Спецтема
Календар українського мистецтва

4 червня. Владислав Городецький

4 червня 1863 року народився Владислав Городецький. Походить із польської шляхетської родини. Місце народження – село Шолудьки (тепер Немирівський район Вінницької області). На його архітектурні смаки, вважають дослідники, вплинула архітектура шляхетських палаців Поділля, серед яких пройшло його дитинство, міське середовище Одеси, де Городецький вчився в реальному училищі при лютеранському храмі святого Павла, і палацовий Петербург, де він отримував освіту в Академії мистецтв.

Мавзолей Потоцьких в селі Печера.

Лешек Дезидерій Владислав Городецький (так звучить його повне ім’я) був не тільки талановитим архітектором, він був підприємливим чоловіком, який міг повернути на свій бік і фортуну, і впливових багатих замовників, а також ексцентриком і франтом, оригінальною людиною з купою захоплень і пристрастю до новинок технічного прогресу. Завдяки сукупності цих його якостей, сміливості і оригінальності, архітектурні споруди Городецького в Києві стали перлинами міста, і не тільки в Києві.

Прибутковий будинок Л. Бендерського на Великій Васильківській, 25

Першу практику Городецький мав ще під час навчання – будував гімназії та училища в Умані і Черкасах. Коли перебрався до Києва, проектував усе, на що траплялися замовлення – родинні усипальні, цукровий завод, шлюзи, каплиці, лікарні, стайні, каналізаційні мережі. Перше визнання до амбітного архітектора прийшло після побудованих за його проектами павільйонів графів Юзефа та Костянтина Потоцьких в «мисливському» та неоренесансному стилях для Київськоїсільськогосподарської та промислової виставки, яка відкрилася в 1897 році на Черепановій горі. В цей самий час він бере участь в конкурсі на розпланування садиби Мерінга – зараз це вулиці Городецького, Заньковецької, Станіславського, Ольгінська та площа І.Франка, і спільно з архітекторами Шлейфером та Брадтманом забудовує район, який сучасники називали «київським Парижем». Зокрема, його розробки – це меблева фабрика Й. Кімаєра з фешенебельним салоном-магазином (зараз - Міністерство юстиції України) та будинок товариства «Работник» (зараз - житловий будинок № 11 на вул. Городецького).

Будинок актора (колишня караїмська кенаса).

Городецький жонглював стилями і елегантно вписував у київські ландшафти і вишукану караїмську кенасу в мавританському стилі, і Міський музей(зараз НХМУ, «музей з левами»), стилізований під античний храм, і рафінований готичний костел Святого Миколая.

Костел Святого Миколая.

Модний архітектор був людиною світу – він надзвичайно багато подорожував, а його пристрасть до мисливства заводила його то в Афганістан, то в Алтай, в Африку, в Західний Сибір, і наслідок цього захоплення - не тільки сажковий павільйон і мисливський тир, побудовані в Києві, не тільки книга «В джунглях Африки. Щоденник мисливця»(1914), не тільки прикрашені мисливськими трофеями інтер’єри його будинків, але й знаменитий «Будинок з химерами», який зараз використовується як Будинок прийомів Адміністрації Президента. Гоноровий поляк вирішив побудувати такий будинок для себе і своєї родини, якого ще ніхто не бачив не тільки в Києві, але і в цілому світі. Побудований на крутому схилі, він мав три поверхи з вулиці та шість із двору, кубічні форми будинку прикрашені скульптурним бестіарієм, виготовленим із цементу постійним партнером Городецького, італійським скульптором Еліо Сала. На першому поверсі, в найкращій квартирі (№3) жила родина Городецького, інші квартири здавалися в оренду, тобто функціонально це був прибутковий будинок.

"Будинок з химерами"

З приходом більшовиків Городецький з дружиною емігрував до Польщі, де також залишив по собі помітну архітектурну спадщину, а в 1928 році він прийняв пропозицію американської компанії «Генрі Улен і Ко» обійняти посаду головного архітектора «Синдикату зі спорудження перських залізниць» у Тегерані, і встиг зробити там залізничний вокзал у Тегерані, палац для шаха, готель і театр. У січні 1930 року Владислав Городецький помер від серцевого нападу в Тегерані і похований на цвинтарі Долаб.

Національний художній музей України.

Про життя і архітектурну діяльність Городецького, крім наукових і популярних книг та альбомів, написано захопливий роман - «Місто з химерами», автор Олесь Ільченко.

 

Пам'ятник Городецькому в Пасажі(Київ), скульптори В.Щур, В.Сівко.

Український арт-календар Український арт-календар , Спецпроект з історії українського мистецтва
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram