ГлавнаяПолитика

Без БПП, зате з «Опоблоком». У парламенті з’явилася нова «широка коаліція»

У четвер Верховна Рада так і не змогла переобрати Центральну виборчу комісію. Фракція БПП влаштувала демарш, відмовившись брати участь у роботі парламенту, а решта парламенту натомість продемонструвала неабияку консолідацію та сформувала неформальну коаліцію без найбільшої фракції ВР. Детальніше – в тексті LB.ua.

Фото: solydarnist.org

Демарш

Станом на ранок четверга фракції коаліції так і не змогли досягнути домовленостей щодо ЦВК. Зокрема, не вирішили, що робити з чотирнадцятим зайвим кандидатом у комісію. Та навіть якщо ж забути про «зайвого», запропонований президентом список кандидатів, на думку «фронтовиків» та опозиційних депутатів, надмірно посилює позиції глави держави у ЦВК: аж семеро претендентів так чи інакше пов’язані з його оточенням.

Попри це керівництво БПП прийшло в парламент у рішучому настрої. У президентської фракції не було сумніву: ЦВК вдасться переобрати вже у четвер. Окремі співрозмовники LB.ua у керівництві БПП навіть стверджували, що напередодні ввечері «фронтовики» погодилися на умови президентської команди. Втім, позиція «Народного фронту» насправді залишилась незмінною: голосування не відбудеться.

У підсумку голова Верховної Ради Андрій Парубій поставив питання ЦВК на рейтингове голосування. Щоб бува не вийшло так, що за звільнення теперішніх членів ЦВК парламент проголосує, а нових обрати не зможе: таким чином вибори, що мають відбутись наступного року, опинилися б під загрозою.

Після рейтингового голосування стало зрозуміло: переобрати ЦВК не вдасться.

Спікер запропонував відтермінувати питання до досягнення остаточних домовленостей. Однак у БПП йти на жодні поступки не захотіли.

Після виступу Парубія, голова фракції БПП Артур Герасимов вийшов у кулуари до журналістів і заявив: президентська фракція покидає ранкове засідання.

Артур Герасимов
Фото: solydarnist.org
Артур Герасимов

«До моменту, поки не буде результативним питання оновлення складу ЦВК, БПП не братиме участі в засіданні цієї Верховної Ради. Ми щиро вважаємо, що Верховна Рада немає ніякого морального права розглядати будь-які інші питання, поки не буде оновлено ЦВК», – твердо сказав він.

Таку ж категоричну заяву зробила представниця президента у парламенті Ірина Луценко. Після чого вони з Герасимовим вийшли з кулуарів. Слідом за ними поплентались й інші депутати з фракції БПП.

Перевибори?

Решта депутатів були відверто шоковані демаршем БПП. Більшість сприйняли це як прояв шантажу достроковими виборами.

«Незадоволений складом ЦВК не тільки «НФ», а й усі інші фракції. 2019-й – рік виборів. Очевидно, що пропорційне представництво незалежних і авторитетних людей у виборчій комісії є надзвичайно важливим питанням. Якщо цього балансу не знайдено – а його треба шукати, очевидно, з усіма, – то це питання не має шансів пройти в залі, – стомлено і дещо нервово переконувала журналістів депутатка від «НФ» Вікторія Сюмар. – Виносити кандидатури і дивитися, хто збере найбільшу кількість голосів без попередніх домовленостей і розуміння цих балансів – це як мінімум безвідповідально. А такий демарш вказує на те, що хтось, очевидно, хоче зайнятися шантажем дострокових парламентських виборів. І очевидно хто».

Вікторія Сюмар
Фото: mediananny.com
Вікторія Сюмар

Інші її колеги-фронтовики навпаки намагались виглядати спокійними і стверджували, що готові навіть до того, що БПП вийде із коаліції.

– Хай виходять. Будь ласка. Ми нову коаліцію сформуємо, – переконував LB.ua один з депутатів «НФ».

– З ким, з «Опоблоком»?, – спробувала уточнити кореспондентка LB.ua.

– «З «Батьківщиною», радикалами, всією опозицією. Та хоч і «Опоблоком», – відповів співрозмовник.

Джерела LB.ua в Адміністрації президента у свою чергу назвали побоювання щодо дострокових парламентських виборів безпідставними.

«Такий сценарій зараз не розглядається», – заявив один з керівників АП.

Переговори

В кабінеті Андрія Парубія тим часом йшли палкі переговори. У нього зібрались голови усіх парламентських фракцій, окрім БПП – ті попри запрошення не прийшли. Хоча на зустрічі була присутня перша віце-спікер Ірина Геращенко, котра хоч і є позафракційною, на посаду була делегована Блоком Петра Порошенка.

Представники фракцій намагались шукати вихід із конфліктної ситуації.

Фото: golos.com.ua

«В Парубія розривався телефон. Постійно дзвонив президент, але при нас він трубку не брав», – розповідає учасник зустрічі.

Йти на поступки не хотів ніхто із присутніх. «Фронтовики», а також представники «Батьківщини», навпаки, були налаштовані показати, що й без президентської фракції парламент може ухвалювати рішення.

«Вони думали, що БПП піде з зали, ми злякаємось перевиборів, прибіжимо, будемо вибачатись і почнемо голосувати, як їм хочеться. Але ні. Тепер подивимося хто кого», – азартно розповідав LB.ua один з «фронтовиків».

Щоб продемонструвати, що у парламенту є більшість й без БПП, вирішили проголосувати за якийсь закон.

«З приводу цієї ідеї "Опоблок" розколовся. Частина депутатів, орієнтована на Бойка, спершу не хотіла голосувати (без БПП, – LB.ua), а ті, хто на Ахметова і Медведчука, були за», – розповідає соратник Тимошенко, який був на зустрічі. Хоча зрештою увесь «Опозиційний блок» приєднався до «протесту проти БПП».

Більшість є

На вечірнє засідання БПП також не з’явились. В кулуари лиш забіг заступник голови фракції БПП Олексій Гончаренко, який повідомив журналістам, що президентська фракція продовжує свій бойкот.

Алексей Гончаренко
Фото: Наша Рада
Алексей Гончаренко

У кабінеті одразу ж зібралась ще одна зустріч лідерів парламентських фракцій, після якої вирішили, не зважаючи на відсутність БПП, ставити на голосування законопроект №6518 «Про внесення змін у деякі закони України для забезпечення офіційного опублікування законів України й інших нормативно-правових актів». Мовляв, якщо за його ухвалення будуть голоси, парламент зможе продемонструвати президенту, що голоси для нової коаліції, а тому його шантаж нікому не страшний.

Законопроект №6518 таки набрав достатню кількість голосів. «За» майже у повному складі проголосували представники «Народного Фронту», «Самопомочі», «Батьківщини», Радикальної партії Олега Ляшка, «Відродження» та «Опозиційного блоку». З «Волі народу» свої голоси віддала половина групи, також підтримала законопроект частина позафракційних.

«За» проголосували і 10 депутатів Блоку Петра Порошенка. В основному – «єврооптимісти», а також досі слухняний політиці фракції Олег Барна.

Коли на табло висвітилась цифра 240, парламентська зала просто вибухнула оплесками.

Події розгортались настільки швидко, що частина журналістів навіть не зрозуміла у чому справа.

«А що це законопроект ви такий проголосували?», – здивовано підбігали вони до депутатів, що наче окрилені вилітали з зали засідань.

«Та яка різниця», – світячись від щастя відказували ті й бігли собі далі.

«Жадібність до добра не доводить», – щасливо вигукнув, пробігши між журналістами, депутат Віктор Чумак.

Тільки представник «Народного Фронту» Леонід Ємець взявся пояснювати «медійникам» причину бурхливої радості депутатів.

«Наявність 240 голосів свідчить про абсолютну працездатність Верховної Ради відповідно до закону. І жодних підстав говорити про розпуск парламенту на сьогодні немає», – пояснив він.

«Вітаю вас з новою коаліцією з «Опозиційним блоком», – роблячи наголос на останній частині речення саркастично усміхнулась депутатка від БПП Ольга Червакова, що саме проходила повз Ємця.

«Дякуємо, дякуємо», – засміявся у відповідь Ємець.

Фото: ТСН

Продовження буде

Попри показний оптимізм, з яким депутати у четвер залишали парламент, частина з них усе ж не знає, чого очікувати далі.

«В принципі, президент все ж може розпустити Раду. Наприклад, він може сказати, що вже рік, як не існує коаліції. Тоді 30 днів на формування нової коаліції вже сплили, і він може одразу призначити дострокові вибори», – пояснив LB.ua один з депутатів «Батьківщини».

Тереза ЛащукТереза Лащук, журналістка
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram