ГлавнаяОбществоЖиття

"Покращення" - дітям

На телешоу та у своїх офіційних заявах політики і чиновники усіх рівнів полюбляють розказувати про «демографічну політику», «соціальний захист», «турботу про родини з дітьми» та інше «покращення». Тим часом майбутні матері вже декілька місяців не можуть отримати допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами.

Фото: delfi.ua/cellardoor

“Грошей в уряду вже немає”

Надія з Єнакієво на мої запитання про невиплату допомоги відписує «капсом», після кожного речення по три знаки оклику. Жінка у відчаї. Народжувати їй в кінці жовтня, а декретна відпустка почалась 19 серпня. «Я вже не знаю, хто нам допоможе в цій ситуації! На сторінці Азарова відповідають на всі питання – тільки не на ті, що стосуються соцвиплат!»

Вона працювала кухарем на мінімальну зарплату, має отримати 4500 гривень допомоги. Але натомість жінці досі не оплатили навіть звичайний лікарняний – чотириста гривень. «Ми телефонували в донецьке відділення фонду соціального страхування. Там сказали, що зараз вони виплачують допомогу за 20-те серпня, але моя заявка, швидше за все, просто не потрапила до них. І що, можливо, мені дадуть виплату за три тижні. На зауваження, що я вже народжу до того часу, відповідають, мовляв, ви не одна така, ми не винні, нема фінансування»…

І тут вони мають рацію - Надія дійсно така не одна. Не можуть отримати домогу жінки з Єнакієво і Тернополя, Дніпропетровська і Чернігова, Львова і Одеси… Навіть мешканки столиці не можуть похвалитися вчасною виплатою допомоги.

Младореформаторы продолжают фонтанировать креативом на предмет того, как наполнить дырявый бюджет. Например, установить налог на инвестиции. Или облагать налогом все операции с валютой, прежде всего – обмен. Облагать в размере 10%. Сейчас ставка на обмен, как известно, нулевая. Ранее государство забирало в свою пользу 0.9%, но в 2009-м данную норму отменили.

— Соня Кошкина

“Мені постійно пишуть подібні скарги, комітет завалений листами, - розказує LB.ua народний депутат Павло Розенко, заступник голови Комітету ВР з питань соціальної політики. - Зараз є дві основні больові точки: виплати допомоги по народженню дитини,та страхові виплати ФСС по тимчасовій втраті працездатності (лікарняних), допомога по безробіттю, допомога на поховання”.

За словами Розенка, на рахунках казначейств, фондів соцстрахування формально кошти є, але місцеві фонди соціального страхування зняти ці кошти не можуть: “Навіть були випадки, коли обласні і регіональні центри зайнятості подавали скарги в прокуратуру через невиплату цих коштів. Тобто по офіційних звітах все гаразд, але насправді грошей в уряду вже немає. Кінець року буде для українців дуже важкий”.

“Один костюмчик коштує 50 грн”

Надія озвучує перелік речей, які необхідно взяти з собою в пологовий будинок: «Речі для дитини нам віддала подруга, бо купувати нові – дуже дорого. Один костюмчик коштує п’ятдесят гривень, а їх треба три! Ще потрібні три шапочки – кожна по сорок п’ять гривень, три пари шкарпеток – тридцять гривень. Плюс памперси, медикаменти, десять пар медичних печаток, пеленки байхові, пеленки одноразові – а кожна коштує гривень по п’ятдесят. Сума виходить нічогенька. Плюс ще ліжечко, найдешевше – 450 гривень, матрац – 250 гривень, постільна білизна з захистом – ще 400!!! Це не рахуючи пляшечок, сосочок, мазь «Бепантен», яка коштує шістдесят гривень…»

Фото: vladnews.ru

Навіть деякі аналізи і УЗД-обстеження, які за направленням лікаря мають бути безкоштовні – робляться за гроші. Щоб народити, потрібно заплатити декілька тисяч в пологовий будинок. «Ви ж знаєте нашу медицину. До тебе без грошей ніхто й не підійде. Знайома поїхала народжувати без грошей, так на неї практично не звертали уваги, навіть не показали, як одягати памперс!» - продовжує Надія.

Це теж правда, на жаль. Моя подруга народжувала взимку. Першу добу вона не могла підвестися з ліжка і самостійно дати раду малюку, відходила від багатогодинних пологів. День і ніч дитина кричала криком – жоден медпрацівник і не зазирнув у палату. Лише коли чоловік дав медсестрі п’ятдесят гривень, матусі почали допомагати доглядати за немовлям.

Тому й не дивно, що жінки так переживають через невиплату цих коштів. Адже в цьому випадку здоров’я їх майбутніх малюків прямо пропорційно залежить від суми грошей, залишених в стінах медустанов.

«Словом, дуже важко жити на одну зарплату чоловіка… – завершує Надія, – А що робити жінкам, які зовсім одні, без чоловіків? Страшно уявити. А нам же не потрібно чужого, ми вимагаємо своїх законних коштів. Всі мовчать, я в шоці… Мені вже здається, що виходу нема, і їх просто не дадуть».

За інформацією Павла Розенка, місцеві управління соціального захисту вже отримали вказівку згори стримувати потік людей, які мають отримувати допомогу, щоб затягнути процес випла. “Управління соцзахисту вже почали вдаватись до таких нечесних дій, як затримка з оформленням допомоги. Мені телефонували з Хмельницького, з Одеси, там управління соцзахисту просто відмовляється приймати документи. Вимагають переоформити довідки, які вже були оформлені раніше. Оскільки коштів немає, то допомогу вони виплатити не можуть. Адже поки документи не оформлені, допомога не нараховується”, - розповідає Розенко.

“Дитячі гроші” також затримують

Після народження дитини проблеми на закінчуються. Адже виплати допомоги при народженні дитини та допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, так званих «дитячих грошей» - також затримуються на місяці. Навіть таку жалюгідну суму у 130 гривень на місяць («дитячі гроші») не можуть виплатити вчасно. Телефонуючи у відповідні установи, жінки чують одне і теж: «чекайте».

Акція протесту проти затримки виплат дитячих грошей в Симферополі
Фото: nr2.ru
Акція протесту проти затримки виплат дитячих грошей в Симферополі

Елла Лібанова, директор Інституту демографії та соціальних досліджень розповідає про інші труднощі, з якими доводиться стикатися молодим матусям. “Звичайно, стан економіки також впливає на народжуваність, але він не є вирішальним фактором. Адже в багатьох бідних країнах народжуваність все одно залишається високою. Величезна проблема полягає в тому, що жінці важко поєднувати свою репродуктивну діяльність з якоюсь іншою діяльністю, наприклад, з роботою. Адже сьогодні дуже важко записати дитину до дошкільного закладу. Мама не може працювати, бо треба сидіти з дитиною. Коли дитинка підростає і йде до школи, все одно залишається питання, чим зайняти дитину після уроків, якщо група продовженого дня не влаштовує. Тобто велика проблема в організації виховання дитини”.

Елла Марленівна додає, що і працевлаштуватися молодій жінці непросто: “Ви думаєте, роботодавці стоять в черзі, щоб працевлаштувати молодих жінок? Це не так. Адже жінка іде на лікарняний на 4 місяці, потім в декретну відпустку, а на її місце роботодавець може взяти людину лише тимчасово. Навіть після декрету, якщо дитинка хворіє, жінка може брати лікарняні в необмеженій кількості. І так може тривати шість років поспіль. Звісно, це невигідно роботодавцям”.

Пощастило жінкам, чиї чоловіки заробляють достатньо, щоб прогодувати себе, дружину і дитину, оплатити квартплату, комунальні послуги, рахунки за телефон… А як бути тим, хто працює на мінімальну зарплату? Може, їм взагалі не заводити дітей?

Пишіть листи

9 жовтня LB.ua надіслав запит до Міністерства соціальної політики, керівник якого особливо полюбляє доповідати про своїй досягнення на ниві “покращення”. 16 жовтня замість відповіді прес-служба повідомила, що наш запит “загубився”.

Фонд соцстрахования накопил свыше 936 млн грн долга по социальным выплатам. По состоянию на 16 сентября, Фонд не выплатил 430 млн грн больничных, 230 млн грн помощи по беременности. Кроме того, правительство не оплатило оздоровление детей на сумму 214 млн грн. Задерживаются даже выплаты на похороны, по которым долг Фонда составил 1,1 млн грн.

— Данные "Батькивщины"

11 жовтня шановний прем’єр-міністр написав на своїй сторінці у Facebook: «Спасибо всем за сообщения. Из нашего общения сегодня я понял, что большая часть поставленных вопросов связана с выплатой пособий, в том числе на ребенка и по уходу за ребенком. Еще раз повторяю, что необходимо будет прислать конкретные адреса, где есть задержки. Но судя по частоте обращений, эта проблема распространенная и, следовательно, ее надо решить в ближайшее время. В следующий раз мы с вами и обсудим, как она решается. Всего вам доброго!»

Минув тиждень, нічого не змінилося. На сторінці Азарова без перебільшень вже кожне друге звернення стосується затримки виплат допомоги по народженню дитини, допомоги у зв'язку з вагітністю та “дитячих грошей”.

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram