Нові віртуальні гроші

Події останніх днів у Верховній Раді в черговий раз зробили нас свідками «правди по-українськи»: ми всі мали змогу спостерігати як «провладна більшість» своїми руками «викопує боргову яму» для України. Мова йде про те, з якою оперативністю та з якими зусиллями «провладна партія» протягнула до розгляду пакет законопроектів щодо вдосконалення інституту фінансового векселя.

Фото: Макс Левин

Три дні поспіль всі опозиційні сили і, зокрема, фракція “УДАР Віталія Кличка”, голосували проти навіть включення до розгляду цих питань. Три дні поспіль ці 3 законопроекти з настирливістю, яку можна порівняти з наполегливістю донжуана у домаганні жінки, вносяться до порядку денного. І тільки в четверг, коли керівництво Партії регіонів назбирало по “монако” майже всіх своїх депутатів, таки вдалося включити ці бажані законопроекти до розгляду.

Історична довідка: парламент минулого скликання дозволив собі так званий «дембельський акорд», випустивши в обіг казначейські і банківські фінансові векселя, передбачивши, що це інструмент виконання зобов'язань, зобов'язань бюджету і банків.

А Парламент цього скликання хоче «підлити масла у вогонь» і прийняти закони, які дозволять фінансувати видатки з Державного бюджету або виплату зобов’язань не грошима, а векселями, які в нашій країні може і називаються векселями, але реально є папірцями. Крім того, даними законами передбачається, що Кабмін буде визначати перелік видатків, які можна профінансувати за рахунок випуску фінансових векселів. Тобто, як кажуть, “одним все - іншим нічого”: одному будуть гроші, а другому - папірці. А тепер здогадайтеся, у кого буде все... До того ж, це ще й чудовий гачок для тих, хто сьогодні має все, але завтра цього мати не буде. Ніхто не скасував ще у вихованні метод “батога і пряника”, яким довершено володіє Банкова.

Не заглиблюючись в економічні теорії, можна зазначити головне: бюджет може працювати виключно з грошовими коштами, а не папірцями, які нічим не підтверджені. Тому виникає досить риторичне запитання: для чого у такому випадку взагалі парламенту розглядати Бюджет, затверджувати бюджетний дефіцит, якщо поза рамками бюджету Уряд має змогу фінансувати свої видатки векселями? Адже уряду тепер не треба ламати голову, де позичити гроші, якщо є дуже простий спосіб фінансування видатків - просто не платити по своїм зобов'язанням. Або, краще сказати, - платити так званими векселями. Є заборгованість держави щодо повернення ПДВ – будь ласка, векселі в студію! При такій схемі великі та малі підприємства, які займаються експортом (а це, зокрема, усі металургійні та хімічні підприємства) у кінцевому варіанті замість того, щоб отримати обігові грошові кошти, які вони потім направлять на розрахунок з працівниками по заробітній платі і по всіх інших потребах, на закупівлю необхідної техніки та обладнання, будуть отримувати векселя, які фактично не мають ніякої підтримки. А тепер давайте на хвилиночку вдумаємось, про яку суму йде річ, адже заборгованість нашої держави перед підприємствами по поверненню ПДВ лише за перший квартал цього року склала близько 60 млрд. грн!

І справді, процес буде відбуватися в добровільному режимі, перед підприємствами буде стояти дуже простий вибір: або вони нічого не отримають, або вони отримають папірець, який можна продати з тим же ж словом «дискаунт» (знижка), тільки всі добре розуміють, скільки відсотків буде досягати, так звана, знижка і хто буде потім привласнювати ці кошти..

Що стосується банківських векселів, то взагалі дивує позиція Національного банку, бо по суті, ухвалюючи відповідні закони, ми дозволимо запуск в грошовий обіг нових віртуальних грошей.

Відкриття такої вкрай корумпованої схеми заробляння доходів буде мати небачені наслідки. І досить дивно чути про антикорупційну політику держави та посилену боротьбу з протидії корупції, коли проштовхуються такі інструменти, які відкривають широкий, зелений коридор для процвітання та легалізації корупції в Україні.

Досить прикро, що корупція вже давно стала формою нашого державного устрою, а не відхиленням…

Наталія Агафонова Наталія Агафонова , Народний депутат України
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram