ГлавнаяПолитика

Спіймай мене, якщо можеш: силовики & Саакашвілі

Ранок вівторка Міхеїл Саакашвілі зустрів на даху будинку на вулиці Костьольній, що над Майданом Незалежності – там лідер «Руху нових сил» орендує чималенький пентхаус. На дах опозиціонер виліз не для того, щоб подихати ранковою прохолодою, у його помешкання прийшли з обшуком співробітники СБУ і Саакашвілі з даху закликав киян захистити його.

«Пробув там дві години, кричав «Київ, вставай!», а коли Київ не встав, погрожував викинутись з даху», – згадує ранкові події генпрокурор Юрій Луценко.

З даху Саакашвілі, на щастя, не скакав. Але й правоохоронцям не вдалось доправити його до суду, бо рятувати політика прийшли його соратники – активісти і опозиційні депутати. Кілька сотень обурених киян буквально витягли Саакашвілі з машини СБУ, після чого той в оточенні своїх прихильників рушив до Верховної Ради України. Що було далі – в репортажі LB.ua.

Фото: facebook.com/daryna.chyzh

Інформаційно ранок виграв саме Міхеїл Саакашвілі: дії силовиків виглядали брутальними, як і надмірні зусилля влади загалом з нейтралізації екс-президента Грузії. Однак о 12 годині генеральний прокурор Юрій Луценко завдав більш, ніж серйозного удару у відповідь: очільник ГПУ заявив, що Саакашвілі підозрюють у сприянні учасникам злочинних організацій та укритті їх злочинної діяльності (ч. 1 ст. 256 ККУ). Саакашвілі нібито отримував гроші від олігарха-втікача Сергія Курченка (якого в Україні підозрюють по 9 статтях ККУ, зокрема, у заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовим становищем. Збитки держави від схеми Курченка прокурори оцінюють у понад 14 млрд грн).

На підтвердження своїх слів генпрокурор продемонстрував відео та аудіо докази. На них, зокрема, зафіксовані телефоні розмови соратника Саакашвілі Северіона Дангадзе з неназваним представником Курченка. В одному з епізодів, Дангадзе, наприклад обмовляється, що на прорив через кордон Саакашвілі витратив 300 тисяч доларів.

Також на аудіо записана розмова нібито самого Саакашвілі з Курченком. «Дивіться, ось фундаментально що хотів обговорити. У мене в Україні є бізнес-інтереси, у мене є фінансові ресурси, і в мене є в Росії можливість заходити в різні кабінети. І я зацікавлений в тому, щоб побудувати з вами якусь таку історію довгу. Можливий такий розвиток подій?», – говорить голос, що нагадує Сергія Курченка.

Фото: korrespondent.net

« Я думаю, що просто треба вам з нашим другом поговорити на цю тему. У принципі, це окрема розмова, і треба поговорити, обговорити з ним це...», – відповідає людина, чий голос нагадує Михеїла Саакашвілі, після чого співрозмовники домовляються про довірену людину, яку лідер «Руху нових сил» має надіслати до Росії «для безпосередньої комунікації» з олігархом-втікачем.

Серед доказів показаних Луценком також є відео, де видно, як довірена людина Курченка начебто передає 220 тисяч євро для фінансування протесту Северіону Дангадзе.

Тим часом у Верховній Раді

Саме у вівторок депутати мали заслухати керівників правоохоронних органів , щоб розібратися у конфлікті, що спалахнув між НАБУ з одного боку та ГПУ і СБУ з іншого минулого тижня. На погоджувальній раді в понеділок депутати вирішили запросити глав усіх силових відомств: СБУ, ГПУ, МВС, САП і НАБУ. Засідання за їх участю мало б бути закритим.

Руководители ГПУ, НАБУ и САП : Юрий Луценко, Артем Сытник и Назар Холодницкий
Фото: Українське фото
Руководители ГПУ, НАБУ и САП : Юрий Луценко, Артем Сытник и Назар Холодницкий

У понеділок генпрокурор завітав на засідання обох фракцій коаліції. Говорив про ситуацію навколо НАБУ. Зокрема, Луценко, за словами депутатів з «НФ» просив у них політичної підтримки у цій ситуації.

Кажучи про конфлікт, депутати з БПП та «НФ» бідкались, що існує вкрай мало механізмів звільнення керівництва НАБУ. Мовляв, можна висловити Ситнику недовіру, але це політичне рішення, яке немає правових наслідків.

«Хіба закон про НАБУ міняти. Щоб президент міг звільняти директора бюро, якщо парламентська більшість висловить йому недовіру», – роздумував зранку один з членів БПП.

Втім, Артем Ситник і Назар Холодницький у вівторок перебували далеко від Києва – вони полетіли у Вашингтон, щоб узяти участь у роботі Глобального форуму з повернення активів. Компанію мав їм скласти і Юрій Луценко, проте в останню мить він відмовився від поїздки. Тому проводити закрите засідання та обговорювати конфлікт без керівників САП і НАБУ сенсу не було. Хоч Юрій Луценко і запропонував голові Верховної Ради Андрію Парубію відправити обом телеграму з проханням негайно приїхати із США до Києва на засідання парламенту для їхнього звіту.

Парламентарі все-таки вирішили заслухати представників силових відомств, щоправда на відкритому вечірньому засіданні. Про НАБУ втім, мова на ньому не йшла.

З рук СБУ на сцену

Після звільнення Саакашвілі і його прихильники – кілька сотен осіб – пішли до Верховної Ради. Група підтримки – здебільшого чоловіки років 50-ти, зовнішній вигляд багатьох вказує на те, що вони уже тривалий час мешкають у наметах в центрі столиці.

Фото: Макс Требухов

«Зараз треба довести все до кінця, тільки до кінця, до кінця!», – кричить один них і щоб підтвердити серйозність своїх намірів тицяє середній палець у напрямку будівлі Кабінету міністрів.

Жест підхоплює ще кілька «активістів».

«Владу на нари!», – вигукують люди.

«На нари, на нари!», – раптом завмирає посеред дороги жінка у шапці-вушанці з хутра. Вона складає пальці «у грати» і трясе ними втупившись у обличчя правоохоронців, що оточили провулок вздовж Верховної Ради.

У той час Міхеїл Саакашвілі вже стоїть за сценою на площі перед Верховною Радою, чекає поки всі його прихильники заповнять сквер.

«Украину захватили злодеи, воры, жулики! – заводить Саакашвілі зі сцени, коли активісти більш-менш зібралися разом. – И чтобы не говорили их брехливые каналы, олигархат решил от меня избавиться и сейчас оны включат все свои каналы, всю свою ложь, всю свою пропаганду, но вы мудрее, вы опытнее! Поэтому, друзья сегодня вы меня спасли реально может быть от смерти, поэтому, поскольку сегодня вы спасли мне жизнь, она теперь принадлежит вам и Украине. Потому давайте все вместе станем, нам некуда отступать!».

Фото: Макс Требухов

На сцені Саакашвілі обступили з десяток людей. Найближче – майже тулячись до тіла політика стоїть худий чоловік у церковній рясі.

«Між іншим, – наче згадавши про його існування підстрибує до мікрофону Саакашвілі і переходить на українську. – Цей священик, коли вони сьогодні ввірвались у мою квартиру, я вийшов на дах, я казав, що поки люди не прийдуть я не буду здаватись, бо вони хотіли мене викрасти, коли люди ще спали. Я був один над Майданом, на даху, а з іншого боку стояли дуже нервові СБУшники. Вони боялись до мене наближатись, бо боялись, що я реально буду пригати. Але я не знаю звідки ця Божа людина пройшла на дах, один як ангел він пройшов на дах і дуже мені допоміг, тому що я відчув, що я не один, що найкращі представники народу зі мною…».

Священник слухає політика похиливши голову. Коли Саакашвілі закінчує промову, закликає до молитви: «Благословен Бог наш, нині, повсякчас і на віки віків, амінь…».

Слово генпрокурору

Молитву завдяки потужній «озвучці» мітингу чути навіть всередині парламенту, де депутати очікують на прибуття силовиків. О 16.00 в парламентській залі з’являється лише один з них – Юрій Луценко.

Генпрокурор просить дозволу перейти одразу до теми затримання «головного апатрида», а про конфлікт навколо НАБУ поговорити вже після приїзду Ситника і Холодницького з Вашингтону.

Депутати погоджуються. На моніторах парламентського залу мають з’явитись вже відомі аудіо та відео-докази змови Саакашвілі з Курченком.

«Прошу вибачення у народу України за ту кількість нецензурної лексики, що є на записах, не встигли їх запікати”, – з награним занепокоєнням каже Луценко.

Фото: Макс Требухов

На аудіо справді багато ненормативної лексики. Тому, спікер Андрій Парубій періодично виключає звук. Робить це мов навмисне на найцікавіших моментах.

– УУУ!!! Включіть звук!!! – ревуть обурені депутати.

– Ви маєте змогу читати все на екрані, прошу, читайте на екрані, – строго відрубує ревнитель моралі Парубій.

– Ууу!!! – не вгавають нардепи.

– Тут і не треба чути, на купюри дивіться, – звертається до колишніх колег Юрій Луценко.

В гулі депутати таки додивляються докази ГПУ.

– Хочу висловити подяку працівникам СБУ та ГПУ, які дали змогу не допустити першого етапу запланованого ФСБ плану «русская вєсна». Я також дуже вдячний українському народу, який зрозумів всю фальш закликів до повалення влади Саакашвілі. Саме цей народ не був на акціях, ви чули там були «чєловєко-часи», – говорить вже після закінчення відео генпрокурор. Фракція БПП аплодує стоячи.

Та далеко не всі депутати повірили в правдивість відео, наданих Луценком.

– Я не юрист-фахівець і я не знаю, чи те, що сьогодні показав нам генеральний прокурор є правдою, чи брехнею. Це має сказати суд. Скажу одне, як не фахівець – Шокін був прокурор і приніс нам фільм, який принаймні можна було скласти враження, хоча в суді також воно розвалилось. Я хочу запитати про інше, чому з символу ГПУ зникли слова «закон, честь і гідність». Мені здається це має пряме відношення до вашої сьогоднішньої презентації, – заявляє лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк.

Фото: Сергей Нужненко

Його позиція зрозуміла, адже генпрокурор у своєму виступі натякнув, що відповідальність перед законом можуть понести й інші депутати, які підтримували Саакашвілі й палаткове містечко під Радою. А серед співорганізаторів мітингу були й депутати від "Самопомочі" Семен Семенченко і Єгор Соболєв. Більше того, вранці сам Березюк пішов з засідання Верховної Ради, щоб підтримати Саакашвілі.

– Також кримінальними діяннями ми вважаємо діяння всіх осіб, які перешкоджали законним діям по захисту української держави правоохоронців СБУ. Серед них – діючих народних депутатів: Ігоря Луценка, Юрія Дерев'янка, Світлани Заліщук, Мустафи Найєма, Олега Петренка, Юрія Левченка, Сергія Лещенка, Віктора Чумака, – наголошує Луценко з трибуни.

«Що таке слава, котра іде поперед тебе? Це коли я сьогодні, скривишись від болю і опершись на палку, спостерігав за жалюгідними потугами силовиків реконструювати події 2013-го року. І все одно отримав персональне звинувачення від Генпрокурора у співучасті у звільненні Саакашвілі», – іронічно прокоментував у Facebook звинувачення щодо себе Ігор Луценко.

– Якщо Луценко не почне вчити Кримінальний Кодекс, він дочекається, що проти нього будуть десятки позовів в суд. Тому, що те, що він сьогодні заявив – це дурня. Бо кримінальні діяння мають конкретні ознаки. А по-друге, якщо він нас вважає “поплічниками”, то він повинен зробити кримінальне провадження, довести його до якоїсь стадії слідства і вже після того про це оголошувати, – вважає ще один із звинувачених, депутат від БПП Мустафа Найєм.

Фото: 24tv.ua

Політики також звертають увагу на те, що аудіо ймовірно було зроблене зі сторони представника Курченка.

– Я не виключаю його правдивості (відео, аудіо-доказів – LB . ua ). Хоча там напевно так само можна говорити про провокацію хабаря. Луценко сам сказав, що вони працювали з людьми, які працювали на Україну. І чути, що записи були зроблені з боку представника Курченка, а на відео, де соратнику Саакашвілі передають гроші, видно, що камера була на представнику Курченка, – переконує соратниця Найєма, депутат від БПП Світлана Заліщук.

Багатьом депутатам здалось дивним також і те, що вранці Саакашвілі вдалось втекти від СБУ і поки народні обранці плодили конспірологічні версії з цього приводу у кулуарах, Юрій Луценко майже прямим текстом звинуватив у втечі Саакашвілі керівництво МВС.

Фото: Владислав Мусиенко

«П’ять працівників СБУ були оточені цим натовпом. Ще семеро були відрізані в іншому автомобілі і, на жаль, без достатнього підкріплення з боку національної поліції закінчилося все це втечею з-під варти самого Міхеїла Саакашвілі, що є само по собі кримінальним злочином», – заявив Луценко.

Після чого пригрозив, що зробить все можливе, аби «апатрид Саакашвілі за 24 години отримав підозру і представ перед судом».

Комічності ситуації додало прохання ГПУ до Нацполіції оголосити Саакашвілі в розшук. Поліція одразу ж відзвітувала про розшукові дії.

Станом на 22 вечора, після заяви Саакашвілі про те, що він залишається ночувати на таборі під Верховною Радою, правоохоронці все ще визначали місцезнаходження підозрюваного.

Тереза ЛащукТереза Лащук, журналістка
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram