Спецтема
Календар українського мистецтва

​5 квітня. Іван Сколоздра

5 квітня 1934 року народився Іван Сколоздра, відомий художник на склі. Сколоздра – художник-самоук, навіть пензлики для малювання робив сам, фарбу розводив домашньою олією. Він працював на Розвадівському кахельному заводі – почав ліпити глиняні іграшки, які завжди відрізнялися від скульптурок інших майстрів, після армії закінчив школу кіномеханіків у Львові і працював у Будинку культури Миколаївського цементно-гірничого комбінату.

«Чумацький шлях», 1982. Олія, скло.
«Чумацький шлях», 1982. Олія, скло.

До малювання прийшов так: «Якось робив порядки на горищі, і там знайшов дві старі ікони, мальовані на склі. Вони мене просто заворожили… Я зрозумів, що у склі можу показати більше, ніж у скульптурі… Вночі я пробуджувався і в уяві бачив майбутню свою картину».

Він почав самотужки вивчати цей жанр, техніку, сидів у запасниках музеїв, вивчав по мистецьких книжках тонкощі малювання на склі, знав народну манеру і роботи професійних художників у цьому жанрі.

Спочатку Іван Сколоздра наслідував традиційні народні мотиви малювання на склі, з часом виробив власний почерк, мав своє коло тем, фірмовий підбір кольорів, виробив пластичність та ритмічність, які роблять його роботи впізнаваними. Він має картини за мотивами народних пісень, літературної класики, змальовував обряди, селянський побут, традиції.

Іван Гончар казав про роботи Сколоздри:"Тут що не картина, то шедевр, то філософія, гімн життю. Іван Сколоздра ввібрав у себе море фантазії. Це Митець у справжньому розумінні цього слова. Прекрасно, коли в одній людині бачиш такий могутній сплекс народної культури, генетичної мистецької пам’яті”.

Художник передав у фонди Львівського музею етнографії та художнього промислу близько 300 малярських робіт та 122 скульптури.

«Сон Василя Симоненка» («Селом їде підвода. На ній сидять Тарас Шевченко, Леся Українка, Іван Франко. Поряд з ними Василь
Симоненко. Його образ показано двічі: і як учасника, і як спостерігача – а це вже викликало додатковий ефект»). Олія, скло.
«Сон Василя Симоненка» («Селом їде підвода. На ній сидять Тарас Шевченко, Леся Українка, Іван Франко. Поряд з ними Василь Симоненко. Його образ показано двічі: і як учасника, і як спостерігача – а це вже викликало додатковий ефект»). Олія, скло.

«Садок вишневий коло хати», 1988. Олія, скло. Національний музей українського народного декоративного мистецтва
«Садок вишневий коло хати», 1988. Олія, скло. Національний музей українського народного декоративного мистецтва

Український арт-календар Український арт-календар , Спецпроект з історії українського мистецтва
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram