Знову про оподаткування заробітчан і про деякі цифри

Продовжуючи тему про оподаткування іноземних доходів заробітчан (детальніше тут) отримав вельми цікаву відповідь від Міністерства доходів і зборів України.

Цікавинок у ній дві. Перша, цитую оригінал, : «….для отримання права на зарахування податків та зборів, сплачених за межами України, платник зобов'язаний отримати від уповноваженого справляти такий податок державного органу країни, де отримується такий дохід (прибуток), довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об’єкт оподаткування. Зазначена довідка підлягає легалізації у відповідній країні, відповідній закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачено чинними міжнародними договорами України…».

Диявол як відомо у деталях, тому роз’яснюю. Отже Ваш родич працює на будові закордоном, причому цілком легально, згідно контрактів і т.д., а значить сплачує місцеві податки за законами держави у якій працює. Отже для того, щоб доблесні податкові стражі не мали наміру оподаткувати Вас повторно Ви маєте вчинити так як описано вище, інакше Ваш дохід є всі підстави оподаткувати на 15 і 17% відповідно. Для себе обов’язково поцікавлюся статистикою таких звернень у посольства та консульські установи. Поза дужками залишається питання: а якщо хтось таки сплатив податок за кордоном, і переказав сюди для родини гроші, чи не будуть мати місце спроби оподаткувати члена родини? Питання зовсім не риторичне.

А от друга цікавинка така: «…Міндоходів надає загальну інформацію щодо декларування самостійно нарахованих податкових зобов’язань резидентами, які отримали іноземних дохід у відповідних періодах:

2005 рік – 472,6 тис.грн;

2006 рік – 840,2 тис. грн.;

2007 рік – 1037,2 тис. грн.;

2008 рік – 851,6 тис. грн.;

2009 рік – Міндоходів не надало!!!(мій коментар)

2010 рік – 1 183 242 тис.грн;

2011 рік – 1 762 728 тис. грн.;

2012 рік – 9 193 477,3 тис. грн..»

Міндоходів не надало, до речі, інформації до яких бюджетів були сплачені вказані суми податків. І думаю, що не тільки через ніби то необхідність «… узагальнення, аналітичної обробки даних…». Оцей різкий скачок – з мільярда до 9 за рік має мати походження та причини. Нема кореляції цієї цифри з офіційними переказами за даними Нацбанку. Так, що в питанню оподаткування іноземних доходів, запитань набагато більше аніж відповідей…

Від себе таки нагадую, що народними депутатами членами МДО «Львівщина» та нардепами від Івано-Франківщини зареєстровано Проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування доходів громадян України, які працюють за її межами» за номером 2535а від 05.07.2013. Його впровадження передбачає встановлення нульової ставки оподаткування для фізичних осіб – платників податку, які отримали дохід з іноземним джерелом походження від членів сім’ї першого ступеня спорідненості, опікунів чи піклувальників. Тож бажаємо всім урядовим органам, котрі складатимуть на нього висновки, і найголовніше, народним депутатам від правлячої більшості не помилитися.

Ярослав Дубневич Ярослав Дубневич , Народний депутат України
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram