ГлавнаяЭкономикаБізнес

Іван Векірчик: зниження "зеленого тарифу" – необхідний етап розвитку галузі

У березні Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) оголосив про кредит на майже 26 млн євро на будівництво трьох сонячних електростанцій у Вінніцькій області. Гроші отримала місцева компанія Kness Group. Чи нема тут політичного підгрунтя, як вдалося отримати кредит та чи зможе компанія розрахуватися за кредитом, якщо депутати змінять "зелений тариф"? Про це LB.ua говорив з Андрієм Векірчиком, фіндиректором та співзасновником Kness Group. До розмови іноді долучався Юрій Таранюк, який під час підписання угоди з ЄБРР був в.о. голови компанії.

В.о.голови Kness Юрій Таранюк, фіндиректор компанії Іван Векірчик та директор ЄБРР в Україні Шевкі Аджунер
В.о.голови Kness Юрій Таранюк, фіндиректор компанії Іван Векірчик та директор ЄБРР в Україні Шевкі Аджунер

Ваша компанія з Вінниці, звідки починали свій політичний шлях і пан прем'єр-міністр, і пан президент. Раніше казали "донецькі", тепер - "вінницькі"?

Тут немає ніякого політичного підтексту. Ми працюємо у сонячній енергетиці з 2012 року, і ЄБРР нас давно знає як підрядника. Ми пройшли усі перевірки: як технічні, так і репутаційні. Наша компанія - не найбільша у Вінниці, але ми – найбільший платник податків у місті і другий – у області (після "Миронівського хлібопродукту"). А починали вісім з половиною років тому з проектування. Згодом з маленької фірми виросла група компаній, і за ці роки різна була влада.

Скільки у вас людей працює?

Більше 1100 чоловік по всій країні. Хтось працює на постійних трудових угодах, а інші - на цивільно-правових. Коли працюємо в якомусь регіоні, то намагаємось для будівництва наймати у тому числі й місцевих.

Як вдалося отримати кредит ЄБРР?

Коли ЄБРР вперше заходить у країну, то наймає у якості генерального підрядника добре знану європейську компанію. А ця компанія, в свою чергу, шукає місцевих субпідрядників. Так ми спочатку виступали підрядником португальської організації. Фактично ми виконували всі роботи, а португальці контролювали. Ось такий шлях ми пройшли.

Чому саме ЄБРР, а не комерційні банки? Вигідні відсотки?

Питання не у відсотку, а в тому, що ЄБРР єдиний дає проектне фінансування. Тобто не потрібно закладати щось у заставу, щоб отримати кошти. А щоб отримати фінансування в українських банках, спочатку потрібно щось віддати.

Фото: dumskaya.net

Як ви будете обслуговувати кредит, якщо депутати Верховної Ради раптом змінять "зелений тариф"?

Закон зворотної сили немає, але він діє до 2030-го року, тобто ще 13 років. Потім існуючий тариф дію припиняє. Зниження "зеленого тарифу" – це необхідний етап розвитку галузі, ми до цього дійсно йдемо. Вже є досвід проведення аукціонів - вони мають замінити тариф. Але щоб запровадити цей механізм, треба ще багато чого змінити у законодавстві.

Тобто аукціони замінять фіксовану ставку?

Так, тому що кожна ділянка має свою сонячну інсоляцію і свої розрахунки. Тому і ціна електроенергії на кожній ділянці може бути різна. Якщо фінансова модель буде проектуватися з урахуванням таких чинників, то фактично ціною на аукціоні буде не вартість будівництва, а вартість кіловат-годин виробної станції, що і цікавить кінцевого споживача.

Ви встигаєте до 30-року виконати проект і повернути гроші?

Ми йдемо по цьому шляху, у тому числі за рахунок фактично повного замикання циклу виробництва. У нас в Україні власне виробництво метало-опорних конструкцій, інверторних станцій, ящиків з'єднань тощо.

Наразі почали роботу по будівництву заводу з виробництва панелей. Це буде абсолютно роботизована лінія. Зміна потребуватиме участі лише 36 чоловік, тобто три зміни – це понад 100 працівників.

Tesla Ілона Маска пропонує робити дахи будинків з сонячних панелів. Чи можна цю ідею реалізувати в Україні?

В нас є свій конструкторсько-інженерно-науковий центр, який розробляє фактично все, що ми випускаємо. І там вивчалися різні варіанти покрівлі теж. Але винаходи потребують коштів, а рядовий українець, який може створити масовий попит, зараз не готовий до таких витрат. З часом це можна буде реалізувати, бо вартість такої покрівлі не на багато дорожче, ніж звичайної, до того ж від неї є віддача. Можна створити "розумний будинок", незалежний від електромережі, але має бути попит.

Андрій ЯніцькийАндрій Яніцький, журналіст, редактор
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram