ГлавнаяБлоги

Ніякої децентралізації не відбудеться, поки не буде вирішено земельне питання

Вчергове хочу привернути увагу до ситуації, яка сталася у Верховній Раді з розглядом земельних законопроектів.

Більше року до залу не може потрапити законопроект 1159, який розширює земельні повноваження органів місцевого самоврядування. Попри те, що усі політичні сили йшли до парламенту з гаслами децентралізації, про законопроект зараз усі забули.

Сім місяців не ставлять на голосування законопроект 2279, який забороняє передавати в оренду державні і комунальні землі без аукціонів.

А тепер давайте подивимось, що має місце на практиці і до чого призводить затягування розгляду цих законопроектів.

На моєму окрузі, у Миргородському районі на Полтавщині після розпаювання земель КСП імені Іваненка 216 гектарів ріллі передали до державної власності. Обласне управління земельних ресурсів 28 серпня цього року видало наказ про прийняття їх до земель запасу, а вже через 4 дні – 3 вересня – надало дозвіл на відведення 160 гектарів з них якійсь фізичній особі, яку ніхто не знає та ніколи не бачив у цьому селі, начебто для ведення фермерського господарства. І це при тому, що дві сільські ради – Гаркушинська  і Петріцівська – місяцями звертались до обласного управління з проханням передати ці землі працівникам соц. сфери та учасникам АТО.

Давайте порахуємо. Середній розмір хабаря за оренду 1 га зараз складає 250 доларів за гектар. 160 гектарів помножимо на 250. 40 тисяч доларів. Майже мільйон гривень!!!

І начебто все законно. Земельний кодекс таке, на жаль, дозволяє. Таким чином держава у нас «сприяє фермерству».

Не хочу нікого звинувачувати, проте вже два керівника Полтавського обласного управління земельних ресурсів звільнені з посади за корупцію.

Якщо б законопроект 2279 був прийнятий півроку тому, провести таку оборудку було б неможливо. Треба було б проводити аукціон. І гроші, які хтось, напевно, поклав у кишеню, надійшли б до місцевого бюджету. І це тільки 160 гектарів, і тільки у Миргородському районі. А скільки таких земель у всій державі?! Лише за цей рік Держгеокадастр без аукціонів роздав біля 400 тисяч гектарів земель.

То скільки ще чекати прийняття законопроекту? Скільки ще земель потрібно роздерибанити?

У тижневому порядку денному законопроект 2279 стоїть на четвер. Дуже сподіваюсь, що голосування по ньому в четвер нарешті відбудеться. Тим більше, що він вже обговорений за повною процедурою ще місяць тому.

Люди на місцях вже не вірять в те, що щось може змінитись на краще. Люди втомились від слів і постійної імітації реформ. Ніякої децентралізації не відбудеться, поки не буде вирішено земельне питання.

Олег Кулініч Олег Кулініч , депутат Верховної Ради, група "Відродження"
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram