Перспективи українського M&A поки вкрай туманні

На фоні рекордного зростання світового ринку злиття та поглинання, який перебував у п’ятирічній стагнації, український M&A виглядає вкрай депресивним. Безумовно, можна зсилатися на «війну» в країні. Однак, інвесторів більше стримує економічна невизначеність України, а саме відсутність дієвого результату структурних реформ.

Фото: Макс Левин

В той час як світовий ринок M&A динамічно розвивається, перспективи українського ринку злиття та поглинання виглядають вкрай захмареними. Певні транзакції, безумовно, проводяться, однак це крапля в морі. До прикладу, за останні чотири місяці в країні відбулося біля 35-45 транзакцій, більшість з яких є вимушеними. Найзнаковішою покупкою цього періоду є купівля фармацевтичною компанію «AciniPharma AG» 100% акцій «PharmaStart», власники якої декілька років були в пошуках достойних покупців. Ціна транзакції не афішувалася, але я більш ніж переконаний, що зараз Віктор Рябчук та Олександр Триколич продали компанію за низькою ціною, не виправдавши своїх очікувань, які до кризи, на мою думку, були дещо завищеними.

У жовтні Миронівський хлібопродукт придбав частку у статутному капіталі ТОВ «Дністер-Агро». Деталі угоди не розголошуються. Індустріальна група В. Гайдука купила українську молочну компанію «TibbettsHoldingsLimited». Сума транзакції за підрахунками експертів становила 45-60 млн. доларів.

100% акцій української авіакомпанії «ЮТейр Україна» купив туристичний оператор AnexTour.

Кілька транзакцій відбулося на банківському ринку. Група «Приват» продала сім’ї Суркісів 96.6% «Акцент-банку», «Укргазпромбанк» купили Primestar Energy FZE, а Володимир Авраменко, співзасновник компанії «АВК», придбав 72% акцій банку «Траст». 92,1 млн. грн. акціонери AgroHoldings (Ukraine) Limited/NCH Capital віддали Фонду гарантування вкладів за Астрабанк.

Закономірним є факт продажу частини групи компаній «Креатив». Це вимушений крок, скоріш за все з метою підготовки компанії для перепродажу стратегічному інвестору. Сьогодні це доволі поширена практика, позаяк дуже багато українських активів перекредитовані і рано чи пізно для них наступає криза фінансової ліквідності. Це і спонукає власників продати бізнес, щоб зберегти хоча б щось. Переконаний, таких вимушених продаж в Україні буде ще багато.

Страховий ринок теж ознаменувався деякими змінами. Російський «Інгострах» продав свої українські дочки. Покупець та ціна транзакції не відомі. Болгарські інвестори Euroins Insurance Group купили «NDI страхування».

До вагомих продаж цього періоду варто також віднести і продаж частини акцій «Розетка.ua», які викупив один із інвестиційних фондів компанії Horizon Capital як фінансовий інвестор.

Пасивність українського ринку M&A обумовлена в основному незацікавленістю стратегічних інвесторів вкладати кошти в країну, де досі нестабільна ситуація на Сході та непривабливий інвестиційний клімат. Існує деякий попит серед приватний інвесторів на покупки в сумі 100-150 тис. доларів, але ліквідних пропозицій на ринку сьогодні мало. Інша категорія інвесторів готова купляти активи вартістю 2-3 млн. доларів, їхні очікування забезпечити дохідність більше 15% річних на вкладений капітал, однак таких діючих проектів дуже і дуже мало.

Перспективними сферами M&A, окрім IT, залишаються агросектор, фармацевтика, переробна галузь, машинобудування, яке має знайти своє місце у технологічно-виробничому ланцюжку Європейського союзу з огляду на зниження ціни робочої сили в нашій державі. Привабливість збільшуватиме і аграрна логістика із збільшенням виробництва зернових.

Варто відзначити цьогорічний успіх бізнес-стартапів в IT-галузі, яка є легкою на підйом з точки зору диверсифікації ризиків «війни» в Україні. Це, зокрема, купівля американською компанією одеського стартапу Looksery на суму 150 млн. доларів.

Спад ділової активності, падіння промислового виробництва і обсягів споживання призвели до зниження конкурентоздатності українських активів. Привабливості українського бізнесу нашкодила і девальвація гривні.

Інвестори далі перебувають в режимі очікування, сподіваючись, що в Україні скоро закінчиться «війна», стабілізується політична ситуація, нарешті покращиться інвестиційний клімат, а реформи дадуть бажаний для бізнес-середовища результат. Стабільність і впевненість у завтрашньому дні – ось запорука розвитку ринку M&A, а не туман і невизначеність.

Мирослав Табахарнюк Мирослав Табахарнюк , віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців, кандидат економічних наук
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram