ГлавнаяБлогиБлог Олега Шинкаренка

ФСБ викрадає та катує мешканців Криму

Українські правозахисники повідомили про масовий терор та залякування мешканців Криму працівниками ФСБ. Їх викрадають і катують з метою отримання фальшивих свідчень та фабрикації кримінальних справ щодо неіснуючих злочинів.

13 вересня 2017 року в селищі Нижньогірське в Криму невідомі особи у цивільному одязі та із прихованими обличчями вломилися до кримського татарина Ріната Параламова. Без пред’явлення документів вони перевернули весь його будинок, називаючи це “обшуком”. Коли Рінат почав здогадуватися, що це не банда, а представники окупаційної влади, він попросив викликати адвоката, але йому відмовили.

Рінат Параламов
Фото: Олег Шинкаренко
Рінат Параламов

Адвокат Ріната Едем Семедляєв сказав, що подібні випадки він би назвав не обшуком, а “нападом”, адже зазвичай вони відбуваються із великою кількістю озброєних людей, які дуже часто ламають двері. “Щойно ми дізналися про цей напад, одразу ж відправили туди адвоката, але співробітники ФСБ не пропустили його, - сказав Едем Семедляєв, - Пояснення було таке: слідчі дії вже почалися, тому адвокат запізнився”.

Едем Семедляєв
Фото: Олег Шинкаренко
Едем Семедляєв

Після обшуку Ріната викрали і без всяких пояснень відвезли у невідомому напрямку. Його адвоката направили по хибному сліду, сказавши йому, нібито підзахисного відвезли до відділку поліції. Правозахисник здогадався, що Ріната відвезли до ФСБ, і поїхав туди, але там йому заявили, що людину з іменем “Рінат Параламов” не привозили.

Тим часом співробітники окупаційної влади Росії почали змушувати Ріната підписати документи, про зміст яких він навіть і не здогадувався. Коли він відмовився це робити, окупанти стали звіряче бити його, катувати електричним струмом, душити і в результаті вивернули щелепу. Після того, як він втратив свідомість, до Ріната викликали лікаря. Той швидко оглянув його, після чого тортури відновилися. Російські окупанти били громадянина України декілька годин, а коли він відмовився підписувати документи, пригрозили, що згвалтують його трубою, а потім зроблять те ж саме і з його дружиною на його очах. Після цього Рінат погодився підписати документи. В них були записані нібито його свідчення про прихований арсенал зброї та боєприпасів, а також про його участь у неіснуючих терористичних організаціях.

“Вони змусили мене підписати протоколи, в яких я обмовив себе, моїх знайомих та всіх, кого їм було вигідно”, - сказав Рінат Параламов.

Після того, як Рінат підписав ці документи, російські кати сказали йому, що можуть забути про ці “злочини”, якщо він погодиться працювати на них та писати доноси на інших громадян. Рінат відмовився це зробити і врешті його знайшли наступного ранку на автостанції в Сімферополі у вкрай важкому стані.

Адвокат Української Гельсінської спілки з прав людини Денис Рабомізо нагадав, що катування є абсолютно забороненим. Жоден представник жодної держави ні за яких обставин не має права катувати громадян. “Існує дві категорії постраждалих людей: перша готова розповідати про тортури, а друга мовчить через страх перед тим, що вони можуть повторитися, - сказав Денис Рабомизо, - З моменту окупації Криму кількість подібних справ вже нараховується десятками. Ми закликаємо постраждалих від катувань не мовчати, а добиватися об’єктивного розслідування. Ми будемо захищати ваші інтереси в Європейському Суді з прав людини та у Комітеті ООН проти катувань. Це єдиний ефективний метод боротьби із катуваннями. Тільки так можна їх припинити”.

На жаль, розслідувати катування за допомогою російської правоохоронної системи неможливо: після викрадення Ріната Параламова його адвокати написали десятки скарг до різноманітних органів влади Росії, і всі вони лишилися без уваги. Українська Прокуратура республіки Крим не може проводити слідчі дії на території півострова, тому всі її дії є обмеженими.

Прокурор відділу нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та запобігання корупції управління нагляду у кримінальному провадженні прокуратури АР Крим Юлія Усенко сказала, що її відомство може здійснювати ефективні розслідування саме завдяки співпраці із постраждалими. Прокурор повідомила, що з приводу випадку із Рінатом Параламовим вже проводяться слідчі дії за статтями Кримінального кодексу “Катування”, “Незаконне позбавлення волі” та “Незаконне проникненння до житла”. “Ми провели низку слідчих дій і встановили особу, яка брала участь у катуваннях, - сказала Юлія Усенко, - ми оголосили підозру колишньому працівнику СБУ Андрію Володимировичу Сушко, який наразі перейшов працювати до ФСБ, Незабаром його оголосять у розшук”.

Юлія Усенко
Фото: Олег Шинкаренко
Юлія Усенко

Глава правління ГО “Правозахисний рух Криму” Енвер Кадиров нагадав, що катування з боку правоохоронців - це загальноросійська практика, яку тепер використовують і на території України в Криму. “Особливо розповсюджені тортури в регіонах з мусульманським населенням, - сказав Енвер Кадиров, - Але ті, хто катують, лише виконують волю своїх замовників у Кремлі”.

Енвер Кадиров
Фото: Олег Шинкаренко
Енвер Кадиров

Координатор громадської організації “КримСОС” Таміла Ташева закликала українську владу якомога швидше прийняти Закон про політичних в’язнів і жертв репресії на території Криму.

Олег Шинкаренко Олег Шинкаренко , Журналіст Української гельсінської спілки з прав людини
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram