ГлавнаяПолитика

Валентин Наливайченко: "Вони розказують нам з московських ресторанів..."

Это интервью с Валентином Наливайченко записывалось в прошлый четверг. До воспаления скандала, в эпицентре которого оказался сейчас глава СБУ оставалось времени совсем немного. Однако, уже тогда, особенно – в приватном общении – чувствовалось: Наливайченко сгруппировался и готовиться к чему-то очень масштабному. «Не самостоятельную ли политическую карьеру задумали?», - спросила полушутя. «Всякое может быть», - неожиданно серьезно ответил глава СБУ.

В то время эпизоду не придала значения, сегодня случайным он уже не кажется.

Еще полторы недели тому вездесущие источники доложили: Наливайченко готовится к перемещению в кресло главы Внешней разведки (некоторые уверяли: якобы даже по собственному желанию). Его кресло в Службе должен занять Василий Грицак (ныне – зам Наливайченко, руководитель Антитеррористического центра СБУ, считается человеком, близким к Президенту Порошенко). В ходе нашей с ним беседы, Наливайченко говорил об этом уклончиво, предпочел отделаться шаблонным «я за кресло не держусь».

Вместе с тем, эта кадровая рокировка не отменяла другой готовившейся – увольнения еще одного зама Валентина Александровича, Юрия Артюхова. Артюхов, как известно, один из фигурантов нефтяного скандала «имени Сергея Пашинского» - народные депутаты из «Народного фронта» давеча обвинили его в жесточайшей коррупции. Конкретно – крышевании потоков контрабанды. По версии нардепов, это Артюхов «заказал» «мочилово» Пашинского, дабы замести следы собственных «подвигов».

В знак нерушимой дружбы Турчинова и Порошенко, Артюхова решили уволить. Вот только реализация данного решения все откладывалась и откладывалась. А теперь - в свете последних событий вокруг самого Наливайченко – и вовсе отошла на второй план.

Данное интервью имело еще одну особенность. Первоначальное его предназначение – премьера телевизионного проекта «Левый берег с Соней Кошкиной». Проект – совместный продукт Lb.ua и телеканала «24». Суть его – жесткие, предельно информативные (последнее особенно важно) разговоры в вечерней студии «24»-го. Которые на утро появляются – в виде текстов – на Lb.ua. Работать планировали в прямом эфире. Однако, ввиду того, что передача все-таки первая, плюс – на 15-16 июня в Одессе и Николаеве были намечены презентации книги «Майдан. Нерассказанная история», решили подготовить запись. Телевизионный дебют назначили на 23.30 среды, 17-го июня. Соответственно, на Lb.ua текст должен был быть опубликован в четверг, 18-го.

Однако, уже с воскресенья события стали развиваться слишком стремительно. Утром понедельника настигло осознание: если планы не изменить, в среду должность «глава СБУ» для Валентина Наливайченко уже может быть неактуальна. Поэтому, посовещавшись, решили выдавать запись в эфир понедельника, 15-го. Вот так, буквально – с колес. Без должного анонсирования, особо важного для премьерных проектов и т.д. (что не помешало собрать весьма значительную зрительскую аудиторию – рейтинги не врут). Сейчас, вечером вторника, едва вернувшись из Николаева, я публикую ее на Lb.ua.

Важно отметить: разговор этот – с действующим главой Службы безопасности Украины (во всяком случае, пока), наговорившем «под запись» немало сенсаций. В том числе – передавшем в руки Lb.ua рассекреченные материалы следствия относительно преступлений против Майдана (в ближайшее время они, несомненно, будут нами обнародованы). 

И еще одна техническая деталь: телевизионная версия беседы велась на двух языках – русском и украинском. Для удобства восприятия «в печати», текст сведен к «единому знаменателю» - он полностью по-украински. Кроме того, здесь имеют место (по той же причине) незначительные сокращения и корректировки.

Про "нову СБУ" та Юрія Артюхова

Фото: 24tv.ua

Дякую, що знайшли час у пізню годину. Наразі всі підбивають підсумки, зокрема – року президенства Петра Порошенко. Ви на посаді довше – вже понад півтора року, зайшли у високий кабінет одним із перших після Майдану. Не секрет, що сьогодні в суспільстві накопичено незадоволення діями влади. Ви усвідомлюєте, що – як один із представників влади – також цю відповідальність розділяєте, причому в незалежності від того, як самі працюєте?

З 24 лютого минулого року, дійсно, за рішенням і парламенту, і Майдану, ми повернулися в Службу безпеки. Будівля, як ви знаєте, була порожня – розтрощивши країну, зрадники зникли. Наступного дня розпочалася агресія й окупація Криму та східних областей України.

На Майдані наших бійців з дерев’яними щитами було розстріляно з автоматів, і в цьому винна злочинна влада. Що після цього сталося за рік? Я думаю, не варто підводити підсумки й радіти з того, що хтось сидить в шкіряних кабінетах. До речі, дехто з них до цього часу не здер позолоту з тих кабінетів, а я радив би це зробити.

Ну, ви кабінет свого «папередника» віддали під Штаб антитерористичного центру.

Так. (...) Цей рік в Службі безпеки, за яку я відповідаю, – рік боротьби з російськими спецслужбами, з агресією, терористами. Тому не про підсумки треба говорити, а спершу визнати, чи ти почав працювати, чи просто пересів у шкіряне крісло попередників.

Де-факто, вам довелося будувати роботу СБУ в нових умовах – військових.

Я не відбудовував Службу безпеки України, ми почали з нуля. Ми розпочали все заново і працюємо досі. Серед працівників – молодь, громадські й люстраційні організації, молоді офіцери, яких ми змогли повернути. Це я вважаю новою СБУ, і це є надбанням служби. Але лишилися й свої проблеми. Раз і назавжди: СБУ треба припинити займатися всілякими економічними злочинами і визнати, що боротьба з корупцією має бути єдиним органом.

Послухайте, коли вже півтора року працює «нова Служба», а народні депутати звинувачують одного із ваших заступників, Юрія Артюхова, у «кришуванні контрабанди» - це серьойзна претензія.

Я зустрічався з Тетяною Чорновіл й іншими депутатами (які звинуватили Артюхова – С.К.), також з активістами по боротьбі з корупцією, зокрема серед них – Карл Волох. І все для того, щоб прийняти головне, різке й тверде рішення. В першу чергу: хто б не підпирав «корупційний мур» зі сторони влади чи правоохоронців, я можу різко відсікти всіх тих, хто є з боку правоохоронців.

Ви ініціювали внутрішнє розслідування по Артюхову?

Я не тільки ініціював внутрішнє розслідування, а й провів його та завершив. Більше того, з нашої ініціативи (СБУ, - С.К.) має відбулось спеціальне засідання парламентського комітету по боротьбі з корупцією і це засідання я не просто розсекретив. Я надам гарантовано усі матеріали: і по Юрію Артюхову, і тим справам, які вела чи не вела СБУ, і по іншим питанням, в тому числі про розкрадання мільярдів через трансбункер й інші одеські підприємства.

Так, стоп. Давайте докладніше. Колишня одеська влада, конкретно – губернатор Палиця, був в курсі згаданих вами операцій?

Не знаю, це встановлює слідство, мені важливо інше – зняти з влади всіх тих, в кому сумнівається суспільство, народні депутати або ж активісти по боротьбі з корупцією. Накази про звільнення керівництва голів КУКа всієї вертикалі мною підписані і по закінченню засідання комітету по боротьбі з корупцією в парламенті, я гарантую повний допуск і доступ не лише депутатів, а й активістів, преси, якщо це буде потрібно, до приміщень голів КУКа служби безпеки, матеріалів й іншого. Все для того, щоб раз і назавжди ніхто не завадив повноцінному й повному розслідуванню й передачі справи на кримінальне провадження до Генеральної прокуратури або до іншого органу, де спеціальна комісія, за результатами засідання комітету, відкрито вирішить ці питання.

Фото: 24tv.ua

Коли ви ініціювали внутрішнє розслідування по Артюхову?

Одразу (після того як пролунали звинувачення нардепів, - С.К.). Так само, як і передав президенту України всі матеріали, які ми мали на той час. Ми просунулись далі і на засіданні профільного комітету парламенту вже надамо додаткові матеріали.

Маєте по ньому конкретний матеріал, що накопичувався протягом часу?

Так.

Це означає, що весь той час, що Артюхов на посаді, він вів діяльність з ознаками корупційної, а в СБУ за цим мовчки спостерігала?

Не зовсім так. Чітко зрозуміло те, що документування однієї з корупційних схем, яку наразі озвучили народні депутати, здійснювалося і Службою безпеки, і Генеральною прокуратурою.

Куди дивилася ваша внутрішня безпека весь цей час?

Всі задокументовані матеріали, які знаходяться у нас, було передано в Генеральну прокуратуру. Більше того, за матеріалами, які було оприлюднено народними депутатами, за моїм підписом, а це для мене дуже важливо й принципово, порушено Генеральним прокурором кримінальне провадження. Можливо депутати не знали, що таку роботу було проведено. Я ж даю гарантію усьому, що було задокументовано. 

Далі треба зробити повний допуск, прозорість і обов’язкове покарання, з якого боку не знаходився б корупціонер. 

Чи правильно я розумію: перевірки по Артюхову почалися до того, як народні депутати виступили на викривальній прес-конференіції? Ви її ввели, але не оприлюднювали?

Безумовно.

Ви не дали відповідь - Палиця був в курсі того, що відбувалося в Одесі?

По нашим документам він не проходив.

Тобто загрози Ігорю Валерійовичу Коломойському наразі немає?

Це може бути самопіар. Ми – серйозна Служба і не коментуємо такі речі.

"Це був надзвичайно небезпечний державний заколот"

На початку червня у Миколаїві було затримано кілька десятків осіб, точніше - 47, які займалися диверсійною діяльністю. Ще раніше, в квітні, в Одесі - ще 50. Ви заявили про ліквідацію організації, котра мала стати "Народною радою Бесарабії". Що це було із боку агресора - спроба нової хвилі "Руської весни" чи просто їх планова підривна діяльність, яку вони ведуть постійно?

Це завчасно підготовлені - ще за часів Януковича - законспіровані збереження зброї, підготовлені кілери, вибухотехніка, колишні ветерани різних війн, мається на увазі сучасних війн (афганської, чеченської і інші), підготовлені провокатори, так звані проросійські організації. Це був надзвичайно небезпечний державний заколот, який планувався - я наполягаю на цьому як голова СБУ - з 2013 року. Проте, цей заколот був приведений в дію тільки зараз, під час річниці трагічних подій в Одесі. На 2 травня було заплановане відокремлення з резонансними вбивствами, вибухами, захопленнями, тобто тим, що було в Криму, а згодом і в Донецьку й Луганську. СБУ декілька хвиль зачисток провела до 2 травня, не чекаючи нікого й нічого. Нас рішуче підтримала прокуратура, за що ми їй дуже вдячні. Результатом трьох хвиль зачистки було затримання 50 людей, в тому числі двоє кілерів, ну і все інше, що ми доповідали суспільству. Ми випередили вбивства й інші провокації, в тому числі підриви мостів. І головне, що заарештували саме бойові групи, а от координатор в адміністрації президента Росії, який все це організовував, поки що нами недосяжний.

Назвіть прізвище координатора. 

Ардзинба Інал - це помічник Владислава Суркова, про якого ви так правдиво написали ще раніше. 

Але повернемося до нашої теми. В Миколаєві та Херсоні не було такої серйозної спроби підготовки заколоту - можливо, Янукович не встиг. Але віртуально і провокативно «мавпування» ситуації Одеси або Донецька, або Луганська було задіяно, і плани такі були. Виконавці - комуністичні осередки Херсонщини і Миколаївщини, тобто люди, які до цього часу марять концтаборами і бачать себе конвоїрами, привели в дію механізм і почали створення віртуальних подій. Цікаво, що сепаратистське зібрання відбулося в піцерії, де 47 молодих людей ( з них семеро чітко розуміли, що вони прийшли не піцу їсти) отримали гроші за те, щоб зняти постановку і переслати на звіт до «Russia Today».

Фото: 24tv.ua

Хочу уточнити: ви викриваєте в підготовці цих двох історій Януковича та його команду чи все ж таки роійські спецслужби, чи тих і інших?

І ті, і інші використовували вкрадені в українців гроші для підготовки цих подій. А коли зайшла українська спецслужба, коли ми почали протидіяти, арештовувати й вилучати величезні арсенали зброї й вибухівки, стало очевидно, що це вже було ззовні інспіровано, і інструкції передавались звідти.

Тобто Янукович настільки впливовий?

Ні, не від Віктора Януковича зараз ідуть сигнали. Я назвав цю людину, і ми знаємо, звідки йдуть інструкції. Більше того, ми перехоплюємо ці інструкції, діємо. Остання інформація з Кремля – список тих, кого потрібно негайно прибрати з влади - нам також відома. Так сталося, що минулого тижня №2 в цьому списку - голова СБУ, і вже почались «розбори» в парламенті з Опозиційним блоку. Мовляв, «давате інспіруйте, треба швидше знімати!».

Оприлюдніть, будь ласка, повний список.

На першому місці був прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Це - остання інструкція.

Тобто по Яценюку кампанія вдалася?

Нічого не вдалося. Я це називаю не заради сенсації, у мене інша робота. Я можу й мушу захистити українців на своїй території, але коли ззовні йде спровокована агресія або провокація, то один з видів захисту – сказати супротивнику, що його підступні плани нам не тільки відомі, але й ми достатньо сильні, аби не піддаватися їм. 

Хочу уточнити: ви сказали, що арсенали зброї були заготовлені та зберігались на території областей з 2013 року. Чому цілий рік СБУ не могла їх знайти, чому їх виявили тільки тепер?

Зброю почали виявляти зі сховищ в Луганській та Донецькій областях в березні 2014 року, через декілька днів, як ми прийшли до влади. 24 лютого до СБУ прийшло п'ятеро людей. За місяць нас стало 100 чоловік. Але одразу керівництво СБУ почало розслідування злочинів Майдану і одночасно змушене було формувати контррозвідку на рейди. Ось реальний звіт! Це правда.

Ясно. Аби закрити тему по Одесі. Нещодавно Михайло Саакашвілі очолив Одеську обласну державну адміністрацію. Ми знаємо, яку це реакцію викликало в Москві. Очевидно, для Кремля це - "політичний ляпас", виклик. І так само очевидно, для них тепер принципово спровокувати дестабілізацію Одеського регіону.

Хто б не був головою, в тому числі й Одеської адміністрації, для СБУ, і для мене особисто, важливо захищати людей.

Тобто рівень загрози не зріс?

Якщо буде зростати – треба діяти різко. Зараз можемо сказати, що кубло ми розірвали, кілерів заарештували, і сформовані диверсійні групи бойовиків нейтралізовані, заарештовані. Але це не означає, що ми розслабились, ні - ми пішли далі. Так само, як і в боротьбі з корупцією, про яку вже згадували. 

"Жодна інша країна таких героїв не мала і не буде мати..."

Коли я говорила про невдоволення комплексними реультатами роботи влади за рік, одна з головних претензій - відсутність повномасштабного розслідування злочинів против Майдану і те, что колишні перші обличчя держави досі не понесли відповідальність.

З 24 лютого минулого року в цьому напрямку і конкретно в справі, яка була одразу порушена (спочатку їх було декілька), СБУ зробила свою роботу. Я розсектерив звіт і передаю його вам - людині, яку поважаю давно, і вважаю, що ви не схибите, ця правда нікуди не дінеться.

Фото: LB.ua

Це - матеріали?

Розслідування буде незворотнім. В цих розсекречених і переданих тільки вам матеріалах знаходиться і супровідний лист на Генерального прокурора - вже цього, якому я повністю довіряю, з яким у нас повна співпраця – Віктора Шокіна.

А тим двом ви не довіряли?

А ви зараз побачите їх прізвища тут (в матеріалах - С.К.), і порівняєте, як діяли, як працювали. Там є, зокрема, лист і на ім'я попереднього Генпрокурора. Але не в ньому справа, а в тих, кого задокументувала Служба. Я підписи ставив, починаючи з лютого минулого року. Наприклад, минулорічних матеріалах фігурує керівництво Служби, один з них - генерал №3, - ви знаєте, нами заарештований.

Це - пан Бік, якщо я правильно розумію?

Він тут також згаданий. От, будь ласка, Соню, я тільки на одне сподіваюсь, що ви як, і я, не дасте ніколи цій справі зупинитись.

Боронь Боже, це я вам можу пообіцяти.

Для чого це розсекречено – там історія злочину Януковича і всіх його поплічників. Але тут в цих матеріалах знаходиться його найбільш небезпечна складова - задіяння керівництва Служби безпеки, бойових підрозділів цієї Служби проти опозиції, журналістів, проти простих людей, які протестували. 

Тому мої переконання: ті, що втекли від нас ще під час Майдану, мають бути притягнуті до кримінальної відповідальності. Відповідь патріота і професіонала в кожному з цих розслідувань: тих, що ще залишились на нашій території – негайно заарештувати. Одного з генералів ми згадали, інших не варто згадувати, вони нижчі за рангом. Інші злочини мають бути задокументовані, змінено законодавство, щоб притягнути їх до відповідальності, навіть, якщо їм надали військові російські катери і через Ростов-на-Дону і Сочі евакуювали.

Клюєва та Яуковича з території України. Їх саме так евакуйовували!

Правильно, але це теж не все. 

Ще півроку тому нами був розроблений законопроект. В минулому році, я наголошую. Він наразі переданий в Адміністрацію президента, в профільний комітет Верховної Ради - про створення трибуналу. Мало розслідувати, мало арештовувати. Ну що з того, що один генерал сидить біля Пукача в клітці? Де над ним публічний суд, трибунал, судова палата? Відповідь "ні" в цій ситуації я не сприймаю .

Коли буде перше читання по законопроекту щодо трибуналу?

Не знаю. Зайду в парламент – запитаю.

Ви, як голова СБУ, лобіюєте це питання?

Я не лобіюю, я наполягаю і всюди ставлю підпис, і беру на себе відповідальність. Я переконаний - та й всі наші громадяни повинні знати =- що злочин вчинявся і розстрілювались молоді люди, які йшли на автомати із дерев'яними щитами. Жодна інша країна таких героїв не мала і не буде мати. Але, якщо так сталося, якщо у нас були такі сміливі люди, то відмовки, що за законом це (створення трибуналу - С.К,) неможливо - не серйозні. Якщо ви законотворці - змініть закон.

Ви говорите, Служба безпеки України сьогодні розсекретила матеріали щодо сприяння у розслідуванні злочинів проти учасників революції Гідностію. Власне, назва документів саме така. 

Так.

Фото: 24tv.ua

Добре, я обіцяю, що предметно їх вивчу і, зрозуміло, публікватиму на LB.ua.

Не сумніваюся, що вороття не буде. Головне, щоб робота була продовжена, Якщо трибунал - добре, якщо без трибуналу - то хоча б до судового засідання, але відкритого. Не так, як було з Пукачем за часів Януковича.

Хочу уточнити, генерала, про якого ми говорили, - щоб глядачам/читачам було зрозуміло - звати Володимир Бік, котрий під час Майдану був застуником пана Якименко, вашого попередника.

Який керував на той час контррозвідкою.

Так, і коли приїжджали сюди ФСБшники російські, котрі працювали проти Майдану...

Він їх супроводжував, працював з ними.

Безумовно. Сьогодні він звинувачується в державній зраді, але, за моєю інформацією, справа буксує, це так?

Він заарештований, з ним працює військова прокуратура і нічого не буксується.

Не буксує? Тим не менш, завдяки тому, що колишні лідери держави змогли вчасно втекти...

Можна? Я не перебиваю, я тільки хотів правду сказати. Вони не зуміли втекти, а вони перелякались Майдану і - як боягузи - схопивши накрадене, як злодії…

Багато хто вважає, їх просто випустили.

Це - те, що вони нам розповідають в московських ресторанах: ми, мовляв, такі сміливі, ми тут домовились. З ким домовились? Я - людина, яка реально на Майдані стояла, і я не зміг з "Жулян" вилетіти вже 24 лютого, як новопризначений голова СБУ, знаєте чому?

Чому?

Тому що стояли майданівці і нікого нікуди не випускали. Навіть новопризначених. Добре, що мене в обличчя знали і не вимагали ніяких посвідчень. Перевірили машину, мене особисто - чи немає зброї, готівки, чогось іншого.

Але ж ви летіли перехоплювати Януковича, хоча не мали навіть ордеру на затримання. 

Правильно, ми летіли, поруч зі мною знаєте хто був? Арсен Аваков.

Знову ж таки, хочу уточнення, оскільки ви саме говорите, що вони почувають себе в московських ресторанах досить непогано та досі будують плани про повернення у якості реваншистів. За моєю інформацією, низка колишніх топ-чиновників країни, в тому числі Микола Азаров та його спільники, розробляють план зі створення політичної партії - робоча назва "Альтернаива", - яка б змогла в Україні проявити себе, як мінімум, на місцевих виборах, як максимум - розвитися до загальнонацінальної політичної сили. Чи знаєте ви шось про це, робите ви шось, щоб цього не відбулося?

Для них - тих, кого згадали і не згадали, які втекли з переляку від Майдану, які зрозуміли, що їм - хана, для них альтернатива одна – явка з повинною в український суд.

Можна сподіватись на те, що у політику вони не повернуться?

Саме тому треба робити все через трибунал або через інше судове засідання. Засудити їх. Тоді земля згорить навколо Підмосков'я. І вони, повірте мені, будуть думати, не про партійні проекти, а збиратимуть валізи, тому що російська сторона, як би не пручалась, але змушена буде потихеньку - або й навіть оптом - передавати їх для притягнення до кримінальної відповідальності. 

Щодо спроб зареєструвати політичні проекти, я вже згадував про інструкції, що надходять з Кремля. Навіть список є: створюйте «Альтернативний вибір», «Альтернативу», опозиційний блок…

ЦВ для створення такої партії були в інструкціях, які приходять з офісу Суркова, правильно?

Зокрема, так.

"Работоргівля, особливо українськими жінками, які залишились в Донецькій і Луганській області..."

Ви відповіли на моє питання. Дякую. Поговоримо про те, що відбувається на сході, наступний блок - що там зараз. Оскільки заяви дуже суперечливі. Ви знаєте, що ЛНР і ДНР, пропонуючи свою версію змін до Конституцї України, відмітили, що вони є частиною Украни. Правда, згодом вони від цієї заяви відмовились, але всі зрозуміли, що це було. Також мали місцке досить дивні заяви пана Лаврова, голови російського МЗС, який теж прозоро натякнув, що Росія не зацікавлена в екскалації конфлікту на Донбасі. В той же час є заява Арсенія Яценюка, який сказав, що вірогідніть виконання Мінських угод досить низька, відповідно екскалація може відбутися найближчим часом. Ви розумієте ситуацію? Оскільки у вас більше інформації, ніж публічні заяви.

Наше розуміння ситуації полягає в тому, що потрібна безперервна боротьба з тероризмом, зокрема в Донецькій в Луганській областях, окрім того, що ми змушені протистояти агросору і тим, кому вони платять гроші - ДНР і ЛНР. Це - об'єктивна інформація, я наголошую, зібрана і задокументована в кримінальному провадженні.

Фото: 24tv.ua

Найбільше, що нас турбує саме зараз – злочини проти людяності, які чиняться терористами, скоєння яких інструктує і фінансує Росія. Злочини ці мають конкретні назви. Перше – розстріли і тортури людей, незалежно від того, з якого боку вони захоплені. Друге – работоргівля, особливо українськими жінками, які залишились в Донецькій і Луганській області. Це один з найбільш небезпечних наразі злочинів. І в цьому їм сприяють всілякі поплічники і найманці з Осетії та інших східних регіонів Росії. Работоргівля дійшла до Китаю.

Крім того, торгівля зброєю, вибухівкою, незаконне потрапляння через захоплений Росією і російськими військами український кордон. Справжній кордон, міжнародний. Ось вам правдива оцінка СБУ. А всі заяви політиків, в тому числі, яких ви згадували, російських - заяви для того, щоб прикрити і приховати ці злочини, це жахливе звіряче обличчя чорної діри під назвою Новоросія. Що треба в цій ситуації робити? Ну, в принципі, сценарій відпрацьований, і сумнівів в нас немає: як тільки безпека на українсько-російському кордоні відновиться, ми зупинимо зброєю і работоргівлю.

Вірите, що це можливо?

В мене немає сумнівів. Вірити-не вірити, за це треба боротися. Що значить "віриш-не віриш", не віриш - йди з посади.

Як взагалі СБУ працює на окупованих територіях? У вас немає своїх управлінь там. Але як ви збираєте інформацію? Механізм, методологія яка?

Ну це в ефірі ми, ясно, що не скажимо. Так як працює будь-яка спецслужба на тимчасово окупованих територіях. До речі, УПА так само працювала, коли була визвольна боротьба.

Тобто ви рівняєтесь на спецслужби часів УПА?

Ми не рівняємось, ми знаємо їх методологію добре і знаємо чітко їх традиції.Такі традиції і підходи дуже нам до вподоби, бо вони були розроблені в надзвичайно важкі часи проти НКВДистів, проти нацистів. Тобто люди були дійсно в дуже складних умовах. Можу сказати єдине в ефірі зараз, що служба має станом на сьогодні серйозні позиції - оперативні і інші - в середовищі так званих ДНР і ЛНР.

У вас там є свої агенти?

Я їм всім можу передати велике вітання: всі злочини, які вони ще планують, нами одразу ж документуються. І так буде надалі. Сьогодні я вам розсекретив матеріали по Майдану. Незабаром, я впевнений, настане час для розсекречення спланованих і здійснених злочинів в їхніх так званих штабах.

Як просувається розслідування по "Буку", наскільки мені відомо, є нові подробиці?

Ви знаєте, наша принципова позиція, з якою ми виступили з першого дня в міжнародних і українських медіа, та подали всю інформацію по цьому жахливому теракту: він був скоєний російським військовим екіпажем на нашій території. Російські професіонали цілили з Бук-М1, як ми розуміємо, в російський літак, а збили малазійський Боінг. Нажаль, величезні втрати. Україна веде своє розслідування, я пишаюся, як працює наше слідче управління, його поважають тепер у всьому світі. Оскільки, і Нідерланди, і Бельгія, і Малайзія…

Нові подробиці в справі є?

Вони надзвичайно жостко закриті 4-сторонньою слідчою комісією. Україна свою частину роботи виконала, крім однієї, яка називається «Доступ беспосередньо до місця, де впав літак».

Але ми не можемо це забезпечити?

Ми можемо це забеспечити, і це ключова вимога до всіх, хто зараз представляє Російську Федерацію або ЛНР/ДНР на всіляких переговорах. Доступ для чого? Для допиту свідків, оскільки є надзвичайно серйозні докази в роспорядженні міжнародної слідчої групи, підготовлені українськими слідчими СБУ, про те, де саме, яка саме ракета і хто її застосував. Більшого сказати не можу.

Фото: 24tv.ua

Коли приблизно будуть опубліковані ці матеріали?

Я знаю, що точно до кінця року міжнародна слідча группа планує…

П'ятнадцятого року?

Так.

Російські десантники, що "заблукали"

Шалений резонанс у ЗМІ викликало затримання російських десантників. Ви і раніше затримували російських військових, але, в основному, їх обмінювали.

Не зовсім так.

Скажіть, чому саме ці двоє стали об'єктами уваги ЗМІ? Чому їх вирішено судити відкрито та показово?

Це - не десантники, а офіцер і сержант Головного управління розвідувальних спецвійськ Російської Федерації, Генерального штабу, вони з Тольяті. Так правильно називається їхня військова спеціальність. Вони саме звідти. Затримувались разом з частково знешкодженою диверсійною группою у складі 14 представників ГРУ РФ Генштабу, які йшли на теракт в Луганській області. Саме там зі зброєю, з вибухівкою і іншими доказами, які є у справі. Офцеріа ГРУ затримували і раніше, вони притягнуті до відповідальності. За гратами вже і ішні, которих у вигляді диверсантів і терористів надсилали російські терористичні війська. Таких осіб 15 засуджено, вони в Україні. Ще було 12 чи 16 російських десантників, які нібито заблукали.

Тоді було прийняте серйозне, політичне в тому числі, рішення повернути наших військових, які були незаконно захоплені террористами і російськими військами у вигляді заручників. Так, це болюче питання. Але за ним - очі матерів і родичів, яких тероризують бойовики. Спочатку, захоплюючи незаконно їх синів, а потім ще й вимагаючи - через дзвінки, смс, посередників - гроші за звільнення.Типу «ми готові продати вашого сина». Це жахіття можна і треба було зупинити, тому я перконаний що то було правильне рішення. Ми повертаємо українців, іноді віддаючи за них негідників і злочинців, але таку війну протии нас розв'язав російський агрессор...

Скільки на сьогодні полонених ми обміняли, скільки наших цивільних і військових знаходяться у полоні чи викрадені та пробувають на території Росії? Яка кількість російських військовополонених знаходиться у нас? Конкретно. 

У нас - найголовніше - військовополонених або полонених немає, і це важливо для українського уряду і для Служби безпеки, яка здебільшого цим займається.

А який статус у них тоді?

Статус затриманих осіб за вчинення диверсій, терактів або злочинів війни. Це дуже важливо. Все відбувається, згідно з процедурою: затримання, суд і санкція на арешт. Що стосується конкретних цифр: за сприяння Центру зі звільненню заручників і інших незаконно утримованих українців - діє при службі безпеки - звільнили 2716 осіб станом на сьогодні.

Кількість наших полонених вам відома достеменно?

Кількість заручників, які утримують незаконні військові формування або російські війська, бо Росія частково вже повивозила їх на свою територію, ви знаєте давно.

Надія Савченко?

Надія Савченко, в тому числі. Кількість людей, які утримуються, ми знаємо про це достеменно, - 298. Хоча вони роблять вигляд, що їх не більше 10-15 залишилось. Цифра може мінятись, тому що щоденно висилаються диверсійні групи з тимчасово окупованої території для двох речей: або підірвати якийсь важливий об'єкт іфраструктури на території, контрольованій українським урядом, або викрасти людину. Зараз для бойовиків питання номер один - викрасти когось з військових - у відповідь на публічну демонтрацію на весь світ доказів російської агресії у вигляді сержанта и офіцера ГРУшників.

Чи правильно я розумію, що ці особи в медіа для того, щоб можна було...

Ці військовослужбовці - це неспростовні докази російсбкої агресії.

Це - перший аргумент. Другим може стати спроба почати діалог про обмін затриманих вояків на Савченко.

Для СБУ не це важливо. Для СБУ важливо притягнути їх до кримінальної відповідальності. Відповідальність за викрадення Надії Савченко з нашої території, лежить на російській стороні.

Фото: 24tv.ua

Ви згадали про центр, котрий діє при СБУ та займається звільненням полонених...

Новостворений.

Справа в тому, що визволенням полонених займається не лише СБУ, навіть волонтери цим займаються. Скільки взагалі таких центрів - окрім як в СБУ - існує сьогодні? Скільки можете назвати?

Для нас важливо, що центр, який ми створили, не є тільки СБУ центром. Ми скоординувались і з повагою ставимось до волонтерів і дуже їм вдячні, всім, хто нам допомагає. Люди роблять це не за гроші, а з небайдужості. З Міністерства оборони з нами працює Юрій Тандід, з громадських організацій... я не буду називати прізвища, щоб не ставити під небезпеку їхні життя. Я можу сказати чітко, що, як правило, всі, кого нам вдається повертати з полону - результат роботи і Центру, людей, які нам допомагають.

Яким чином Віктор Меддведчук з вами співпрацює?

Віктор Медведчук був призначений представником з гуманітарних питань, коли реально неможливим був діалог з ДНР-івцями, ЛНР-івцями, які незаконно утримували наших людей. Насправді, повернути нашу людину, коли діє, хай і недосконало, режим припинення відкритих бойових дій, простіше. Є з ким вести перемовини. Бажано не з посередником, а бесзпосередньо з бандитом, який утримує нашого захисника.

Співпраця з Медведчуком ефективна?

Для можливості такого діалогу ефективність не раз доводилась. Ми використовували, в тому числі, і цей канал комунікацій. 

"Ми затримали людей,вилучили готівку"

 Повернемось до Києва. Тут також перманентно ведеться боротьба із п'ятою колоною.  Очевидно, справа не лише в одному якомусь каналі чи друкованому виданні; очевидно, що справа також у невипадкових акціях а-ля "Майдан-3", "Кредитний Майдан", "Фінансовий Майдан", що все це взаємопов'язано може бути з телеканалами "112", "17" тощо. 

Атакують нас за цією лінією також. Нас - всю Україну, всіх громадян. Атакують, як правило, проплачені акції. Стверджую це з тих випадків, коли ми затримали людей та вилучили готівку. Перша лінія, перший офіс – це Азаров з Москви, через своїх помічників і помічників народних депутатів.

Що конкретно він фінансував?

Його кур’єри передавали гроші конкретно на постановочні, провокаційніакції -"білі хустинки" інші.

Азаров-син чи Азаров-батько?

Старший.

Він залишив Україну, за моєю інформацією, зі спортивною сумкою, де лежало 300 тисяч доларів. Яким же ж чином?

Значить, там була не одна сумка. І скільки вони мали із собою, тікаючи, ми з вами, на жаль, не могли знати.

Готові висунути обвинувачення за цим фактом?

Ми затримали кур’єрів і вилучили готівку, йде кримінальне провадження.

Вони дали покази на Азарова?

Безумовно. Ми довго все документували перед тим, як суд дозволив їх арештувати. Тиждень тому у Львові я про це говорив, що зараз в Україні відбувається таке провокаційне мавпування протестів, які б могли виникнути через незадоволення громадськості. Вони мавпують форми, методи справжніх протестів. Наймають за гроші людей. Скликають побільше телекамер - «дивіться, нас буде зараз розганяти вже ця влада». Для людей, які нині при владі, це серйозна пастка.

А для "Раша Тудей" гарна картинка.

Тут важлива роль спецслужби. Ми все оперативно виявляли, вчасно документували. До речі, в нас дуже гарна співпраця з Міністерством Внутрішніх Справ у цих питаннях. Між керівниками - повна довіра.

Фото: 24tv.ua

Як оцінюєте глибину проникнення кадрів ФСБ в кола ниньошньої влади? ФСБїзацію ниньошньої влади?

Я не оцінюю. Служба безпеки затримує і передає на арешти, а потім військова прокуратура вже розслідує кримінальні провадження. В самій службі безпеки за рік після майдану більше 170 людей і проваджень, в тому ж числі і заарештовані офіцери. В інших відомствах картина нічим не краща. В числі останніх зрадників, яких затримано і допитано,які визнали провину, і суд дав санкцію на арешт, - один з високопоставлених офіцерів Нацгвардії в Харкові. Він настільки був переляканий, що стрибнув через вікно від наших контрозвідників. Не втік.

Прізвище?

Прізвище не буду називати, нехай називає суд. Чи пізніше. Прізвища таких "героїв" я не запам'ятовую. Далі - офіцер генштабу. Пам'ятаєте, коли вони робили якесь батальйонне братство? Він підкидав їм інформацію, при чому не правдиву і брехливу. Це була скомбінована російськими спецслужбами спецоперація. Проплачені, типу, батальйони, зрадник в Генштабі, який звітує, що «все пропало, котел, всі вмерли, всіх розстріляли, керівництво і генерали нас зрадили!» Така собі картинка, навіть хто повз проходив, думали можливо і правда. Це тільки за останній місяць. В самій службі безпеки заарештований один з високопоставлених офіцерів, полковник. І так в кожному відомстві. Тому не оцінка, а вичисляти і заарештовувати.

Результати є, я зрозуміла.

На жаль, в цій ситуації.

Наостанок не можу не спитати про вас. В кулуарах ходять чутки, ви бажаєте переміститися на керівника служби зовнішньої розвідки

Я відкидаю будь-які взагалі розмови про те, що треба переміщатись з кабінету в кабінет. Мене не цікавлять переміщення.

А ваше місце в СБУ займе ваш зам Василь Грицак.

Якщо таке буде рішення парламенту... Я не за місце борюсь, повірте. Моя боротьба зовсім в іншому, і вона почалася давно, ще до мого другого приходу в СБУ - захищати людей, ветеранів АТО, їхні сім'ї – ось,що маємо зараз робити, а не інтригувати, хто буде...

Тобто ви поки що плануєте працювати на своєму місці, я так розумію?

В мене є більш чесна відповідь. Я готовий до звільнення в разі, якщо так вирішить парламент і за поданням президента, з першого дня призначення, тому не чекайте від мене ніякої боротьби. Не тим зараз держава має жити.

Вечерний эфир телевизионного проекта «Левый берег с Соней Кошкиной»

Соня КошкінаСоня Кошкіна, Шеф-редактор LB.ua
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram