Щодо розширення повноважень Національної гвардії України

Ми, депутати МФО «Єврооптимісти», закликаємо усі парламентські сили відхилити законопроект № 6556 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення правових засад діяльності Національної гвардії України (НГУ)».

Фото: ngu.gov.ua

Ми вважаємо, що запропоновані в законопроекті норми в небезпечній мірі концентрують владу в Міністерстві внутрішніх справ України. Так, законопроект №6556 пропонує передати МВС частину функцій Міноборони з управління Національною гвардією під час протидії тероризму і виконання бойових завдань в зоні бойових дій, а також значно розширити повноваження Нацгвардії не тільки в зоні АТО, але і на мирній решті території України із можливістю застосовувати сили та зброї. Законопроект пропонує поставити на озброєння Нацгвардії майже усі види озброєння, в т.ч. важке, а також надати військовослужбовцям Нацгвардії повноваження застосовувати силу та вогнепальну зброю без чітко визначених умов.

Також цей аконопроект пропонує наділити Національну гвардію України фактично поліцейськими повноваженнями з охорони громадського порядку. Ми наполягаємо, що це є неприпустимим, оскільки НГУ першочергово є військовим формуванням, і станом на зараз виконує лише допоміжну для поліції функцію. Більше того - надання можливості складати протоколи про адміністративні правопорушення перетворить НГУ на аналог ППС (Патрульно-постової служби міліції), служби, яка славилась своєю корумпованістю та некомпетентністю в плані забезпечення вуличного правопорядку.

Зауважимо, що законопроект пропонує також наділити Національну гвардію більшим обсягом повноважень, ніж є в Національної поліції. Пропонується, щоб під час мирних зібрань нацгвардійці мали можливість застосовувати силу просто у випадку, коли учасники зібрань “скорочують мінімальну безпечну відстань” між ними. Тобто у випадку, коли учасники зібрань навіть не вчинили правопорушень. Вважаємо, що після Революції Гідності внесення таких пропозицій в парламент є неприпустимим!

Ми нагологошуємо, що пропозиції законопроекту № 6556 щодо надання МВС і Нацгвардії функції контролю за видобутком корисних копалин, насамперед, бурштину є неприпустимими. Використання Нацгвардії супроти бурштинокопачів призведе до збільшення насилля та  великої кількості жертв. Також маємо підозру, що дане нововведення має на меті зміну “кришування” нелегального бізнесу з місцевого на центральне.

Таким чином, ми,  депутати МФО «Єврооптимісти», вважаємо даний законопроект не лише є обмеженням  прав та свобод громадян, а й серйозною загрозою конституційному ладу України. У такий важкий для нашої країни час посягання на права та свободи, шляхом мілітарізації правохоронної діяльності наближує нашу вітчизну до агресорів з Кремля і віддаляє від провідних демократій цивілізованого світу. В країні де переміг Євромайдан не може бути такого свавілля над правами людини!

Зазначимо, що невелика частина вдалих норм законопроекту № 6556 може бути реалізована у вигляді окремого законопроекту, який ми готові реєструвати разом з авторами законодавчої ініціативи.

Міжфракційне об'єднання «ЄвроОптимісти» Міжфракційне об'єднання «ЄвроОптимісти» , Об’єднання депутатів Верховної Ради із фракцій «Батьківщина», «БПП», «Народний фронт», «Самопоміч» та позафракційних
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram