ГлавнаяСпорт

Фінальна розв’язка: наближення

Цікавим видався тур в українській лізі: аутсайдери відібрали несподівані очки у команд з першої половини таблиці («Іллічівець» – у «Ворскли», а ФК «Харків» у «Карпат»), відповідно боротьба за виживання стала ще гострішою. Водночас загострилася і битва за українські місця в Лізі чемпіонів та в Кубку УЄФА.

Фінальна розв’язка: наближення
Фото: УНИАН

Запорізький «Металург», обігравши вдома донецький «Шахтар», майже наздогнав «Ворсклу» та тезок з Донецька у гонитві за право виступати у єврокубках. Харківський «Металіст», котрий таки дотиснув «Дніпро», знову вирівняв свої позиції з «гірниками» у прагненні розпочати новий сезон у кваліфікації найпрестижнішого клубного турніру континенту. Запорізький «Металург» справив непогане враження і у матчі з київським «Динамо» двома турами раніше: зіграти бодай внічию клубу Дворецького завадив елементарний брак майстерності форвардів і похідна від нього нестача фарту. Однак матч з «шахтарями» показав, що команда вміє вести гру і проти фаворитів української ліги, особливо якщо зважити на той факт, що один з двох грандів аж надто нестабільний цього сезону. «Шахтар» Луческу зразка 2008-2009 років може видати «супергру», а через 2-3 дні не буде схожим навіть на свою тінь. Насичений календар аж ніяк не може бути виправданням: в такому режимі грають амбіційні європейські клуби, з якими прагне зрівнятися дітище Рината Ахметова. Те, що у Донецьку зібрано найбільшу когорту українських талантів і найдорожчих на наших теренах легіонерів, – факт беззаперечний. Тому той факт, що, віддаючи достатньо енергії на єврокубковій арені, «гірники» потім не можуть на відповідному рівні провести матч в Україні, викликає подив і нерозуміння. Відчуття здивування посилюється, коли зважити на те, що попередній матч в Кубку УЄФА відбувся за 17 днів до гри у Запоріжжі, попередній тур Прем’єр-ліги – за 14 днів, і лише від матчів збірних, у складі яких зіграло семеро «гірників», згадану гру проти Запоріжжя відділяли три повних дні! Тобто за два тижні це була лише друга гра для п’ятьох гравців і третя – для інших двох. Решта ж готувалася разом, проводила контрольні ігри, щоб підтримати відчуття насиченого графіка. І що, невже чемпіонам країни не вистачило мотивації?

До закінчення чемпіонату України залишається ще вісім турів і, можливо, Луческу вдасться фінішний ривок, до того ж календар – цілком прийнятний. У квітні-травні «Шахтарю» треба буде зустрітися з «Арсеналом», «Чорноморцем», ФК «Харків» і «Таврією» вдома, а з чотирьох гостьових матчів один у рідному місті, просто не на своїй арені, – проти «Металурга», два – проти середняків «Кривбасу» і «Зорі», а заключний матч внутрішнього сезону гірники зіграють у Києві. «Динамо» на той час, якщо його, звісно, не спіткає якийсь страхітливий провал, уже буде чемпіоном, хоч програвати принциповому супернику на своєму полі, до того ж у званні «золотого» медаліста, означає зіпсувати свято. А для «шахтарів» це може бути важливий матч у контексті боротьби за Лігу чемпіонів. Порівняємо календар «гірників» і «Металіста»: вдома харків’яни приймають «Карпати», обидва «Металурги» та «Кривбас». Ігри на виїзді: принциповий з «Ворсклою», потім «Арсенал», «Чорноморець» і матч у нейтральних Сумах проти земляків з ФК «Харків». «Календарик» з підтекстом і з можливими підводними рифами, але вперше стати «срібним» цілком Мирону Маркевичу до снаги. Виснажити може лише боротьба за Кубок України, в якому єдиний півфінальний матч «Метал» зіграє вдома проти «Ворскли» 22 квітня – на четвертий день після очного протистояння клубів у Лізі. Такий вже цей сезон – якщо випадають матчі в одних і тих же суперників у різних турнірах, то вони просто мусять відбутися один за одним.

Що ж стосується суперечки за путівки на Кубок УЄФА, яких цього сезону за підсумками чемпіонату у нас може бути 2 або 3 (залежно від результатів Кубка України)… Щоб було зрозуміло: якщо фіналісти Кубка України водночас посядуть перше і друге місце в українській прем’єр-лізі, то вони обоє гратимуть у Лізі чемпіонів, а команди, що посядуть у вітчизняному чемпіонаті місця з 3 по 5, стають пропускними у Кубок УЄФА. Якщо ж переможець Кубка або фіналіст не посяде лігочемпіонівського місця, то він гратиме в Лізі Європи (наступнику Кубку УЄФА), вступаючи у боротьбу найпізніше, а ще два представника від України визначатимуться за місцями, зайнятими у чемпіонаті.

Приємно, що із збільшенням представництва в Європі зросло і число претендентів на омріяні місця. «Металурги» донецький і запорізький, полтавська «Ворскла» – один із цієї трійки вочевидь буде зайвим. Цікаво, що усі троє на фінішному відрізку зустрічаються між собою: при цьому полтавці обидва матчі з принциповими конкурентами проведуть на їхніх полях, самі ж «Металурги» очно зустрінуться у передостанньому турі у Запоріжжі.

Загалом вихід сезону на заключний відрізок обіцяє нам чимало цікавого: тут і перший за останні роки фінал національного Кубка, де буде лише хтось один із пари «Динамо»- «Шахтар», тут і можлива зустріч українських команд у півфіналі єврокубка... Тому – всі на стадіони! Підтримаймо своїх улюбленців!

Олександр ГливинськийОлександр Гливинський, спортивный обозреватель
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram