ГлавнаяБлоги

Право людини на землю не може порушуватись через те, що у бюджетах відсутні кошти

Комітет з питань аграрної політики ВР на засіданні 10 листопада 2015 р. підтримав законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо зняття штучних обмежень на реалізацію права на приватизацію і отримання в користування земельних ділянок» (р.№ 3190 від 29.09.2015), який я зареєстрував разом з колегами по парламенту. Це рішення є надзвичайно важливим. В чому зараз є проблема?

З 2014 року Законом «Про регулювання містобудівної діяльності» заборонено передавати земельні ділянки державної і комунальної власності у разі, коли відсутня містобудівна документація. В принципі, така норма є виправданою. Хаотичної забудови територій не має бути, тому спочатку треба розробити комплексний план розвитку територій, передбачити розвиток інфраструктури, а вже потім роздавати землю у власність та користування.

Але є і інший бік проблеми. Така містобудівна документація є дорогою, і не усі місцеві бюджети мають потрібні кошти. Крім того, час розробки такої документації є тривалими.

І заручниками цієї ситуації виявились прості громадяни, які внаслідок заборони не можуть приватизувати ділянки під власними будинками. У нас, на жаль, особливо в селі, є типовою ситуація, коли право власності на хату оформлено, а на землю – ні. В результаті погано всім – люди не можуть оформити землю, продати її, передати у спадок, а місцеві бюджети не отримують земельний податок. А головне, що зміниться для власників будинків, якщо містобудівна документація буде розроблена? Право власності на будинок вже зареєстровано, його не знесуть. А, отже, які можуть бути перешкоди для оформлення землі?

Тому ми пропонуємо зробити виключення для надання земельних ділянок для вже існуючої нерухомості і дозволити передавати їх за відсутності містобудівної документації.

Зауважу, це не стосується самовільної забудови, мова йде тільки про випадки, коли право на будівлю вже зареєстровано.

Крім того, пропонуємо дозволити в такому ж порядку надавати землю для будівництва великих державних інфраструктурних проектів, - доріг, мостів, ліній електропередач, водо і газопроводів. Сьогодні державні підприємства, які їх будують, мають ще й фінансувати розробку містобудівної документації. Але ж такі об’єкти іноді знаходяться на території декількох областей, тому витрати на розробку документації є величезними. А в результаті громадяни не отримують потрібних послуг.

На цей законопроект дійсно чекають люди. Я отримую багато звернень виборців з цього питання. Вважаю, що право людини на землю не може порушуватись тільки через те, що у бюджетах відсутні відповідні кошти.

Олег Кулініч Олег Кулініч , депутат Верховної Ради, група "Відродження"
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram