ГлавнаяБлогиБлог Станіслава Куценка

Хто нагадає недобросовісним батькам про їх обов’язки?

Проблема неплати аліментів в Україні є досить гострою. На жаль, ніхто не може бути застрахованим від розлучення та в результаті від несплати аліментів. Саме тому Міністр юстиції України Павло Петренко став ініціатором Закону №7277 щодо посилення відповідальності за злісну несплату аліментів. У разі підписання Закону Президентом, вже у лютому неплатники аліментів відчують суттєві зміни.

Фото: bug.org.ua

Що це означає?

У Законі прописані новації, які запровадять жорсткі, але дієві заходи:

– заборона виїзду за кордон до повного погашення боргів зі сплати аліментів;

– заборона керувати автомобілем;

– заборона користуватися зброєю та полювати;

– 240 годин суспільно-корисних робіт на користь місцевої громади з направленням коштів на рахунок дитини (може застосовуватися багаторазово – до погашення заборгованості);

– скасування авансових платежів та зборів для батьків, які подають відповідний позов до суду;

– запровадження ефективних механізмів кримінального переслідування злісних неплатників аліментів.

За виконання судових рішень, у тому числі стягнення аліментів, відповідає державна виконавча служба. Столичне управління ДВС знаходиться за адресою: вулиця Виборзька, 32. З початку року державні виконавці Києва нагадали недобросовісним батькам про виконання їх обов’язків та забезпечили виплату на користь 13 097 дітей 81 мільйон гривень аліментів.

Нагадаю, що у 2017 році в Україні запрацювала автоматизована система виконавчого провадження. Це дає можливість в режимі реального часу отримати інформацію про невиконання майнових зобов’язань.

Частиною автоматизованої системи є Єдиний реєстр боржників. Сюди вносяться дані про громадян та компанії, які відповідно до рішень суду визнані боржниками і стосовно них відкрито відповідне виконавче провадження.

За статистикою Мін'юсту, в Україні є 600 тисяч виконавчих проваджень щодо призначення аліментів. Заборони на виїзд за кордон, кермування авто та мисливську зброю – ніяк не зачеплять тих, у кого нічого немає. Тим, хто не працює, не має жодного майна, і відповідно не платить аліменти – закон вручає мітлу і ви йдете заробляти гроші для дитини на вулицю. За рішенням суду, соціальні роботи мають тривати 120 або 240 годин. Мінімальна зарплата складає 3700 грн. Заборгованість має бути за шість місяців, а мінімальні аліменти будуть 800 гривень. Виходить 4800 грн.

Згідно з новаторствами закону той, хто живе з дитиною за рішенням суду, має право вивозити дитину за кордон на лікування, відпочинок чи навчання. Знову ж таки, якщо понад півроку інший батько не платить аліменти. Тому, якщо ви хочете брати участь у житті дитини - звітуйте у виконавчу службу про те, скільки ви заплатили грошей і коли. Колишні дружина чи чоловік може про це просто змовчати, а виконавча служба нараховуватиме місяців боргів.

Зараз виконавець може за 10 хвилин позбавити права виїзду за кордон. Але для оскарження інколи треба судитись кілька років.

І пам'ятайте, що для державного виконавця ваші борги - це частина його роботи.

Тож, якщо Ваші права утискаються та Вам потрібна правова допомога, звертайтесь до Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги у рамках проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!».

Станіслав Куценко Станіслав Куценко , юрист-експерт, доктор наук у галузі філософії права
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram