Прецедент Колмогорова стосується всіх, хто причетний до АТО

Рік тому Приморський суд Маріуполя, попри відсутність прямих доказів, оголосив вирок у вигляді 13 років ув’язнення воїну АТО, прикордоннику, старшому солдату Сергію Колмогорову.

Його звинувачують у навмисному вбивстві, яке сталося у розпал бойових дій, у 2014 році. Відповідно наших даних, під окупованим Новоазовськом військові застосували зброю для затримання осіб, які не виконали вимог на зупинку та намагалися втекти на автомобілі.

Фото: Александр Рудоманов

Ця справа викликала безпрецедентний резонанс у колах ветеранських організацій, постраждалих від війни на Сході, волонтерів та всіх, хто причетний до оборони наших із вами кордонів. ЄвроОптимістів, як і громадськість, бентежить той факт, що в основу цієї справи лягли свідчення особи, котрій прикордонники запідозрили у сприянні російським диверсантам, ці свідчення ця особа надавала, перебуваючи на території країни-агресора шляхом з'єднання по Skype. І по справі немає інших ґрунтовних підтверджень вини прикордонника.

Справа Колмогорова стосується всіх, хто причетний до АТО та захищає незалежність України. З огляду на те, що проти нас Росією розв'язана неоголошена війна, потрібно розуміти, що вирок Колмогорову може стати поганим прикладом для всіх наших військових, які будуть виконувати або не виконувати наказ під час бойових дій.

Позиція ЄвроОптимістів

На думку ЄвроОптиміста Тараса Пастуха, судді у прифронтових регіонах через особисті інтереси почали діяти в інтересах бойовиків, намагаючись посадити у в'язницю військовослужбовців, які безпосередньо захищають кордони України. Діючи за схемою, обкатаною на солдаті Колмогорові, можна посадити кожного учасника АТО — за вбивство, шкоду майну і стрілянину в публічному місці.

Також він зазначив, що це не поодинокий випадок, військова прокуратура замість того, щоб саджати диверсантів, військових формувань, які воювали проти України, фактично, за законами мирного часу притягує до відповідальності людей, які стоять на сторожі наших кордонів.“Цей кримінальний вирок, може стати не єдиним, тому що сьогодні Військова прокуратура інтенсивно розслідує такі кримінальні справи проти військовослужбовців, а не проти тих, хто сюди закликав Росію. Сьогодні виявляється, що хлопці, які зупиняли агресію Путіна, зупиняли його прибічників на сході та застосовували зброю, не мали на це права, за твердженням військового прокурора та вище названих судів”, - підкреслив Тарас Пастух.

На сьогодні, більше півтори сотні військовослужбовців проходять під статтею умисне вбивство. Це питання та інші ЄвроОптиміст Ігор Луценко та група підтримки Сергія Колмогорова обговорили з Генеральним прокурором України Юрієм Луценко. Вони пішли з’ясувати, чому сьогодні на суд не з’явилася сторона обвинувачення, через що і було перенесено засідання.

Так, ЄвроОптиміст Ігор Луценко заявив, що генеральна прокуратура має зайняти державницьку, правову позицію і забезпечила повторний судовий процес. “Наразі необхідно вжити всі необхідні заходи для об'єктивного розслідування і встановлення істини у справі прикордонника” - підкреслив депутат.

Вимоги ЄвроОптимістів

Прикордонники стверджують, що на вимогу зупинитися для перевірки документів водій підозрілого автомобіля не відреагував, збільшив швидкість і пішов на прорив. Його не зупинили навіть попереджувальні постріли вгору. Тому загін отримав наказ від командира блокпоста діяти згідно з інструкцією – відкрити вогонь по автомобілю на поразку.

Тут слід наголосити на тому, що прикордонник Колмогоров виконував наказ командира, як відомо, за відмову виконати наказ передбачено 8 років обмеження волі. Фактично, у справі військова прокуратура керується політикою подвійних стандартів, коли сторона обвинувачення не може об'єктивно оцінити рівень законності дій солдата.

У кінцевому підсумку, виходячи з військової обстановки, на сьогодні слід провести військово-тактичну експертизу. Без цього звинувачення проти Колмогорова абсолютно не враховує реалій війни. Саме тому ЄвроОптимісти вимагають скасувати вирок і закрити провадження через недопустимість доказів на котрих базувався вирок.

Міжфракційне об'єднання «ЄвроОптимісти» Міжфракційне об'єднання «ЄвроОптимісти» , Об’єднання депутатів Верховної Ради із фракцій «Батьківщина», «БПП», «Народний фронт», «Самопоміч» та позафракційних
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram