Спецтема
Календар українського мистецтва

24 травня. Георгій Меліхов

24 травня 1908 рокуу Харкові народився Георгій Меліхов. Він походив із небагатої ремісничої сім’ї, після смерті батька працював чорноробом на будівництві залізниці, арматурником на будівництві, копіювальником, конструктором-будівельником, давав уроки, малював стінгазети на різних підприємствах. 

 

Портрет доньки художника. 1980. Олія, полотно. 70х80 см.

Його першим учителем малювання був Митрофан Федоров, учень І.Рєпіна, прихильник російської школи реалізму, який вчив 21-річного хлопця не захоплюватися формалізмом, а вимагав у малюнках «простоти, яка протистоїть манірності». 

Молодий Т.Шевченко в майстерні К.Брюллова. 1947. Олія, полотно.

У 1933 році Георгій вступив до Харківського художнього інституту, а коли його тимчасово закрили, вступив до Київського художнього інституту, де вчився у С.Григор’єва, К.Єлеви, Ф.Кричевського. Меліхов багато подорожував – Алтай, Крим, Закарпаття, Поділля, уважно змальовував натуру, вчився узагальненням пейзажу, шукав свою колірну гаму. Меліхов – вправний живописець, та окремо від десятків його пейзажів, натюрмортів, портретів стоять великі історичні полотна – «Молодий Т.Шевченко в майстерні К.Брюллова» (за неї художник отримав Державну премію СРСР), «М.Горький на Україні», «Щорс на прийомі у В.І.Леніна». 

М. Щорс на прийомі у В.І.Леніна. 1951. Полотно, олія.

Як пише Г. Портнов у книжці «Г.С.Меліхов» (Державне видавництво образотворчого мистецтва і музичної літератури УРСР, Київ, 1962), до роботи «М.Горький на Україні» художник зробив 110 живописних етюдів і 20 малюнків олівцем, взагалі Меліхов дуже любив «ескізний період» і щедро їх малював.

Бульденежі. 1950. 80х100 см

Георгій Меліхов намалював надзвичайно багато портретів передовиків виробництва, радянських фахівців, сюжетів на зразок «Делегати 1-го з'їзду КП (б)України в Москві», паралельно – пейзажі Праги, Венеції, Флоренції, вірменські ландшафти, але оскільки він був фронтовиком – пройшов війну з 1941 року до 1945 і закінчив у Берліні, в його спадщині є багато картин, присвячених Другій світовій війні. Меліхов-художник інколи перемагав Меліхова-солдата, і тоді з’являлися начерки, ескізи, навіть полотна. Фахівці кажуть, що талант рисувальника відшліфувався в Меліхова саме під час війни.

Весна 1945 року. 1960. Олія, полотно.

Георгій Меліхов викладав у Київському художньому інституті (зараз НАОМА), був членом правління Спілки художників України, мав успішну кар’єру радянського художника, чимало нагород. Помер у 1985 році.

Український арт-календар Український арт-календар , Спецпроект з історії українського мистецтва
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram