ГлавнаяПолитика

Людина системи. Бюро економічної безпеки очолив податківець з понад 20-річним стажем

Кабінет Міністрів призначив голову ДФС Вадима Мельника директором новоствореного Бюро економічної безпеки (БЕБ, – LB.ua). Ця структура повинна замінити податкову поліцію, економічні підрозділи СБУ та саму ДФС.

Призначити очільника нової служби планували не зі старої системи. Утім зупинилися на перевіреному кадрі: Вадим Мельник з 2000 року працює у системі фіскальної служби. До того ж сам конкурс, на якому обрали директора БЕБ, традиційно не минув без скандалу.

LB.ua розповість, що таке БЕБ, хто такий Вадим Мельник, чому суд може скасувати результати конкурсної комісії та до чого тут Тимофій Милованов.

Історія питання

Бюро економічної безпеки – це новий правоохоронний орган, який буде займатися виключно злочинами в економічній, фінансовій і податковій сферах. Раніше такі функції були в податкової поліції, економічних підрозділів СБУ та МВС.

Створити такий орган планували 2013-го, за часів президентства Януковича. Уряд Азарова під тиском Міжнародного валютного фонду вніс до парламенту законопроєкт «Про Службу фінансових розслідувань України (фінансову поліцію)». Але справа нічим не закінчилася.

У 2014-2015 роках уряд Арсенія Яценюка розробляв кілька концепцій Служби фінансових розслідувань. Тоді теж хотіли ліквідувати податкову поліцію та ще чотири органи виконавчої влади, а на базі ДФС, податкової поліції та економічних підрозділів СБУ та МВС створити нову службу, але проєкт не пішов далі від громадських обговорень.

Фото: nfront.org.ua

Через рік народні депутати внесли законопроєкт «Про фінансову поліцію», яка мала б замінити податкову. В уряді відбулася дискусія щодо майбутнього органу фінансових розслідувань. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков висловився за створення єдиного органу, що розслідував би злочини у сфері економіки на кшталт Служби фінансових розслідувань США. Натомість у Міністерстві фінансів відстоювали модель Арсенія Яценюка.

У підсумку Мінфін таки вніс свій законопроєкт про створення Служби фінансових розслідувань, але він так і пролежав у Верховній Раді до 2018 року. Також було зареєстровано проєкт нардепа від Блоку Петра Порошенка Ніни Южаніної про Національне бюро фінансової безпеки.

Уже за часів Володимира Зеленського було кілька спроб створити БЕБ. На доручення глави держави проєкт закону про Бюро фінансових розслідувань внесли до Верховної Ради як невідкладний 30 серпня 2019 року. Проте вже 2 жовтня зняли з розгляду.

Засідання Верховної Ради України
Фото: iportal.rada.gov.ua
Засідання Верховної Ради України


Тим часом 2 жовтня Верховна Рада прийняла в першому читанні інший законопроєкт - № 1208-2 «Про Бюро фінансових розслідувань» авторства народних депутатів Ольги Василевської-Смаглюк і Дениса Монастирського. Однак у другому читанні його відхилили.

2 липня 2020 року зареєстровано новий проєкт закону №3087-д «Про Бюро економічної безпеки України» (№ 3087-д), що 3 вересня пройшов перше читання.

Уряд Дениса Шмигаля взяв на себе зобов'язання ліквідувати податкову міліцію та створити нове політично незалежне агентство для розслідування серйозних економічних і фінансових злочинів в обмін на макрофінансову допомогу від ЄС.

Аж на початку 2021 року, 28 січня, закон був проголосований у цілому, а підписаний президентом 22 березня. У травні Кабмін створив БЕБ зі штатною чисельністю чотири тисячі осіб.

Що таке БЕБ

Бюро економічної безпеки – це «центральний орган виконавчої влади, на який покладаються завдання щодо протидії правопорушенням, що посягають на функціонування економіки держави». 

Бюро економічної безпеки
Фото: censor.net
Бюро економічної безпеки

Законодавці визначили, що головні завдання БЕБ такі:

– виявлення і оцінювання ризиків і загроз економічній безпеці держави, напрацювання способів їхньої мінімізації та усунення;

– запобігання, виявлення, припинення, розслідування економічних кримінальних правопорушень;

– збір та аналіз інформації про правопорушення, що впливають на економічну безпеку держави, та визначення способів запобігання їх виникненню в майбутньому.

БЕБ має повноваження у розслідуваннях щодо:

– незаконного обігу підакцизних товарів;

– порушень під час приватизації;

– ухилення від сплати податків;

– фінансового шахрайства;

– шахрайства у сфері цінних паперів;

– порушення патентного права;

– умисного доведення до банкрутства;

– розголошення комерційної таємниці.

Запрацювати БЕБ повинен до 25 вересня 2021 року, до 25 листопада податкова міліція мусить передати всі кримінальні справи, які вона розслідує досі, прокуророві для подальшої передачі детективам БЕБ.

Скандальний конкурс

48 кандидатів узяли участь у конкурсі на посаду директора БЕБ, з них конкурсна комісія відібрала 12.

При цьому до конкурсу не допустили колишнього секретаря РНБОУ й ексміністра фінансів Олександра Данилюка. Його диплом університету Індіани не задовольнив голову комісії, ексміністра економіки, а нині радника голови ОПУ Тимофія Милованова. Він посилався на лист Міносвіти, яке не визнало диплом Данилюка через, те що той не нострифікований (не пройшов процедуру визнання в Україні, – LB.ua).

Фото: Макс Требухов

Дискусія про те, варто визнавати американський диплом чи ні, закінчилася бійкою. Тимофій Милованов з’явився на святкуванні дня народження Олександра Данилюка. Між ними виникла сварка, під час якої Данилюк попросив Милованова піти геть (у голови конкурсної комісії було запрошення від іменинника, – LB.ua). Якоїсь миті Милованов звернувся до Данилюка зі словами: «Тобі згадати, як ти в часи Януковича працював?» Після цього колишній секретар РНБОУ вдарив радника голови ОПУ з криком: «Ти покидьок, я з перших днів був на Майдані».

Данилюк побився з Миловановим
Фото: 24tv.ua
Данилюк побився з Миловановим

Цій події Милованов присвятив кілька опусів на своїй сторінці у Facebook.

Уже в серпні адвокати Данилюка з компанія «Міллер» подали позов до Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК) з вимогою скасувати рішення конкурсної комісії. Вони попросили зупинити подальші етапи відбору конкурсу через конфлікт інтересів у голови конкурсної комісії. Мовляв, у нього були дружні стосунки з Данилюком.

Згодом НАЗК підтвердило, що в Милованова таки був конфлікт інтересів, про який він не повідомив, тому НАЗК звернулося до Національної поліції, щоб вирішити питання із складанням протоколу про адмінпорушення з боку Милованова.

Також до скандального ОАСК з позовом до конкурсної комісії БЕБ звернувся ще один претендент – Денис Осмоловський. Йому не сподобалися тестові завдання, запропоновані кандидатам на посаду.

Людина із системи

Попри судові позови, Кабмін таки призначив 20 серпня директором БЕБ Вадима Мельника. У фіналі конкурсу він залишив позаду радника міністра фінансів, колишнього банкіра та чиновника часів Януковича Василя Горбаля і прокурора з Офісу генерального прокурора Аттілу Ковчі.

Вадим Мельник – людина із системи. У податковій він з 2000 року. У 2014-2016 роках Мельник очолював слідство в податковій міліції і став начальником Головного слідчого управління фінансових розслідувань ДФС України. З грудня 2020-го очолив ДФС.

Фото: Укрінформ


У липні цього року Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради одностайно проголосував за визнання незадовільною роботи ДФС у боротьбі з тіньовим ринком алкоголю. За оцінкою комітету, втрати бюджету від несплати податків тільки в цій сфері становлять 8-9 мільярдів гривень. Найбільше Мельника критикував голова комітету Андрій Холодов, який, за даними «Схем», пов'язаний із тютюновим бізнесом.

Непрості стосунки у нового голови БЕБ і з першим віцепрем'єром, міністром економіки Олексієм Любченком, який упродовж 2020-2021 років очолював Податкову службу. В одному інтерв’ю останній навіть заявив, що призначення кадрів з ДФС (яку очолював Мельник, – LB.ua) у керівництво БЕБ недоцільне.

Натомість серед покровителів Вадима Мельника називають голову ОПУ Андрія Єрмака та його заступника Олега Татарова. З останнім, за словами самого Мельника, він підтримує відносини ще з 2012 року.

До праці голова бюро візьметься 25 вересня. Наступного дня після цього припинить своє існування Державна фіскальна служба, яка вже перебуває в процесі ліквідації.

Андрій ОленінАндрій Оленін, журналіст
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram