ГлавнаяПолитика

Міжвідомчі війни

Обшуки та затримання агентів, провокація хабара та антикорупціонери з фальшивими документами – LB.ua спробував розібратися у черговій серії гостросюжетного абсурдного серіалу «Міжвідомчі війни українських правоохоронців». 

Керівники ГПУ, НАБУ і САП : Юрій Луценко, Артем Ситник та Назар Холодницький
Фото: Українське фото
Керівники ГПУ, НАБУ і САП : Юрій Луценко, Артем Ситник та Назар Холодницький
30 листопада керівники НАБУ, САП і ГПУ впродовж двох з половиною годин обговорювали конфліктну ситуацію, що склалася навколо розслідування корупційних схем у Державній міграційній службі (ДМС). За версією НАБУ, ГПУ та СБУ незаконно втрутилися у їхню спецоперацію, під час якої намагалися виявити учасників організованого злочинного угруповання в ДМС. Натомість генеральний прокурор Юрій Луценко стверджує, що співробітники НАБУ займалися провокацією підкупу, що є злочином з погляду чинного Кримінального кодексу. Через це начебто СБУ спільно з ГПУ й затримали співробітника НАБУ детектива Сергія Боярського, сина екс-нардепа від Партії регіонів, який нібито намагався дати хабар першій заступниці голови ДМС Діні Пімаховій.  

За понад годину спілкування Артем Ситник, Назар Холодницький і Юрій Луценко, схоже, не дійшли  консенсусу з приводу конфлікту. Зійшлися хіба на тому, що ГПУ не затримуватиме агентів НАБУ, але «агенту під прикриттям» Луценко все ж пообіцяв вручити підозру у провокації хабара. 

Також, за словами генерального прокурора, він «з подивом дізнався, що агентами НАБУ, штатними негласними співробітниками, є люди, які, всупереч закону, не проходили конкурс, які не допущені до секретної інформації, але які при цьому використовують пристрої прослуховування і читають негласні дані, котрі мають гриф «секретно». У перспективі така правова неохайність керівництва НАБУ може обернутися для Ситника і компанії серйозними наслідками".

Обшуки

Увечері, 29 листопада у ЗМІ з’явилася інформація про те, що співробітники СБУ та ГПУ проводять обшуки в НАБУ.

Директор НАБУ Артем Ситник і спеціалізований антикорупційний прокурор Назар Холодницький спростували повідомлення про обшуки. Натомість прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган також заявила, що СБУ дійсно проводила обшуки, але не в самому НАБУ.

Фото: job-sbu.org

Згодом стало відомо, що обшуки здійснювалися в офісі та місцях проживання негласних штатних агентів НАБУ, залучених до спецоперації з розслідування дій керівництва Державної міграційної служби. 

Зокрема обшукали будинок у Києві, розташований окремо від будівлі НАБУ, в іншому районі. Цей будинок нібито є офісом для негласних агентів. 

Крім того, обшуки провели в будинках усіх негласних співробітників НАБУ, задіяних в операції. Зокрема обшукали будинок агента Катерини Сікорської, яку називають «агентом Катериною» і яка виступала консультантом детектива Сергія Боярського, що вів розслідування з приводу корупції в ДМС і був затриманий. «Агент Катерина» здобула популярність після справи нардепа Бориса Розенблата. 

Працівники НАБУ також стверджують, що з вечора 29 листопада (коли СБУ і ГПУ затримали агента Бюро) на зв'язок перестали виходити ще семеро працівників НАБУ – всі вони нібито працювали під прикриттям, розслідуючи ту саму справу. Лідер Руху нових сил Міхеїл Саакашвілі навіть зробив гучну заяву про їх викрадення, втім, поки що жодних конкретних фактів, які б підтверджували ці слова, він не надав. Натомість відомий журналіст-розслідувач Володимир Бойко стверджує, що співробітники НАБУ не виходили на зв’язок «через те, що брали посильну участь у проведенні обшуків на двох конспіративних квартирах НАБУ». 

Володимир Бойко також оприлюднив фото чотирьох авто: Maserati, двох Porsche і Lexus, нібито знайдених в «агента Катерини» у її заміському будинку в Кончі-Заспі.

Porsche *агента Катерини*
Фото: facebook/Alyona Lun'kova
Porsche *агента Катерини*

Центр протидії корупції, зі свого боку, звернув увагу на декларацію заступниці голови ДМС Діни Пімахової. Виявилося, що чиновниця теж не бідує - у 2008 році жінка взяла в кредит квартиру в Києві (на 69 квадратів) вартістю 1 млн грн, що, за тодішнім курсом, дорівнювало близько 200 000 доларів. Також Пімахова має Porsche Cayenne, а минулого року вона вписала у декларацію апартаменти площею 120 квадратів в елітному ЖК "Ізумруд" (записані на родичку чиновниці). У той самий час у декларації вказано, що за 2016 рік чиновниця заробила 131 тисячу гривень.

«Справа мігрантів»

Вранці 30 листопада перша заступниця голови ДМС Діна Пімахова зібрала прес-конференцію, на якій розповіла, що приблизно півроку тому агент НАБУ «вийшов» на неї через знайомих. На той момент чиновниця не знала, що чоловік – співробітник Антикорупційного бюро. Він назвався іншим ім'ям, сказав, що працює в іноземній компанії. За словами Пімахової, кілька місяців вони зустрічались, по-дружньому спілкувалися, а згодом агент попросив її оформити українські паспорти громадянам В'єтнаму та Ірану, які не мали законних підстав для отримання українського громадянства. За це, мовляв, пропонував гроші.

Оповідаючи свою версію подій, Діна Пімахова помітно нервувала і постійно повторювала, що жодного разу не погоджувалася на протиправні дії, ба більше, після кількох таких «відверто злочинних» пропозицій написала заяву в СБУ щодо вимагання хабара.

Слідом за заявами Пімахової в Державній міграційній службі розслідування НАБУ взагалі назвали «незаконними діями».

У відповідь НАБУ опублікувало відеофрагменти записів розмов свого агента з Пімаховою. 

 

На відео задокументовано кілька зустрічей агента НАБУ з Діною Пімаховою. Під час першої зустрічі агент просить чиновницю про допомогу з оформленням паспорта для «комерсанта з Ірану, який ніколи не був в Україні і якому потрібне громадянство для бізнес-справ». На таку репліку заступниця голови ДМС люб’язно розповідає про наявну схему, за якою можна таку нелегальну справу провернути. Мовляв, намалюємо іранцю українських родичів, зробимо текст ДНК, рішення суду. Ну і коштуватимуть такі послуги 30 тисяч доларів.

На іншому фрагменті відео Пімахова просить агента НАБУ обміняти їй 50 тисяч іншими купюрами. Мовляв, вона повинна розрахуватися з третьою людиною, але має обміняти гроші, аби їх неможливо було відслідкувати за номерами.

«Провокація», «диверсія» і правові наслідки

Для тих, хто бачив відео в бурштиновій справі Розенблата-Полякова, постане логічне питання, чому ж дії «агента Катерини» Юрій Луценко не вважає провокацією хабара (навпаки, цю справу генпрокурор захищав на регламентному комітеті Верховної Ради), а от такі самі дії агента НАБУ щодо працівниці ДМС генпрокурор беззаперечно називає «провокацією»?

Сам Юрій Луценко доводить, що різниця між діями агентів в обох ситуаціях разюча. Мовляв, затриманий агент НАБУ давав заступниці голови ДМС свідомо неправомірну пропозицію, а «агент Катерина» начебто нічого протиправного не пропонувала. Окрім того, Луценко наголошує, що Розенблат і Поляков не звертались із заявою про провокацію хабара. Водночас є побоювання, що, попри публічні заяви Луценка, може постраждати і "бурштинова справа".

Діна Пімахова
Фото: Лига
Діна Пімахова

«У ході майже двомісячного контролю прослуховувалися всі оперативні наради, які фактично зводилися до одного: як зробити так, щоб вона все ж таки назвала цифру… Пропонувалися різні варіанти: пити з нею не вино, а щось міцніше, інтимні питання. Думаю, що ніхто не хотів би, щоб місяцями агенти пробували видавити через горілку, секс або наркотики ті чи інші слова від будь-кого», – так Луценко пояснював, у яких саме діях агента НАБУ він вбачає «провокацію».

«Те, що вчинив директор НАБУ Ситник – це тяжкий злочин, за який частина 2 статті 370 Кримінального кодексу України передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 7 років, – стверджує у свою чергу журналіст Володимир Бойко. – До речі, саме тому кримінальне провадження відносно народних депутатів України Розенблата та Полякова не має жодної судової перспективи, а на агента НАБУ «Катерину», яка всунула їм гроші, рано чи пізно чекає в’язниця. Бо якщо гроші на хабар передає агент, всі докази, отримані в результаті такої «процесуальної дії», вважаються нікчемними, а до кримінальної відповідальності має притягуватися сам агент та організатори провокації. Законодавство України та практика Європейського суду з прав людини свідчать про зворотне. Ба більше, ЄСПЛ навіть контрольну закупівлю наркотиків вважає неприпустимою, якщо тільки агент не обмежився пасивним спостереженням процесу, а спонукав продавця до вчинення злочину».

НАБУ і САП, у свою чергу, стверджують, що затримання агента Бюро – диверсія. Ба більше, прес-служба НАБУ опублікувала заяву, у якій Артем Ситник відверто говорить про те, що СБУ могла злити заступниці голови ДМС інформацію про розслідування.

На бік НАБУ стали і антикорупційні активісти. Зокрема, член Ради громадського контролю у НАБУ Роман Маселко заявив, що СБУ свідомо перекреслили розслідування корупційної схеми в ДМС. Він також вважає, що дії ГПУ та СБУ можуть зірвати й інші спецоперації під прикриттям.

Роман Маселко
Фото: Сергій Нужненко
Роман Маселко

«Ця спецоперація була орієнтована не на заступницю голови ДМС, а на всю систему незаконного виготовлення паспортів. Це ж ціла схема, потоки, на яких пов’язана не тільки вона. Там працювали і суди, і інші органи прив’язані до видачі послуг і паспортів. Якщо ГПУ слухали оперативні наради НАБУ, вони це розуміли і вони, знаючи це, свідомо це розвалили. На моє переконання, це намагання ГПУ перешкодити масштабним операціям, які загрожують цілим потокам. Іде цілеспрямована дискредитація НАБУ, щоб узяти його під контроль. Як мінімум намагаються довести, що НАБУ нічим не краще, ніж усі інші правоохоронні орган», – впевнений Маселко.

Активістка ЦПК Олександра Устінова побоюється, що тепер влада тиском домагатиметься зміни керівництва НАБУ. Водночас її колега Віталій Шабунін дає більш позитивні для НАБУ прогнози: «Ця справа юридично порожня. Що вони можуть зробити? Винести підозру з приводу провокації хабара агенту - все. Підозра, суд. Тут проблема в дуже серйозному ударі по великій частині роботи НАБУ, по операції під прикриттям, а це проблема, яка підрізає ефективність НАБУ. Ну, дякуємо СБУ, гарно спрацювали».

***

Конфлікт навколо справи ДМС – лише один епізод масштабної війни, яку ведуть між собою правоохоронні органи країни і яка, за словами Петра Порошенка, «нагадує якийсь латиноамериканський карнавал». При цьому не варто шукати у цьому карнавалі однозначно винних і беззаперечно «святих» – усі сторони конфлікту періодично демонструють, що закон для них ніщо. 

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram