ГлавнаяЭкономикаФінанси
Спецтема

Гра в криптоінвестиції: нові правила

Серед нових пріоритетів фінансових регуляторів США: прискіпливіший нагляд за криптовалютами, кібербезпека та пов’язані із цим шахрайства на фінансовому ринку. Декілька гучних розслідувань на ринках змінять відношення інвесторів та регуляторів до екзотичних інструментів.

Фото: Cryptellect

Цією весною у Вашингтоні відбувся 28-й Щорічний Інститут Комісії з цінних паперів (SEC) США (12 - 22 березня). Це один з найграндіозниших заходів де більш як 170 представників з 55 країн світу обговорюють проблеми регулювання різних фінансових інструментів. Одним із питань, яке активно обговорювалося, стали криптовалюта, кібербезпека та пов’язані із цим шахрайства на фінансовому ринку. Проблема регулювання криптовалют у світі звучить все гучніше і гучніше. Дуже показово, що на зустрічі міністрів фінансів та голів центробанків G20 в Аргентині питання криптоактивів також було в епіцентрі дискусій.

Нові пріорітети регуляторів

Голова SEC (Комісія з цінних паперів США) Джей Клейтон визначив питання криптоактивів та кібербезпеки серед пріоритетів роботи американського регулятора на 2018 рік. SEC – не єдиний регулятор в США, який моніторить ринки криптовалют. SEC тісно співпрацює із Радою фінансової стабільності (FSB) та Комісією США з торгівлі товарними ф’ючерсами (CFTC).

У США історично регулювання фондового ринку та ринку похідних (деривативів) розділене між двома регуляторами: SEC та CFTC. А Рада фінансової стабільності (FSB) є міжнародним органом, що слідкує та надає рекомендації щодо світової фінансової системи.

Таким чином, регулювання та контроль ринку криптоактивів буде посилюватися для захисту інвесторів від можливих шахрайств.

Чітко узгоджені позиції цих трьох різних регуляторних та міжнародних органів у питанні криптоактивів є одним із небагатьох прикладів ефективної та скоординованої співпраці на міжнародній арені.

Джей Клейтон
Фото: ANDREW HARRER/BLOOMBERG NEWS
Джей Клейтон

«SEC вживає усіх заходів, щоб громадськість зрозуміла, що інвестиції у незареєстровані цінні папери, які пропонуються незареєстрованими промоутерами, без залучення юристів із цінних паперів чи бухгалтерів, є небезпечними», - говорить Джей Клейтон.

Чи такий страшний вовк..?

Цікаво, що як і FSB, і американська Комісія з цінних паперів зазначила що ринок криптоактивів на сьогодні не несе системного ризику для фінансової системи. «Навіть на піку сукупна світова ринкова вартість криптоактивів становила менш ніж 1% від світового ВВП. Для порівняння, перед світовою кризою, номінальна вартість кредитно-дефолтних свопів становила 100% від світового ВВП. Незначний обсяг криптовалют та той факт, що вони не заміняють валюту та залишаються дуже обмежені у використанні як у реальній економіці, так і у фінансових операціях, означає те, що зв’язки із рештою фінансової системи є обмеженими», - кажуть у FSB.

Водночас, за словами представників Комісії з цінних паперів, вже наступного року можемо очікувати появи таких різновидів криптоактивів, яких на сьогодні навіть не можемо собі уявити: анонімних, транскордонних, легко маскованих, часто використовуваних зі злочинною метою. Тому гаяти часу не можна. Потрібно визначитися із правовим регулюванням криптоактивів, навчитися розслідувати справи та застерегти пересічних інвесторів від надмірного азарту до таких інвестицій.

Правовий статус «крипти»: цінні папери чи товар?

Часто можна почути про ніби-то суперечливе трактування органами США криптовалюти як товару та цінних паперів. Насправді, залежно від конкретних фактів і транзакцій, віртуальні валюти можуть підпадати як під законодавство про цінні папери та юрисдикцію SEC, так і під законодавство про товарну біржову торгівлю та, відповідно, юрисдикцію CFTC.

25 липня 2017 року SEC видала так званий Звіт 21а, у якому визначила, що в певних випадках криптовалюта може вважатися цінними паперами та підлягати реєстрації, у разі публічної пропозиції резидентам США. Коли ж криптовалюти використовуються як базовий актив у похідних фінансових інструментах (деривативах), то це є предметом нагляду CFTC. У цьому немає суперечності, а швидше, один нагляд доповнює інший нагляд.

Криптокошелек Ledger Nano S
Фото: RippleCoinNews.com
Криптокошелек Ledger Nano S

Головний тест, який використовує SEC – наявність інвестиційного контракту. Якщо відносини між тими, хто пропонує, та тими, хто інвестує, підпадають під визначення інвестиційного контракту, застосовується законодавство про цінні папери і, відповідно, таке регулювання - парафія SEC. Це означає, що біржі повинні реєструватися в SEC із відповідними правовими наслідками: проведення due diligence, дотримання правил лістингу, гарантії кібер-безпеки, дотримання правил боротьби з відмиванням грошей (AML), ідентифікації клієнтів (KYC), недопустимості маніпуляцій і т.д. Незареєстрованим біржам заборонено здійснювати діяльність. Головний меседж від SEC для регуляторів світу – при правовій кваліфікації операцій із криптоактивами дивіться на економічну суть відносин.

Які ризики контролює SEC?

Діяльність у сфері криптовалют є об’єктом пруденційного нагляду. Тобто, SEC слідкує за ризиками, які можуть становити такі транзакції. Під час Інституту говорили про шість ключових ризиків.

Шахрайства та маніпуляції – у багатьох юрисдикціях операції з криптовалютами є нерегульованими, або ж посередники, які торгують такими активами, просто не виконують регуляцій.

Операційний ризик – пов'язаний із хакерськими атаками та вразливістю самих технологій торгівлі та обігу криптоактивів. Дрібні з точки зору обсягу криптоактиви, як-то Етереум, є об’єктом хакерських атак.

Ризик волатильності – хоча біткоін є однією із найстабільніших криптовалют, але він все-таки у 10 разів менш стабільний, ніж інші товари чи золото. Так, протягом тижня всередині березня майже всі топ-криптовалюти «просіли» на близько 30% своєї ринкової вартості.

Ризик ліквідності – насправді, криптобіржі не є біржами у класичному розумінні. Вони є електронними торгівельними майданчиками. Більшість із них не виконують регуляцій та, відповідно, не є «регульованими ринками» зі всіма наслідками, які з цього випливають. Як негативними, так і позитивними. Торгівля криптоактивами на вторинному ринку – це особливий виклик. Розповсюджені тоукени (засвідчують права власників щодо криптоактивів, за аналогією до цінних паперів) можуть перебувати в лістингу он-лайн платформ, які називаються біржами віртуальних валют, та торгуватися за віртуальну чи фіатну (реальну) валюти. Часто тоукени майже негайно починають торгуватися на вторинному ринку без жодного зв’язку із вартістю у реальному світі. І в цьому плані ризики шахрайства та маніпуляцій зростають у рази.

Фото: EPA/UPG

Зростання позицій роздрібних інвесторів, які майже неможливо хеджувати (страхувати для зниження ризиків) за допомогою інших фінансових інструментів через низьку кореляцію (зв'язок) криптовалют із іншими активами.

Регулятори проти шахрайства

Справи із криптовалютами, безумовно, являють собою значний виклик для регуляторів найсильніших ринків. Головне питання: як запобігти шахрайствам та порушенням прав на цих нових ринках? Прогрес у кожної країни різний. SEC, наприклад, у вересні 2017 року створила спеціальний кібер-підрозділ у складі департаменту із правозастосування, який займається розслідуваннями діяльності у глибинній мережі (dark web), з криптовалютами та кібербезпекою.

У складі підрозділу SEC працюють близько 40 осіб різної спеціалізації. Є перші плоди роботи цього підрозділу. Справа псевдокриптовалюти PlexСoin – перша гучна справа кібер-пірозділу SEC проти порушників у Квебеку, які здійснили ICO (Initial coin offering —первинне розміщення монет). Історія Plexcoin облетіла перші шпальти світових фінансових газет та увійде в підручники.

Спочатку організатори PlexCoin створили криптовалюту, яка анонсувалась як «головний конкурент біткойна». Інвесторам обіцялось майже 1400% прибуток за 29 днів. Під час проекту ІСО від інвесторів було зібрано близько $15 мільйонів. У результаті розслідування спецпідрозділу SEC було виявлено, що організатори PlexCoin отримали мільйони доларів шляхом шахрайства стосовно «недостатньо проінформованих та вразливих інвесторів». Після детального розслідування SECарештувала рахунки організаторів та висунула їм кримінальні звинувачення «у шахрайській діяльності під виглядом ICO». «Нажива за рахунок інвесторів, яким були обіцяні величезні процентні ставки, стала єдиною метою відповідачів», - було сказано в рішенні суду Квебека. Справа ще триває, і це не остання схема шахрайства на ринках псевдокриптовалют.

Фото: Bitcoin Exchange Guide

Як зараз розслідуються правопорушення?

Під час розслідувань американська Комісія розставляє пріоритети та розподіляє ресурси відповідно до ступеня завданої інвесторам шкоди.

SEC застосовує санкції за:

  • Незареєстровані пропозиції;
  • Шайхрайство під час пропозиції/продажу;
  • Діяльність незареєстрованого брокера-дилера;
  • Діяльність незареєстрованої біржі.

Одна з найцікавіших санкцій – за нерозкриття особою (часто це селетбритіз) інформації про винагороду за просування проекту ICO (anti-touting). Адже у США будь-які «схвалення» та PR-просування проектів ICO з боку відомих людей вважаються незаконними, якщо не розкривається природа, обсяг та сума компенсації, отримані від біржі на таке «схвалення» та «просування». Але не все просто з подібними розслідуваннями.

Підводні камені

Основні складнощі розслідувань справ із криптовалютами, полягають, перш за все, у труднощах їх правової кваліфікації, визначення юрисдикції, а саме головне – з відслідковуванням та ідентифікацією користувачів. Так, наприклад транзакції із приватними криптовалютами (Monero, zCash) приховані взагалі. Етереум є повністю децентралізованою платформою, на якій укладаються так звані смарт-контракти. Операції із криптовалютами легко маскувати шляхом обміну криптовалют на інші чи переказами між різними біржами (так звані shape-shifting та chain-hopping). І хоча SEC має набір аналітичних IT-засобів, щоб отримувати транзакційні дані та відслідковувати рух коштів (системи CipherTrace, Chainalysis), додаткові складнощі виникають на етапі «заморожування» коштів та реального відшкодування інвесторам.

Крім того, так звані білі книги по ICO (розповсюджується серез потенційних інвесторів перед первинним розміщенням) не є за своїм змістом еквівалентними класичним проспектам емісії. Вони не описують проекти чітко, а спрямовані, насамперед, створити жагу до інвестицій. Часто до просування криптовалют залучають відомих персоналій. Люди хочуть бути частиною наступного біткоїна, етереума, майбутнього, врешті-решт. У цьому велика загроза для роздрібних інвесторів.

Юлія ВіткаЮлія Вітка, заступник керівника Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору»
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram