![](https://i.lb.ua/117/25/54d215d61230d.jpeg)
Про що йде мова? Інтенсифікуючи сільськогосподарське виробництво дуже часто нехтуються ґрунтозахисні заходи. Як наслідок – негативні зміни в ланцюгах екосистем, біологічного кругообігу, погіршується стан довкілля, що вкрай небезпечно для здоров’я людей.Більше того,у 2014 році 28 країн світу культивували біотехнологічні сільськогосподарські рослини. При цьому посівна площа під ГМО у світі збільшилася більш ніж в 100 разів у порівнянні з 1,7 млн. га у 1996 році до 181,5 млн. га в 2014 році.
Ще в 31 країні приймалися дозвільні рішення щодо регулювання біотехнологічних культур для імпорту, використання в якості кормів та продуктів харчування, вивільнення в навколишнє середовище тощо.
Україна, маючи сприятливі природно-кліматичні умови, може легко відмовитися від індустріалізованих методів агровиробництва та перейти на органічне землеробство, а про ГМО навіть і не думати. Ми маємо найбільшу територію в Європі і майже всі землі придатні для землеробства. Сукупно, це більше 41 млн. га сільгоспугідь, із них близько 8 млн. га відносно чистих ґрунтів.
![](https://i.lb.ua/048/41/56b0948a1f362.jpeg)
![](https://i.lb.ua/119/22/56b0876cc3367.jpeg)
Також у нас є досвід виробництва і застосування біозасобів, відтворення родючості завдяки застосуванню ґрунтозахисних технологій, органічних добрив, сидератів, зменшення внесення мінеральних добрив та пестицидів.
![](https://i.lb.ua/053/20/56b087a9ae6d5.jpeg)
Розвиток органічного виробництва відкриє для українського агропромислового комплексу ще ширші можливості, адже це крок до нарощування виробництва високоякісних продуктів харчування як для власних потреб, так і для перспективних зовнішніх ринків, адже увага світової громадськості до органічної продукції неухильно зростає.
Уже сьогодні експорт органічної продукції з України здійснюється в країни Європейського Союзу зокрема, Німеччину, Австрію, Польщу, Італію, Францію, Нідерланди, Данію, а також Швейцарію, США та Канаду.
Вітчизняний споживач теж не стоїть осторонь цієї тенденції, він стає обережнішим та вимогливішим при виборі продуктів харчування. Тому й не дивно, що чисельність фермерських господарств, які виробляють продукти органічного походження, невпинно зростає.
Основними видами органічної продукції, яка виробляється та споживається в Україні є: фрукти та овочі; зернові культури; м’ясо та молочні продукти; крупи та хлібобулочні вироби, а також дитяче харчування.
Проте наріжним каменем до розвитку органічного землеробства в Україні є врегулювання законодавчого поля.
Чинний Закон України «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини» у редакції від 03.09.2015 (зі змінами від 12.02.2015) належним чином не забезпечує розвиток органічного виробництва в Україні та суперечить діючим нормативним документам, які регламентують органічне виробництво в ЄС в частині неоднозначності положень щодо Правил органічного виробництва та обігу органічної продукції, порядку сертифікації органічного виробництва, здійснення державного нагляду (контролю) за діяльністю операторів органічного ринку, що викликало необхідність прийняття в 2016 році нової редакції цього Закону.
Міністерство аграрної політики та продовольства в рамках розроблення та підготовки проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини» у 2015 році залучило до обговорення широке коло експертів та учасників ринку, провівши 8 засідань робочої групи з питань вдосконалення законодавства і нормативно-правових актів у сфері органічного виробництва.
Мета нової редакції Закону дуже проста - забезпечити повноцінний та ефективний розвиток органічного виробництва у країні.
Говорячи про стратегічні напрямки розвитку аграрного сектору на період до 2020 року Міністерство аграрної політики та продовольства запропонувало такі основні індикативні показники розвитку органічного виробництва:
• зростання частки сільськогосподарських угідь, сертифікованих відповідно до органічних стандартів у 2017 році до 5 %, у 2020 році – до 7 %;
• збільшення кількості сертифікованих органічних товаровиробників, що займаються виробництвом молока, овочів, фруктів та лікарських рослин до 2017 року не менше, як у 3 рази, до 2020 р. - у 10 разів;
• зростання частки органічної продукції у 2017 році до 7%.
Впровадження подібних методів господарювання вирішить і ряд соціальних проблем, які мають місце останнім часом.
Це, насамперед, створення додаткових робочих місць у сільській місцевості, нових перспектив для малих та середніх фермерських господарств, нарощування експортного потенціалу органічної продукції, яка останнім часом користується зростаючим попитом у світі.
Переконаний, що Україна у короткостроковій перспективі може стати органічним кошиком світу. При цьому ставка робитиметься на раціональне господарювання, спрямоване на захист та покращення здоров’я і благополуччя навколишнього середовища. А це – майбутнє прийдешніх поколінь, бо земля не усе стерпить.