ГлавнаяОбществоЗдоров'я

"Уявіть, що лікарня "Охматдит" не працює"

На минулому тижні ми писали про те, що Міністерство охорони здоров`я звільнило генерального директора лікарні “Охматдит” Юрія Гладуша. Офіційна причина — зміна статуту установи та бажання ліквідувати двовладдя головного лікаря та генерального директора. Звільнений Юрій Гладуш стверджує, шо мета МОЗу — отримати більше влади над лікарнею. LB.ua запитав про причини усунення людини, яка 10 років керувала однією з найкращих дитячих лікарень України, у заступника міністра Олександра Толстанова — саме він привіз відповідний наказ та новий статут до “Охматдиту”.

Олександр Костянтинович розказує, що все йде за планом
Фото: Макс Левин
Олександр Костянтинович розказує, що все йде за планом

О.Т.: Ми говоримо про ситуацію в “Охматдиті”, але насправді ситуації ніякої не існує. Є планове, покрокове приведеня до відповідності структури лікувальних закладів, які існують в системі Міністерства охорони здоров`я, перлиною серед яких, безумовно, є “Охматдит”. Міністерство намітило провести аналіз структури. І аналіз того, наскільки ефективно структура працює в умовах існуючого бюджетного фінансування. Ми говоримо про те, що нам не вистачає грошей. Дійсно, так і є. Але давайте подивимося, наскільки ефективно використовуються ті гроші, які надходять. Чи немає дублювання функцій в закладах системи охорони здоров`я, чи відповідне в них навантаження.

Я так розумію, дублювання — це ключове слово.

Так, дублювання існує.

Отже, аналіз - це один момент, який намітило міністерство. І він стосується усіх напрямків діяльності галузі. В цьому напрямку вже є зрушення. Нам треба створити потужний центр по контролю захворюваності, який би моніторував захворюваність, наприклад, на туберкульоз і прописував би рецепти напрямку ефективної боротьби з ним. У світі це називається CDС. В такому ж ключі треба працювати над боротьбою з епідемією ВІЛ/СНІД. Існує напрямок модернізації онкології. Потрібно шукати нові підходи в профілактиці серцево-судинних захворювань. І, з огляду на все це, нам потрібно, щоб національна спеціалізована лікарня “Охматдит” була лікарнею для всієї держави, де би лікувалися діти з усіми захворюваннями, які існують.

Саме тому в новому статусі прописано, що МОЗ може проводити реорганізацію лікарні?

Скажіть, а хто має проводити реорганізацію лікарні?

МОЗ додав цей пункт до нового статуту. Мабуть, це важливий пункт?

Орган управління лікарні є МОЗ. Звісно, проводити реорганізацію має МОЗ.

Тобто, реорганізація буде?

Ні. Буде підсилення і створення підрозділів або центрів. Особливо, враховуючи новий корпус. Будуть нові напрямки розвитку. Свого роду, теж якась реорганізація, але сам заклад реорганізовуватися не буде. Його статус і все інше буде зберігатися.

Тепер стосовно того, про що зараз пишуть і говорять. В липні 2011 року було прийнято зміни до Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров`я». В новому законі чітко вказано на те, що відношення між органом управління і керівником закладу будуть у вигляді заключення контракту, як форми трудової угоди. Відповідно, ми розіслали всім закладам роз`яснення. Крім того, враховуючи зміни в законодавчих актах і наявність строкатого змісту в різних статутах лікувальних закладів (кожен заклад як знав, так собі статут і прописував), ми зробили відповідну групу, видали наказ, видали методичні рекомендації до написання статуту. Рекомендації ми надіслали до закладів для того, щоб були відповідні висновки. Станом на липень 2012 року практично всі заклади розробили новий статут. Крім кількох, в переліку яких — лікарня “Охматдит“.

МОЗ наголошує на тому, що йому не потрібно воювати за лікарню - адже Охматдит і так у розпорядженні МОЗ
Фото: www.domik.net
МОЗ наголошує на тому, що йому не потрібно воювати за лікарню - адже Охматдит і так у розпорядженні МОЗ

Ви говорили про це з Гладушем?

Безумовно. Є листи, є звернення. Крім того, ще раз хочу наголосити, що, унормовуючи ситуацію, МОЗ, маючи на це всі права, дійшов висновку, що в лікарні, яка займається практичним лікуванням, має бути один керівник, і це повинен бути головний лікар. У зв`язку з цим були внесені зміни в статути багатьох установ, в том числі — і лікарні “Охматдит”. Ми привезли цей статут в лікарню і оголосили, що посада директора, яка існувала, не передбачена новим статутом. Вона ліквідується. На посаду тимчасового виконувача обов`язків було призначено заступника генерального директора Поворознюка, який виконував обов`язки головного лікаря, поки той (Гладуша — прим. авт.) 3,5 місяці був на лікарняному.

А ви намагалися особисто з Гладушем поговорити, а не через листи і звернення?

Міністр його запрошувала до себе. Він знав про цей процес, про зміну статуту.

А знав, що його звільнять через те, що новий статут не передбачає його посади?

Ну, я не знаю, чи він був особисто ознайомлений зі статутом. Він може сказати, що цього не знав, не бачив і не читав, але це не значить, що це так. Тим більше, після того, які були серйозні недоліки в його роботі...

Які недоліки?

Якби МОЗ вчасно не побачив, що закінчується ліцензія на право діяльності лікарні “Охматдит”, то лікарня залишилась би без ліцензії. Керівництво лікарні з незрозумілих причин відтягнуло отримання ліцензії ледь не до останнього дня. Ми втрутилися, була доповідна записка, попередження. І керівник апарату, заступник Міністра, під час розмови повідомив директора, що проти нього будуть зроблені відповідні дисциплінарні висновки. Після того на наступний день він (Юрій Гладуш —прим. авт.) пішов на лікарняний. І заявляє про те, що його ніхто не попереджав.

Це всі претензії до Гладуша?

Ні. Ще була комісія МОЗ, яка перевіряла якість надання медичної допомоги в кількох крупних закладах. Вона виявила в “Охматдиті” цілий перелік недоліків в лікувально-діагностичному процесі. Але справа не в цьому. Коли ми представили всі ці речі, був виданий наказ, який говорив, що призначається така-то людина (Поворознюк — прим. авт.), їй дається завдання розробити штатний розпис і, безумовно, повідомити генерального директора про те, що посаду скорочено. Він попередив в телефонному режимі в цей день. І за день чи за два він (Гладуш — прим. авт.) прийшов на роботу з лікарняного і почав говорити про те, що це незаконно, збирати конференції....

Юрій Гладуш влітку дає прес-конференцію разом з підрядником, що будує новий корпус лікарні. Від МОЗу на ці заходи ніхто не
приходив - принаймні, не брав слово
Фото: www.unn.com.ua
Юрій Гладуш влітку дає прес-конференцію разом з підрядником, що будує новий корпус лікарні. Від МОЗу на ці заходи ніхто не приходив - принаймні, не брав слово

А чому Гладуша не можна було призначити на посаду головного лікаря?

Призначили Поворознюка, підписали з ним контракт. Сьогодні, наприклад, я зустрічався з головним лікарем і їх заступниками. Окреслили абсолютно всі напрямки нашої діяльності.

Але Гладуш керував цією лікарнею десять років, мали бути вагомі причини для того, щоб призначили головним лікарем не його?

Ви розумієте, що таке ліцензія? Уявіть собі, що лікарня “Охматдит” не працює. Ні, уявіть собі, що ви виконавчий директор, у вас велике виробництво, і ви зробили все, щоб виробництво закрили. Як би власник з вами поступив?

Я думаю, що власник мав би контролювати процес і не дозволити долі всього підприємства залежати від одного працівника.

Отож. Власник контролює цей процес і зробив за два дні все, щоб цієї ситуації оминути.

Тобто, саме через історію з ліцензією Гладуша не призначили головним лікарем після зміни статуту?

Я вам ще раз кажу, національна лікарня “Охматдит” - не приватна власність Гладуша. Органом і власником, який управляє нею, є центральний орган влади — Міністерство охорони здоров`я. Саме воно визначає, ставити керівником генерального директора чи головного лікаря. І кого призначати. Власник так вирішив, це його юридичне право. Посада не виборна, це контракт.

А чи будуть Юрію Гладушу запроповані інші посади?

Так, звісно, є ж КЗОТ. Якщо ми скорочуємо людину, ми маємо їй запропонувати ті вакантні посади, які у нас є.

Посади в “Охматдиті”?

Так, і в Міністерстві — про це міністр сама сказала.

Вікторія ҐуерраВікторія Ґуерра, журналістка, заступниця головного редактора
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram