ГлавнаяБлогиБлог Ирины Бережной

"Ваше право с Ириной Бережной" - программа от 2 февраля

LB.ua публикует текст авторской юридической программы «Ваше право с Ириной Бережной». На нашем сайте вы сможете прочитать в текстовом виде выпуски, которые будут еженедельно обновляться. Свои вопросы к Ирине Бережной и Ирине Калинской отправляйте на электронный адрес [email protected].

"Ваше право с Ириной Бережной" - программа от 2 февраля

Олександр, 71 річний мешканець приватного сектору у Дніпропетровську цікавиться механізмами захисту від вимагання грошей з боку компанії Грінко-Дніпро. Ця тема вже звучала у програмі «Ваше право з Іриною Бережною». Порада полягала у тому, щоб не платити за послуги, які не надавалися і угода стосовно надання яких не укладалася. Однак слухач вважає, що вимоги фірми носять кримінальний характер і потребують притягнення до відповідальності керівництва цієї фірми. При цьому сам слухач заяву правоохоронцям про злочин не писав.

Шановний пане Олександре!

Якщо ви не укладали договір з даною компанією на вивезення відходів, а до вас надходять платіжки, або вимагають від вас кошти якимось іншим шляхом, звертайтесь у відділ міліції з відповідною заявою, що з вас незаконно вимагають сплачувати за ті послуги, які вам не надаються, тим більше, якщо таких осіб як ви декілька.

Фото: Макс Левин

Якщо будуть підстави, то дії керівництва даної компанії будуть перевірені, і за наявності підстав буде порушено кримінальну справу.

Отже, ви можете ініціювати таку перевірку шляхом написання колективної заяви, і звернутися з нею до міліції. Такими питаннями займаються правоохоронні органи.

Слухачка пані Наталя спільно з чоловіком розпочала будівництво крамниці. Будівля залишилася не добудованою, а отже немає акту про завершення будівництва від місцевого архітектурного бюро (не з вини пані Наталі). Слухачка каже, що нині платить оренду земельної ділянки, на якій розташована будівля. «Чи можна перевести цю будівлю у житловий будинок? І як здійснювати цю процедуру?» – запитує слухачка.

Шановна пані Наталю!

Перш за все ви повинні запам’ятати, що з представниками державної влади у вас не повинно бути жодних усних домовленостей, виключно письмове листування.

Адже лише письмове листування є підґрунтям і доказом для звернення до суду, в разі виникнення спірних питань.

Фото: remchel.ru

Що ж до вашого запитання, то на сьогоднішній день процедура переведення нежитлового приміщення в житлове виглядає наступним чином:

1. Потрібно отримати містобудівні умови і обмеження на реконструкцію у виконкомі (заяву написати і додати правовстановлюючі документи на приміщення, ескіз передбачуваної реконструкції, згода співвласників, власників (балансоутримувача) будинку якщо він багатоквартирний);

2. Виконати робочий проект на реконструкцію;

3. Провести його експертизу, отримати дозвіл ДАБІ, БТІ;

4. Подати заяву в ДАБІ на приймання в експлуатацію;

5. Отримати сертифікат та зареєструвати в БТІ

Але треба зазначити, що в місцевих правилах можуть бути деякі нюанси та додатки, які потрібно враховувати.

Житель м. Ужгорода Юрій розповів, що вже кілька років користується кредитною карткою одного з банків з пільговим періодом 55 днів, і під новий рік потрапив на один підводний камінь в користуванні цією кредиткою. За словами слухача, банк не укладає угоду з клієнтом стосовно такої картки. Клієнту разом з карткою видається лише «Памятка» з користування карткою. (Клієнт при отриманні картки лише підписує анкету). Тому, в разі виникнення якихось непорозумінь, навіть немає документів з якими можна йти до суду, зазначає слухач. По-друге, виявилось, що, в разі непогашення кредиту по картці до закінчення пільгового періоду (55 днів) відсотки нараховуються на всю суму кредиту. Наприклад, Ви використали за місяць 4001грн. До 25 числа наступного місяця погасили 4000 грн. заборгованості, тобто, Ви лишаєтесь винні банку 1 грн. І банк нараховує Вам 2,5% в місяць на 4001 грн., а не на ту одну гривню боргу. У пам’ятці, єдиному доступному документі, написано, що в разі непогашення заборгованості до 25 числа наступного місяця, на залишок заборгованості нараховуються 2,5%. в місяць чи в рік - здогадайтесь самі, бо в іншому рядку таблиці пишуть 10%, які стосуються вже річного періоду (і це теж треба здогадатися).

Слухач хоче почути думку фахівців стосовно цієї ситуації. Чи мав право банк нараховувати проценти на всю суму кредиту, чи лише на залишок, який не був вчасно погашений. Аналогічне питання, адресоване слухачем банку до цього часу залишається без відповіді.

Шановний пане Юрій!

Банк – це кредитно-фінансова установа. Якщо ви вступаєте в правовідносини з банком, то повинні укладати з ним договір, в якому чітко прописуються всі істотні умови.

Вам повинні були надати повну інформацію щодо умов користування платіжною карткою (зазвичай укладається договір), де прописуються всі умови (відсотки, строки погашення, пільгові періоди і т. ін.). Якщо вам не надали ні договору ні іншої інформації, це вже порушення. Якщо з вас вимагають погашення заборгованості по кредиту, то умови надання вам кредитних коштів повинні бути зафіксовані документально і підписані вами.

При укладенні договору - читайте його, вивчайте, консультуйтесь, і тільки після цього беріть на себе якісь зобов’язання.

В вашому випадку ви можете написати до НБУ. ЗУ «Про банки і банківську діяльність» (стаття 66) визначає, що державне регулювання діяльності банків здійснюється Національним банком України, зокрема, стосовно нагляду за діяльністю банків, встановлення обов’язкових економічних нормативів, визначення відсоткової політики та ін.

Фото: blogspot.com

29 травня 1986 р. автобус, у якому слухачка їхала на роботу, потрапив у ДТП, внаслідок чого слухачка стала непрацездатним інвалідом 3 групи трудового каліцтва. Однак Акт за формою «Н–1» не був складений. Завод, за відрядженням якого слухачка їхала на роботу, факт події визнав, а видати акт відмовився. Нині і завод, про який йдеться, і фірма автоперевізник - реорганізовані, і у них змінились власники. Це стало причиною припинення виплат. «Куди і до кого звернутися з приводу невиплати відшкодування?», - запитує Лариса Георгіївна.

Шановна Лариса Георгіївна!

Відповідно до Порядку розслідування та ведення нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженим Постановою КМУ від 25.08.04 роботодавець зобов’язаний утворити комісію з розслідування нещасного випадку. Комісія складає Акт розслідування (форма Н-5), та Акт про нещасний випадок на виробництві (Н-1), якщо такий визнано (якщо не визнано, то складається Акт про нещасний випадок не пов’язаний з виробництвом). Роботодавець затверджує відповідний Акт. Далі відшкодування шкоди відбувається відповідно до ЗУ «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» Фондом Соцстраху від нещасних випадків на виробництві, а також роботодавцем, відповідно до колективного чи трудового договору (ст. 9 ЗУ «Про охорону праці»).

Отже, Акт про те, що нещасний випадок пов'язаний з виробництвом, або не пов'язаний з виробництвом, повинен бути складений в будь-якому випадку! Лише тоді ви маєте право претендувати на якусь компенсацію.

Анатолій подав позов на банк стосовно автокредиту, справа в суді вже більше одного року, нині в третій інстанції, а банк продовжує нараховувати пеню за несплату. Що робити, в такому випадку? Чи має право банк нараховувати пеню більше одного року, якщо рішення у справі ще немає?,- запитує Анатолій

Шановний пане Анатолій!

Якщо договір про надання автокредиту не скасовано судовим рішенням, банк має повне право висувати вимоги виконання Договору, зокрема й здійснювати нарахування пені відповідно до його умов. Факт подання судового позову автоматично не припиняє дію договору. Це може зробити лише суд. При цьому судове рішення має набрати чинності.

Пан Олександр вважає, що через неправосудне рішення Жовтневого районного суду м. Луганська він, та його 80-річна матір, залишилися без власної оселі.

Якщо у вас є підстави вважати порушенням прийняте суддею рішення, та якщо не витримуються терміни, ви можете звернутися з заявою до Вищої Кваліфікаційної Комісії Суддів України на підставі ст. 84 ЗУ «Про судоустрій і статус суддів», де визначено право ініціювати питання про притягнення до дисциплінарної відповідальності суддів, шляхом подання скарги (заяви) громадянами, щодо неправомірних дій судді чи невмотивованого затягування розгляду справи. Це може мати як наслідок, пришвидшення розгляду вашої справи, а також дисциплінарну відповідальність судді.

Зразок заяви є на сайті ВККС. Це зазвичай є дієвим методом для захисту власних прав, а також суттєво прискорить надання вам відповіді.

Слухачка Жанна Сидорівна заявляє, що після того, як вона викупила частину обгорілого дому, і відбудувала його, вона б хотіла отримати у власність присадибну територію, яку вона самотужки розчистила від сміттєзвалища і облагородила її під город. Але ніякий письмових дозволів на отримання цієї земельної ділянки не отримували. Як їй вчинити в такій ситуації?

Шановна Жанна Сидорівна!

Коли ви звертаєтесь за порадою, будь-ласка, якомога детальніше розписуйте суть проблеми, надаючи відповідні документи, щоб ми могли надати вам правову допомогу.

Щодо вашої справи, то зверніться до органу самоврядування, з проханням, аби винесли рішення, про виділення вам землі, на якій розташовано безпосередньо ваш будинок. На цю землю ви маєте пріоритетне право щоб отримати її в оренду, або у власність. А щодо решти землі (присадибної ділянка, яка находиться біля вашого будинку) – це вже право територіальної громади, надавати чи не надавати вам її.

Ирина Бережная Ирина Бережная , Ведущая программы "Ваше право с Ириной Бережной"
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram