ГлавнаяБлоги

Про НБУ і Валерію Гонтареву

Із зростанням курсу долара посилюється тиск на НБУ та Валерію Гонтареву. Звідусіль повилізали різні "експерти" та заслужені "проффесори", які знають як і що потрібно було робити.

Фото: Александр Ратушняк

Наприклад, вони радять понизити ставку рефінансування, щоб економіка отримала дешеві кредити. А розуміння, що всі ці кредити і надрукованя для них "свіжа" гривня піде на валютний ринок і зажене курс за 100, - немає.Чи ще мудре зауваження - не можна було відпускати курс! Чудова, розумна пропозиція, на перший погляд. Але ж потрібно тоді сказати, що українські громадяни замерзли би цієї зими, бо Нафтогаз не закупив би газ за долари, куплені за щойно "намальовану" гривню (Нацбанком було викуплено ОВДП, випущені КабМіном для Нафтогазу). Саме ця операція була поштовхом до зростання з 15 до 25 грн за долар.

А ще одні "розумники" критикують Гонтарєву за дуже поміркований рефінанс і стабкредити банкам та ФГВФО для виплати вкладів населення. Мабуть, вони не спілкувалися з розлюченими громадянами-вкладниками, які, втративши нерідко останні кошти, можуть по шматочках рознести всі органи влади.

Давайте розуміти, що проблем у нашій бюджетній, фінансовій, банківській системах справді багато, але накопичились вони протягом десятиліть, а не створені особисто Гонтарєвою.

Давайте ж розуміти, що у нас війна, а це завжди величезна девальвація національної валюти країни, що захищається від сильного ворога. Дай Бог залишитися Україні незалежною, бо в іншому випадку гривня повністю обезціниться...

І, наостанок. Цей пост – антипопулістський. Мабуть, він вам не сподобається. Адже так легко "героїчно" й пихато кричати і писати про злодіїв та тупих керівників НацБанку. І, з іншого боку, надзвичайно складно утримувати фінансово-банківську систему і балансувати на тонкій грані між колапсом керованості, народними бунтами та повним знеціненням гривні.

Тарас Козак Тарас Козак , президент iнвестгрупи УНІВЕР
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram