ГлавнаяПолитика

Конгрес імені Зеленського

Володимир Зеленський любить обирати ефектні і промовисті локації для своїх промов. Не так давно свою пресконференцію за підсумками двох років на посаді він провів у ангарі «Антонова», на тлі недобудованих лайнерів. А от перший з'їзд Конгресу місцевих та регіональних влад – нового дорадчого органу при президентові України, який має стати майданчиком для спілкування з місцевим самоврядуванням і певною противагою Асоціації міст України, яку очолює Віталій Кличко, пройшов на території недобудованого Палацу спорту у Хмельницькому – на об'єкті «Великого будівництва». Що, очевидно, мало вкотре нагадати мерам, що, попри децентралізацію, центральна влада має величезні ресурси, щоб покращити інфраструктуру міст.

Недобудований Палац спорту у Хмельницькому
Фото: Андрій Оленін
Недобудований Палац спорту у Хмельницькому

LB.ua побував на заході і дізнався, що думають мери про новий формат, чому на з'їзді не було Віталія Кличка і як Володимир Зеленський хоче стати хрещеним батьком децентралізації.

Фото: president.gov.ua

Чому Хмельницький?

Місцем для з'їзду було обрано місто Хмельницький у центральній частині України. Його мер Олександр Симчишин на минулих виборах набрав 86% підтримки – це найбільший показник серед очільників обласних центрів. До речі, у Хмельницькому минулого року під час локдауну Володимир Зеленський пив каву з мером у кафе, за що був оштрафований на 17 тисяч гривень.

Фото: Андрій Оленін

Дивний склад учасників

На конгрес від кожної області делегували п’ятьох представників: міського голову обласного центру, голову міської та сільської громад, голову РДА та районної ради. Кандидатів добирали облдержадміністрації. Часто їх просто повідомляли, що мусять там бути. Не в усіх навіть питали, тоді як у кожній області по 50-60 громад і від трьох до восьми районів.

Відкриття Конгресу місцевих та регіональних влад у Хмельницькому
Фото: Андрій Оленін
Відкриття Конгресу місцевих та регіональних влад у Хмельницькому

Від таких областей, як Вінницька, де «слуг народу» на місцевому рівні не так багато, відправили  відразу трьох представників політсили: двох голів громад і голову РДА, який одночасно є депутатом обласної ради.

Тим часом у Черкаській області представники громад голосували за кандидатів, які в підсумку поїхали до Хмельницького.

Присутності в делегаціях голів райрад і РДА не зрозуміли багато голів громад. Адже райради фактично не мають повноважень, а тому, на думку голів ОТГ, повинні передати їм майно і саморозпуститись.

Але одним із питань порядку денного конгресу було саме фінансування районних рад.

Під час Конгресу місцевих та регіональних влад
Фото: president.gov.ua
Під час Конгресу місцевих та регіональних влад

«Ми не будемо їх фінансувати», – заявив голова Чортківської міської громади в Тернопільській області Володимир Шматько.

Поява серед делегатів голів РДА теж викликала питання. Багатьох обурило, що чиновники, представники вертикалі президента, матимуть таке саме право голосу, як і обрані народом голови громад.

Ще одне дискусійне питання – непропорційне представництво делегатів конгресу: області з великою кількістю населення делегують стільки само, скільки й з малою.

В ОПУ обіцяють надалі ротувати делегатів конгресу.

Президент і самоврядування

Під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад його секретар, заступник голови ОПУ Кирило Тимошенко розповів про створення Офісу місцевого самоврядування, де «представники громад можуть звернутись зі своїми проблемами в усній чи письмовій формі або просто попити кави - і їх сконтактують напряму з міністерством, яке їхнє питання вирішить».

Заступник голови ОПУ Кирило Тимошенко
Фото: president.gov.ua
Заступник голови ОПУ Кирило Тимошенко

Також створено президію Палати місцевого самоврядування Конгресу. Її очолив мер Львова Андрій Садовий. Його заступниками стали міський голова Дніпра Борис Філатов і мер Житомира Сергій Сухомлин. Також до президії увійшов виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.

Ця президія буде збиратися в Офісі президента України раз на місяць і висловлюватиме свої пропозиції та зауваження щодо тих чи інших питань.

«Звичайно, такий майданчик потрібен. Дуже добре, що буде можливість доносити свої ідеї напряму до президента. Те, що обрали у президію Андрія Садового й Олександра Слобожана – це велика перемога. Вони точно зможуть донести всі наші побажання», – каже мер Маріуполя Вадим Бойченко.

Чи ефективним буде конгрес - покаже час. На думку Андрія Садового, він буде ефективним, якщо на ньому вирішуватимуть питання.

Андрій Садовий
Фото: president.gov.ua
Андрій Садовий

«Я за життя брав участь у багатьох конгресах, частіше за все вони перетворювались на "просто поговорити і все". Нам потрібно, щоб на цій платформі ми вирішували проблеми, тоді буде сенс. Ми повинні перейти від форм диктату до форм співпраці. Якщо в рамках конгресу ми збудуємо таку взаємодію, щоб почули всі громади... Ми повинні не конкурувати між собою, а об'єднатися і конкурувати зі світом. Я покладаю надії на конгрес, але за однієї умови: не буде диктату, не буде старших і молодших, а всі громади будуть рівні», – говорить Андрій Садовий.

Уже у вівторок у Дніпрі відбудеться засідання другої палати Конгресу місцевих та регіональних влад, на яке своїх представників делегують голови ОДА та обласних рад.

Фото: president.gov.ua

Андрій ОленінАндрій Оленін, журналіст
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram