Ф.-В. Штайнмаєр новий Президент Німеччини

Сьогодні, 12 лютого 2017 року 16-ті Федеральні збори Німеччини обрали Франка-Вальтера Штайнмаєра новим Федеральним Президеном Німеччини.

Його попередник Й. Гаук 6 червня 2016 року заявив, що не має наміру балатуватися на другий термін.

Фото: Надано автором

Восени 2016 року дві найпотужніші політичні сили – християнські демократи (CDU) разом з християнським союзом (CSU) та соціал-демократи (SPD) провели низку переговорів та прийняли рішення про спільну підтримку Ф.-В. Штайнмаєра на посаду Федерального Президента Німеччини.

Розклад сил у Федеральних зборах, які складаються з 1260 делегатів – 630 від бундестагу та 630 представники федеральних земель був сьогодні таким: CDU/CSU мали від 545 до 547 представників, SPD – від 385 до 388, Зелені – 147, Ліві – 94, ліберали – 31, Альтернатива для Німеччини (AfD) -30, Партія піратів – 14, вільні виборці – 10, право-експремістська НДП та союз виборців південної Сілезії – по 1 делегату.

Як і очікувалося Франк-Вальтер Штайнмаєр в першому турі абсолютною більшістю – 931 голосом, обраний новим Федеральним Президентом Німеччини. Кандидат від Партії лівих Х. Буттервеге отримав 128 голосів, представник AfD A. Глазер - 42, кандидат від вільних виборців О. Хольд - 25 і висуванець Партії піратів Е. Зонненборн - 10 голосів.

Отже, політик від соціал-демократичної партії обійняв найвищу державну посаду у Німеччині. Це, безумовно, підсилює позиції SPD напередодні виборів до Бундестагу у вересні 2017 року. Соціал-демократи ще до обрання Ф.-В. Штайнмаєра Президентом, почали це активно використовувати. У Берліні з’явилися партійні листівки SPD з використанням зображення Президентського палацу, за що вони отримали низку критичних зауважень від колег по коаліції.

Звичайно, підтримка кандидата від SPD на посаду Президента Німеччини, не простий, але дуже сильний крок Ангели Меркель. Вона розуміє, що таким чином посилюються позиції її головних політичних конкурентів – соціал-демократів, але прагматизм, стратегічне мислення та досвід ніколи її не підводили. Ангела Меркель сьогодні вже вчетверте на посаді Канцлера обирала Федерального Презитента Німеччини і щоразу, не дивлячись на певне занепокоєння кандидатурою на найвищу посаду, вона виходила переможцем у складній внутрішньополітичній грі.

Що стосується Ф.-В.Штайнмаєра, то політичний естеблішмент у Німеччині сходиться на думці, що він найкраще підходить для найвищої посади в країні – поміркований, досвідчений політик та дипломат, що завжди дотримувався «політичної середини», який в часи неспокою у світі відстоює стабільність. Він дуже добре знайомий із ситуацією в Україні і разом з Ангелою Меркель приклав чимало зусиль для врегулювання збройного конфлікту на сході нашої країни. Сподіваємося, що на посаді Федерального Президента Німеччини Ф.-В. Штайнмаєр й надалі активно сприятиме розвитку двосторонніх стосунків між Україною та Німеччиною, прининенню військової агресії проти нашої країни та відновленню її территоріальної цілісності.

Богдан Баласинович  Богдан Баласинович , Керівник міжнародного офісу Київського міського голови
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram