ГлавнаяПолитика

Черновецький міняє найдорожчі в світі годинники, як шкарпетки

У Львові на засіданні «Ради Регіонів» мер Києва Леонід Черновецький так нудьгував, совався на кріслі і не знав, куди діти руки, що засвітив перед автором свій коштовний годинник.

Черновецький міняє найдорожчі в світі годинники, як шкарпетки

Фото: Тетяна Чорновіл

Як згодом виявилося, цяцька мера Києва "Sky Moon Tourbillon" від Patek Philippe коштує 1,2 млн. доларів. Один в один такий годинник, за таку суму був проданий на аукціоні в Нью-Йорку 7 жовтня 2009.

Фото: Тетяна Чорновіл

Поки що це найдорожчий годинник, виявлений журналістами в Україні.

В принципі, це також є одним з найдорожчих годинників світу. Майже брат-близнюк годинника Черновецького (тільки з тією відмінністю, що виконаний в платині, а не в золоті) в цьому році ввійшов в топ найдорожчих годинників світу на п’ятому місці.

До речі, дуже схожий годинник (відмінність - лише маленькі деталі оформлення циферблату) носить Білл Гейтс. Однак Леоніду Михайловичу таке дороге чудо звичайно потрібніше, ніж найбагатшій людині світу, адже Черновецький завдяки цій цяці контролює ситуацію в космосі. Бо годинник не простий, а має два циферблати. Один відповідає за земний час, а інший демонструє рух зоряного неба.

На засіданні «Ради Регіонів» Черновецький був точно не у космосі. На його руці годинник був повернутий догори звичайним циферблатом.

Окрім Черновецького та Білла Гейтса, годинникам Patek Philippe віддає перевагу і Володимир Путін. Хоча прем’єру Росії космос на відміну від нашого мера та Гейтса менш цікавий, його модель не має циферблату з картою зоряного неба. Отже його годинник і простіше, і дешевше – коштує лише 60 тисяч доларів. Це Patek Philippe Perpetual Calendar – класичний круглий корпус з білого золота.

А тепер розкажемо, що Черновецький за допомогою свого годинника може дізнатися про космос.

Один з циферблатів годинника демонструє зірковий час і частину зоряного неба. Ця функція настроюється. За бажанням годинник покаже частину зоряного неба, яке дійсно видно з будь-якого міста планети. Білі стрілки демонструють зірковий час, тобто пов´язаний з проходженням завданої зірки (не Сонця) через один й той самий меридіан (через кожні 23 години 56 хвилин 4,1 сек.).

Тильна сторона годинника – демонструє рух зоряного неба

Частина небесного неба всередині золотого овалу відповідне тому, що видно в даний момент. І нарешті, місячний диск не лише показує фази, але так само і період місячного місяця (29 днів, 12 годин 44 хв., і 2,82 секунди). При чому накопичення помилок цих показників мінімальні і не перевищують кількох секунд в століття.

Навіщо всі ці дані Черновецькому, як він їх використовує, автору не відомо. Але певно Леонід Михайлович краще про це знає. Недарма він отримав таке колоритне прізвисько, як Льоня-Космос.

Годинник Черновецького доволі важкий, адже має подвійної товщини корпус. Разом з тим він не виглядає масивним, очевидно завдяки елегантній декорації - по всьому ободу годинника йде рельєфне зображення фірмової емблеми Calatrava. Це Знак хрестоносців 12-13 століття. Застібка годинника також виконана у формі хреста.

Sky Moon Tourbillon надзвичайно важкі у виробництві, в них майже 700 манюсіньких деталей, отже таких годинників випускають лише два екземпляра в рік. Щоб отримати такий годинник, традиційна особиста співбесіда з головою мануфактури Філіпом Штерном. Після чого доведеться чекати майже 5 років.

Нутрощі годинника

Швидше можна стати власником годинника на аукціоні, якщо раптом пощастить і його продаватиме старий власник. Щоправда, тоді ціна секонд-хенду буде на кілька мільйонів дорожча.

До речі, це не перший коштовний годинник, помічений у Леоніда Черновецького.

Минулого року мер Киева на офіційному прийомі на честь делегатів 23-тього Конгресу Всесвітньої асоціації юристів в колонному залі КДА засвітив коштовний годинник DeWitt. Коштує таке чудо - 560 тисяч баксів, писав Главред.

Фото: Главред

Що цікаво, вартістю своїх годинників Леонід Черновецький вже двічі обігнав найбагатшу людину України Рената Ахметова.

Найдорожчий годинник, який невільно продемонстрував автору король Донбасу, коштував трохи менше 500 тисяч баксів. І хоча це був 2006 рік, на той час модель Ахметова Vacheron Constantin Скелетон вже два роки як вийшла з моди.

Щоправда, колекцією елітних годинників Леоніда Михайловича в цій країні нікого не здивуєш.

Годинник Ахметова

Улюбленець бабусь вже давно відомий як любитель колекціонувати найбрендовіші речі у світі. Зокрема, Леонід Черновецький колекціонує автомобілі від Ролс-Ройсів до Майбахів. «На сьогодні у володінні моєї родини знаходиться до 20 дорогих ексклюзивних автомашин марки «Мерседес», починаючи від купе та кабріолетів і закінчуючи по-справжньому ексклюзивними примірниками, наприклад, Mercedes-Benz SLR McLaren, який нещодавно придбала моя дружина Аліна. Зараз я їжджу на Maybach за $ 650 тис. і на броньованому Мерседесі - 500 тис., «Кубик», - розповідає сам Черновецький.

Як бачимо, годинники Леонід Михайлович купує навіть дорожче, ніж автомобілі.

Хоча можливо навіть не годинники є найдорожчими предметами розкоші в сім’ї мера Києва, а коштовності. Наприклад, відомо, що в цьому році доньку Черновецького Христину в Парижі пограбували на 4,5 млн. євро. Тоді в неї вкрали невеличку сумочку з коштовностями. І певно, це не останні прикраси, що були в родині Черновецького.

В будь-якому разі родина Черновецького демонструє, що витрачає на предмети розкоші найбільше з усіх багатих родин України. Нині Леонід Черновецький пояснює, що гроші на все це марнотратство він отримував з банківського бізнесу, а потім з продажу акцій «Правекс-банку». Щоправда, згідно декларації 2008 року Черновецький заробив на цьому продажі $52,4 мільйонів. Згідно розмаху витрат мера це йому вистачить не більше, ніж на пару років. А що далі?

Пояснення такого шаленого викидання грошей на цяцьки може бути одне: колишній бізнес - не єдине джерело доходів родини Черновецького.

До речі, вже в 2009 році Леонід Михайлович задекларував лише 3,2 млн. грн. прибутку. Цього навіть не вистачить і на половину годинника, який автор побачив на руці в мера в «Раді Регіонів».

Тетяна ЧорноволТетяна Чорновол, журналістка
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram