ГлавнаяКультура
Спецтема
Форум издателей

Минкульт отреагировал на ситуацию с книгой "Майя и ее мамы" на Форуме издателей

В заявлении министерства напомнили, что цензура в Украине запрещена.

Минкульт отреагировал на ситуацию с книгой "Майя и ее мамы" на Форуме издателей
Фото: politeka.net

Министерство культуры выступило с заявлением по поводу ситуации вокруг книги Ларисы Денисенко "Майя и ее мамы", чья презентация на Форуме издателей была отменена из-за угроз праворадикалов.

Заявление ведомства опубликовано на сайте Минкульта.

В нем говорится, что министерство "с большим беспокойством приняло официальное заявление Форума издателей об угрозах со стороны представителей радикальных организаций". В Минкульте ознакомились с письмом общественных организаций, на которое ссылались организаторы Форума, и пришли к выводу, что Форум издателей нуждается в серьезной охране.

В министерстве культуры отмечают, что заявления, подобные письму праворадикальных организаций, "наносят вред имиджу Украины как европейской страны", и обратились к правоохранительным органам с просьбой принять все возможные меры безопасности на Форуме издателей.

Текст заявления:

Міністерство культури України з великим занепокоєнням сприйняло офіційну заяву Форуму видавців щодо погроз із боку представників радикальних організацій. Ознайомившись із оприлюдненим листом цих громадських об’єднань, ми прийшли до висновку, що організатори та учасники Форуму мають підстави тривожитися за безпеку цього заходу, за власне здоров’я та за здоров’я відвідувачів – дорослих і надто малих. 

У Статті 3 Конституції України людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються в нашій державі найвищою соціальною цінністю. Стаття 15 говорить, що цензура в Україні заборонена. У Статті 24, серед іншого, сказано, що не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.

Це основа нашого спільного буття. Тому ми не можемо стояти осторонь, коли на культурно-мистецьку і суспільну платформу національного значення, простір відкритого спілкування і творчого багатоголосся, що ним є Форум видавців, намагаються впливати сили, які, наполягаючи на своїх переконаннях, необачно (гірше, якщо цілеспрямовано) застосовують інструмент залякування.

Ми чітко усвідомлюємо, що подібні заяви вносять розбрат у наше суспільство та яку «послугу» роблять зовнішньому ворогу, агресору, що веде проти України гібридну війну, ми усвідомлюємо, яких втрат це завдає іміджу України як європейській країні. Ми бачимо, до якого безумства можна дійти заради досягнення політичних цілей, ми знаємо, до чого призводить пошук «чужих», «інших» серед тих, хто живе з нами поруч.

Ми вважаємо, що Форум видавців, як захід, нині потребує пильної охорони. Тому Міністерство культури звертається до органів правопорядку та безпеки з проханням вжити всіх заходів для недопущення під час Форуму інцидентів, що загрожуватимуть життю і безпеці його учасників та відвідувачів.

Ми переконані, що Форум, як простір вільної думки, потребує спільної підтримки з боку влади та громадянського суспільства. Гуртуймося і бережімо цей простір!

Напомним, Форум издателей обнародовал официальное заявление о том, что отменил презентацию детской книги "Майя и ее мамы" Ларисы Денисенко из-за угроз, содержащихся в письме общественных организаций, адресованном львовским властям, а также усилил охрану.

Форум издателей стартует 14 сентября и продлится до 17 сентября.

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram