ГлавнаяБлоги

Панове, хто ви?

23 лютого, в річницю втечі В. Януковича антикорупційна організація Transparency International Україна підняла тему публічного декларування статків як дієвого методу запобігання політичній корупції. Ми показали на прикладі аналізу декларацій кандидатів на посаду директора Антикорупційного бюро як виявляти потенційних корупціонерів. За результатами дослідження, серед кандидатів на посаду головного антикорупціонера країни виявилися особи з подвійним громадянством, держслужбовці, які применшують свої доходи та переписують майно на членів родини, люди без освіти, без житла, без доходів взагалі. Деякі кандидати на посаду голови НАБ взагалі не вміють правильно заповнювати декларацію. Але найголовніше – п’ять претендентів мають «скелети у шафі», або ж сумнівне минуле, про що свідчать відкриті джерела. З повними результатами дослідження пропонуємо ознайомитись у нашій інфографіці.

Якщо вже на рівні декларацій кандидатів виникають питання про корупційні ризики, то яким буде директор структури, що має рішуче бороти корупцію в країні? Адже саме від Національного антикорупційного бюро залежатиме чи відбудеться антикорупційна реформа в нашій державі.

Результати дослідження декларацій кандидатів будуть офіційно надіслані у конкурсну комісію з обрання голови НАБ з проханням звернути увагу на ризики.

«Рефлекс підзвітності» для посадовців

Медіа-експеримент «Чорна п’ятниця прийшла по декларації» засвідчив - сьогодні ні держслужбовці, ні владні інститути не готові чесно та завчасно звітувати перед народом. Нагадаємо, в п’ятницю 13 лютого головні посадовці країни (президент, прем’єр-міністр, Генеральний прокурор, Голова Нацбанку, Секретар РНБО, судді та всі міністри) отримали від ТІ Україна інформаційні запити з проханням надати відомості про їх майнові декларації за 2014 рік. Героїв не виявилося - декларації активістам не надав ніхто, адже закон дозволяє їх подавати до 1 квітня. Але якщо 12 органів влади надали хоч якусь офіційну відповідь на інформаційний запит (Адміністрація Президента, Секретаріат КМУ, Конституційний суд, Верховний суд, Вищий господарчий суд, Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ, МЗС, Мінекономіки, МВС, Міносвіти, Мінінформполітики, Мінюст), то інші 13 - прямо порушили норму закону «Про доступ до інформації» і проігнорували звернення громадян. Зовсім ніякої відповіді не надали РНБО, ВАСУ, Генпрокуратура, Нацбанк та 9 міністерств.

ТІ Україна стверджує, для викорінення корупціонерів із влади достатньо лише використовувати механізм публічного декларування і покарання за недостовірні дані так, як це прописано у законі. Ми постійно підіймаємо тему декларування саме для того, щоб діяти одразу на два фронти: тиснути на владу аби у неї виробився «рефлекс звітування» перед суспільством та мотивувати людей досліджувати декларації посадовців і ставити їм незручні питання.

Декларації без декорацій. Перезавантаження

Для того, аби стимулювати та тримати під громадським контролем культуру публічного звітування, Transparency International Україна оголошує про початок другого раунду моніторингової кампанії «Декларації без декорацій». Під час цього моніторингу будуть збиратися в єдину базу та вивчатися декларації високопосадовців місцевого та центрального рівня, голів судів, міністрів, голів державних служб, обласних державних адміністрацій, міських голів обласних центрів, а також усіх їхніх заступників.

Ми перевіримо 5 компонентів стилю життя – офіційні доходи службовця, його хобі, подорожі та відпустки, навчання службовця та членів його сім’ї, власність: рухоме й нерухоме майно. Ці дані ми порівняємо з офіційно задекларованими статками і оприлюднимо вс неспівпадіння. Перший раунд моніторингу що відбувався в 2013-2014 рр виявив понад 60 корупціонерів, але їх не було покарано через недосконалість старого закону. Саме тому ми разом з експертами Реанімаційного пакету реформ зосередилися на розробці та просуванні нового закону, який жорсткіше регулює механізм декларування та поняття конфлікту інтересів. За цим законом надання недостовірних даних у деклараціях держслужбовців може розцінюватися як незаконне збагачення та каратися позбавленням волі на строк до двох років. Крім того, вперше державний орган буде порівнювати задекларовані статки зі стилем життя, як це робили громадські монітори. В національному моніторингу будуть брати участь мережа регіональних громадських організацій, журналісти-розслідувачі, активісти з усіх куточків країни. Здійснюватиметься проект за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Контролюйте владу з нами

ТІ Україна пропонує регіональним організаціям та активістам долучатися до контролю за посадовцями. Ми закликаємо громадян слідкувати за створенням регіональних підрозділів антикорупційного бюро та повідомляти нас про не доброчесних кандидатів за адресою [email protected].

Крім того, пропонуємо долучатися до моніторингової кампанії «Декларації без декорацій».

Наразі дуже важливий час саме для активності громадянського суспільства та журналістів, адже без суспільного тиску інертна система влади може проковтнути реформи, право на які було завойовано великою ціною.

Ольга Тимченко Ольга Тимченко , Керівник департаменту комунікації Transparency International Україна
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram