ГлавнаяБлогиБлог Ирины Бережной

Курс на безвізовий режим з ЄС

Безвізовий день у Верховній Раді відбувся. Констатую це з особливою приємністю, тому що саме мною була озвучена ідея парламентських слухань на тему лібералізації візового режиму між Україною та ЄС. Дуже рада, що вона була підтримана і реалізована сьогодні в сесійній залі. До речі, це перші парламентські слухання, присвячені не співпраці України та ЄС взагалі, а саме темі лібералізації візового режиму. І я вважаю це великою перемогою.

Фото: Макс Левин

Особливо в такий важливий момент, коли у суспільстві критично актуалізована дискусія щодо європейського майбутнього України. І ця дискусія для багатьох людей носить малозрозумілий характер. Адже експерти сперечаються про об’єми ринків, перспективи окремих галузей, і дуже мало говорять про те, що турбує кожну людину – рівень життя, освіти, медицини, соціального забезпечення.

На моє глибоке переконання, українець, котрий відвідував хоч одну країну Європейського Союзу, не має сумнівів щодо важливості євроінтеграції країни. Більше того: українці мають право на гідне життя за європейськими стандартами, і завдання всіх владних інституцій, у тому числі Верховної Ради, кожної фракції, кожного депутата забезпечити нашим громадянам таку можливість.

Для більшої зрозумілості я додала до сьогоднішньої парламентської дискусії чіткого візуального ефекту. А саме – на моє прохання був підготовлений спеціально до даних слухань інфографічний матеріал (див. нижче).

Фото: Ирина Бережная

Фото: Ирина Бережная

Фото: Ирина Бережная

Фото: Ирина Бережная

Наразі кілька пояснень та, як на мене, важливих акцентів.

Передусім, я б ще раз хотіла зазначити, що питання візової лібералізації в українському контексті – це питання, яке виходить далеко за межі міграційної політики. Процес лібералізації візового режиму є безпрограшною ситуацією як для окремих українських громадян, так і для держави в цілому.

Для громадян, тому що кожен, хто отримає біометричний паспорт, матиме можливість подорожувати країнами Шенгенської зони без віз 90 днів протягом 180 днів. Лібералізація візового режиму – це шанс продемонструвати у відносно короткий термін вигоди від співпраці з ЄС для всіх громадян України.

Що стосується держави, то візова лібералізація - це чудова нагода провести глибоку реформу системи правосуддя, зміцнити державні інститути, побороти корупцію, краще убезпечити кордони і забезпечити дотримання прав людини.

Процес лібералізації також дасть можливість збільшити рівень підтримки євроінтеграційного курсу України, оскільки будь-які соціологічні опитування підтверджують: чим більше українці подорожують до країн Євросоюзу, тим більше підтримують членство України в ЄС. І, нарешті, лібералізація візового режиму дозволить повернутися українським громадянам, які нелегально проживають в ЄС.

Вже сьогодні, 41 країна світу має безвізовий режим з Європейським Союзом. Громадяни цих країн можуть особисто переконатись, що означає на практиці принцип ЄС про свободу подорожей.

Право подорожувати вільно країнами Європейського Союзу не надається як подарунок. Наприклад, п’ять балканських країн, які отримали безвізовий режим з ЄС, повинні були виконати План дій, який досить подібний до того, котрий сьогодні імплементує Україна. Балканські країни підтвердили: цілком можливо отримати безвізовий режим з ЄС за доволі короткий проміжок часу, якщо виконані вимоги з Плану дій.

Перевага безвізового режиму з ЄС полягає не тільки у можливості подорожей та реформуванні країни. Безвізовий режим з ЄС є також важливим кроком для покращення іміджу України, як країни, в якій проведені необхідні реформи та дотримуються права людини.

Як відомо, Україна бере участь у візовому діалозі з ЄС у двох напрямках - це спрощення процедури видачі віз та лібералізація візового режиму, які доповнюють один одного, але як і раніше залишаються самостійними процесами.

Упродовж двох останніх років я доклала чимало зусиль для переконанання європейських партнерів у необхідності спрощення оформлення віз для українців. Лише у цьому році я провела понад 20 зустрічей з послами країн-членів ЄС саме на візову тематику. Завдяки персональному залученню окремих глав дипломатичних місій у візові питання вдалось досягнути суттєвого прогресу у процесі спрощення видачі віз для українців з боку таких країн, як Іспанія, Італія, Чехія. Було відкрито консульство Італії в Харкові. Деякі посольства країн ЄС в Україні уже почали впроваджувати на практиці принцип «добросовісного» мандрівника. Більше посольств працюють з чітко визначеним списком документів

Також мною був заснований Консульський клуб – майданчик для спілкування консулів країн-членів ЄС, народних депутатів та незалежних експертів.

Ми чудово розуміємо, що на фінальній стадії рішення ЄС про візову лібералізацію з Україною буде політичним. Однак для того, щоб опинитись на фінальній стадії й дискусія серед країн-членів ЄС щодо переходу України на етап лібералізації відбулась, Україна повинна повністю реалізувати План дій з лібералізації візового режиму. Це має бути зроблене не заради ЄС, а заради модернізації країни і заради благополуччя та свободи руху її громадян.

Я б хотіла також зауважити, що у всіх балканських країнах, які отримали безвізовий режим, парламенти відігравали критичну роль. Сьогодні черга Верховної Ради продемонструвати, що ми спроможні зробити нашу домашню роботу, допомогти уряду виконати необхідні критерії та відповідним чином інформувати країни-члени ЄС про досягнуті результати.

З огляду на це необхідно, щоб Верховна Рада здійснила низку кроків. Передусім, завершила перший етап Плану дій шляхом прийняття так званого антидискримінаційного закону та покращила антикорупційну правову базу.

Особисто я підтримую схвалення антидискримінаційного законодавства та закликала під час парламентських слухань шановних колег народних депутатів також підтримати цей закон. Ми розуміємо, що дискусії, котрі ведуться у суспільстві щодо антидискримінаційного законодавства, носять політичний і часто маніпулятивний характер. Усі без виключення політичні сили – я ставлю наголос на слові усі – рахують потенційні втрати електорату у разі голосування за ці закони.

Водночас я хочу закликати політиків відійти від популізму та взяти відповідальність. Я хочу закликати лідерів політичних сил публічно висловити свою позицію щодо антидискримінаційного законодавства і підтвердити її голосуванням у сесійній залі. Я закликаю депутатів під час даного голосування керуватися особистими переконаннями, нормами Конституції України, котра гарантує рівність всіх громадян, без огляду на політичну кон’юнктуру.

І наостанок: Європейський Союз для багатьох українців починається з отримання шенгенської візи. Жоден телевізійний сюжет, жоден рекламний буклет не замінить особистої подорожі до ЄС. Таке особисте знайомство – запорука підтримки євроінтеграційного курсу у суспільстві. Давайте докладемо всіх зусиль, щоб таке знайомство стало можливим для переважної більшості українців.

Ирина Бережная Ирина Бережная , Ведущая программы "Ваше право с Ириной Бережной"
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram