитку рослини беруть із спеціального розчину у потрібних кількостях і точних пропорціях, що майже неможливо здійснити в умовах ґрунтового вирощування. В результаті весь доступний простір використовується максимально ефективно, одночасно зводячи до мінімуму споживання води, добрив та енергії.

Своїми ноу-хау та знаннями Нідерланди діляться з іншими країнами, в тому числі з Україною. Кожен рік проводяться спільні семінари, виставки та конференції. Багато нідерландських компаній не лише пропонують свої технології, але надають українським підприємцям консультаційні послуги та проводять тренінги. Наприклад, в цьому році завершився спільний українсько-голландський проект в галузі картоплярства, спрямований на допомогу українським аграріям в досягненні високої якості продукції, аби вона стала конкурентоспроможною на зовнішніх ринках. В рамках цього проекту здійснювалася передача українським аграріям передових знань про хвороби цієї культури, технології вирощування та харчування.

На даний момент наші країни працюють над рядом двосторонніх проектів, зокрема підписано «План дій на 2017-2018 роки» між Міністерством аграрної політики та продовольства України та Міністерством економіки Королівства Нідерланди.

Як можна побачити, співробітництво між Україною та Королівством Нідерланди в аграрній галузі розвивається досить динамічно. В тому числі це стосується і торгівлі. За 9 місяців поточного року, товарообіг сільськогосподарською продукцією між країнами склав більше $1 млрд, збільшившись на 40% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Експорт української сільськогосподарської продукції склав $ 884 млн. Головні товари експорту: жири та олії-$258 млн, зернові злаки –$348 млн, насіння олійник культур -$149 млн, залишки та відходи харчової промисловості -$ 39 млн, м’ясо – $57 млн. Імпорт нідерландської продукції в Україну склав $120 млн. Найбільше імпортовано: какао та продуктів з нього - $27 млн, тютюну – $ 26 млн, живих рослин та продуктів квітництва – $11 млн, продуктів переробки овочів, плодів – $8 млн, різних харчових продуктів - $7 млн.

Сьогодні Україна як ніколи зацікавлена у співпраці з Нідерландами в агросекторі, адже Нідерланди – одна з найрозвинутіших аграрних країн світу, яка задає тенденції у сільському господарстві. Голландський досвід та українські ресурси здатні перетворити АПК України на практично невичерпне джерело здорової та екологічної їжі, яка виробляється на основі високої ефективності та бережливого ставлення до природних ресурсів і навколишнього середовища - за прикладом невеликої, але багатої та розвиненої країни Західної Європи.

На даний момент ми робимо перші кроки у цьому напрямку, розпочавши міжнародний конкурс IT-рішень AgriTech Challenge. Мета конкурсу - знайти нові рішення для фермерів для збільшення ефективності виробництва та зниження трансакційних витрат. Переможець отримає початкове фінансування пілотного запуску рішення та можливість випробувати свої сили на ринках Південно-Східної Азії. Прийом заявок триватиме до 31 січня 2018 року. Приєднуйтесь до конкурсу та змінюйте майбутнє сільського господарства!

Олексій Павленко Олексій Павленко , Міністр аграрної політики та продовольства України (2014-2016)
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram