ГлавнаяСпорт

Джузеппе Маротту: «Сьогодні футбол – це великий бізнес»

Футбольного функціонера Джузеппе Маротту жадають бачити у своєму штабі провідні клуби Апеннін. Він у клубному менеджменті уже понад 20 років – виконавчим директором клубу «Варезе» став у 29 років. Потім він керував «Монцом», «Комо» і «Равенною», вивів у Серію А «Венецію». Після цього успіху Маротта два сезони був менеджером в «Аталанті», яка під його керівництвом била клубні рекорди за очковими показниками. І нарешті в 2002 році отримав запрошення працювати у «Сампдорії», яка тоді виступала у Серії В. Перший же сезон із Мароттою на чолі і тренером Новелліно команда закінчила на другому місці і повернулася в еліту. З того часу Джузеппе Маротта – незмінний виконавчий директор генуезького клубу. Завдяки його зусиллям влітку 2007 року до Генуї з Мадрида переїхав зоряний і скандальний Джузеппе Кассано. З розмови про цей трансфер і розпочалося інтерв‘ю Джузеппе Маротти «Лівому берегу». 

Джузеппе Маротту: «Сьогодні футбол – це великий бізнес»

Перш за все хотілося б зробити вам комплімент за вміло проведений півтора роки тому трансфер з Антоніо Кассано. Поділиться секретом, як вдалося переконати гравця переїхати в Геную?

Допомогли обставини: Кассано в Мадриді почувався не дуже добре, стабільного місця в «основі» не було. Відтак у Генуї він отримував те, чого йому бракувало. Ми взяли його в оренду, зарплату Кассано отримував за своїм контрактом у «Реалі». А після року перебування у «Сампі» ми змогли домовитися з Мадридом і забрали його безкоштовно. Оскільки Антоніо не вписувався у схему «Реалу», платити йому надалі вони не хотіли, ми вирішили це питання на користь гравця, і з минулого року він повноцінно став власністю «Сампдорії». З «Реалом» залишилася одна умова: якщо ми продамо Кассано в інший клуб за суму, більшу за ?10 млн., ми повинні віддати мадридцям ?4 млн. На сьогодні мінімальна вартість гравця ?20 млн. і вище, тому королівський клуб все ще зберігає можливість отримати відступні за форварда.

Чи правда, що «Ювентус» робив вам пропозицію щодо купівлі Кассано?

Туринський клуб достатньо зацікавлений, але не лише «Юве» – ще «Інтер» та кілька клубів хотіли б мати Антоніо.

Коли ви будете готові розглядати питання продажу гравця? Чи уже зараз працюєте над цим?

До відкриття трансферного вікна, себто до кінця червня, продаж неможливий. Однак поза тим у нас є проект щодо того, як утримати Кассано, деталі якого я б не хотів зараз розкривати. Може статися так, що він залишиться у «Сампі» на багато років.

В іншому разі, без такого гравця як Кассано, буде важко претендувати на найвищі місця у Серії А. А це відповідає вашим амбіціям як функціонера – не лише продавати гравців, а просуватися вище по турнірній таблиці.

Точно. Наразі ми визначаємо програму подальшого розвитку клубу, яку ми розробимо до кінця сезону: якщо команда вийде на рівень постановки і відповідно досягнення амбіційних цілей – і у в чемпіонаті, в єврокубках, то ми зробимо все, щоб Кассано залишився. Якщо ж цілі будуть більш скромними, то Кассано буде проданий.

Скільки висококваліфікованих футболістів треба придбати, щоб команда могла претендувати на місце в Лізі чемпіонів у найближчий рік–два?

Четверо–п‘ятеро гравців.

Який бюджет таких покупок за нинішніх економічних умов?

Загалом ?20–25 млн.

Тепер, коли неймовірно підскочили ціни на футболістів, чи стало складніше переконувати гравців грати за «Самп»?

Ви знаєте, у нас різні клуби. Скажімо, «Інтер», «Мілан», «Ювентус» і «Рома» щороку витрачають на зарплатню гравцям ?200 млн. без податків, а у «Сампдорії» щорічний фонд зарплатні становить ?40 млн. Все просто: у кого більше грошей, той може купити сильніших гравців.

Тобто треба лише ліквідувати відставання у ?160 млн. – і ти переможець?

Останні 10 років у нас є лише три стабільних претенденти на «скудетто» – «Мілан», «Юве» та «Інтер»! Вони ж вдало грають і у Лізі чемпіонів. Відповідно 70% всіх медіаправ розподілено між цими трьома. Знову ж таки, той, хто має найбільше інформаційне забезпечення, має найбільше можливостей заробляння коштів на футболі. (У сезоні 2008–2009 «Мілан» отримав від продажу телеправ і комерційної діяльності ?209,8 млн., «Сампдорія» – ?42 млн. – «Лівий берег»).

Багаті клуби заробляють найбільше. Це замкнуте коло можна розірвати?

На сезон–2010/11 передбачається введення постанови про зрівняння прав клубів Серії А на трансляції, після чого у трійки клубів не мало б уже бути монополії на медіапростір. Його мають розподілити, враховуючи інтереси усіх клубів, але все одно більший попит матимуть «Мілан», «Інтер», «Юве», і подолати це дуже складно.

Ви добре обізнані з рівнем футболу в Україні?

Я знаю ваш футбол дуже добре. Останніми роками українські клуби і збірна постійно на виду. Це правда, що прийшов новий капітал і у вашій лізі багато іноземних гравців, але, я вважаю, на сьогодні дуже важливо створити школу юнацького футболу – щоб вирощувати своїх вихованців.

Ви спостерігаєте за українським чемпіонатом з тим, щоб запросити талантів до «Сампдорії»? 

В українській лізі є дуже непогані гравці, які могли б бути корисними і для «Самп», і для всього італійського футболу, але зараз ваші дуже сильно підняли ціну. Тому українські футболісти занадто дорогі. Я чудово пам’ятаю операцію, коли Шева перейшов до «Мілану» – це один із найбільших трансферів «Мілана» за всю історію клубу!

Тоді «Мілан» купив Шевченка за великі гроші. Переплатив чи недоплатив?

Вважаю, що та сума ($25 млн. – «Лівий берег») повністю відповідала вартості гравця і його перспективам. Звісно, був певний ризик – він завжди є – проте цифри відповідали тому, скільки дійсно коштував гравець. І, як бачите, через сім років «Мілан» продав Шевченка «Челсі» за ?46 млн., вигідно вклавши гроші.

Чи можете ви погодитися із твердженням, що найбільша увага клубних скаутів прикута до юних гравців, адже найперспективніша тактика – за малі гроші купити талановитого гравця?

Селекціонери справді спеціально їздять на юнацькі турніри за кордон – спостерігати за одним–двома талановитими гравцями, щоб згодом їх придбати. Єдине виключення – ринок англійських молодих гравців, що є закритим для іноземців. Скауту не з Островів подивитися на талановитих англійців майже неможливо. Щодо інших країн – проблем не має, дивися і випереджай конкурентів!

Англійці своїх талантів оберігають, захищають від скаутів з-за кордону. Може, і в Італію закрити доступ чужим?

Як на мене, дуже правильна ініціатива Платіні відносно того, щоб всі молоді гравці віком до 21 року в межах Євросоюзу залишалися в клубах своєї країни до того часу, коли вони зможуть претендувати на місце в основному складі. До 21 року їм буде заборонено переїжджати за кордон, лише по країні. Адже виник уже не один скандал з цього приводу. Відтак я повністю підтримую ініціативу президента УЄФА: молоді гравці мають залишатися в межах своєї країни!

У вас була пропозиція від «Ювентуса» – зайняти таку ж посаду…

Зараз я нікуди не хочу переходити. «Сампдорія» – це моя спільнота, мій дім, у мене є свої проекти, які я хочу реалізувати у Генуї.

Для початку ви б хотіли довести «Сампдорію» до «скудетто»?

Це не просто бажання, це моя мрія! Але навіть якщо ти маєш класну команду, гарних гравців, ти все одно залежиш від грошей, бо треба придбати одного-двох гравців, які б відповідали ідеалу команди, що може виграти «скудетто». Єдиний раз, коли ми перемагали, у нас була зіркова команда, в яку входив нинішній тренер вашої національної команди Михайличенко.

Тоді можна було розірвати замкнуте коло. А тепер?

Сьогодні – неможливо. Сьогодні футбол – це великий бізнес, а в ті роки гра не була такою комерціалізованою, як зараз.

Який український гравець зараз найталановитіший?

Мені важко сказати, я пам‘ятаю окремі імена, але назвати їх такими ж талановитими, як свого часу Шевченко, я не можу. Таких зірок просто немає зараз в українському футболі.

Ваша трійка найцінніших гравців в Європі.

Мессі – для мене №1 у світі, Дрогба – другий… і Пато. Ось ті гравці, які можуть вирішити долю гри, можуть вибухнути і показати всім, що вони найкращі. Пато – лише 19.

Але Пато і Дрогба – гравці завершення атаки, а Мессі, Кріштіану Рональду, той же Джерард можуть самі створити гольову ситуацію і не лише для себе, а й для команди…

Так, це різні гравці. Але я даю найбільшу перспективу цим гравцям. Найбільше Мессі і Пато, котрому ще не було і 18 років, а за нього вже заплатили ?22 млн.

З усіх перелічених найбільше ви б хотіли придбати Мессі і Пато?

Мої б воля і гроші - купив би усіх!

Президенти прагнуть встановити обмеження у вигляді ліміту на трансферні ціни. На ваш погляд, чи можливо зупинити ріст цін на футболістів?

Вже багато разів це намагалися зробити і завжди без успіху. Одного дня приходить новий багатій з купою грошей і однією покупкою завалює весь стабілізаційний процес. Наприклад, «Манчестер Сіті». Це неможливо зупинити!

Деякі старші люди кажуть: «Я не дивлюсь футбол, він став комерційним і тому нецікавим». Ви теж бачили футбол до ери комерціалізації, у вас не виникає ностальгії за футболом як видом спорту?

Ностальгія, звісно, є, підтвердження – фотографії, які висять у мене в кабінеті. Там зокрема Джанні Рівера… Але нічого не зміниш: якщо раніше все вирішували людські якості, то тепер прийшов бог грошей і все змінив. Як на мене, неможливо повернутися до минулого, далі може бути ще гірше, тобто все ще більше залежатиме від грошей.

Олександр ГливинськийОлександр Гливинський, спортивный обозреватель
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram