Чи «дадуть» меру 12 років?

Під час проведення судових дебатів по справі ніжинського міського голови представник державного обвинувачення прокурор Віктор Євхименко просив суд призначити міру покарання в межах від 8 до 12 років позбавлення волі та негайному взяттю під варту. Також він зазначив, що вина мера у вимаганні та отриманні хабаря навіть не обговорюється, бо є повністю доведена. Предметом апеляції прокуратури є м’якість вироку по відношенню до самого Приходька. Окрім невідповідного терміну покарання, на думку прокуратури, суд першої інстанції проігнорував вимоги щодо позбавлення Михайла Приходька всіх рангів посадової особи.

Фото: Максим Билоусенко

Нагадаємо, що 9 листопада минулого року Новозаводський районний суд міста Чернігова засудив ніжинського мера до 6 років позбавлення волі з конфіскацією майна та заборонив йому займати керівні посади строком на 3 роки.

Київський підприємець, від якого мер і вимагав та отримав хабар, теж підтвердив свою позицію, викладену в апеляційній скарзі. Він наголосив на тому, що засуджений мер повинен повернути йому 40 тисяч доларів США, як обіцяв, а суд повинен призначити покарання в межах, що передбачає стаття 368 частина 3 Кримінального кодексу України, тобто від 8 до 12 років.

Адвокат засудженого мера у промові говорив про інквізицію і розвиток середньовічного суспільства, порівнюючи Приходька чи то з середньовічними відьмами, чи з жертвами сталінських репресій. Також адвокат неодноразово звертав увагу на покази свідків – підлеглих мера. На його думку, прямі підлеглі засудженого чиновника є нічим іншим як нейтральними свідками, а випадкові поняті є зацікавленими особами .Значними аргументами адвокат засудженого вважає покази депутата-бютівця Багрінцева, який заявляв про замах на життя міського голови, та мав стати кілером. Хоча достеменно всім відомо, що заява одіозного депутата не знайшла свого підтвердження у міліції.

Засуджений мер постійно читав роздруківку. Він стверджував, що злочину не вчиняв, а кримінальна справа, порушена заступником генпрокурора Кузьміним, є проти нього сфальшована. Приходька розповідав одвічні байки про те, що в місті існує безліч людей, які прагнуть усунути його від керівництва містом. Зокрема, Приходько відкрив присутнім нових прихованих прибічників свого заступника Олега Баранкова. Ними виявилися покійний Крутько А.М., та нинішній підлеглий мера Володимир Градобик. Не оминув засуджений і розмови про погрози, які надходили на його адресу ледь не зі всіх кінців світу. В черговий раз присутні слухали байки про тиск на нього з боку правоохоронців адже за словами Приходько проти нього вступили в зговір всі гілки української правоохоронної системи. Засуджений чиновник стверджував і те, що інший співучасник даної кримінальної справи, колишній підлеглий мера, вчиняв шахрайські дії прикриваючись його чесним ім’ям. Та й взагалі Приходько вважає себе невинуватим і, з його слів, жодних злочинів не вчиняв.

Після недовгих за часом дебатів Суд пішов у нарадчу кімнату і призначив проголошення вироку на вівторок 19 березня о 9 годині ранку.

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram